O le togalaau

Tatou te ola pasili

Pasili o se aganuʻu lanu meamata lautele, e faʻaoga uma i le salamata i salati ma faʻagogo e pei o le faʻavasega. O lenei aganuʻu e mafua mai i le ituaiga o tafaoga ma o le aiga o le faamalu. O le taua muamua lava o lenei aganuu lanumeamata na maua e tagata suʻesuʻe i luga o tusi taai a Aikupito anamua. Na matua faʻaaloalogia o ia ma i ai le manaʻo e tele tala na taʻuina e uiga i ona foliga. I lona natura masani, o le pasili o loʻo ola malosi i luga o le talafatai atoa o le Metitirani. Ua tupu ae pei o se togalaau aina i Amerika, Kanata ma Europa atoa. O le sili ona lauiloa e masani lava o laʻau pasili.

Faʻasaina le pasisa i le togalaau.

O afea ma o fea e totō ai le pasili?

Pasili fatu e masani lava ona totoina i fanua tatala i tafatafa o le faaiuga o Aperila, ae o le luluina o le taumalulu e mafai foi ona faia i le faaiuga o Oketopa. O i latou oe mananao e maua le lanu vaisama fou i le taimi mafanafana, e mafai ona fautuaina e luluina i totonu o se auala faimalaga, o lona uiga, mai le faaiuga o Aperila e oo i le faaiuga o Iulai i le 12-14 aso.

I lalo o le pasili, filifili le vaega e sili ona lelei le susulu, le malamalama i le tuufaatasiga o masini, laufanua lauusiusi ma le susu. O le tele o eleele vevela, faʻapea foi ma susu (pe a faʻapea e latalata le maualuga o le eleele i le mita i luga o le eleele), e lolovaia pe vaivai, e le tatau ona piki i luga, o le a tupu le paʻu. O le ituaiga laufanua e sili ona talafeagai mo le pasili o le laumei malamalama po o le oneone ma se pH mai le 6.5 i le 7.0.

Taumafai e filifili se 'upega tafaʻi pe a ola ai aniani, tamato, zucini, squash, kāpeti, kukama poʻo pateta na muamua atu - o fua lelei nei mo le pasili. I luga o le eleele, lea na tupu muamua ai ni togalaau faamalu, o lona uiga, kapiti, le pasesa, celery, fennel, dill, coriander ma isi, e le fautuaina e atiaʻe le pasili, ae lata ane e mafai. Parsley o loʻo vavalalata i autafa o le pi, i tafatafa o kāloti, i tafatafa o cilantro, ma leki, tamato, ma kukama.

E faapefea ona toto pasili?

A o lei totoina le pasesa, pe a uma ona e filifili i le nofoaga ma iloa ai e sili atu le le maua o se nofoaga mo pasili i le togalaau, e tatau ona e saunia lenei saite. O le mea lelei, ioe, e tatau ona saunia le parsley i le tautoulu, aua i le tautotogo e itiiti se taimi. E tatau ona taumafai e sauni le eleele pe tusa ma le lua vaiaso aʻo lei luluina.

Tuuina atu le laasaga laititi e tali lelei tele i fugalaʻau oona, e tatau ona eliina le tolu kilokalama o manua po o humus, 250-300 g o fafie laupapa ma le sipuni tele mo le eliina o le palapala i le tautoulu (i le taimi e tasi e aveese ai le numera maualuga o weeds ma a latou vaega) spoon nitroammofoski. E mafai ona faʻafeiloai Nitroammofosku i le autumn ma le tautotogo, o le a leai se mea sese i lena mea. E mafai ona faataapeapeina fugalaau i luga o le eleele ma vavae ese mai le tasi ma le isi, ma faʻafefiloi mea uma i se tasi o fatuga.

Pe a sauni le eleele, e mafai ona e amata sauniuni pasili fatu mo le luluina. O sauniuniga o fatu e mafai ona faʻatino pe afai o le lūlūina o loʻo i le tautotogo, aʻo totoina i le tautoulu, e le manaʻomia ni sauniuniga faaopoopo o fatu.

