Laʻau

Hyssop poʻo St. John's wort: fatuina o fatu, tausiga ma ata

O le togavao o le hyssop o le semi-shrub, mai ia Iuni ia Oketopa e fuga mai i le lanu violē, lanumoana, paʻepaʻe, piniki po o fugalaau lanu moana, e le o iloa. Ae o lenei fale mataga tulaga ese e tele mea e faʻamalolo ai. Hyssop po o le mea lanumoana lanumoana ei ai se manogi malosi, ma o se mea manaia tele o le meli.

E le mafai ona faʻalauteleina ile taumalulu, malulu-malulu, ogalaau mago i le lauʻeleʻele ile toetoe o soo se itulagi o lo tatou atunuu.

Hyssop foliga, ata ma ituaiga

Blue St. John wort e oʻo atu i se maualuga o le 50-70 cm ma e tele na faʻasaina, e sosolo mai lalo o puʻu tetrahedral. Tetee laiti laulaau o le laau e lanu meamata. O lauulu laʻitiiti e muamua lau lanumeamata, ma o le taimi latou te liu enaena mai lalo.

O fugalaau o le hyssop laiti-faʻaleleia o loʻo i luga o le pito i luga o le vao i totonu o laʻau. O le taunuʻuga o se faʻalavelave umi. O le umi o laau teuteu e tausia ona o le mea moni o le fugalaau ua faʻaloaloa. Fugalaau e le tatalaina uma i le taimi e tasiae faasolosolo lava. O le faʻalauteleina o le fuga o le faʻamaʻi lanumoana i gutu malulu, e mafai ona e tipi ese ai mea vaivai. I lenei tulaga, o le a totoina e le togavao ma fausia ai fou fou.

A uma ona tupu, o pusa samasama e iai ni fatu laʻititi laiti ma le paʻu e fai i luga o le laau. O latou germination e tausia mo le tolu i le fa tausaga.

E silia ma le fasefululima ituaiga ituaiga o isopo. O ituaiga sili ona lauiloa o:

  1. Anise blue blueicum. O le laau toto e oʻo atu i le 80 cm ma e iloga i laʻau matagofie i faailoga lanu enaena-lanu violē. O paranesi taʻitasi o le vao e aofia ai le faʻavaveina o le tino. O le anisisi hyssop e fuga mai ia Iulai seia oo i le malulu. Ae peitai, o fugalaau taitasi e le sili atu ma le fitu aso e ola ai. Totoina o suauu taua e faʻaaogaina e togafitia ai le malulu. Tulaga maualuga e mafai foi ona fesoasoani i le ogaoga o le faʻalavelave, faʻamaʻi, le mautonu le popole.
  2. O le Hyssop officinalis e oʻo atu i le 55 cm. E iloga i se aʻa ma le fugalaau lanumoana. O aʻa taʻitasi o le laau e faʻasolosolo i lau lanumeamata lanumeamata ma pito i lalo. I totonu o paʻu o nei lau o fugalaau laiti. O le vao e fuga mai ia Iulai ia Setema. Mūmiko lanumoana St John's wort e masani ona faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa mo togafitiga o gasegase o le tino ma maʻi paʻu.

Vaega o le tuputupu aʻe o le isopo

Mo le tuputupu ae lelei, ua totō le laau i nofoaga lafulemu. E le fuga i le paolo le vao. E maua e Hyssop tannins, o lea e le fautuaina ai e tuu i tafatafa o fualaau faisua.

Totoina o le vailaau lanumoana

O le laau e le faʻavaivai i eleele, ae peitai, o le eleele eleʻele e tatau ona faʻaitiitia. E fautuaina e eli le fanua mo le faʻatoʻaga o le hyssop i le tautoulu. I lenei tulaga, ua faʻamamaina le palapala ma veleina:

  • fuga vao;
  • masima masima;
  • superphosphate.

Afai e le lelei le saunia o le palapala i le tautoulu, ona oʻo lea i le tautotogo e tatau ona liligi se tasi o ipu tioata i luga o sikuea mita taʻitasi.

