Laʻau

Faʻamatalaga auiliili o le laisa

O le laisa mumulu o se fatuga taʻitasi o le aiga o le cruciferous (cabbage). O lenei togalaau aina ei ai i le taimi lava e tasi le tele o meaʻai ma mea inu malolosi. O le a se mea e tatau ona e iloa e uiga i le laisa moli ina ia mafai ona faʻaaogaina ma le manuia?

Faʻamatalaga

O le laau e talitutusa lava ma le laisa ma le totō. Faʻalagolago i tulaga faʻatupulaia, o le maualuga o le radish (swerbigi) e mai le 30 i le 70 cm. O le tele lava o taimi, o le vao e pei o se afifi. I nei tulaga uma e lua, o le malosi malosi e ufiufi i lauulu pupuu lea ei ai le itu i luga o le itu i luga.

O le susulu

Pepa lapisi faʻasolosolo malosi i foliga o se lipine. Na pau le eseesega mai le sinapi o le faʻafanua o le laʻau - i le radish latou te agai i luga, ma i totonu o le sinapi ua faʻateʻa. Ole fuainumera o laupepa o loʻo ola i paga o le - 8-12 vaega (4-6 paiga). O le taimi vavalalata e amata ia Iuni ma e oʻo i le ogatotonu o le autumn.

E vaevaeina i le 4 petals i ni itu laititi, o fuga vao e valivali samasama, paʻepaʻe, ma mea e seasea tupu, lanu viole.

I le faaiuga o le fugalaau, o le aganuu e faapipii ai se pupuʻu manogi ma fua mai le 4 i le 8 cm le umi. Lita o le fatuina o fatu - 1/2 cm. O le taimi lava e matua atoatoa ai fatu, o le a malepe i totonu o sela (vaega e taʻua o vaega), pe a tasi le lanu samasama po o le lanu enaena.

Laʻau Moli Vaʻa Laʻau

Fugalaau e gaosia ai le tele o nectarlea e tosoina ai le tele o iniseti e aoina ai pollen. Talu ai ona o lenei mea taua, e le gata o se vao vevela, ae o se faleteuoloa taua o le meli maloloina.

O le mea oona e susulu

I le taimi o le fugalaau, o gaʻo laulaʻau e faia i luga ma inflorescences, lea e aofia ai toxins. E le mafai ona 'aina le aʻa, talu ai o loʻo i ai le mea oona, e tusa lava po oa vaega o le atinaʻe o vao. O le faʻaaogaina o sina vaega itiiti o le lanu lanumeamata o le radish poʻo ona aʻafiaga e aʻafia ai le oona matautia.

  • O le vailaau Sverbigi e molimau i le aafiaga i le tino mūmū lanulea e matua tele lava ina tumu.
  • Ituaiga gastrointestinal vevela: ogaoga ogaoga, afu, ma le vomiting.
  • Faʻagasologa inflammatory e amata i fatugaʻo, ma o le ate e faʻaleagaina.
O mea oona e afaina ai le fatu, ma i le tele o le tino, o le tino e taofi le fatu o le fatu, o lea e tatau ai ona e mataʻituina lelei lou soifua manuia.

O faʻamaoniga uma o loʻo taʻua i luga eo mai faatasi ma vaivaiga faaletino.

O le susulu fagu ua maua i mea leaga i le fuga

O le taimi lava e tupu ai na faailoga, e tatau ona e faʻaaogaina mea nei:

  1. Le valaau falemaʻi,
  2. Faʻamama le manava o se vaivaiga vaivai o le ammonia - faaopoopo i ai le 7-8 drops o le vailaʻau i le 1.5-2 lita o le vai.
  3. Inu tele suamalie
  4. Tuu le manava fulu malulu ie.

O le mea lea, ao leʻi faʻaaogaina e saunia ai ipu mai lenei ituaiga o radisa, e tatau ona e mafaufau i ai faʻatolu, talu ai e vave ona tupu ni faʻafitauli faigata faʻaletonu.

