Fugalaau

Primroses crocuses: ata, totoina ma le tausiga ile eleele

I le amataga o le tautotogo, a o le kiona na faatoa liusuavai, o crocuses na i ai muamua i le muamua e fuga i le togalaau. O nei fugalaau matagofie o fugalaau e faatusa i le taunuu mai o le tautotogo. Latou te foliga matagofie i luga o laʻau ma fuga, e talafeagai mo mauga mauga ma mafai ona avea ma se teuteuga o soo se fugalaau. O le tuputupu ae o crocuses i luga o le eleele e le faigata e oo lava i tagata e leai ni poto masani, o lea e masani ona maua ai i latou i fale vevela ma togafiti o fale.

Faamatalaga, ituaiga ma ata o crocuses

Crocus poʻo le saffron e patino ile aiga iris ma o se masbobo laau. Ole fugalaau fugalaau fuga e fuga mai i luga o se pupuʻu puupuu ma mafai ona moli, lanu samasama, lanu viole, lilac, blue, cream poo le paepae. Faʻateleina laʻau lau o loʻo ufiufi i fua ma faʻapotopotoina i totonu o le pa e foliga mai i luma pe pe a uma ona tupu.

E vaevaeina laau faʻamaʻi i le tautotogo-fugalaau ma fugalaau-fugalaau fugalaau. Talu ai nei, i totonu o faifaatoaga, o le sili ona lauiloa o ituaiga eseese ia o Dutch.

Le tautotogo totogo crocuses

I le amataga o le spring primroses e mafai ona iloga O ituaiga lauiloa e fa:

  1. Crocus Tomisani e fuga mai mo vaiaso e tolu ia Aperila. E iloga i le 6 cm le maualuga fugalaau fugalaau ma le piniki-lilac perianths. Mai le tasi anufe, tasi e tolu fugalaau e atiina ae.
  2. O le crocus auro e fuga mai i fugalaau samasama auro mo le tusa o le luasefulu aso ia Aperila, e oʻo atu i le 20 cm ma e lauitiiti lau laulaau. O le anufe i totonu o le laau e faʻapitoa, ae faʻalelei.
  3. O le crocus e lua fugalaau eseese e eseese i lanu o ituaiga eseese ma lanu. E mafai ona sinasina i lanu enaena-lanu violē, lilac-lanumoana poʻo le paʻepaʻe ma lanu enaena. O le fugalaau o fugalaau e masani ona samasama pe papaʻe.
  4. O le kalakeke tautotogo e totogo i le amataga o le tautotogo pe a ma le tolu vaiaso. Mai le tasi anufe, tasi pe lua lilac po o fugalaau paʻepaʻe e atiina ae. O le laau e ola e oʻo atu i le 17 cm, o lanu lanumeamata lanumeamata ma se fasi siliva ma se mafolafola paʻu.

Autumn fuʻa crocuses

I totonu o laau o loʻo fuga mai ia Setema poʻo Oketopa E tolu ituaiga e sili ona lauiloa:

  1. O le kuki crocus e i ai fuga o le lalac lanu lanu, o le maualuga e mafai ona oʻo i le 14 cm. O laulaau laina o le laau e ola e oʻo i le 15 cm, ma maua ai le lanu enaena.
  2. O se kuki lelei ma le maualuga o le 7-10 cm ma le lautele o le 6-8 cm e iloga e fugalaau malamalama ma ralalala lilac. E le fefe le laau i matagi malulu ma fai mai i le 5 i le 10 fugalaau i luga o le tasi anufe.
  3. O le crocus matagofie ua lauiloa mo lona lanu violē, lilac, blue, white ma fugalaau lanumoana. O lau laʻau e 30 cm le umi.

Faʻasolosolo: totoina ma tausi ile fanua

O fualaupapa o laau mama-alofa, o lea e fautuaina ai ia ola i totonu o se nofoaga manaia e mafanafana i le la. Mo le tuputupu aʻe fua latou te manaʻomia saunia se fanua laufanua laufanua.

