Laʻau

O tausia e le fale o Oxalis le faʻataʻitaʻiina o le gaosia o totoga

O ituaiga eseese o le laau oxos e matua lautele lava - e tusa ma le 800 ituaiga e tutupu i Aferika i Saute, i Saute, Amerika Tutotonu ma Central Europa. I totonu o teritori o Soviet, e na o le 5 oi latou e maua.

O laau totő e nofofua ma tino, o nisi o ia ituaiga toto. Lafoaʻi lemu e pei o le paʻu. O le ofutau o Aialani o loʻo i ai se ata o se pepa o oxalis, o le tagavai o lenei setete.

Oxalis ituaiga o ata ma igoa

Oxalis ferruginous - o se sui o le ituaiga o lanu lanumeamata, o le mea sili ona taatele i le vaomatua. E na o le 8 cm le maualuga e maualuga ai, e fai ai ni vao laiti e oʻo i le 15 kupita le umi. O le lau lauulu lanumeamata e lauiloa ona o le tele (mai le 9 i le 22) o le oval lobes. O le lanu o fugalaau tetele o le siliva, e aofia ai vela mafiafia. O le ituaiga o meaola e faʻailoaina i le lelei faigata o le taumalulu.

Oxalis versicolor (oxalis multicolored) - e le faʻasaga i le malulu, e masani lava ona ola i totonu o lauʻeleʻele ma fale lauʻeleʻele. O se mea manaia o ona fugalaau o le taimi lea e tatala ai le lanumumu lanumumu ma lanu paʻepaʻe, o le lanu o totonu o le corolla e paʻepaʻe (i fafo e mumu).

  • I se tasi o ituaiga sili ona manaia o lenei ituaiga o meaola o loʻo faʻatauinaoxos auro cape ma lau lauusiusi lauusiusi matagofie (i isi ituaiga mea masani e lautele) ma fugalaau lanu mumu-lanu samasama, paʻepaʻe i totonu, ma le lapisi 2 cm.

Oxalis depp - o se Mekisiko o le taʻutaʻua lauiloa i fugalaau fugalaau e 4 lanu meamata e oʻo atu i le 4 cm le umi, faʻamafanafana i le lanu mumu-enaena. O le maualuga o le ituaiga o le 25-35 cm, e foliga mai e 2-centimeter inflorescences le lanu mumu-lanu mumu. O fua o lenei oxalis e lelei.

  • O le ituaiga oxos iron cross o le laʻau ua teuteuina i lanu enaena, ma le lanu o fugalaau e mumu.

Oxalis e tolu tafatafa

Ua valaauina foi oxos moth E tosoina ai le mata i lona 3-pane lanu lanu meamata ma fugalaau sinasina laiti. O loʻo faʻaalia i le faigata o le taumalulu.

Triangular oxalis mai Pasila e mafai ona fuga i le paʻepaʻe, lanu piniki po o le lanu violē e faasaga i se lanu lanu uliuli. O le foliga ma le tele o fugalaau e toetoe lava a tutusa ma mea na tutupu muamua. E le eseese le teteʻe o le kiona, ma o lea ua tupu ai i totonu o se fagu po o le fale.

Oxalis hedisarius e faatatau i ituaiga o meaola e le mafai ona lafoai le vaega eletise i lalo o le taumalulu. E faapitoa le fiafia o lona ituaiga laʻau mumu-e pei o le fugalaau lanu samasama. O lona uiga iloga o le gafatia e gagau laʻau pe a paʻi (pe a uma ona toe faʻasaʻo).

Na faamalosia e Oxalis e le mautonu ma faigata, i le natura natura e tupu i Aferika i Saute. O le maualuga o upega e mafai ona mai i le 5 i le 20 cm. Pepa o foliga e tusa ma le 20 cm le lautele. O laumei lanumeamata e aoina i le 3, o fugalaau e lanumoana uliuli ma nofoaga tutotonu samasama.

