Fugalaau

Tele ituaiga o alocasia

O le genus Alocasia e fusia uma ai laau laiti, e le sili atu i le 15 cm le maualuga, ma tagata tino ese i lalo o le tolu mita le maualuga. E le gata i lea, o ituaiga o alofasia ma laʻau e tutusa ma masofo Aferika po o taofi o le tele lava o laau laiti e mafai ona teuteuina le aoina o fale o se faʻatoʻaga faifaatoaga. Ae o ituaiga na maua ai le igoa "elefane taliga" atonu e le masani ona talafeagai i totonu o se fale o le aai.

I totonu o potu tetele o fale o le nuʻu, faletapi, e fiafia i le alocasia e maua uma le avanoa e tuʻu ai faʻataʻitaʻi tetele ma laiti.

Alocasia odora

O se tasi o mea sili ona lauiloa ma matagofie o le alocasia o le manogi o loʻo faʻaalia i le ata. O laau e iai foliga o le fatu, paʻu paʻu ma 'ie mafiafia. O lapisi lau laʻau uumi e faia i luga o ni meaola gaʻo. E pei lava o isi ituaiga, e sili atu le fiafia o laau e nofo i fale inu ma mea manogi.

O le mea moni lava, e pei o le ata, o le alocasia manogi e mafai ona maua i vaovao susu o East ma Southeast Asia, mo se faataitaiga, i vaega o le laufanua o Iapani ma Saina, i le setete o Assam, Bangladesh ma Borneo.

Alocasia odora e lauiloa o le "lily lily." O lea igoa tauvalaau mo se laau, ma o lona igoa aloaia na mafua mai ona o mea manogi ma le manogi e foliga mai i le taumafanafana. O le taliga o lenei ituaiga o alocasia o le lanu piniki poo le samasama-o le paranisisi e 20 cm le umi ma o loʻo i ai se siliva po o se mea lanu-lanumeamata.

O le maualuga o le aloaʻia matutua e mafai ona oʻo atu i le 3.65 mita, ma o laʻau matagofie i le faitau aofaʻi o tagata e faʻaaogaina e avea o se meaola poʻo ni faamalu i taimi o timuga vaitau. I totonu o Vietnam i Matu, o petioles o le manogi o le manogi e alu i sauniuniga o togafitiga faʻasolo mo le tale, fiva ma ituaiga uma o tiga.

E le mafai ona toto le laau ona o le maualuga o meaʻai o le calcium oxalate i le lauusiusi ma le vaega eleele lalo. Ma i Iapani, o le Matagaluega a le Soifua Maloloina i le lotoifale na ia tuuina atu se poloaiga e taofia ai le faʻaaogaina o le alocasia i meaʻai. E mafua lenei mea ona o le tutusa o ituaiga ovira ma laʻau gaosi Colocasia Gigantea ma Colocasia esculenta.

Alocasia gageana

O le ituaiga alocasia o loʻo faʻaalia i le ata e talitutusa lava ma le laau ua uma ona faʻamatalaina, ae sili atu le maualalo nai lo le alocasia lanu. O ituaiga na paʻu i totonu o togalaau o Amerika ma isi atunuu mai Meleisia na ola na o le 1.5 mita. O laulaau o lenei ituaiga o lanu lanumeamata, o loʻo i luga o laʻau ma se pito i luga. O loʻo faʻapipiʻi veins indented i luga o le paʻu o le leaf 50 cm le umi. O le laau e vevela ma e faigata i le tuufaatasiga o le eleele ma le tele o le susu.

Alocasia Calidora

Faʻafetai i le galuega filifilia a Leri Ann Gardner, na maua ai e le au faifaatoaga fualaau o Calidora, faʻatoʻaina e ala i le vavalaʻau o alocasia ma gageana alocasia.

O lenei laau e maua ai laulaʻau lapopoa i luga i luga o luga o ni aʻa malolosi, lea e mafai ona ola e oʻo atu i le mita. O pepa laulaʻau o le alocasia calidora, e pei o le ata, e matua mafiafia, faatasi ma le pito i luga o le taua ma se pito matagofie. I se mafanafana vevela o le tau, e oʻo atu ile 160-220 cm le maualuga.

Hybrid Alocasia odora ma Alocasia regulaula

Ole vailaʻau o loʻo maua i le alocasia odora ma le alocasia reginula e iai foi le lanu mumu poʻo le lanu enaena pito i tua o le lau laulaau. I foliga, o le laau na foliga mai e latalata i le alocasia manogi, ae laitiiti tele i le tele. O laulaau o lenei ituaiga o alocasia e sili atu le manogi nai lo le manogi, ma o foliga o le regina ma stains o loʻo alu ese mai le veins mama e manino lava le iloa.

Alocasia alu

Faʻaalia i le ata, faʻalelei alocasia, e ui lava e talitutusa ma ituaiga o meaola ua faʻamatalaina, e le mafai ona faʻatusatusaina ia i latou, e le maualuga poʻo le tele o laulaau. O lenei laʻau masani e seasea ona sili atu i le 120 simita. O loʻo i ai ni laulaʻau lapopoa, e pei o le fatu, o se uʻamea lanumeamata ma se laumei siliva ma le lanu violē.

Alocasia brancifolia

O le paolo siliva o laʻau o loʻo i totonu o le tele o ituaiga o alocasia. O le laau o loʻo faʻaalia i le ata e leai se faʻalavelave. E le gata i lea, o le alokasia branchifolia, lea e oʻo atu i le maualuga mita, e maua mai i le moa, lanu po o le lanu enaena ma le laʻau lau e le masani ai mo sui o le ituaiga alocasia. Pepa lapoa e matua loloto lava le gaosia, tusitusi, lamolemole. toto toto, fulafula mafiafia, e natia e lapopoa lanu lanumeamata lapopoa.

