Fugalaau

Paʻu manogi o roses

O le oso aʻe o rosa o loʻo nofoia ai se tasi o nofoaga taʻitaʻia i togalaau, faʻalelei lelei faʻataʻitaʻiga laiti, e taua i le fausiaina o koluma teuteu, pyramid, fogafale, taʻavale, puipui lanumeamata o fale, faletua, arbors.


© Jess Beemouse

O nei rosa ua tupu i nofoaga ma le malulu, mafanafana o le tau, lea latou te le manaomia ai ona ufitia mo le taumalulu.. I totonu o le ogatotonu o Rusia e faigata ona faʻaaogaina i luga o le tele, ae i totonu o poloka o togalaau ma togalaau e mafai ona e ola ai i le tele o vaega e le o se chernozem, vaomatua-steppe ma steppe, ae ia mautinoa e ufiufi ai mo le taumalulu. O le aʻeina o rosa, i le isi itu, e mafai foi ona vavaeina. O tusitala eseese e vaevaeina rosa i auala eseese ma pe a faamatalaina ituaiga eseese e tupu mai a latou lava ala.

I faiga faʻavaomalo, o le faʻavasegaga nei e faʻaaogaina:

O le aʻega e aofia ai, muamua, o le aʻe maualuga poʻo le mea e taʻua o le aʻeaʻe (Rambler), rosa ma le umi o le fetolofi poʻo le fetogiina (pulus) o loʻo i ai le umi o le 1.5 i le 5 m pe sili atu. O latou laulaau e lanumeamata lanumeamata ma e ufiufi i fuga uʻamea. O fugalaau e laiti (2-2.5 inisi le lautele), terry, semi-double poʻo le faigofie o lanu eseese. O fugalaau e tele lava ina vaivai-manava ma e aoina i mea e le lelei. O le feʻaveaʻi o rosa e tupu tele, e masani lava i le 30-35 aso i le afa muamua o le taumafanafana. O fugalaau e tu i luga o le umi atoa o le paʻu ua paʻu. O laulaau e laiti, paʻu ma susulu. O le tele o ituaiga e matua taumalulu-malulu, malulu i lalo o le malamalama, fale malulu. O lenei vaega o roses na sau mai ituaiga o ituaiga o Roses o Vihurayna (R. Wichuroiana) ma multiflora Roses (R. multiflora), e masani i Asia i Sasae. I le seneturi lona 19, na faʻafeiloaʻi ai ituaiga o nei rosa i aganuu i Europa.

I le lumanaʻi, na faʻafeiloaʻiina pea i latou i le lauti, tea-hybrid, floribunda, remonannye. O se taunuuga o koluse ma filifili, ituaiga eseese o le aʻeaʻe ma le tuputupu ae malosi ma le uumi uumi e oo atu i le 2-4 m na maua. O mea nei e taʻua o le aʻeeʻa (Roses), e taua foi o laʻau tetele e felelei. O o latou fugālaau e tele ma o fugalaau e sili atu nai lo na o le felelei o rosa (e sili atu ile 4 cm le lautele). Fugalaau sa aoina i ni mea laiti laiti. I le foliga o le fugalaau, o nisi o ituaiga o lenei kulupu e pei o laʻau o le laisa, o le tele o ituaiga e fuga faʻaola. E pei o le taumalulu-faigata ma faʻasaʻo i faʻamaʻi paʻu paʻu ma e na o sina mea e aafia ai. O le vaega lona lua lea i le vaega o le aʻeʻa.

Ma le mea mulimuli, o le ituaiga lona tolu o fesuiaiga o fesuiaiga na tulai mai ona o se taunuuga o fatugao (Sport) e maua mai i le tipu, floribunda, grandiflora, o lona uiga, mai lapisi vao tetele. Mai ituaiga o matua latou te eseese na o le tuputupu ae malosi ma mulimuli ane ulu atu i fualaau aina. O loʻo taʻua i latou o "klimimbings" ma o le aʻega o foliga o le ituaiga o loʻo faʻaalia e ala i le faaopoopoina o le upu Agaʻi i le igoa eseese. I nei ituaiga, e oʻo lava i fugalaau tetele e mai i le 4 i le 11 cm, tasi pe laiti foi. I lo tatou atunuu, o le "plimimbing" e mafai ona faʻaaogaina i le faʻaogaina o fanua, e na o nofoaga i saute ma le malo. I le ogatotonu ole laina, ua matua faaleagaina i latou e le pusa.


