Laʻau

Orchids - Paphiopedilums

E manaia, e le masani ai ma e le mafaamatalaina orchids. O se tasi o mea sili ona matagofie o Paphiopedilum, poʻo seevae. Seia vagana ua totogo laau, e leai se tasi e faamemelo ia i latou. Ae o le puaa ua tatalaina, ma i luma o le tagata maimoa ofo o le ai ai se fugalaau lea e tuufaatasia faavavega ai le alofa tunoa ma le migao, ma le susulu, eseese o leo e le mafaamatalaina aua o le mata e pasi atu le tasi i le isi. O se mamanu maaleale o taʻaloga ma mea lanu e maua ai se faapitoa faapitoa i fugalaau o nisi ituaiga o ituaiga.

Paphiopedilum matagofie (Paphiopedilum insigne)

Paphiopedilums e nonofo i le vailaʻau ma vailaʻau o Asia, e masani ona maualuga i luga o mauga i luga o papa o papa i luga o aluga ulu, i totonu o atigi laau i luga o le paʻu. Ae, ala, o tausaga taʻitasi o le numera tele o le natura e faʻaitiitia, e tele ituaiga o meaola e seasea ona solo uma.

O taʻavale o orchids na latou faʻaaluina le tele o tausaga o galuega mamafa ao latou aʻoaʻoina le tuputupu ae ia latou aganuu. O nisi o ituaiga o Paphiopedilums o nisi o taimi e aofia ai. Na maua i lima lima, ua latou atinaʻe ese mai lo latou atunuu ma ua fuga mai i taimi uma. O laʻau-alofa, ituaiga o vailaʻau faʻasaina ma laʻau felafolafoaʻi ma fugalaau pupula e faapitoa lava le manaia mo tagata fai togalaau. I tausaga talu ai nei, na faia ai le tele o Paphiopedilums paʻu e le maualalo, ma o nisi taimi sili atu ona matagofie i le uluai ituaiga meaola.

Heynalda Paphiopedilum (Paphiopedilum haynaldianum)

O le tuputupu ae o seevae i le fale e le faigata tele. O le taimi sili e faʻaleleia ai le fanua e tuai Fepuari poʻo le amataga o Mati. O le fegalegaleaiga ma aʻa e vavae ese mai i le vaomalo, ma o le manuʻa ua fufusi i le malala. O le pito i lalo o le ipu palasitika ma le limasefulu o le sili atu i le 12 cm le sasaa mai ile polystyrene e pei o se laulau o le 3-4 cm e pei o se alavai. Ua tuu le laau i le ogatotonu o le ulo, ma tuu lou lima i le tulaga saʻo, faasaʻo aʻa ma ufiufi i se mea. E faia i luga o le paʻu paʻu paʻu (pe a uma ona fufulu lelei muamua), sina siʻosiʻomaga, malala polystyrene ma fugalaʻau. E tasi le sipuni sipuni o le ponaivi ma le pu, ma le teaspoon o le falaoamata o le dolomite, ua faaopoopo i le fagu lita o le meaʻai.

Paphiopedilum matagofie (Paphiopedilum venustum)

Paphiopililums e le faʻafefeteina i le malamalama. Latou te ola lelei i luga o faamalama i matu, peitai, i le taumalulu e sili atu ona lelei le toe faatulagaina oi latou i le itu i saute pe faia foi se malamalama faaopoopo. I le taumafanafana, e tatau ona ufiufi seevae mai le susulu o le la. O le la i taeao ma afiafi e aoga mo i latou. I le taumalulu, o le vevela vevela e talafeagai lelei mo meaola vevela; i le taumafanafana, e sili atu le maualuga o le vevela (26-28 ° C). Latou te le o iai se taimi e malolo ai.

O seevae e sasaa mai i vai inu. E tatau ona 3-5 ° C le mafanafana nai lo le ea i le potu. O le taimi muamua pe a uma ona totōina, o le meaʻai ua na o sina susu. E pei o le totoina, o le tele o le vai e faateleina, ae tatau ona manatua e le mafai ona sasaa laau. I le taumafanafana, latou te manaʻomia le maualuga o le faʻamamafana (70-90%). O le faia o lenei mea, i le vevela o le tau, o le ogatotonu o le meaʻai i totonu o ipu e ufiufi i moa sphagnum, ma o fagu i luga o papa i luga ifo o vai i vai maualalo. O le kulimi e faʻafefiloi 2 taimi i le aso mai se fagu moli. I le taumafanafana e mafai ona ave i fafo i le togalaau.

Paphiopedilum Rothschild (Paphiopedilum rothschildianum)

I le va o le aganuu, o le Paphiopedilums e vevela-vevela e fuga mai i taimi eseese o le tausaga. Fugalaau taofi fou mo le tolu masina, tu mo se taimi umi i le tipi.

E sili atu ona faigata le faʻamautuina i seevae o le malulu maualuluga o le fale. Ina ia ausia o latou fua i totonu o le potu e faigata. I le taumalulu, o nisi o meaola e manaʻomia ai le vevela i le po i le maualuga o + 4-6 tikeri, ma le vevela o le ao i le 16-18 ° C.

Seʻi tatou faʻamoemoe o lima maʻaleʻale o fai togalaau o le a tausia nei mamanu ofoofogia, ma o le a maua eo tatou aiga le avanoa e faamemelo ai i galuega tulaga ese o le natura.

Paphiopedilum Gratrixianum (Paphiopedilum Gratrixianum)