O le togalaau

Laʻu aʻa o le kofe chicory

I aso nei, e le o avanoa uma o se fale mafanafana e nofoia e le fua masani ma fualaau aina ma togalaau. O nofoaga tetele uma e faʻaagaga mo aganuʻu faʻalauiloa, moega fugalaau, malae taʻaloga, nofoaga o tafaoga. O nei mea e masani ona faʻatulagaina i le ituaiga o laʻau lanumeamata lanumeamata poʻo laʻau vao e fuga mai le tautotogo i le autumn. Faatasi ai ma fugalaau o lanu matagofie, fugalaau lanumoana vaivai o le masani ai, po o le lanu Tatar lauiloa i Rusia, oona, scherbach, vao o le auala, ma le tupu tupu e masani ona teuteuina. I le itu i saute o Rusia ma le CIS, o le chicory e sili ona lauiloa o Petrov Batog - mutia, lea na ave e le aposetolo o Peteru ia mamoe i totonu o le lafu. E talitonu o ia na ia faʻaaogaina ni meaʻai i tafatafa o auala o mamoe, lea na totogo ai i latou i ni mea e le masani ai ma fugalaau uiga ese i pito o taʻavale.

Faʻauʻau masani (Cichorium intybus)

O le amataga ma le vaega o le tufatufaina o chicory

O le nofoaga na afua mai ai le chicory ua taʻua o le Metitirani. I totonu o le masini Chicory (Cichorium) o le aiga o asters poʻo asteraceae. E taua o se laau o vaʻaia lelei ma vailaʻau. I le taimi nei, e tufatufaina atu i soo se mea i le Rusia o le Malo mai le itu i saute, le Caucasus i Sisifo Siberia ma Altai. Nofoaga e sili ona fiafia i ai le tuputupu ae i tulaga masani - vaomatua, auala, fanua lafoai ma isi nofoaga ma vao vao.

Aisea e tupu aʻe ai i le atunuu?

I Rusia, ua tupu le chicory mo le silia ma le 150 tausaga. I le taimi nei, e lua ituaiga o chicory ua tupu i le tele o mea tau pisinisi - letusi (Endive) ma masani - mo le faaaogaina i le aganuu ma le aoina o mea tau vailaau.

Mo i latou e fiafia i fualaau faisua e le masani ai (ma ipu mai ia i latou), e mafai ona fautuaina lenei fualaau aina mo le galueaiina. Mai lau selu salo (fualaau faisua) saunia fualaʻau suamalie suamalie, aemaise lava mo le maʻisuka. E tunu pama i le paluga, faʻaaoga e saunia ai meaʻai, itu ipu mo suʻe, salu, falai.

Aʻa taatele masani faaaoga e fai ai se kofe kofe, e tele lava ina sili atu ona suamalie nai lo isi ituaiga kofe. E leai se cafeine a cafe o loʻo i ai ma e mafai ona faʻaumatia e tina faʻamoemoe ma tamaiti mai le 5 tausaga.

Endive, poʻo le saladic Chicory (Cichorium endivia). © Jamain

Meaʻai o le chicory

O le aʻafia o le chicory root e aofia ai vitamini o le vaega B ma le C, resini o meaola, tannins, microelements ma isi gaʻo aoga. Ae o lona tamaoaiga autu o le inulin, o le mea o loo i ai i aʻa o le chicory e silia ma le 60, ma i le mago - 70%. O siama aoga o le inumaga (bifidumbacteria) lea e faʻaaogaina e fafagaina ai inulin, lea e fesoasoani e faʻasalalau le faʻaogaina o le tino ma le metabolism i le lautele. O sauniuniga a Chicory e faʻaleleia ai le toto, aveese toxins ma toxins. E fautuaina Chicory mo le maʻisuka, ma ona teuteu mai laau (nai lo le lauti pe mai se paluga faʻatasi ma le lauti) aveese le manava, faʻamalolo le vaivai, ma faʻalautele le leo (pei o le kofe, ae leai ni caffeine, e aʻafia ai le soifua maloloina).