© Monica Arellano-Ongpin

Faʻapitoa

Nofoaga: susulu ma susulu. O Roses o laau mama-alofa, o lea e sili ai ona totoina i luga o puipui ma lagolago o le itu i saute ma saute sisifo. Ae ui i lea, e tatau ona tuʻuina atu i le itu i saute; malamalama lelei e fesoasoani i le tuputupu ae o le tuputupu ae, lea o le a totogo i le tausaga a sau.

Faʻamasinoga: o se fasi fanua e iai le lautele o le 50-60 cm le lava. Ua totoina i ni lua ua saunia muamua pe a ma le 50 x 50 cm Afai e malogo lua, e tatau ona faʻafeinu ma aumai i totonu o le vao i le aso ao lei totoina - a itiiti ifo i le afa afa i pu taʻitasi. Ina ia malosi le vao ma fuga lauolaola, pe a uma ona totō, e tatau ona tipi le laau i le 15 i le 20 cm mai le palapala. O le aʻega o rosa na faʻaaogaina e teuteuina puipui ma isi mea e toto i se mamao o le itiiti ifo ma le 45 cm mai le mea faʻalelei.

Tausiga: amata mai le tausaga lona lua talu ona totoina, o loʻo i ai mea e fiafia i ai ile tausiga ole tausiga, e maua ai se mea e le masani ai, ae o le suavai tele, laei ma le teuteuina. Ua teuteuina lala ua paʻu ina ia faaosofia atili ai le totoina. O le Roses e faʻapotoina i le 8 i le 10 aso. O le eleele o loo siomia ai le laau e mulimulitaʻi i le sawdust, humus, vao, vao. O le susu o le susu, lea na faʻalauiloa i le taimi o le totoina, na faʻaaoga e laau mo le lua tausaga. I tausaga mulimuli ane, e manaʻomia ai fugalaʻau, aemaise lava o mea faʻasaina. I le faaopoopo atu i le fusi, e mafai ona fafagaina rosa i fugalaʻau ma meaʻai: TMAU (peat-mineral nitrogenous), fugalaau fefiloi, ma isi. E fa i le lima laʻei e manaʻomia i le taimi o le tuputupu ae.


© Jess Beemouse

Teuteu

E manaʻomia le teuteuina o laʻau mumu. O lona sini autū o le faʻavaeina o le pale, maua mai o laʻau tele ma umi, tausia o togalaau i se tulaga maloloina. E le gata i lea, o le teuteuina e fesoasoani e ausia ai pea taʻavale o le mea lea e totoina ai laau. Pe a teuteu, e taulai faapitoa le taulai atu i le tuputupu ae ma le atinaʻeina o lala laau, ona o le fuga i le aʻeina o rosa e tupu i le tuputupu aʻe o le tausaga talu ai.

Ma le faʻaeteete lelei, o rosa i le vaitau o le tau vevela e tutupu mai ai vaʻaiga tetele, e oo atu i le 2-3.5 m. Latou te malulu mo le taumalulu. I le tautotogo o le tausaga a sau, e na o le malulu ma faʻamafanafanaina ai pine ma pito o le tipu i luga o se pupuʻu malosi i fafo o loʻo tipiina. O pupu na ola i le maeʻa o le taumalulu na muamua salalau i luga o le eleele ina ia mafai ai ona tupu le ola malosi i le pito i lalo o le togavao, ia mautinoa le faʻalauteleina o le vao mo le tausaga e sosoo ai. A maeʻa ona maua e le fualaau o le fulufulu o le 50-70 cm le umi o le 50-70 cm, o fuālaʻau tuai lea e tatau ona tupu i le tausaga lenei e tuʻuina i lagolago. I le lumanaʻi, o le teuteuina o le feʻaveaʻi o rosa e faia i luga o le ala e ola ai nei rosa, tasi pe faalua. O nei vaega o roses e ala i le natura o le fugaina ma le vaʻaina o ata e ese le eseesega mai le tasi ma le isi.

