Fugalaau

Gypsophila - manava manaia

Soo se fugalaau e mama ma matagofie pe afai e faaopoopo i ai le gypsophila. Gypsophila fugalaau fugalaau e oʻo atu i le 1 cm le lautele o loʻo faʻaputuina ai le mea e leʻo ai le tino - panicles.

Gypsophila, Latin - Gypsophila, igoa lauiloa - pepe manava, paʻu, fetogi.

Gypsophila e aʻafia ile aiga. O le ituaiga o gypsophila e silia ma le selau ituaiga, ma e salalau atu i le tele o eria: i Eurasia, Ausetalia, Niu Sila ma North Africa Aferika.

Gypsophila Oldham, poʻo Kachim Oldham. © Dalgial

O laau nei e leai se laʻau, toetoe lava a leai ni lauulu, saʻo pe tatala, e oʻo atu i le umi pe a ma le 10 - 50 senitimita. Ae ui i lea, o loʻo i ai foʻi meaola laʻau, e maualuga lona maualuga i le 120 simita. Fugalaau, e pei o se tulafono, ua sinasina, e oʻo i le 0.4 - 0.7 milimita le lautele. E iai foʻi ituaiga gypsophila o lanu eseese o lanu piniki. O le tele lava o ituaiga ma le ituaiga o gypsophila e mafai ona lanu uma, mo se faataitaiga, faʻafefe (masani lava i le gypsophila fugalaau)Gypsophila paniculata), ua lauiloa i le ala, talu mai le 18 seneturi, e mafai ona paʻepaʻe ma piniki. Ae o le gypsophila e fetolofi (Gypsophila toe sui) poʻo le Pasefika (Gypsophila pacifica) e na o le piniki.

Gypsophila na maua lona igoa mai upu Eleni e lua "gypsos" - gypsum ma "rhilos" - o se uo, lea e mafai ona faaliliuina o "uo i le lime", talu ai o le tele o ituaiga o laau e ola i luga o limasones.

Gypsophila o fetolofi, poʻo Kachim e fetolofi. © Barbara Studer

Palemia galuega

Amataga o le tautotogoa. Toto ma lulu. Toto i eleele mama. Taimi mo le totoina o ituaiga faʻalauiloa ma taʻitasi tausaga.

Le amataga o le taumafanafana. Fesoasoani. A o leʻi fuga, ia fai ni lagolago mo laau laiti e lagolago ai vao mamafa.

Summer. Teuteu. Gypsophila teuteuina vave pe a uma le fugalaau e faʻaolaina ai le faʻavaeina o ni vaovao fou.

Pau. Faʻasalaga. I le malulu malulu, e manaʻomia e fale o le fale le malulu.

Gypsophila puipui, poʻo le puipui o Kachim. © Michael Wolf

Tupulaga e faʻatupulaia

Nofoaga: tupu lelei ma fulafula i nofoaga malamalama, faʻafeiloaʻi le uila. O le tafe o le eleele eleele ua mate.

Soo: Laʻau e sili atu le lelei o le oneone oneone po o mea manogi, nutimomoia, eleele suamalie lelei e iai le lime.

Tausiga: o le aganuu o le malulu, ae e sili atu le ufiufi o laau laiti mo le taumalulu ma lau lau.

Faaaoga: e masani lava mo le tipi. Lelei i le tau vevela ma le taumalulu malulu, taofi o latou uiga teuteu ma le foliga mama. O le tele o taimi e faʻaaogaina ai fugalaau e faʻapipiʻiina faatasi ma isi laau totō, i vaega faʻatasi ma le nofofua, faʻafefiloi.

Paʻaga: marigolds, eschscholzia, atuaatua.

Gypsophila puipui, poʻo le puipui o Kachim. © karitsu

Tofiga

Gypsophila e faʻalauteleina e fatu, o lona totoina lea o loʻo faʻatinoina ia Aperila-Me i le tufatufaina atu o tulimanu. I le autumn, o totoga e totoina i se nofoaga tumau, faatasi ai ma le faamoemoe o le 2-3 laau ile sikuea mita. A aunoa ma le gaosiga, o ituaiga meaola e tasi i le tasi nofoaga e mafai ona i ai e oo i le 25 tausaga.

O fomaʻi o Terry o le gypsophila e faʻalauteleina e ala i gaioiga ma le faʻaola. O fuālālego tautotogo e faʻaaogaina mo tipi, lea e tipi ia Me-Iuni. O le vaitaimi o vavaega e matua tapulaa lava. Gypsophila o aʻafiaga e maualalo ifo faʻatusatusa i isi aganuu, e manaʻomia le tausiga faʻaeteete mo le vaʻaia. E tatau lava ona taulai atu i le fafagaina, aua o aʻafiaga e le taliaina ai le susulu o le susu. O fusi o Terry ua faapipiiina i le tautotogo ma se "faasalalauina" i luga o aʻa o ni fausaga e le se lua.

Gypsophila o fetolofi, poʻo Kachim e fetolofi. © Andre Karwath

Maʻi ma faʻamaʻi:

gutu pala, smut, lapisi, pala o le faavae o le au, fana, gall ma mea e tutupu i le ea.

Gypsophila aresius, poʻo Kachim aresius. © Michael Wolf

O se laau manaia, maaleale! E matagofie le tuʻufaʻatasia ma fugalaau uma i totonu o laʻau, ma e faʻaaoga foi e pei o se fugalaau mama. E faʻapefea ona e faʻaaoga Gypsophila, oe tuputupu ae i lau lava eria?