Tausiga

O Hyssop e faatatau i le tau malulu-malulu, togavao puipuia, o lea la e le faigata ona galue. I le taimi o le tuputupu ae malosi o le laau, e tele tulafono faigofie e ao ona matauina:

  1. O suasusu e fafaga pe a manaʻomia. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻamautinoa e le paʻu le vai ile eleele. A leai, o aʻa o le laau e amata ona pala.
  2. I lalo o le togavao e masani ona fautuaina i le vela ma faʻamalo le palapala.
  3. E manaʻomia lou fafagaina o le laau i fualaʻau minerale ile fua ole - 2 tbsp. l mo le 10 lita o vai. E sili atu le aua le fafagaina o le asopo i le fua fou. A leai, o le a le toe maua lona tofo.
  4. I le taimi atoa o le fugalaau, ua vavaeina ai ni taameni. I le taimi o le taumafanafana, e tatau ona faia le teuteuga 2-3 taimi.
  5. E le mafai ona faʻatagaina le totoina o le tagata lava ia i le lanumoana lanumoana ua tupu aʻe e avea o se vailaʻau faʻataʻitaʻi. Ina ia faia lenei mea, e manaʻomia ona tipiina tipu aʻo leʻi amata ona seleseleina fatu, ma o le eleele i lalo o le vao e tatau ona veleina lelei.
  6. I le autumn, o le vao e vaeluaina i le maualuga o le 10-15 cm. O lenei mea e fesoasoani i le fausia o se pale paleni o le vao mo le tausaga na sosoo ai, ma le tele o fugalaau.
  7. E le mafai ona faʻaogaina Hyssop mo le taumalulu.
  8. Talu ai ona o lona manogi manogi, o le laau e toetoe lava a le faʻaleagaina e meaola faalafua.

O Hyssop o loʻo tuputupu ae mo le silia ma le lima tausaga i le tasi nofoaga e fautuaina ina ia toe faʻafouina e ala i le vaevaeina o aʻa.

Hyssop faʻateleina

O le togavao e faʻalauteleina i ni auala se tolu:

  • toso;
  • vaevaeina o le vao;
  • lūlū fatu.

Bush division

O le auala faigofie lea e toe gaosia. Mo lenei ua eliina vao i le tautotogo ma ua vaevaeina. O mea e tutupu i le taimi e totoina ai, e itiiti lava le tanumia ma faʻamalieina.

O faʻatau togafiti poto latou te iloa se auala sili atu ona faigofie o le faʻalauteleina o le hyssop.

  1. I le autumn, o le vaega pito i lalo o puʻu uma o le vaomatua e ufiufi i eleele lelei.
  2. O le laau e faʻafefea ona faʻafefe.
  3. I le tautotogo, e tatau ona tupu aʻa i luga o laau taʻitasi.
  4. O le togavao e le mafai ona eli i luga, ae na o le vavaeeseina o le mama ma totoina i le afa mita mai le tasi.

Laʻau

O aʻafiaga o aʻa e mafai ona sau mai le tautotogo seia oʻo i le tau mafanafana. O laina e tatau ona 10 cm le umi, ma eleele i se tuufaatasiga o eleele o le oneone ma le paʻu. E mafai ona e totoina i latou i le togalaau aina, ae i lenei tulaga o le a sili atu le leaga o le toso.

Mo le vave faʻasolosolo, e mafai ona ufiufi afifi i tioata poʻo afifi palasitika. E tatau ona faʻaleleia susu i taimi uma, ma ia mautinoa latou te le paʻu saʻo i le la.

Hyssop totoina mai fatu

O fatu laau e totōina ile lauʻeleʻele i le taumalulu, pe totoina foi e maua mai ai fatu i le tautotogo.

O fatu o Hyssop e seleseleina i le vaitaimi o le enaena, ae leʻi leva o latou matua. E vaeluaina inflorescences ma tuʻuina atu mo sina taimi i luga o pepa. A mavae sina taimi e manaʻomia ona tautau i lalo. E amata ona sasaa fatu.

Pe a totoina ni fatu mo laau, o le luluina o loʻo faia ia Mati.

  1. E tatau ona fefiloi fatu ma le oneone, ufiufi le pusa mo laau toto ma le polyethylene poo le tioata ma tuu i se nofoaga mafanafana.
  2. Pe a oʻo mai ni laʻau moni se lua, e tafe le Senta i ni ipu eseese.
  3. I le faaiuga o Me, pe a uma ona vevela le palapala, ma o le a maua e le laau ni 5-6 laulaau moni, e mafai ona totoina i se nofoaga tumau i le laufanua.
  4. O le mamao i le va o laau talavou e tatau ona 25-25 cm.
  5. O fualaau e tanumia e le sili atu nai lo le 5-10 cm. E tatau ona i ai i le luga le fua o le tuputupu ae.
Hyssop


Mai le lūlūina o fatu i fatu laau e totō i le laufanua lauʻeleʻele o laau talavou e alu i le 50-60 aso.

Blue St. John's wort e mafai ona toto i fatu vave i le avanoa. Mo lenei mea, ua eliina le eleele ma faʻamaʻaina. Ona 'ua i ai ni o latou moa, o fatu ia e faʻafefiloi ma le oneone ua totoina. Mai i luga, o loʻo totoina faʻatoʻaga ile eleele e sili atu ma le 1 cm le mafiafia.