O le uluai ituaiga o fugalaau totogo i le tausaga ua tea. Latou te le toe tupu. I le sui o Pama ua lelea, le mea e taʻua o le autu (Basal), o nei rosa e tupu mai i le 3 i le 10 tola o le toe faʻafouga (sui), lea o le a fuga mo le isi vaitau. I le tulaga lea, o laʻau o le basal i le maea ai o le vaʻaiga o loʻo vavaeina i lalo, e pei o fugalaau. O le mea lea, o togavao o le ola e tasi-fugalaau e feʻaʻei ai e tatau ona aofia ai na o le 3-5 taʻi tausaga ma 3-5 taʻi lua-tausaga le mama.

Afai o le aʻeina o roses o le vaega lea o le toe faʻaleleia, ona totoina ai lea o lala eseese (mai le 2 i le 5) faʻavae i luga o le eletise autu i totonu o le tolu tausaga, o le fugaina o na lala e vaivai i le lima tausaga. O le mea lea, e seleseleina ai pine tetele ina ua mavae le fa tausaga i le faavae. Afai o loʻo i lalo o nei togalaau o le tele o fuʻa malosi fou o le toe faʻaleleia (e masani lava ona tupu pe a tausia lelei rosa), ona vavaeina ai lea o pine tetele, pei o le vaega muamua. I totonu o vao faʻauluola pea, ua lava lava le maua mai i le 1 i le 3 tolaʻau taʻitasi o le toe faʻaleleia ma mai le 3 i le 7 vaʻalo o fuālaau tetele. E fautuaina ia toe teuteuina Roses i le amataga o le tautotogo. O le uiga o le teuteuina o le tuu lea o se numera faatapulaʻa o laʻau sili ona malolosi, laiti ma sili ona umi i luga o le vao. Afai e umi le uumi pe a faatusatusa i le lagolago, e tatau ona vavae.

E taua tele le manatuaina o le aʻeina o rosa e totogo i luga o pine ua taʻeina e manaʻomia ona tausia umi, na o tumutumu pito i lalo e tatau ona aveeseina pupuʻu. Pe a faʻaleleia i luga o le faʻatoʻaga, e mafai e fuga o rosa ona faʻapupuina aʻa o le toe faʻaleleia i le tele o mea. O lenei mea e faʻamafu ai le togavao, faʻavaivaia ai le fugalaau ma faʻamalosia le malupuipuia mo le taumalulu. O le mea lea, mo le tele o laʻau o le aʻeina o rosa, e tatau ona teuteu ma tatau ona faʻatonutonuina le fuainumera o tipu.

Pe a ese vine mai kulupu eseese o rosa, ia manatua o fugalaau e maua mai i le tele o maualuga sikuea. I luga o lenei tulaga, e mafai ona vaeluaina le roses roses i ni vaega se tolu.

I totonu o laau o le vaega muamua, o fuʻa taʻitasi o le taumalulu i le tausaga e tasi, e ese mai i le 5-10 pito maualalo, e vaeluaina i totonu o se fugalaau. O lenei tulaga matautia o le uiga o le tele o ituaiga mai ituaiga o Vihurian ma Multiflora. O le mea lea, o ituaiga o roses mai nei kulupu e mafai ona vavaeina e faalagolago i le maualuga o le mea e faʻaogaina.

I laau o le vaega lona lua, o fugalaau e gaosia i na o pito i luga ma totonu o le tafatafa, o le pito i lalo e tumau pea le vegetative. Mo ituaiga o lenei kulupu 'Paul Scarlet Climber', 'Glen Dale' ma isi, e mafai ona e faʻaaogaina le maualuga poʻo le vavalalata.