Ina ia faatelevaveina le germination o fatu pasili, e muamua lava ona tatau ia latou (mo le itula ma le afa), ona faʻagogo ai lea i luga o se solo solo i se setete. Ona fautuaina lea e tuʻu i latou i totonu o le pusaaisa mo le lata i le aso, ma a maeʻa lenei taimi, toe faʻafefete, ae o le taimi lenei mo le 35-40 minute, ona toe faʻagogo lea ina ia tafe. A maeʻa se sauniuniga faigofie, o fatu pasili e totogo vave ma faʻatasi.

O le totoina o pasili fatu e masani lava ona faia i togavao ma se loloto o sina mea itiiti atu nai lo le centimita, na faamaligi muamua i le vai i le vevela o le potu. A lūlūina i le va o fatu, taumafai e tuua se centimita, ma i le va o laina 45-55 cm. A uma ona lūlūina, faʻatumu ia togalaau ile palapala, e lelei meaʻai, ma faʻapipiʻi lelei. Pasili e tulaʻi mai i auala eseese: e mafai ona tulaʻi i le vaiaso, pe tolu i le tolu. E faalagolago tele i le vevela, ituaiga eleele, maualuga o le susu, tausaga o le fatu.

A lūlūina le pasili i le taumalulu, faʻaopoopo i le leai o se manaʻoga mo sauniuniga faaopoopo o fatu, e le tatau ona e inu vai, ae o le isi mea e tutusa.

Launiu lau laʻau i luga o le togalaau.

Vaʻai pasese ile tausiga

Pasita tausiga e matua faigata lava ma e leai se eseesega. O mea uma e tutupu e faigofie ma mafai ona malamalama i faifaatoaga uma, e oʻo lava ile amataga. I le gasologa o le vaitau, e tatau ona vevela lau laau, pe a faʻapea o le pasili na totoina saʻo, aveese vao, vaʻaia le palapala, vai ma faʻasusu le eleele.

I le amataga lava o lona atinaʻe, o le pasili e faapitoa lava le nofouta i vao. Seia vagana ua maua le malosi o laau, e tatau ona aveeseina vao, e sili atu le faia o lenei lima ina ia le afaina ai le lau o se paʻu i isi taamilo o pasili. E sili atu le aveesea o vao e le gata i le pasesa, ae i le va foi o laina, ina ia latou le aumaia ai le susu ma meaʻai mai le palapala, tauva ma le pasili.

E sili atu ona faigofie le aveesea o vao pe a uma le mamafa o le timu poʻo le fainuina, ona mafai lea ona toso ese mai le palapala ma se vaega o aʻa. I le taimi lava e tasi ma le aveeseina o vao leaga, e mafai foi ona ave le palapala, aveese atoa le palapala o le eleele, o le a faaleleia ai le eletise ma le suavai.

Faʻasala pasili

O le pasili pasili e fiafia i le tele o le susu, ae le o lona soona tele, o lea e tatau ai ona e faʻafeinu i le tele o taimi, ae i le faʻaogaina lelei, e aunoa ma le liliuina o le togalaau i totonu o se lau. Afai e te manaʻo i laʻau e suamalie, manogi ma manogi, e tatau ona e faʻafeinu i aso uma, i le vaveao po o le leva o le afiafi, e le mafai ona e sasaa i luga o laulaau, e ono oʻo mai le mu. E manaʻomia le faʻafeinu i le vai i le vevela o le potu, mai le faʻasusu i vai malulu, o le pasesa faʻasamala e mafai ona tolotolo i le tuputupu aʻe ma atinaʻe. O le filifiliga pito i sili ona lelei o le sasaa lea o le timu mai se falala ua faʻapipiʻiina i lalo o le gutter mai le taualuga, o le pasia o le a tupu e pei o le fefete mai lea vai.

O le mea moni, e tatau ona e vai ma taulai atu i le tau i fafo atu o le faamalama. O lea, afai e malulu, timu, ua timu, ona leai lea o se mea e manaʻomia ai le fausiaina o vaiinu faaopoopo, ae afai e vevela ma vevela, ona matua manaʻomia ai lea. E mafai foʻi ona i ai i aso taʻitasi i le mataupu, mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai o le palapala i lau eria e oneone ma e le lelei le susu. A uma ona faʻasusu, e lelei tele le mulch o le eleele ma se vaega o le humus ile senitimita le mafiafia, o lenei mea e sili ona aoga mo le pasisa pe a maua ai le malosi.

