O le togalaau

Boxwood

Boxwood (Buxus) o se laau vao vao poʻo se laau mai le aiga o Boxwood, o lona uiga o le tuputupu ae lemu ma lautele i le natura o Asia i Sasae, le Metitirani ma le West Indies. O lenei aganuu anamua ua tupu aʻe i ogalaau, i totonu o le togalaau i luga o le laufanua, e pei o se laʻau teuteu pe pei o se pa puipui, e pei o se mea teuteu ma se teuteuga teuteu i luga o se fuafuaga patino i foliga o tagata, manu ma mea eseese na fausia i le taimi o le teuina. I le fale, e mafai ona ola laauwoodwood e pei o se laau i totonu o se tamai fugalaau. I Moscow ma le itumalo o Moscou, o lona totoina ma le tausiga e le ese mai isi itulagi. Na o le pau le mea e tatau ona e gauai atu i ai ona o le ono maua o ni matagi matagi o le sauniuni lea o boxwood mo le taumalulu.

Faʻafanua laauwoodwood

O le laau e iloga i lau paʻu paʻu o foliga lapopoa, o faʻalauga o fugalaau manogi manogi ma pusa-fualaau aina ma lanu lanumoana. E ui lava o le aganuu o se faʻatoʻaga o le meli, o le honeywood honey e le o faʻatau ona o le maualuga o le vevela o ona vaega uma.

O Boxwood e mafai ona faapalepale teuteu, ma o lona pale matagofie o lanu lanumoli e sili ona lauiloa i le aufaʻataʻaga o le laufanua o loʻo masani ona faʻaaogaina laau mo le faʻaleleia o fanua ma teuteuina fanua eseese o fanua. O foliga autu o le laau o lona maualuga lona teuteu, malulu faapalepale ma le le lelei.

I le natura, e toetoe 100 ituaiga eseese o lenei aganuu, ma o se togalaau togalaau, o le laufanua e sili ona lalelei o Evergreen, Small-leaved, Caucasian, Balearic. O ituaiga eseese o Winter Jam, Faulkner, Elegans, Suffruticose, ma Blauer Heinz. O ituaiga uma ma eseese e ese i le foliga, lapopoa, tetee i le malulu ma le lamala, lanu o laʻau, fua o le tuputupu ae ma le umi, vavave ma le autu autu, tulaga o mea teuteu.

Totoga laupapa

Le taimi e totō ai boxwood

E filifilia e faifaatoaga se taimi e totō ai fatuwood, e faʻavae i luga o latou poto masani. E mafai ona i ai se vaitau vagana ai le taumalulu. E talitonuina e sili atu le lelei o le totoina o fua o le fugalaau i le tautoulu mai le aso sefululima o Setema i le sefulu o Oketopa. Aʻo le i amataina matagi mataʻutia, ia le itiiti ifo i le masina e tatau ona tumau, lea o le a maua ai e le boxwood le taimi e fausiaina ai le aʻa ma faʻamalosia le faʻaogaina o le tino.

O le palapala i le nofoaga ua filifilia e mafai ona avea ma ele, susu, ma le lelei o le vai ma le maualalo o le lime, ma o le saite lava ia e tatau ona nofo i lalo o le paolo po o le malulu, e aunoa ma le susulu malamalama o le la. O le susunuina o ave o le la e alu ai le mumu i luga o lau o laau.

E faʻapefea ona totoina se fafie

O laau laupapa e faatauina mai i totonu o pusa e tatau ona faʻafeinu tele i le aso ao le i totoina. Ma o le aʻa o le vaega e faigofie ona alu ese mai le tane ma se paluga eleele. Afai e mafai, e fautuaina e sosolo le aʻa e aunoa ma le eleele mo se aso.

O le tele o le lua e tulaʻi ai e fuafua i le tele o aʻa ma se paʻu eleele. E tatau ona tusa ma le 2-3 taimi lautele ma atili loloto. O le pito i lalo o le lua e tatau ona faatumulia i se tolu-senitimita o le alavai (mo se faataitaiga, perlite), ma o le lua atoa ua tumu i se paluga eleele o vaega tutusa o le eleele ma le perlite.

E tuʻuina le fatu i totonu o se lua, faʻamautu aʻa uma ma faasolosolo malie lava e momoe ma se meaʻai saunia, ona faʻamalamalamaina lea. E tāua pe a tulaʻi i totonu o le lua e leai ni mea e nonofo ai le ea, ma o le ogalaau e tu i se tulaga saʻo. A maeʻa lenei mea, o le a vave ona faʻamaluluina fua. Vaʻaia vai e mafai ona faʻatutuina timuga. O laau taʻitasi e manaʻomia ile 2.5-3 pakete vai.

A maeʻa le toesea o le eleele i le totoina o le lua, e tatau ona faʻaopopo le faʻafefiloi eleele i pito e aunoa ma le faʻamalosi. O tuaoi o le lio poloka e fautuaina ina ia makaina i se vaega eleele laitiiti i le taamilosaga, lea o le a taofiofi ai le vai o le vai mai le salalau. O le pito i luga o le lio e tatau ona ufiufi i se lua-senitimita o le perlite.