O le vaega lona tolu e aofia ai laau ia na o tumutumu o loo i luga o le pito i luga o le peau axial e liua i ni fugalaau, ae o le pito i lalo ma le ogaoga e tumau pea le vegetative. O ituaiga eseese nei o roses mai le vaega o Banks e tusa ai ma le L. Uleiskaya, e manaʻomia ai le teuteuina maualuga.

I luga o se tagata matua liliu mai le vao, e pei ona aveese le tele o fasi tuai pe a tulaʻi mai fou mai le faavae.. Mo laʻau o le lau mai luga o kulupu o Cordes ma Lambert e tusa ai ma le L. Uleiskaya, e oʻo atu i le maualuga o le 3 m, le maualuga poʻo le faʻata teuteuga e fautuaina. Faatasi ai ma le faʻamaualalo, e mafai e nei laau toto ona ave le foliga o se togavao.

O le teuteuina tele o ituaiga lapoa e felafoaʻi e manaʻomia ai le gauai tele.. O le umi o latou laʻau e tatau ona tutusa ma le tele o le vao. Afai o le vao e malosi tele, e pei o se faʻataʻitaʻiga, i le ituaiga 'Kliming Gloria Day', e tatau ona tuʻuina ni launi umi, i ni pupuvao laʻitiiti e tatau ona pupuu. Afai o lenei vaega o roses e tipiina lala vave, ona sui ai lea o fugālaau, ae na o vegetative o le a amata ona ola. E masani lava e le fuga mai ituaiga o lenei vaega. Ina ia ausia o latou fugalaau, e tatau ona e faʻapuupuu le vavaeina o lala ma fusi faʻamau i luga pe faʻapipii.

O le teuteuina lelei ma le faʻaeteete o ituaiga e mafai ona maua ai le fugalaau masani o rosa i lau togalaau i le vaitau o le tuputupu ae.i. Faatasi ai ma le teuteuina, o se vaega taua o loo faia e le pusi o le aʻeina o rosa, lea e tatau ona maua ai se fetuutuunai, faataamilosaga pe o le faasolosolo lelei o lala, lea e taofia ai le tuputupu ae o laau vegetative ma faaosofia ai le atiina ae o fugalaau.


© Jess Beemouse

Togi

E manaomia e Roses se malutaga. E taua le manatuaina o se mea se tasi: i le va o rosa ma le malutaga (ata tifaga, taualuga, ma isi) e tatau ona i ai le ea i luga. O Roses e le tele naua lona ola mai le mafanafana nai lo le susu ma vevela i luga o le taumalulu taumalulu po o le tautotogo, pe a oʻo ina mamafa le mea e ufiufi ai ma e le faatagaina le ea e pasia. E tatau ona manatua o le sauniuniga o rosa mo le taumalulu e amata i se taimi umi ao leʻi amataina le kiona. Ua uma nei i le faaiuga o Aokuso, e tatau ona taofi le faʻafefe ma faʻamalo le palapala. I le taimi lea, ua le toe mafai ona fafagaina rosa i le suka, ae e tatau ona faaopoopo le paluga o luga o le paluga e faʻamalosi ai le pu. O lapisi sapalai mo le taumalulu e tatau ona na o le amataina o le vevela tumau e paʻu ile 5-6 ° C. O tamai fulufulu e le gata o le a le afaina ai rosa, ae e saofagā foi i le sili atu ona lelei o vine ma faʻamalosi laau. Ulumatua fale e mafua ai ona totoina laau ma vili ona o le leai o le ea. O loʻo faʻapipiʻiina i le tau vevela. O le oso aʻe o roses ua aveeseina mai le lagolago, tipi ese tipi ua pala pe pala ma fufulu lau. A maeʻa lena mea, latou te fusi, nonoa faʻamau i le twine ma fusi i le uʻamea poʻo le faʻamau i laupapa i le eleele. E fautuaina le tuʻuina o laulaʻau matutu poʻo le totoina o lala i lalo o latou. Mai le pito i luga, ua ufiufi fuālaau i soo se mea e ufiufi ai: laʻau matutu, laʻau paʻu, laupapa laupapa, ma isi.