Tuputupuina laʻau pasili

Pasili pito i luga luga

O le pasili le paʻu na o le faʻafiafiaina o fugalaisa, aemaise lava o le faʻamalosi o le suavai. E mafai ona e faalua i le taimi i le aofaiga o le 5-6 g i le sikuea mita o moega. E faʻafeiloaia i latou uma i le faʻaaogaina o le tino ma le foliga malogo. E fautuaina le faia o le faʻamalolo o le kulimi 3-5 aso pe a maeʻa ma le taimi lona lua i le vaiaso pe a maeʻa le talosaga muamua. E le mafai ona faʻalauteleina ni meaʻai o vailaʻau faʻasaina, i le pasesa (aemaise lava i petioles), mai le sili atu o le nitrogen, mea leaga e ono afaina ai o tatou tino. I le faaopoopo atu i le faʻamalosi o le vevela, pe a ma le masina aʻo lumanaʻi le uluai seleselega, e mafai ona e faaopoopo le masima superphosphate ma le masima i le palapala i le sipuniti i le sikuea mita o moega poʻo mulch le palapala ma le 150-200 g i le sikuea mita.

Pasele Seleselega

E mafai ona e amata selesele le pasesa i le taimi lava e faia ai ni fusi se tolu i laupe. Faʻatasi ma se toʻalua poʻo se mea e tasi e le tatau ona paʻi i ai. Afai tatou te talanoa e uiga i le taimi, ona faalagolago lea i le ituaiga, pasili atonu o sauni mo le seleseleina mai le 70 i le 90 aso i le maea ai o le luluina o fatu.

A e selesele, taumafai e tipi pito o le pasili i le aʻa, aua nei tipi na o tumutumu, ma tuu ai petioles. O le mea lea, o le ae faʻagesegese ai le tuputupu ae o lau o le ola, ae a oʻo ina e aveese uma aʻa, o le a sili atu le saoasaoa o mea fou fou.

Afai e te manaʻomia na o ni nai pasi, ona taumafai lea e aveese mai fafo o le laau, ae mai fafo. O na ituaiga o gaioiga o le a saofagā i le atinaʻeina atoatoa o fatuga o loʻo totoe, o le a sili atu ona manogi ma manogi.

E mafai ona e aoina le pasili fou mo se taimi uumi, e masani lava o se faailoilo o le laau e amata ona oti, o le faʻavasegaina o laulaʻau lauulu: mai lau lanumeamata lanulauaua o le a faasolosolo lemu ile lanumeamata lanumeamata pe mafai foi ona amata ona liu samasama.

O le a le mea e totoina pe a uma le pasili?

A maeʻa pasia le pasili, e tatau ona e filifili po o le a se mea e mafai ona totoina i luga o lenei 'upega tafaʻilagi. O le mea moni, soʻo se aganuu, sei vagana ai sui o le faamalu, seleni ma pasili lava ia. E mafai ona e totoina nei faatoaga i le eria na ola ai pasili, pe a mavae le fa tausaga.

I luga o lenei 'upega tafaʻilagi, o faʻatoʻaga e pei o le keke, aniani, tamato, leki ma pateta o le a sili ona lelei.

Pasili

Eseese pasili

I le faaiuga, matou te talanoa e uiga i ituaiga eseese o laʻau pasili. Faʻafetai i le galuega a le au faifaatoaga, o loʻo iai nei le 76 ituaiga i le Setete o le Setete. O ia togavao e pei o Azhur (2017), Arlekino (2017), Bakhmaro (2017), Poti (2017) ma Fidelio (2017) e mafai ona iloga mai tala o le laisa.