E taua tele i suauu o le mineral chicory, o suauu taua, o meaola eletise. O aʻa o chicory e oʻo atu i le 10% fructose, e oo i le 20% levulose, choline, o suauu taua, pentosans. O le biomass e aofia ai lactacin, triterpenes, vitamini ma isi mea e manaʻomia mo le tino, ma o fugalaau e aofia ai le coumarin glycoside chicorein ma isi.

Faʻauʻau masani (Cichorium intybus).

O vailaau faafomai o le chicory

I faʻamatalaga faʻapitoa ma fomaʻi, o vaega uma o fualaau masani ma le suamalie o loʻo faʻaaogaina e avea ma vailaʻau faʻasaina.

I totonu o tagata, o mea teuteu mai vaega eleelea o le vao oona e onā i taimi o gaioiga, e pei o antimicrobials ma astringents e maua ai le manava manava, teuteu faʻaleleia le manava. O teuteuga o fatu chicory o se antipyretic aoga, ei ai o latou foliga o le diaphoretic ma le analgesic. O le faʻaogaina o fugalaau e afaina ai le fatugalemu o le tino ma le fatu.

I togafitiga aloaia, o le chicory o se vaega tele o le tele o vailaʻau. E faʻaaogaina mo faʻamaʻi e fesootaʻi ma le galuega a le gallbladder, gastrointestinal tract, faʻamaʻi o le mucous membranes o le gutu, conjunctivitis, tiga ma le mumu o sooga, e maua ai iniseti iniseti. I nisi o faʻamaʻi, o le chicory ua faʻasaina. Aʻo leʻi faʻaaogaina, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

Se faʻamatalaga faʻamaonia puupuu o le chicory

O le chicory masani o se laau toto. I le aganuʻu, e lua tausaga; i le vao, e manaia. O le aʻa o le uamea, fusiform, e oo i le 1.5 mita le umi, e tele ulu. O le aʻa o le ua ua faʻamaʻa.

O le eletise o le chicory e fulafula-lanumeamata, e aofia ai le 2 faʻamau tusitusi e oo i le 50-70 cm le maualuga. E toetoe lava a leai ni pusi. O laʻau uma lava e aoina i totonu o se ripetal basal. Lalo lauulu. Laʻau mama o 2 ituaiga. I luga o le uʻu e masani ona faʻaogaina i luga o le pito, ma o le pito i luga e le faʻasalaga, atoa i le pito.

Endive, poʻo le saladic Chicory (Cichorium endivia). © Forest & Kim Starr

Fuga fugalaau e aoina i ato le mama, lanumoana pe lanumoana, e seasea piniki, paʻepaʻe. O le Chicory e fuga mai ia Iulai ma fuga seia oʻo i le tau o le autumn, aemaise lava i le itu i saute.

O fatu e faia i le tausaga lona lua. O Chicory e tele ana fatu. E tasi le laau e faia mai le 3 i le 20,000. E seleseleina le seleselega pito i luga ma le aʻa.

E faʻapefea ona tupu le chicory i le atunuʻu

Ina ia teuteuina le vao o Moorish, e masani ona latou faatauina se paluga o fatu, lea o loo faaalia ai le chicory i le tuufaatasiga. I le vaomatua, e 4 ituaiga olaola ola i Rusia. E masani lava o se vaega o le fatu.

Mo le faʻatoaga o le taumafanafana, fualaau fualaau (salati) ma mea masani e masani ona faʻaaogaina. O le lona lua e masani lava ona tupu e avea o se mea tau vailaau.

O le mea masani e le masani ai i tulaga o le eleele (tupu i luga o soʻo se eleele, e pei o le tele o vao), ae e manaʻomia le faʻamalama. E le gata i lea, o le salad chicory e gaoioi i le eleele palapala ma, afai e le lava le suavai, atonu e le o se fatuga aʻa.