Carob Oxygen - o se sui o le vao o le ituaiga e masani ona paʻu, e masani ona aliali mai i totonu o le togalaau e aunoa ma le taulaiga a le fai togalaau. O le matagofie o laʻau matagofie o le ituaiga o meaola e faʻapipiʻiina i fuga lanu samasama. Malosiaga e fausia ai le tele o taamilo latou te faigofie ona palu i nofoaga lata ane, o lona uiga e tatau ona pulea lona atinaʻe.

Oxalis tausi aiga

Oxalis i le fale e tatau ona faʻalatalata i le malamalama susulu malamalama. E ui lava e le popole o ia mo le vaeluaina o le potu, ae ui i lea, o le a le afaina ai le laʻau teuteu.

E tatau ona aloese mai le susulu o le la mai le laau ona o le mea moni e mafai ona latou faia ni mumu. I le tau mafanafana ma le tautotogo, e fautuaina ai le faʻatulagaina o tulaga o le vevela (mai le 20 i le 25 ℃).

Vaʻai foʻi Torenia creeper, o se mea totino, o le aiga o le Nichnaceae ma ua tupu pe a alu i le fale. E le afaina ai le tele o faafitauli, ae manaʻomia le usitaia o tulafono faʻavae tausi. E mafai ona e maua uma fautuaga talafeagai mo le totoina ma le tausiga o lenei laau i lenei tusiga.

Oxalis suamalie

E tatau ona tele le suavai i le tautotogo-tau vevela o le vaitau, ma e naʻo le fogaeleele e solo, ae le tatau ona faatagaina le pala o le susu i totonu o le ulo. Lafoa le laau i le taeao ma le afiafi.

Faʻatonu mo oxalis

Manaoga mo le faʻafefiloi o le palapala - friability, neutrality and saturation with potassium. E mafai ona aofia ai laʻau ma lau laʻau, peʻa, humus ma le oneone. O le pito i lalo o le ulo e tatau ona ufiufi i se alavai e aofia ai maʻa piliki ma maa.

O le mea lautele, o le a tali atu oxalis i le pala o le eleele e ala i le tarnishing o lanu o laʻau. Ina ia aua le saunia le meaʻai i ou lava lima, e mafai ona e faʻatau i totonu o le faleoloa fugalaau se eleele atoa mo 'oga i totonu o fale ma le faʻamalositino.

Oxalis totoina

O se tasi o mea iloga o oxalis o lona tuputupuaʻe vave - o lona uiga o se faʻaopoopoga faaletausaga i le taimi o le tautotogo pe a amata le togavao. Faatasi ai ma lenei mea, e mafai ona faʻaleleia le laau e ala i le vaevaega, ma, i lenei tulaga, e le tatau ona suia le ipu.

Afai e le fuafuaina e maua ni kopi fou, e tatau ona pikiina le ulo i le lua sikimita sili atu nai lo le taimi ua teʻa. O laʻasaga o le faʻatulagaga o loʻo faʻaaogaina:

  • matou te taoto i le alavai i le 2-3 cm le pito i lalo o le tane e faʻafefe ai le vai tele;
  • tatou te momoe i le pito i luga ma se mea e aofia ai vaega ua taua i luga;
  • tatou te aveeseina le laau mai le ulo, fufulu aʻa;
  • 'otiʻoti vaega mago ma palamole ma sina vevela;
  • matou te faʻamamaina le eleele ua saunia ma totō se laau i totonu e ala i le momoe o aʻa, sosoo ai ma le faʻafefeina o le eleele;
  • vai le oxalis toe faʻatasi ma sina tamai vai ma tuʻu i lalo o le malamalama.

Fertilizer mo oxalis

Fafagaina e tatau ona faia i le vaega ole tuputupu ae malosi (i le tautotogo ma le taumafanafana).

Soʻo se 2-3 vaiaso, e faʻaaogaina fomaʻi faʻaaogaina, ma matauina se metotia 2 taimi e laʻititi nai lo le mea na faʻaalia i faatonuga mo le faʻaaogaina.