Tofiga

Faʻaleleia e le taumafanafana ma le taumalulu. O le auala pito sili ona faigofie o lanu lanumeamata, o le tele o rosa feʻaveaʻi e maua ai le toe 100% aʻa. O lanu mumu e amata i le ogatotonu o Iuni ma faaiuina i le amataga o Aukuso. E seleseleina selesele mai le fugalaau poʻo le fufuluina o fuifui ma 1-2 internodes. O le pito i lalo e faia (i le maualuga o le 45 °) saʻo i lalo o le fatugaʻo, ma o le pito i luga e tuusao mai le fatugaʻo. O laʻau pito i lalo ua uma ona aveeseina, ma o isi e vaeluaina. O le seleselega ua totoina i totonu o se meaʻai (i le paluga o le eleele ma le oneone poʻo le oneone mama) i totonu o se fagu po o se atigipusa i le loloto o le 0.5-1 cm. O faʻataunuʻu e ufiufi mai le pito i luga ma se fagu tioata poʻo se ata tifaga ma ufiufi mai le la. Faʻasalaga e faia e aunoa ma le aveeseina o le ata tifaga. O aʻafiaga i luga e masani ona aʻafia lelei e aunoa ma le faʻaaogaina o fua o le tuputupu ae. Afai e iloa e le lelei le totoina o le laau, ona togafitia lea o le seleselega aʻo lei totoina, ma se vaifofo o le heteroauxin (40-45 mg, poo le 0.5 ipu, i le 1 lita o le vai) mo le 12-15 itula, faatofuina le fautuaga a le mama i se fofo o le 3 cm. togafitia i se vaiinu (50 ml o le 96% ethanol, 50 ml o le vai ma le 400 g o le heteroauxin) mo le 5 sekone ao lei totoina.

Naʻo se numera toalaiti o ituaiga mai le vaega o lapopoʻa-faʻalaʻau faʻalauteleina e ala i le fugaina. O loʻo faia ia Aokuso - i le amataga o Setema e ala i se mata o loʻo moe i le ua o se taifau tasi pe lua tausaga.


© Jess Beemouse

Eseesega

Multiflora Group

Snow White O fugalaau e paʻepaʻe, 12 cm le lautele, terry (45 - 50 petals) faʻatasi ma se manogi manaia. I fualaau e oʻo i le fugalaau e iva. O se vao e oo i le 3 mita le maualuga, ma lau lanu lanumeamata lanumeamata. E talafeagai mo le faʻaogaina o fanua mea maualalo o faʻalautelega eseese. Tetee i meaola faalafua ma faamaʻi.

Vihurian vaega

Aelita. O fugalaau e paʻepaʻe ma se lanu enaena, kapoti, 6.5 cm le lautele, lua (48 petals), manogi. Bushu e oo i le 3 mita le maualuga, ma lau lanu laiti. Toe fai le fua. E fetaui lelei mo pa o fanua, eleele maualalo, mo le totoina o vaega ma le tipiina. Tetee i meaola faalafua ma faamaʻi.

Belianka. O fugalaau e paʻepaʻe, e fai sina manogi ma se nofoaga tutotonu piniki, 7 - 8 cm le lautele, lua (35 - 50 petals), manogi. Bushu e oo i le 3 mita le maualuga, ma lanu lanumeamata lanumeamata lanumoana. Faʻaauau le faʻaleleia o le fuga ma fugalaau. E talafeagai mo puipui o fanua, puipui, altanok, faʻapea foʻi ma le tipi.

Fiafia Miti. O fugalaau e lanu moli-lanu pinisi i le kalama, 6 cm le lautele, lua (25 petals), o le pito o le petals e faʻasalaina ma tipi, i fua e oʻo atu i le 30 fugalaau. O le vao e oo i le 3 mita le maualuga, o laulaau e lanumeamata. E talafeagai mo le faʻaogaina o mea e maualalo, faʻalelei i totonu o vaʻa.

Malamalama Mumu Mumu. O fugalaau e mūmū mūmū ma se lanu moli, foliga o le siva, 8.3 cm le lautele, lua-faalua (21 petals), e oʻo atu i le 13 fugalaau i faʻalavelave. Bushu i le 3.5 mita le maualuga, ma lanu lanumeamata lanumoana. E talafeagai mo puipui o fanua, arbors, mo nofoaga nofofua ma vaega ma fale. Tetee i meaola faalafua ma faamaʻi.