E faʻapefea ona filifili kiona ola maloloina?

O le manuia o le tuputupu aʻe lelei ma le tele o fuālaʻau o crocuses o se mea e totoina lelei ai. Pe a maua ni kusi i faleoloa fugalaau, fale tausimai po o maketi, e tatau i se tasi ona mafaufau ma le faaeteete i aniani. E le tatau ona latou:

  • pogisa pouliuli;
  • pala;
  • faʻaleagaina masini.

Soʻo se faaletonu o corms e tatau ona faʻaumatia e ala i le faʻamalo muamua mai latou mai aʻa ma fua. A maeʻa lena mea, o nofoaga faaleagaina fufuluina i le malala matala poʻo le efuefu.

I nisi o faleoloa fugalaau, ua faʻatau faʻataʻoto nei crocuses. O lea ituaiga o laau atonu e le mauaa, ae na o le faamago. Ina ia aloese mai lenei mea, e talafeagai le tipiina o fugalaau, laulaau ma tuu le fale na o ia lava. I lenei tulaga, o le a totogo le crocus i le isi tausaga, ae peitai, o le a mafai ona toe malosi atoatoa pe a uma le lua tausaga. O le mea lea, e tatau ona e faʻatau mea e totoina ae leʻi fuga.

Vaega o le totoina o crocuses

O laau toto totogo e totoina i eleele matala i le tautoulu, ma fuga mai i le tautoulu i le taumafanafana.

Pe a totoina crocuses, e tatau ona manatua i le mafaufau latou te le fiafia i lafumanu ma eleele palapala. Latou te fiafia i mea lelei, matala, matutu, eleele mama.

Saunia o se sitepu crocus, e tatau ona faʻaofiina le eleele:

  • vailaau oneone lapoʻa po o kalaupapa lelei;
  • peat ma le lime pe fasia le vao;
  • efuefu, pe afai o le palapala o le ele;
  • se alavai faʻavaivai o le iliili poʻo le iliili pe afai o susu le eleele.

Tausiga o le autumn

Ina ia mafai ona faʻafiafiaina oe i le amataga o le tautotogo, e tatau ona totoina i le tautotogo i se nofoaga tumau o le totoina. E sili atu ona faia lenei mea mai le ogatotonu o Setema i le ogatotonu o Oketopa.

O foliga o le totoina o anufe e aofia ai:

  1. I le mamafa o eleele, o le pu mo le pulufana e tatau ona tutusa ma le tele.
  2. Afai e vaʻaia le lalolagi, ona faaluaina lea o le pu ile lua.
  3. O le mamao i le va o pu e tatau ona 7-10 cm.
  4. O le totoina o mea totō ua vave ona inu lelei.

Tulafono mo le tausiga o crocuses i le togalaau

O le tuputupu aʻe primroses o se mea faigofie. O lea latou te ola lelei, atiina ae ma fuga, e te manaʻomia mulimuli i fautuaga:

  1. Talu mai le totoina o laau toto, e manaʻomia e vai e manaʻomia vai inu masani. E ui lava i le mea moni e faʻapea o crocuses o ni fualaʻau o le lāmala, o le le lava o le susu i le vaitau o le tuputupu ae olaola e mafai ona taʻitaʻia ai vavao.
  2. O laʻau e le tatau ona aveʻesea mai le laau seia maeʻa maeʻa. A leai, e mafai ona vaivai le fugalaau.
  3. Mo le fausiaina o ni fou fou, ma o le crocuses ua leva ona fuga, ua fautuaina ina ia aveese fugalaau mama.
  4. A maeʻa lau laʻau, tausi le primroses o le mulumulu le palapala i le va oi latou ma laʻau mamago po o se mafiafia mafiafia o peat.
  5. E tolu uma i le fa tausaga, e manaʻomia ona totō muamua primroses. A o faagasolo lenei vaitau, e toatele tamaiti o le a ola i luga o corms. E mafai ona totōina crocuses o le Autumn-flowering crops i le taimi o le tau mafanafana, ma tupuga o le tautotogo-totogo mai le ogatotonu o le taumafanafana i le faaiuga o Setema.