Laʻau totō o chicory. © Rasbak

I le tautotogo po o le tautotogo, eli le eleele e le loloto (10-15 cm). Nitrofoska, Kemir poʻo isi fugalaau faʻapitoa, 40-50 g / sq. m. I lalo o le chicory, o le eleele e ufiufi, tipi i le 10-15 cm 3 cm o le tootoo. O le luluina o fatu e faia i le palapala malulu. Faʻatasi ai ma le lūlūina o laau toto e oʻo ile 5 cm.

O laau totõ o le lauʻeleʻele toleni. E masani ona faʻamalūina le chicory masani e ala i le faʻamagoina o luga o luga o le 2 phalanges o tamatamailima. I lalo o le salati chicory, o le palapala e masani ona susu. E le manaʻomia le laei.

Faamamaina ma le teuina o chicory

O fatu Chicory e seleseleina i le faaiuga o Setema - i le amataga o Oketopa. Paʻu i totonu o se potu mafanafana. Aumai ma le faaeteete fualaau faisua mai le eleele, lulu ese mai le eleele, fufulu i lalo o le vai tafe, tipi i totonu o le 1-2 cm fasi pepa ma tuu i fafo e faamago i soo se masini vevela e le sili atu nai lo le + 50ºС. O meafaitino faʻamaeʻaina ua tuʻuina i totonu o pusa lino i se nofoaga malogo ma le faʻamalosi i foliga o fasi 1-2 cm pe vave ona fetogi i se mea e fai ai le kofe. E teuina le meaʻai i se mea faʻamafaʻailoga faʻamaufaʻailoga po o se koneteina. Faʻafiafiaga ola - e oʻo atu i le 3 tausaga.

I le taimi o le fuga o le chicory, ua saunia se vaega televave mo le sauniuniga o teuteuga ma mea e faʻaleagaina. Oti ese le pito i luga 25-30 cm (laulaau, gaʻo, inflorescences). Ua faataatia i fafo i le paolo i se mea manifinifi ma mamae i se ata. I le taimi o le vevela, o le masini e masani lava ona manaia.

Chicory aʻa

Auala e fai ai le kofe chicory

O fulafula fou po o le malogo vela o loo falai i totonu o se ogaumu i le + 180 ° C seia oʻo ina susulu le lanu. E le manaʻomia ona e sopo. Mai lenei mea, ua na o le mea inu ua leiloloa. O paluga mama e aveesea lo latou le fiafia ma maua ai se mea manogi manogi o keke kopeu ma se lanu uliuli enaena.

Ina ia saunia se tasi e galue (200-250 g) o se kofe inu, e tatau ona e liligi le 2 teaseti o le eleele chicory i le vai vevela, aumai i se vevela ma faʻapala mo 3-5 minute ile vevela vevela. Liligi i totonu o se ipu e ala i se suauu lelei. E mafai ona e faaopoopo le susu, suka, le meli i le vaiinu.

O nisi o tagata fiafia i le kofe kalafi na o le sasaa vai i luga o se vaega o le eleele ua saunia, ma tumau pea le 3-5 minute. O le tofo o le inu kofe e le eseese mai le natura, ae sili atu ona aoga, talu ai e le o iai le caffeine.

Laʻau tipi ma tipi

Ina ia faʻaleleia le lanu lanu o kapalai masani i se lanu enaena masani, e toetoe lava uliuli lanu, e mafai ona e faʻaopoopo 1-2 teaseti o le chicory i ai. E le gata i lea, o le aofaʻi o kofe masani na faʻaititia e tusa ma le afa. Afai e tumau pea le ita, ona aoga lea.

O le faʻaopopoina o le susu i le meaʻai ulaula e faʻaleleia ai le susu susu i le 4 taimi. E mafai ona e faia se mea inu uila e faaaoga ai le susu ae le o le vai. I le taumafaina o le susu vevela (200-250 g) tuʻu le 2 teaseti o chicory gaosi ma kuka i luga o le vevela vevela mo le 2-3 minute. O le inu e maua ai se meaʻai muamua.