Alocasia portei

E sili atu le matagofie o laʻau i totonu o se tasi o sui tele o ituaiga - Potrei alocasia. O se laau mamana, e maualuga lona 2 i le 6 mita, i le vaega pito i lalo e toetoe lava a lignified, ma o lona malosi malosi e mafai ona oʻo i le 40 cm.

O le umi o laʻau lanumeamata vaivai o petioles e tasi ma le afa mita. Pepa lapisi e mafai foi ona ola i le mita ma le afa, ma o latou o le cirrus, e matua afaina ma tuu ai se lagona o le paʻu. O le pito o laulaau o loʻo i ai le gase, lea e na o le faaopoopoina o le teuteu i lenei ituaiga alocasia.

I tagata matutua, o le a mafai ona e faitauina le 6-8 i luga, e oo i le 30 cm le umi, faʻapitoa. O lenei ituaiga o alocasia, e pei o le ata, e fiafia e nofo i vaovao tetele, lea e maua ai e le vao vao ma le malulu ma fesoasoani e faatumauina le eleele.

Alocasia Portodora

O le alocasia odora ma le pori alocasia na maua i le ogatotonu mo suʻesuʻega aloaʻia na taʻua o le portodora alocasia. O laau mamana o meaola suamalie e le tele o tagata e fiafia i le alocasia e amanaʻia e sili atu le manaia nai lo le macrocrhizos alocasia ma le tele-root.

O lau lapopoa e faia i luga o paʻu lanu moana lanu enaena po o le lanu violē. O le foliga o le paʻu laʻau e lata ane i laulaʻau o le manogi o le manogi, ae mai le ponase o loʻo i ai ni laʻei matagofie.

O laau totő o loʻo i ai se fua faʻatupulaia. Ua i ai i le tausaga muamua, pe afai e faatagaina tulaga, e tupu ile tasi ma le afa mita. Ona mafai ai lea ona faigofie le pasi luga o le mita 2.5 mita. Mo lenei mea, o lenei ituaiga o alocasia e manaʻomia ai le faʻaleleia atili o le manogi o le ea ma le palapala, e tele meaʻai ma vevela.

Alocasia macrorrhiza

O lenei ituaiga o alocasia, o le aiga alofa, na manino lava o se tasi o le muamua e maua ma faamatalaina e saienitisi. I totonu o le vaomatua tele o Initia ma isi atunuu i Saute i Asia i Saute, lautele, e oo atu i le 5 mita le maualuga, o vailaau i vaipanoa eseese e taua o le Alocasia Indian, e pei o le ata, mauga, tele-rhizome poʻo togafitiga. O le igoa aloaʻia o le ituaiga o le alocasia macrorrhiza.

O ona vaomatua mafiafia, e ola malie i le umi o le 120cm, o laulaʻau lanu alocasia e lapopoa, o laʻau, o le manogi. O le umi o pusi lapisi o le 50-80 cm, o latou foliga e lamolemole, lanu meamata.

O le umi ole lanu samasama lanumeamata e oʻo i le 18-25 cm, o le moli o le suauu mama e toetoe lava a puupuu nai lo le lautele o le fugalaau. O le fufuluina o vine e sili atu nai lo isi ituaiga o alocasia. O se fualaau mumu e tasi e aofia ai fatu lanu enaena e oʻo i le 10 mm le lautele.

I faʻalapotopotoga i totonu o le lotoifale, rhizomes, tubers ma vaega pito i lalo o le alocasia stem montana e masani ona 'ai. Ina ia faia lenei mea, o le paluga faamama ua nutimomoia ma falai e faʻaitiitia ai le tofo oona o loʻo maua e le calcium oxalate. I le foliga masani, o laʻau e aina e manu ma manuki, lea na mafua ai le foliga mai o se isi igoa mo le laau - o se manuki.

O vaʻaiga o le vailaʻau alocasia, i le ata, ua taʻua o se fofo mo le tele o faʻamaʻi ma ua faʻaaogaina i le Saina, Initia ma Vietnamese folk medicine.

I le faʻaopoopoga i laau totō ma lanu lanumeamata, i le taimi nei e mafai ona e vaʻai i ata o alocasia ma laʻau eseese e ese mai ai, o lanu lanumeamata e faʻafeiloaʻi ma le paʻepaʻe poʻo le samasama. O le alocasia pito sili ona taua o le tele-root Variegata, lea, e pei ona faaalia i le ata, ei ai laʻau lauiloa ma laiti tele.

O le alocasia macrorrhiza o le eseesega o le lanu Black o loʻo faʻaalia i le ata o loʻo tu mai i se tele o laau e fesootaʻi ma le paʻuuli po o le lanu enaena ma petioles, lea na mafua ai le igoa o le ituaiga.

O le maualuga pito i luga o le tele-root alocasia o lenei ituaiga o le 2.5 mita, lea e mafai ai ona tupu lau aganuu i totonu o pusa lapoa. O laulaau o le laau e lanumeamata, tele, e oʻo atu i le 90 cm le umi.

Alofiti, o se ituaiga tele-plumbea, poʻo le metallica, e aʻafia i laʻau manogi ma se lanu manino. O se lanu siliva o loʻo i tua o laupepa. Petioles o lenei ituaiga e lanu enaena pe lanu viole. O le maualuga o se laau matua e le sili atu i le 2 mita, ma sa maua e saienitisi le manuia e vaai ai i faataitaiga vavao i le vaomatua i le motu o Java.