Tala Fou

Maoaʻe masani i le uʻamea

I le natura, o se laau uʻamea e seasea lava, o lea o loʻo i ai se nofoaga mamalu i totonu o le Tusi Ulaula. Ae ui i lea, i ona mea totino, o laʻau uʻamea e le itiiti ifo i le maualuga o le uʻamea uamea. O lona paʻu e mafai ona taofi le afi mai se fana, ae e leai se faamoemoe e malelemo i le vai. E taua le matauina e le o se isi vaega o laau, ae o se vaega atoa e potopoto mai ituaiga eseese. E aofia ai ma le tele o ituaiga laau toto e iai ni laupapa e le masani ai. E mafai ona maua i luga o konetineta taʻitasi. E le gata i lea, o mea gaosi e faʻaaogaina uma i totonu o alamanuia tau pisinisi ma i galuega faafomai.

O le a se mea taua e uiga i nei laau?

Faatasi ai ma mata le lava, e faigata tele ona iloa le "maa" fatuina o se togalaau. Ae maise lava pe afai latou te i luga o le mamao o le faʻaumatia. Ae ui i lea, o loʻo faʻamalamalamaina i latou i vaega nei:

  • o le matua o ia tagata centenarians e le itiiti ifo i le lua selau tausaga;
  • fiva laau e teteʻe i faiga leaga ma e le faʻaitiitia i lalo o le malosi o malosi malosi;
  • o le paʻu o loʻo i ai le tele o tannine e puipuia ai o latou "tagata" mai ituaiga uma o parasite, faapea foi mai le pala;
  • o le ogalaau e mautinoa lava e alu i lalo o le vai, talu ai o le tele o le fafie e 1 t / m³ e amanaia ai le malie o le susu o le 12%, o le mafuaaga lea ua tupu malie ai ituaiga meaola;
  • o le maualuga o ia mea taitasi e sili atu i le 25 mita, ma o le pito i lalo o le ogalaau e oʻo atu i le 200 cm.

O nei mea uma e manaʻomia mo le uamea e ola ai i tulaga sili ona leaga. O suiga faafuasei i le vevela i Rusia, o se afu aferika po o se tamaoaiga Europa o le a le mafai ona afaina ai lenei mea masani. O ituaiga ituaiga o laau e talafeagai lelei i soo se tulaga leaga. Mo lenei mea, ua faʻaauupegaina i latou i le tele o fuainumera o masini, e amata mai i le tulaga tulaga ese o le ogalaau / aʻa i le tuufaatasiga kemikali o le paʻu. I lenei itu, e masani ona faaaogaina i le gaosiga o:

  • meafale;
  • fausaga fale;
  • taavale;
  • teuteu;
  • elemene teuteu;
  • lalo o le tekinolosi.

Mai fua, laʻau ma laulaau o nei "maa," e maua mai ai ni vaega e faʻaaoga lelei e togafiti ai:

  • gout
  • faʻamaʻi o le faʻalapotopotoga faʻapitoa;
  • paʻu mataʻutia;
  • rūmate.

O nei eleta e le mafai foi ona pasia le meaʻai o le tele o atunuu. Seia oʻo mai i le taimi nei, o se tamai fagu suauu o le suauu e taugofie ai tupe. Ina ia maua se lua kalama o le elixir e sili ona taua, e tatau ona e gaosia le tele o kilokalama o meafaitino. O nei mea uma e faia i se auala tusi. I le aoaoina o uiga taua o nei ituaiga o laau sili ona faigata, e mafai ona e iloa atili nisi oi latou.

O lala o nei laau i aso anamua na faʻaaogaina e fafaga ai manu. E le gata i lea, mo le tele o ituaiga o Moroccan o nei laau malolosi na avea ma suauu. Sa susunuina ogalaau, ma mo se taimi umi sa mafanafana.

Birch Schmidt

E mafai foi e Rusia ona mitamita i sea tulaga taua. I totonu o le talafatai o lenei atunuu e tele ni kopi o lenei "iron" birch. O le ulumatua o latou pe a ma le 400 tausaga. O laau taʻitasi e oʻo i le 30 mita le maualuga. O le taimi nei, o le laina pito i luga o lenei "matagofie" e 80-90 cm. O uiga iloga o le Schmidt's birch o:

  1. Brownish-gray e kuka i le paʻu manaia. O le pito i luga o lona ogalaau malosi ua ufitia tele i le loloto o vaʻa. I nisi o nofoaga, e mafai ona vaʻai faʻamaumauga o le cortex poʻo vaega e amata ona paʻu.
  2. Laʻau lelei atoatoa. E mafai ona avea pe uliuli pe enaena, po o se paolo o le uʻamea. O fafo atu o le au maimoa ua vave ona taia e tafaoga i luga o latou. O nei lentils e ofoina atu se manogi manaia.
  3. O le foliga o laulaau e foliga mai o se oval, lea o le tasi itu o loo i ai se pito pito i luga.