Tatala, - se ituaiga ituaiga pasili, ao le i oo i le uluai seleselega, 70-75 aso pasi. O loʻo i ai se laupepa o laʻau e oʻo atu i le maualuga o le 30 cm. Pepa o se lanu lanumeamata lanu meamata, e puupuu lava, ei ai le foliga o se tafatolu ma se laititi vaivai i tafatafa o le pito. O laumei e tele-siʻosiʻomaga, o petioles e pupuu, o le uumi, e aunoa ma le lanu anthocyanin. A maeʻa le uluaʻi oti, o le lanu lanumeamata o le pasili e tupu vave vave. Mai se tasi laau e mafai ona e aoina mai i le selau kalama o masini lanumeamata. O le manogi o le laumei lanumeamata e lelei, e maua mai i le tasi ma le afa kilokalama i sikuea mita.

Harlequin, - O se vaʻaiga lelei lava lea o le pasili, e tusa ma le 80 aso na pasia aʻo le i muamua le seleselega. O laau totő e iai laʻau o le lau o le lau, e oʻo i le afa mita. O laulaau laulaau e lanumeamata, ae o le umi, ia i ai foliga o se tafatolu tafatafa. O sina vaivai laitiiti e vaaia i tafatafa o le mata. Petiole e umi le umi, e pei o le mafiafia, e itiiti lava le lanu anthocyanin. A maeʻa le uluaʻi oti, o le lanu lanumeamata o le pasili o loʻo ola malosi. Mai se tasi laau, e mafai ona e aoina mai i le 150 g o le lanu meamata, lea ei ai se manogi manaia. Faatasi ai ma le sikuea sikuea, o le fua e tusa ma le lua kilokalama.

Bahmaro, - faʻapea foi ma se uluai togavao parsley, e sili atu i le 80 aso le pasi mai le luluina o le seleselega i le seleselega muamua. O le rotele o laulaau o le ituaiga o loʻo faʻapitoa, e oʻo atu i le maualuga o le 47 cm. O laulaʻau paʻu o le lanumeamata lanumeamata, umi lava, o foliga o se tafatolu tafatafa. O le pito o le lau laititi e fai sina siva. O le pasesa laʻau o le Petiole e umi lona umi ma le mafiafia, o loʻo i ai se vai vaivai o le anthocyanin o le petiole. O le laumei lanumeamata e ola lelei pe a uma le oti muamua. E tusa ma le 130 g o le laumei lanumeamata ma le manogi lelei e mafai ona aoina mai le tasi laau. Mai le sikuea sikuea, o le seleselega e tusa ma le lua kilokalama o le matamata lanumeamata.

Poti, - faʻapea foi ma se ituaiga o pasili muamua, ao leʻi oʻo i le seleselega, 70-75 aso le pasia. O le sola o laulaau laititi e fai si laʻititi ma e maualuga lona 33-38 senitimita. O laulaau lanu e lanu meamata ma umi, ia foliga foliga o se tafatolu ma sina agavaʻa i le pito. Petiole e umi ma uumi i le mafiafia, ei ai le vaivai o le anthocyanin. O le lanu lanumeamata o le pasili pe a uma ona tupu lelei le uluaʻi oti. Mai se tasi laau e mafai ona e aoina sina sili atu ma le fasefulu gutu o le laumei lanumeamata, o loʻo i ai se manogi lelei, ma mai se sikuea sikuea e mafai ona e aoina sina sili atu nai lo le lua kilokalama o le siaki lanumeamata.

Fidelio, - o lenei ituaiga pasili o le matua matua, e masani lava e sili atu nai lo le 80 aso e pasia aʻo leʻi seleseleina. O le laina o laulaau laulaau e matua tuusaʻo, latou te oʻo atu i le maualuga o le 42 cm. O laulaʻau laʻau e paʻu lanumumu, umi, maua foliga o se tafatolu. Lisi o laʻau laʻau vaivai vaivai. Petiole e umi ma uumi i le mafiafia, e leai se lanu o anthocyanin. A maeʻa le uluaʻi oti, e tupu lelei le masini lanumeamata. Mai se sikuea sikuea, e mafai ona e aoina pe tusa ma le lua kilokalama o lauusiusi, mai le vao e sili atu nai lo le selau kalama.

O le mea lautele, o le pasesa e faigofie lava i tekinolosi mea taufaatoaga, ma e mafai e tagata uma ona totoina i totonu o la latou togalaau.