O afea e mafai ai ona ou eliina crocuses?

O totogo totogo e amata ai lo latou tuputupu ae olaola tuai o le taumalulu po o le vave tautotogo. E oo atu i le ogatotonu o Iuni, e malolo le primroses. Ma i le tautoulu, pe a toe faʻafouina le crocuses, latou te amata faʻaleleia meaʻai, tupu aʻa, ma fai ai ni afā. O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona faʻataʻotoina ma totoina laau totō o le tautotogo i le vaitau o le tafaoga, lea e masani lava toeitiiti latalata i le tau mafanafana, amata i le ogatotonu o Iuni.

Ia Aokuso, e amata le fufuluina o fualaau o le autumn-flowering crocuses. I le taimi lea, latou te galulue malosi i le fausiaina o aniani ma laʻau o loʻo ola. O le taimi o totoe e amata i le faaiuga o le tautotogo. O le totoina ma le totoina o laau totō i le autumn e mafai ona faia mai le amataga o le taumafanafana seia oo i le ogatotonu o Aukuso.

Pulipi e aveesea mai le eleele tulieseina mai foliga mataga ma aʻa. Ona manaʻomia lea ona faʻamagoina i le decomposing mo lenei mea i le tasi paluga i se pusa talafeagai. I le fale, o mea totō e tatau ona teuina i totonu o se potu malulu, pouliuli ma lelei le ea ma le vevela o le potu.

Crocus pests ma faamaʻi

O le tuputupu ae o laau palu i le tausisia o fautuaga, o faafitauli ma meaola faalafua ma faamai e le tatau ona.

O o latou fili autu o ni mea manogi, e fiafia e 'ai i pulu. O le mea lea, o mea totō e tuʻuina atu mo le faʻamagoina e le fautuaina e tuʻuina e aunoa ma le faʻamoemoeina.

E tutusa togi, aphids po o thrips e mafai ona avea ma avega o se faʻamaʻi viral. O se laau mamaʻi e mafai ona iloa e fugalaau fugalaau i lanu paʻepaʻe. Seʻi vagana ua aʻafia isi fugalaau, e tatau ona eli ma faʻaumatia le toto o le faʻamaʻi maʻi, ma le palapala e faʻamaligiina i se vai vevela o le potassium.

Aʻo tausia le crocuses, i totonu o pulufana e mafai ona e mauaina pu na faia e le uaea. Afai ei ai le tele o nei laumei samasama-mafiafia i luga o le laau, ona tatau lea ona lafoaʻi. Ina ia faia lenei mea, e mafai Faʻaaoga lelei mailei mai fale:

  1. I le tautotogo, tuʻu i luga ni fasi vaomago, vaovao po o se mutia mowed i le tausaga ua tuanaʻi i le nofoaga.
  2. E faʻamama uma ma ufiufi i laupapa.
  3. A maeʻa ona oʻo i totonu o nei mailei, o le a tatau ona aoina ma susunuina vao o le mutia.

Le tausiga le lelei ma le susu o le tau e mafai ona oo atu ai i faʻamaʻi faʻamaʻi o primroses. Fusarium, sclerotic poʻo le penicillic rot, o le maʻi fulafula vaivai e mafai ona taia i latou. Ina ia aloese mai se ituaiga faafitauli, e tatau ona asiasia ma le totoʻa mea e totoina. A o leʻi totoina, ua fautuaina e tuʻuina i se vaifofo malie.

I le totōina o le popo i le tautoulu i lau lava eria, i le amataga o le tautotogo e mafai ona e fiafia i laʻau. Ae ina ia mafai ai e laau totoa ona matagofie ma matagofie le fuga, pe a totoina, ola ma tausi, e tatau ona mulimuli i fautuaga faigofie a le au fai togalaau.

Crocus fugalaau