Faʻapipiʻi pusa pusa

O boxwood le lelei tele e le manaʻomia tele le vaʻaia ma e le afaina ai le tele o faafitauli.

Faʻasa

O le muamua faʻasusu pe a uma le totoina e faʻatino pe a maeʻa aso e fitu, pe a leai se timu i lenei vaitau, pe fitu aso pe a maeʻa timuga mamafa. I le taugofie o le tau i masina o le taumafanafana, e tatau ai ona faʻapipiʻi i taimi uma ia fualaau ma se voluma e tusa ma le sefulu lita o le vai ma se vao e ola i le mita e tasi. I taimi vevela ma vevela tele, e faʻataunuʻuina le vai i le tutusa o taimi, ae i le tele o mea. O le vai e tatau ona na ona ulufale atu i le poloka poloka. O le taimi lelei mo le faʻavaivai o le vaveao po o le amataga o le tafa o le la.

Le palapala

A uma ona faʻamusu, e fautuaina e vaʻaia le palapala ma toso ese vao, ma faʻatasi ai ma le faʻaleleia o le mafanafana o le tau (i le pito i le faaiuga o Me), e tatau ona ufiufi le pitonuʻu i se mulching layer of peat. O le mafiafia o le mulch e le tatau ona sili atu i le 8 cm ma ia fesootai ma vaega o le laau.

Fertilizer application

O laupapa laupapa e manaʻomia ai le faʻaoʻoina o le minerale poo meaʻai paleni. O le taimi muamua e mafai ai ona faʻaaogaina pe a uma ona totoina le laau (pe a ma le masina mulimuli ane), ae faʻaaoga lenei mea i fatu totō na toto i le tautotogo. Mai ia Me ia Setema, e mafai ona e faʻaaogaina fugalaʻau ma mea e maua ai le eletise, ma i le autumn, o le faʻamafanafanaina e tatau ona aofia ai le potassium ma le phosphorus. E mafai ona faʻaaoga faʻamaʻi faʻamalosi faʻatasi ma vai faʻavaivai i le taimi e eliina ai se nofoaga.

Suiga

O se taimi lelei mo le toe totoina o laau toto o le tautotogo. Mo le vaitaimi atoa o le tautotogo-taumafanafana, o le a maua e boxwood le taimi e fetuunai ai i se nofoaga fou, fausia ona aʻa ma saunia lelei mo le malulu. Pe a suia le aganuu a se tagata matutua, faatasi ai ma se eleʻele omea, o le a faia le faʻatinoga ma sina popolega mo le fale.

Teuteu

O le faia ma le faʻamautuina o teuteuga e fautuaina ina ia faia faʻatasi i le masina. O le uluaʻi lauulu lauulu e faia i le afa lona lua o Aperila poʻo le afa muamua o Me. O le laau e faigofie ona taliaina lenei faiga, ae o isi meaʻai ma sili atu ona faʻafeinu e manaʻomia e lagolago ai boxwood pe a maeʻa. O le teuteuina e suia ai laau i ni foliga eseese geometric. O pulu, kiona po o kopa e foliga tele i luga o le 'upega tafaʻilagi, ae manaʻomia le fetuunaiga taimi. Totoina o tuputupu aʻe o talavou e aʻafia ai foliga masani o le pale o laau.

Boxwood i le taumalulu

Ina ia faʻamamaina le palapala i le susu mo se vaitau umi o le taumalulu, e fautuaina e faia le tele o le suāsusu i le vaiaso muamua o Novema ma faʻaaoga se laulau o mulch i totonu o le poloka o le paʻu o peʻa poʻo nila. I le avea ai o se malutaga mo le faʻaaogaina o laupapa, e faʻaaogaina ai le pulupulu, o le mea e faʻapipiʻiina, le nonweven fabric i le tele o layers, lutrasil poʻo le spanbond. Ina ia faatumauina le saʻo o lālā, e fautuaina e noatia ma nonoa i se lagolago.

Fale laupapa Fausia

Fanauina o fatu

O le fatuina laauwoodwood e umi lava le taimi, o le mea lea e le masani ona faʻaaogaina lenei faiga o le toe gaosia.

E tatau ona faʻafefeteina ni fatu fou i se vaifofo mafanafana ma se faʻalauteleina o le tuputupu aʻe (mo se faataitaiga, Epin poʻo Zircon) mo le luasefulufa itula, a maeʻa ai le suavai, ma tuʻuina fatu i luga o se 'ie susū ma ufiufi i le lava ie susu. O le ie e tatau ona itiiti sina paʻu mo le 20-30 aso. O le taimi lenei e tatau ai mo le faʻaalia o paʻepaʻe paʻepaʻe. O fatu ua faamamaina ua totogo ma totoina i le eleele palapala mai vaega tutusa o le oneone ma le peat ma ua ufitia i le polyethylene poo le tioata. Aʻo leʻi amataina, e tatau ona i totonu o se potu mafanafana i totonu o se pusa. I le oʻo mai o le totoina o laau toto, ua aveese le ata, o vai inu masani ma luga o laei e faia, ma i le amataga o Me ua latou siitia atu i le avanoa.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

O loʻo faʻapipiʻiina foi ni laʻau mo se aso i se vaifofo ma se tuputupu aʻe e faʻaleleia ai, ma mulimuli ane ua totoina i luga o se mea mai le faapalaga, palapala palapala ma le oneone i tutusa tutusa ma ufiufi i se fagu paʻu lapopoa ma se pito i lalo. O le alu ese o le susu ma lele. O aʻa o le a faia i le 1-2 masina. Mo le taumalulu, o le tipi e ufiufi i laʻau paʻu poʻo lala laʻau.