E mafai ona faʻaaogaina se fusi / teuteuga o laulaʻau ua filifilia fou poʻo ni pulupulu e fai ma sui o le aufailautusi, faʻapea foi ma le faʻamalolo manuʻa. Faʻatasi ai, e mafai ona e manumalo i le lichen, eczema poʻo le paʻu.

E mafai ona maua sea ituaiga o keke i North Korea, i se tasi o motu o le Land of the Rising Sun, faapea foi i le Malo Selesitila (China).

Argan prickly

I le teritori o Algeria i aso nei ma Moroko, e tusa ai ma faʻamatalaga lata mai nei, e sili atu ma le 2 miliona kopi o nei ituaiga o laau toto. O mea uma nei o totoe o vaomatua, e aofia ai na o Argan. I totonu o lona atunuu, o se faailoga, faapea foi ma se punavai o le ola, o ituaiga aferika afuafua. O mea eseese a le fale na faia mai lana fafie. O fua ma laʻau sa faʻaumatia e manu ma tagata. Sa lava meaʻai laupapa mo se taimi uumi, aua o le maualuga o le ogalaau e mai le 10 m ma le maualuga, ma o le faataamilosaga e sili atu ma le 15 m.

O le Argania o loʻo i ai se aʻa malosi tele e mafai ona ulu loloto i le eleele e 30 mita. O lenei mea e puipuia ai le laau mai le faʻamalaina ma matagi malolosi. O ona lālā ma laʻau e fafagaina e le toʻatele o tagata o Aferika. Ae o le sasaʻa ese o latou mea e le faigofie, ona e lilo i latou i uʻamea.

Aferika i Sisifo (Republic of the Congo) ei ai lona lava sui o vaega o maa / uʻamea. Ua faaigoa e tagata o le "Shi", ae i le lalolagi o tagata fai togafiti ua lauiloa o le "Vitellaria maofa." Ae i totonu o le pitonuʻu o le konetineta o lenei konetineta, e tupu ai le "Lofira winged" mamalu.

Temir Agach poʻo Persian Parrotia

E tusa ai ma le malosi, o lenei laau e leai se tutusa. O lona fafie e tele taimi e sili atu nai lo le uʻamea. I le faaopoopo atu i Aferika, e mafai ona maua le paroga i Sasaʻe Tutotonu. O le vaomatua o Iran ma Azerbaijan e tele naua i nei faʻamatalaga ofoofogia. O laau faapena e foliga fiafia i le tautotogo pe a latou fuga. E ui lava latou te fiafia i le vevela o le tau, e mafai lava ona ola i -25 ° C. O le ogalaau o Temir-Agach e faʻaaoga mo le gaosiga o:

  • fale / fola laupapa;
  • laupapa;
  • mea tau taavale;
  • taofi;
  • elemene uiga.

Talu ai ona o le gafatia ma le gafatia e le o iai i totonu o ia laau totō, ua faia ai pa puipui malolosi "ola". I le tuputupu ae ma le faʻamalosia, latou te fausia ai se vaomatua e le mafai ona faʻaaogaina e puipuia ai mai i malo e leʻi valaʻauina.

Isi sui o le vaega

I le faaopoopo atu i ituaiga ituaiga o ituaiga o le "laau uʻamea", e tele isi laau "maa". Latou te ola i luga o konetineta eseese ma faʻamalosi i lo latou malosi, faʻapea foi ma mea faʻapitoa faʻamalolo. E aofia ai mea nei:

  1. Yew E mafai e Wood ona taofi le susu, ae e le pala.
  2. O se laau Kerisimasi e maua i Niu Sila. I luga o lenei teritori o loo i ai ni togalaau o na Kerisimasi laau. Latou te lafoina na o mea naʻo le Kerisimasi.
  3. Hmelegrab. O le tau o le taʻavale eletise e talafeagai mo ia, o lea o le moli hop hopamoso e tupu aʻe i luga ae o le equator. O le mea e faanoanoa ai, i Rusia na o na o totoe o lona fafie sa maua.
  4. Mezuya. O tagata Asia latou te faʻaaogaina le oona oona o lenei laau o se vailaau vailaʻau.
  5. Caesalpinia. O se meaola lamatia ua tupu i Pasila i le vaomatua o Amasoni.
  6. Guaiacum. E tupu i luga o motu o loʻo i le Caribbean. O mea ola o lenei laau e faʻaaogaina e faʻaleleia ai sauniuniga.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o loʻo i ai tuusaunoaga i tulafono e le gata i le gagana, ae faʻapea foi i le natura. O ia ituaiga "uʻamea" o se faʻataʻitaʻiga lenei. E i ai a latou laau e le masani ai, e le mafai ona tumau i luga o le vai.