Oxalis teuteu

Oxalis e faatatau i laau matagofie e tatau ona teuteuina. E moni lava lenei mea mo le sauniuni mo se gaioiga. O kulupu tuai ma aʻa ua tipiina ma le totoa i ona luma, puipuia o tupu fou mai le faaleagaina.

I le faaopoopo atu i le mea moni e mafua ona o le teuteuina, ua toe faafouina e le laau lona malosi, o lenei faiga e talafeagai foi mo le mauaina o le tele o tumutumu i le taimi o le fugalaau i le fale.

O ituaiga taitasi o oxos ei ai ona lava uiga o le fuga. I totonu o faʻataʻitaʻiga i totonu, e masani lava ona tupu i le taumafanafana, ma o le mea lea e tatau ai ona tuʻuina atu i le fale le tausiga aupito sili ona faʻaeteete, e taulaʻi lava i le faʻafeinu ma faʻamalama.

Oxalis tausi fale i le taumalulu

I le vaitau o le taumalulu, e amata ai se taimi malolo, pe a tatau ona tuu i lalo le vevela o le mea, e fuafua i ituaiga, i le 12-18 ℃. Mo se faataitaiga, mo depp oxalis ia Tesema-Ianuari, e 12-14 ℃.

I le maea ai o foliga mai muamua o laʻau, ua totoina i totonu o se mea fou, e toe faʻaleleia vaiinu ma faasolosolo malie atu i se potu mafanafana, lea o le a amata ai le fuga i le tusa o le masina. Po o le a lava le ituaiga, e le tatau ona faia le pulupulu i le tautotogo ma le taumalulu, ma o le malosi o le faʻaleleia o timuga e tatau ona faasolosolo malie ona faʻaitiitia mai le taimi o le taumalulu seia oʻo ina susu sina meaʻai ile taumalulu.

E le gata i lea, o laʻei pito i luga e manaomia i le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau i le taimi o le malologa e matua leai lava se aoga. I totonu o ituaiga meaola e leai se oti, o le malologa e tatau ona amata i lalo ifo o tulaga eseese - faatasi ai ma le amataga o Tesema ua latou fuafuaina i se malulu (16-18 ℃), ae i totonu o se potu pupula (mafai ona tuu i tafatafa o le tioata, vavae ese le pupuni mai le vevela o le potu) ma faʻafeinu i vai malulu i vaitau i le 2-3 aso.

Oxalis totoina ma le tausiga

A tupu aʻe i fafo, e manaʻomia foi e oxalis le faʻamalamalamaina o le malamalama. O le eleele e tatau ona lelei ma susu, lea e fautuaina ai e faʻaopopo i ai le peat ma le faapalaga. I totonu o le fugalaau, faapea foi i totonu o le ulo, e talafeagai le saunia o vaivai (tamai pebbles poʻo le faalauteleina o le a faia), lea e faʻapupulaina ai le suavai.

O le faʻaleleia o eleele e faia i le ogatotonu o Me, ina ua maeʻa le faʻavaeina o le mafanafana o le tau ma pasia le taufaʻaʻu o le toe foʻi mai o le kiona. E tatau ona eli ia pu, matauina se mamao e 10 cm, ma, pe a uma ona totō le laau, ia faʻafeinu lelei. E mafai ona totō ituaiga laau ma ituaiga eseese i le tautoulu.

I le malae vaʻaia, o oxos o loʻo manaʻomia le faʻasūina e pei ona i ai i le fale, ma le leai o se faʻaleleia o le vai o le a afaina ai ona uiga teuteu, ae peitaʻi, pe a maeʻa i luga o le auala, e le tatau ona faʻafefe i ai, ma i le lamala e lava le 2-3 inisi mo le 7 aso. E fautuaina e le au atinaʻe le totoina i maʻa o loʻo faʻamautu ai le susu o le eleele i se tulaga sili ona lelei.

Afai ei ai le tele o mea faʻale-eleele i le lalolagi, o le fafagaina e le talafeagai. O taumafa faaopoopo e masani lava ona tuʻuina atu i faʻamaʻi faʻamalosi faʻamalosi poo mea faaopoopo o minerale mo togalaau totō, faʻateleina i ni nai taimi i masina o le taumafanafana.