Faʻapenaina e ala i le taoto

I le tautotogo, ua totoina laʻau pito i lalo i le eleele ma sausau. Faʻatau ma fafagaina e faia e le aunoa e oʻo i le pau. A maeʻa, ona vavaeese lea ma faʻafeiloaʻi.

Maʻi ma meaʻai

O faʻafitauli faʻafefeteina o boxwood - pusawoodwood midst, spider mite, lagona.

Gallitsa i le oʻo mai o le mafanafana o le tau vevela e tuʻuina ai se fuainumera tele o fuamoa i luga o laulaʻau ma vine, mai le mea na maua mulimuli ane ai le larvae, ona avea ai lea ma pepe iniseti. O le iai o meaola faalafua e mafai ona iloa i le masimasi ma le paʻu o laulaau.

Paʻu fualaau ma fulafula i laulaʻau laʻau e taʻu mai ai le i ai o se lagona. Ma o se malo e leʻi valaʻauina, e masani lava ona aliali mai i luga o se laau i le ogaoga o le lāmala ma le maualuga o le vevela.

E mafai ona e faʻaleagaina mea uma faʻapitoa e ono mafai ona maua e ala i le fesoasoani i le faʻaleleia o vailaʻau faʻasaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, Tagore, Fufanon, Karbofos, Aktara. E tasi le togafitiga e lava, ae afai e tatau ai, e mafai ona toe faia pe a mavae le isi 10 aso.

O faʻamaʻi ono mafai ona tupu mai le necrosis ma le kanesa. O le tele o laʻau e aliali mai i luga o laulaau, ma o le a amata ona oti pito o le mama. Ina ia faʻaumatia le necrosis, o togafitiga faifai pea o le laau faʻatasi ai ma fomaʻi faʻamaʻi. E fautuaina ina ia aveese uma vaega o le laau poʻo laau e afaina i le kanesa, ma togafitia nofoaga o le tipi ma sauniuniga "Fundazol".

Ituaiga ma ituaiga o laupapa

Boxwood evergreen (Buxus sempervirens) - O le mea sili ona taatele i le Metitirani ma le Caucasus, i le mea e fiafia ai e tupu aʻe i taʻitoʻatasi ma vao vaeluaina. O le laau e oʻo atu i le maualuga e oʻo atu i le 15 m, o se mea gaogao o lenei ituaiga e seasea lava. Green pinu saʻo, tetrahedral. O laʻau e faʻafeagai, toetoe lava leai ni petioles, lamolemole, susulu, lanumeamata lanumeamata i le pito i luga ma matte malamalama lanumeamata ma e oʻo lava i le samasama i lalo. O le foliga o laulaau e faʻaloloa-elliptical, o le uumi e oʻo atu i le 1.5-3 cm. O fuga lanu lanumeamata laiti e aoina i nai mea laiti e faʻaaogaina. O le fua o loʻo i ai i le foliga o se kapula lapoa o le laititi laʻitiiti ma leaflets e tatala pe a fufulu fatu. O vaega uma lava o boxwood o ni mea oona. O ituaiga eseese e Suffruticose, Flower Heinz, Elegans.

Boxwood laitiiti-faʻafefeteina (Buxus microphylla) - e le pei o haywood, o nei meaola e sili atu le taumalulu-faigata. O le Korea poʻo le Iapani e tupuga mai i laupapa, e mafai ona faʻafetaia le malulu e oo atu i le 30 tikeri i le taumalulu e aunoa ma se malutaga, ma e manaʻomia le malupuipuia mai le sun susulu. O ituaiga eseese o Winter Jam ma Faulkner.

Boxwood Colchic poʻo le Caucasian (Buxus colchica) - o lenei ituaiga o loʻo faʻagesegese ona tupu, o le laʻititi laʻititi ma le taumalulu ma le taumalulu-i le taumalulu ma le taumalulu o ituaiga uma o Europa. E oʻo atu i le 600 tausaga, e oʻo atu i le maualuga o le 15-20 mita, faʻasolo i le pito i lalo - e tusa ma le 30 cm.

Pusa Balearic (Buxus balearica) - O lenei ituaiga meaola e ola i totonu o Balearic Islands, South Spain, Potukale ma Atlas Mountains, i North Morocco. O le lapisi lenei o laʻau e sili ona lapopoa: o lau o Balearic boxwood e oʻo atu i le 4 cm le umi ma le 3 cm le lautele. O se atinaʻe televave, e matua maualuga lava uiga teuteu, ae, o le mea e leaga ai, e le o le taumalulu-faigata.