Misame Stars. O fugalaau e moli-lanu mumu, 8 cm le lautele, lua-lua (19 petals), tasi pe i totonu o mea e tutupu (e oo i le 12 fugalaau). O le vao e oo i le 3 mita le maualuga, o laulaau e lanumeamata. Toe fai le fua. E fetaui lelei mo pa o le eleele, pergolas, arches, arbors.

Orange Sun. O fugalaau e paʻu moli, lalelei i le foliga, 12 cm le lautele, e faʻaluaina le lua (95 petals), ma se manogi lemu. Bushu e oo i le 3 mita le maualuga, faatasi ai ma lanu lanumeamata lanumeamata lanumoana. E talafeagai mo puipui o fanua, puipui, puipui ma mo le taina. Tetee i meaola faalafua ma faamaʻi.

Pink News. O fugalaau e lanu piniki, 7 - 8 cm le lautele, lua-lua (15-20 petals), ma le manogi manogi. Bushu e oo i le 3 mita le maualuga, faatasi ai ma le vevela malosi. Lea lanu lanumeamata lanumeamata, e laititi ona vaneina. Toe fai le fua. E fetaui lelei mo pyramid fanua, alalaupapa, fao, fagolas, koluma, faʻapea foʻi ma fale.

Gagarin constellation. O fugalaau e mumu moli-mumu, 7 cm le lautele, lua (30 petals), e oʻo atu i le 13 fugalaau i mea e le maua. O se vao e oo i le 3 mita le maualuga, ma lau lanu lanumeamata lanumeamata.E talafeagai mo le faʻaogaina o fanua, pitonuʻu, puipui, faʻavave ma mo le tulaʻi mai.

Eseesega o filifiliga mai fafo

Vihurian vaega

Alberic Barbier. O fugalaau e paʻepaʻe ma se kulupuni kulimi e 6.2 kupita le lautele, e faʻaluaina (e oʻo atu i le 145 petals), tasi poʻo ni faʻaletonu (e oʻo i le ono fugalaau), ma se manogi paʻu. O se vao e oo atu i le 8 mita le maualuga, ma lau paʻu fetolofi ma le lanu lanumeamata lanumoana. Fugalaau e tele ma umi. E masani lava, e toe faʻaleleia le fugalaau i le autumn. E fetaui lelei mo ituaiga uma o togalaau. Tetee i meaola faalafua ma faamaʻi.

Albertin. O fugalaau o le samasoni-lanu piniki, 8 cm le lautele, lua (33 petals), saula-pei, tasi poʻo ni faʻalavelave (e oʻo i le fitu fugalaau), ma se manogi malosi. O le vao e tusa ma le 6 mita le maualuga. E talafeagai mo puipui o fanua, arbors, pergolas, auala savali, mo fale. Tetee i meaola faalafua ma faamaʻi.

Glen Dale. O fugalaau e paʻepaʻe, i le taamilosaga o lanu samasama, gogot, 10 cm le lautele, terry (28 petals), manogi. O le vao e aʻe, e oo i le 3.5 mita le maualuga. O laulaau e lanumeamata, e manaia, e susulu. O le fugalaau e umi, faʻalelei. E talafeagai mo puipui o eleele, arbors, ogalaau, puipui, pergolas. Tetee i meaola faalafua ma faamaʻi.

Zodias. O fugalaau o le carbonmine-lanu piniki, 3 cm le lautele, faalua (90 petals), tafe, e oo atu i le 22 fugalaau i mea e le maua. Laʻau vao, 4 mita le maualuga O laulaʻau e lanumeamata. O le fugalaau e tele, toe fai i ni nai tausaga. E fetaui lelei mo laufanua e faʻasaina ai fanua, fale o le fale, faletua, fale puipui, leolele, faʻapea foi ma le tagi. Tetee i meaola faalafua ma faamaʻi.