Faʻafouina o oxos

Faʻapenaina o le oxalis e ala i fatu e latalata i le rhizome e sili ona lelei. Bulbous ituaiga meaola e fai ai bulbs. O tamaiti o loʻo o atu i totonu o se meaʻai ua saunia e pei ona faʻamatalaina i luga, e 7-8 fasi vaega taʻitasi, faʻalautele loloto i totonu o le eleele ma fusi i latou i se fasi manifinifi o le palapala.

E faia lenei mea i le faaiuga o le taumalulu i le vevela o le 12-14 ℃. Ona e manaʻomia lea e faʻaauau le vai i le vai, ma a mavae le 8-10 masina, o le a amataina le atinaʻeina o se laupepa fou ma lalo lalo.

Aʻo leʻi toe faʻapipiʻi mulimuli ane, e manaʻomia le faʻamalosi ma faʻaleleia le aʻa i le nofoaga fou fou.

O le gaosia o le laumei Oxalis

Mo le toe gaosia, e mafai ona e faʻaaoga le lau. I lenei tulaga, ia piki se kopi o le 10 cm le maualuga ma ia le itiiti ifo i le 3 laupepa.

O le lau e vavae ese ma tuʻu i totonu o le vai, pe a oʻo i le aluga o le a amata ona amata aʻa. A oʻo ina tetele a latou lapoa, e totoina le lau laʻau i le eleele. Manaomia le vaiinuina o se laau talavou.

Maʻi ma meaʻai

Oxalis e le masani ona osofaia e ituaiga ituaiga o meaola faalafua, ae o le apogaleveleve mite ma aphids e mafai ona mafua ai le tele o faalavelave. O faʻamaʻi muamua ma mea faʻamaʻi faʻamaʻi e lua e iloa laʻau felanulanuaʻi. E faʻapipiʻi foi e le siaki se itulau mumu i le pito i tua o le laulaau, ma le laʻau lanumeamata lanumeamata i le nofoaga e tasi.

I itu uma e lua, o le mafuaʻaga o le leona o se potu malulu tele o le ea. I le muamua, e togafitia le togafitiga ma se gaioiga masani ma le toe fai pe a uma le 7-10 aso, ma le lona lua - faʻatasi ai ma le fasimoli vai (o le sipuni sosolo ua faʻafefeteina i totonu o se ipu vai ma faʻamafanafanaina), faʻamamaina o le cotton i totonu ma fufulu uma vaega na aʻafia ai le manu.

Afai O le oxalis e faʻauʻu lau i pito, ona faʻaalia lea o ia i le maualuga o le vevela i le maualalo o le susu ma maua ai le la. O le mafuaʻaga lea e fautuaina ai e faʻapipiʻi faʻapitoa i le vai mafanafana i le taumafanafana ma le tautotogo.

Oxalis omens ma le talitonuga faanuupo

Oxalis juice e aofia ai le oxalic acid, o le mafuaʻaga lea e fesoʻotaʻi ai lona igoa lona lua - acid. O le lisi o mea faʻamalolo o lenei vailaʻau e aofia ai togafitiga faʻamaʻi ma faʻamaʻi manu, ma le faʻaaoga foi o le suamalie, e mafai ona e faʻaumatia le lapisi ma sisi uʻu i luga o le ie. E tele le vaitamini C i lau, ma e faʻaaogaina e fai ai salakeke.

O le fale oxalis o se fesoasoani faʻamaoni i le sailiga mo le alofa, ma e fesoasoani ai foi i le faatumauina o sootaga faaleaiga. E le gata i lea, i totonu o Europa, o se aganuʻu le tuʻuina atu i lalo o se laau Kerisimasi. E tusa ai ma le faʻailoga, o le a aumaia ai le fiafia ma le tamaoaiga i le fale pe afai e faʻamalosia i totonu o le aso i luma o le Tausaga Fou.