Laʻau o le fanua - vao vao

O le ulu atu i eleele lafulemu, faʻafefe o le tino e matua atinaʻe lelei, ma o le taunuuga lea e faʻalavelaveina ai le tuputupu ae masani o laau totoina i luga o le 'upega tafaʻilagi. O se laau mamana e puipuia le susulu o le la ma aumai ai meaʻai mai le palapala. O se taunuuga o le tuputupu ae o vao, e totogo ai laau toto, tupu malie lemu ma fua mai fua leaga.

Ina ia puipuia i latou mai aʻafiaga leaga e te manaʻomia e tosoina ai pea le vao.

Eria

O le laisa mumulu e tufatufa atu i le vaega Europa o le USSR muamua, i totonu o le vaomatua o le vaomago.

E mafai ona maua vao i atunuu uma o Europa, faʻapea foi i sisifo o Asia ma Aferika i matu. E masani ona maua i vao vao, i le itu o le auala, i se nofoaga tuulafoaia. I totonu o la matou eria, o le vao e tele lava ina maua i togalaau fualaau taumafa, lea e matua mafatia ai tagata fai fualaau aina, ona o lona tuputupu ae e afua ai le faaleagaina o fua o fua o faatoaga. Ae ui i lea, o lenei aganuu ei ai le tele o mea aoga, o lona faʻamatalaga e mafai ona maua i lalo.

Mea aoga

Sverbiga o se tasi o taitai i totonu o laau uma i totonu o mea o mea taua e taua mo le galuega a le tino. O loʻo i ai le tele o vitamini, minerale, o suauʻu ma minerale taua. O le sua o lenei aganuu e aofia ai le tele o le phosphorus, calcium, sodium, ma iodine ma le uʻamea.

E lelei mo tagata matutua le faʻaaogaina o le laisa moli mo le puipuia o le atherosclerosis
  • Sverbigu ua leva ona faʻaaogaina e tagata taʻavale mo le togafitiga o le tale ma le bronchitis masani.
  • O fualaau faʻamaʻi ma vailaʻau faʻasamaʻi e faʻaaogaina mo le vave faʻamaloloina o manuʻa loloto ma manua na amata ona faaputuputu e paka.
  • Faia galuega antibiotic (e le pei o vailaʻau, e le tele ni aʻafiaga).
  • Swerbig'aveʻesea mea leaga mai le vaega o meaʻai ma faʻaali.
  • Talia aʻafiaga.

Talu ai ona o mea oona e mou ese atu pe a maeʻa ona faʻaputuina pito i luga, e faia mai i taimi.

O fuālaʻau mai faʻamalama ola maloloina e saogalemu atoatoa, o lea e mafai ai ona 'aina e aunoa ma sina fefe.

I nisi o atunuu, ao le i ulu se laau i totonu o le fua o le fugalaau, faʻaaoga le eletise o le radisa o se tasi o mea e fai mo le faia o salati. Ae ui i lea, o le laumei lanumeamata e matua vevela ma e toaitiiti tagata e pei o lea.

E matua faʻalotovaivai le tupu aʻe o laufanua i tafatafa o le togalaau, talu ai o ana fatu e mafai ona paʻu i luga o le saite ma faʻasolo i le tausaga a sau. I le avea o se laau o le meli, e mafai ona totoina se laau i tafatafa o vavaega ina ia mafai ai e iniseti ona aoina le tele o nectar aoga pe a mafai ai.

O le laisa mumulu o se laʻau matagofie o le meli

O le laisa mumulu o le vao e tasi, o se vailaʻau togafitiga ma se fualaau meli. O loʻo i ai i le vailaʻau se vailaʻau oona malosi, e mafua mai ai faʻaaogaina i fomaʻi mo togafitiga o manua o le tino. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai i totonu totonu o suauu sinapi, lea e mafua ai le oona. I le filifili ai e faʻaaoga togafitiga mai le laau poʻo le faʻaaogaina o se mea faaopoopo i ipu, e tatau ona e mulimuli ma le faʻaeteete i tulafono faʻavae.