Coronation. O fugalaau e lanu mumu-lanu mumu, 4.2 cm le lautele, lua (32 petals), faapipii, e oʻo i le 17 fugalaau i mea e le maua. O le vao e oʻo i le 8 mita le maualuga. Fugalaau e matua tele lava. E fetaui lelei mo ituaiga uma o togalaau.

Foafia fou. O fugalaau e lanu piniki ma se lanu samasama, 7.2 cm le lautele, lua-lua (23 petals), faatasi ai ma se manogi suamalie o le manogi, tasi po o mea e tutupu (e oʻo i le 20 fugalaau). O le vao e aʻe, 3.4 mita le maualuga, ma lau lanu lanumeamata lanumeamata. Fugalaau e matua tele ma toe fai. E talafeagai mo puipui o eleele, puipui, fanua, arbors, pergolas, slopes ma mo le tulaʻi mai. I ni nai tausaga, na aafia i le paʻu palapala.

Pests ma faʻamaʻi

O le tele o taimi e maua i luga o lalaga lalaga:

O le malosi o le pulupulu e mafua mai i le manoa Sphaerotheca pannosa Lev. O lanu paʻepaʻe e aliali mai i laulaʻau, lea e faasolosolo malie ona tupu. E vave lava ona atiaʻe le malosi o le paʻu i le vevela ma le timuga, e masani lava i le faaiuga o Iulai - amataga o Aukuso. Totoina le tuputupu ae o laau, totogo vaovao, ma toto le oti. I le avea ai o se fuataga e puipuia ai, e fautuaina ai le 2-fold spraying ma le Bordeaux vai: i luga o le momoe pe a uma ona aveese le fale ma luga o fuʻa e tupu mai i le 20 cm.

Coniotirium (Coniothirium wersdorffiae Laub) - kanesa o le cortex, poo le "mu" o rosa. Faailoga o le faʻamaʻi e maua i le taimi e aveesea ai fale i le tautotogo. Muamua, o lanu mumu-lanu enaena o loʻo i luga o le fuga o le pu, lea e tupu, e faasolosolo ina liu uliuli ma e mafai ona ufiufi le ata atoa i se mama. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le maʻi o totonu o le tino. O pine mamago e tatau ona vave seleina ma le puʻeina o se vaega ola maloloina o le fana ma susunuina. O le galo sili ona malosi e atiaʻe i le pogisa i lalo o le malulu o le malulu o rosa mo le taumalulu, aemaise i le maualuga o le susu. Polokalame puipuia e aofia ai le faʻaitiitia o le fualaau oona i le tautoulu, fafagaina o le faʻamalosi faʻamalosi e faʻamalosia ai le faʻasaina o fana, taimi saogalemu ma le faʻaleleia i le taimi o le taumalulu, ma le taimi e aveese ai fale i le tautotogo, teuteuina ma le faʻaleagaina o aʻafia ua aʻafia.

Faaaoga

O loʻo osofaʻi i rosa, arbors, pyramids, fusi, pou, pergolas, fences, altankas; mo le teuteuina o puipui o fale, faletalimalo. Aemaise lava o mea teuteu teuteu na faia mai i vaega o ituaiga o fugalaau, e pei foi o le felafolafoaʻi o rosa i luga o ...

O le manatu o le faʻaaogaina o laau ma laau e avea ma lagolago mo le aʻeina o rosa e le o se mea fou a le tagata, ae o se ala o le ola o nei laau toto i le vaomatua. I luga o se laʻau tetele, e foliga mai ai i totonu o latou lalelei matagofie. E le o laau uma ma laau toto e talafeagai mo le faʻaaoga e fai ma lagolago mo le aʻeina o rosa. Talu ai ona o le rose e vave televave, o le laau lagolago e tatau ona lautele ma umi. Aua le faʻaaogaina laau totō ma ola faʻateleina ma nofo i autafa o aʻa o le eleele, o loʻo i ai i le tauvaga malosi ma aʻa o roses. E mafai ona tatou fautuaina: o le broom, cirrus, o le uila, o le mauga, o le apu, o le pine, o le pine tele, yew, larch.