Isi

Matou te ola ae i le fale

Ina ua uma le faatauina o le avoka, sa i ai ni ponaivi lelei. Ou te fia taumafai e totoina. Tau mai ia te au, pe mafai ea ona mafai ma e faʻapefea ona ola le avoka i le fale?

O le asō o le a e le faateia ai se tasi e ala i le i ai o vaomatua i totonu o lou fale poʻo fale nofo. O se tasi o fualaau aina suamalie o le avoka o le avoka po o le kolisi. O lenei laau manaia i lona atunuu ua tupu ae e fua mai ai fua maloloina o avocados, ae i totonu o le fale e sili atu ona aoga mo faamoemoega teuteu.

Eseesega i le va o le Fale ma le Faatoaga Avocados

I le natura, o se tamaʻi avoka matua e manaia i le tele. E masani lava o nei lapoa, 20 mita, laau, o le taua tele o le fua lea. I le fale, o le avoka e tupu tele vave, o lona tuputupu aʻe faaletausaga e mafai ona oʻo i le 1 m. E ui lava i lea, o le maualuga o se tagata matua e seasea ona sili atu i le 2.5 mita ona o le tapulaa avanoa o le ulo.

I se tulaga masani, o se aganuu faʻaaloalo, ae e tusa lava pe paʻu lau, e vave ona faʻaalia lala fou i lālā. Avocado, e pei o aganuu uma o le vevela, e fiafia tele i le vevela; o le mea lea, i totonu o le lotoifale e tupu tele i totonu o fale poʻo greenhouses.

I totonu o itulagi ma se mafanafana o le tau, e mafai ona ave i fafo le pu i le ea mo le taumafanafana, ae tatau ona aloese mai mea e leaga i le avocados.

I tulaga o potu, e totogo ai le laau ma fua tele fua ae e le muamua nai lo le 4 tausaga o le soifua, ma o fua e tauagafau tele pe a faatusatusa i togalaau togalaau.

Laufanua Faʻamasinoga

O le metotia o le fatu e faʻaaogaina e faʻaleleia ai le avocados, talu ai e faigata tele aʻafia ona maua aʻa, ma e matua faigata lava ona maua. Ae e mafai ona e faʻatau ni avocados fou ma popo i faleoloa toetoe o le tausaga atoa. O le ponaivi e aveese mai ai e avea o se mea lelei fatu fatu, e totogo e toetoe lava o taimi uma, e ui o le a tele se taimi (mai le 1 i le 6 masina). Ae o le fale fou o le a taofia uma uiga eseese.

E lua auala e ola ai se fatu:

  • i totonu o le vai;
  • i totonu o se mea e ola ai meaʻai, e aofia ai oneone, eleele ma humus i tutusa tutusa.

I tulaga uma e lua, e tatau ona faatofuina le ponaivi i le afa, ma pe a oʻo i le vai, e le tatau ona paʻi i lalo o le fagu. Mo le faia o lenei mea, e suia le pepa malo pe ave ifo le ponaivi i totonu o le vai i le mamafa, e faʻaaoga ai ni nifo e avea o se lagolago.

A maeʻa se taimi, o le ponaivi o le a faateleina i le tele ma tatala, ma o le a tupu aʻe se piniki piniki mai le sese.

Tausia Tulaga

I le faaopoopo atu i le vevela, e manaʻomia e avocados le tele ma le faʻafefeteina o le suāsusu ma le susunuina. Na o le pau le taimi o le taumalulu, aemaise lava pe a fai i totonu o se potu malulu. O le faʻaitiitia o le vevela i totonu o le potu, o le itiiti ifo foi lea o le tatau ona e faʻasaina le laau.

O se mea e manaʻomia muamua mo le ola o le avocados e masani ona teuteuina le laau. A aunoa ma lea, o le pale e seasea, ma o le a tupu le laau. Ina ia faia lenei mea, i le tautotogo pe a uma le 8 laulaau, e tatau ona e togi le tipu. O paʻu o loʻo i fafo o loʻo paʻu i le 5 laulaau.

O le faatelevaveina o le ola o avocados e manaʻomia ai le faʻatulagaina o se laau talavou i tausaga taʻitasi. O faʻataʻitaʻiga tetele e faʻafefeteina tasi i tausaga uma.