Ma o le taimi e faʻafeinu ai i luga o le palapala, e le faia ai se anufe, ma e le mulumulu, e fautuaina e ufiufi mea totō mai luga ma mulch. O fatu na totoina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu e le mafai ona mulimulitaʻi A leai, e mafai ona e faʻaosofia le soifua matua.

I le vevela o + 2C, o le a amata ona paʻu fatu, ma pe a ma le lua vaiaso o le a aliaʻe fua muamua.

Hyssop

E oo lava i aso anamua, sa faaaoga e faifeau ia laau toto e faamama ai malumalu. Sa tautau i luga o le potu ia paʻu o laau.

I le faʻaaogaina o le hyopop, na faʻamamā ai le ea ma faʻateʻaina ai lice. Sa faʻaaogaina i le gaosia o vine ma faaopoopo i le ava.

I le taimi nei, o teuteuga ma mea e maua mai i le laau e saunia mai le laau, lea e faʻaaoga e togafitia ai:

  • manuʻa;
  • tuʻimomomoina;
  • tuʻimomomoina;
  • faʻamaʻi
  • tiga o le paʻu;
  • herpes
  • mu;
  • maʻi pipili.

Lotini o decoctions e mafai ona fesoasoani i faʻamaʻi vave vave, ma manua faamalolo.

O Hyssop e faʻaaogaina togafiti o inflammatory i le faai. E faʻaaogaina mo le tale ma le fiva. O latou masani faʻaaogaina e avea o se vailaʻau, faʻataʻitaʻiga ma le faʻamoemoe. Faatasi ai ma le fesoasoani a le faʻaaogaina o faʻailoga e faʻateʻa ai faʻamaʻi ma vailaau faʻamaʻi. Latou te faʻamaonia le lomiina o otaota, ma faʻaitiitia aafiaga o se osofaiga.

Ina ia togafiti le malulu ma le bronchitis mai le hyssop, tipi le lauti:

  1. Faʻamamaina lelei le mutia fou.
  2. Lua teaseti e sasaa atu le 250 ml o le vai malulu.
  3. Aumai i se faʻalavelave ma faʻamalosi mo le lima minute.

E mafai ona e maua le aofaʻi tutusa, ae o lau laau vevela, na o le tataina o se ipu vai inu, ma tuʻu ai mo le silia ma le 15 minute. Faaaoga le 100 kalama i le aso lima taimi.

E saunia le Hyssop mai le tolu tone o le vao mago ma le lima selau mililita o vai inu. Faʻamalo mo le sefululima minute. Faʻasusu i le faʻamafa o le gau gau poʻo le solosolo e faʻaaogaina i le malulu po o le pusa.

O le faʻaaogaina o teuteu ma mea faʻaleaga mai le hyssop ua faʻasaina:

  • maʻitaga ma tina lactating;
  • tamaiti ei lalo o le lua tausaga;
  • gasegase i maʻi pipili;
  • maʻi gasegase.

Blue Hypericum Cooking

O se meaʻai matagofie e vevela e faʻalauteleina ai le manaʻo o le fatu o le hyssop. O pito pito i luga o weni laiti i le taimi o le tatalaina o fugalaau muamua e faʻaaogaina e pei o le faʻamago. E tatau ona e faʻapipiʻiina i latou i ni mea e le faʻaaogaina ma faʻamaʻi.

O fualaau aina suamalie ma suamalie o le laau e mafai ona faʻaaoga e faaopoopo ai le tofo i ipu e faia mai pi, aano o manu, iʻa, fualaʻau. Piquant aftertaste o le a tuʻuina atu le pusi sisi o le isamisi po o le siʻi kuka. Greens e mafai ona faʻaaogaina e inu ai ava malosi ma vailaau manogi.

Mo le gaogao, e aoga tele le laau. O loʻo i ai se aafiaga sili ona leaga ma faʻaleleia ai le vaevaeina o gaʻo meaʻai.

I totonu o le togalaau, o le hyssop e mafai ona tupu aʻe i se faʻalapotopotoga se tasi poʻo se vaega. O le a foliga lelei i auala, i rockeries i totonu o maʻa poʻo totonu o se fugalaau i totonu o lauʻau. E le gata i lea, o se laau e le lelei le totoina e mafai ona faʻaaoga i le kuka ma mo togafitiga faafomaʻi. O le laau e mafai ona avea ma se mafuaʻaga sili ona lelei e fai ai le tausiga o le beekeeping, e pei o lenei malosi malosi o le meli o le faʻatoʻa totoina.