Fugalaau

Amur Velvet i lou fale

O le ogalaau ua avea ma se vaega o le laufanua macro. O sea laau i luga o le 'upega tafaʻilagi' e galue 'e le gata i latalata, ae ua avea foi ma se "tulaga" iloga o le siosiomaga. I aso tuai sa masani ona totoina le linden, willow, birch poʻo le pefu i tafatafa o le fale. O le toe foi mai, o le e ona mai se mea mamao na vaai i lenei moli uila lanumeamata. Na ola le laau i le silia ma le tasi le augatupulaga o tagata e ona le fale, na matua pele lava ia te ia e le i ai se lima na te selesele ai. O Peretania tutusa foi, o matai sili o le mamanu o le laufanua, e le mafai ona taina i lalo laau tuai, tusa lava pe le ogatusa ma faaiuga fou a tagata e ona fanua. I lenei tulaga, e foliga mai, o le ala o loo punou, ma taoto i luga o le laau-peteriaka. Aua latou te manatu: o le faʻaaloalo mo laau tuai o le faʻaaloalo mo le tasi o lona lava talafaasolopito ma aganuu.

Amur Velvet, po o Amur Fellodendron, po o Amur Cork Tree (Phellodendron amurense).

O le tele o laau tetele e mafai ona "faamauina" i luga o nofoaga i totonu o le totonugalemu o Rusia, e tele lava. O nei mea e le gata o laau o le tele o meaola o le vaomatua, ae o se numera tele foi na faʻafeiloaia: nuts (gray, Siebold, Manchurian), maples, solofanua solofanua, ova mai fafo, poplars, ma le pefu. Mai conifers: fir, uila, pine, e aofia ai le arasi, pepelo sese, larch. Ma o le mea moni Amur velvet.

I se tasi taimi, i le lalagaina o se tusi matagofie na teuteuina e se tusitala Peretania i luga o le togalaau, na ou vaaia ai se ata na tusia i le faa-Latina "Phellodendron amurense", o lona uiga, "Amur cork tree". O se laau malosi ma se laau e lua-girth ma lala mamana, o agai malie atu i luga, na ola i luga o se laufanua Peretania laugatasi.

O le laau atoa e lei oʻo lava i totonu o le faavaa, ae o le manava lavelave umi o le paʻu sa matua iloga lava, ma e masani ona tautala e uiga i ona tausaga taua. O laau ma fugalaau na tutupu ae, ae sa manino lava o le tuufaatasiga na fausia i lenei peteriaka, ma aveeseina, o le fuafuaga o le a leai se aoga. Amur velvet (pei o lenei laau ua taʻua iinei) e masani ia te aʻu, ae o iinei na foliga mai i se auala fou, ona o lona tele e le masani ai.

Amur velvet.

Ae na mafai e Peretania ona faʻafeiloaʻi oloa, na ou mafaufau ai. Ae na ou manatuaina laau na tutupu i lo matou nofoaga i Vladimir, ma sa ou mafaufau. Ae leai, e le sili atu le leaga o matou, e ui lava e manino le itiiti ifo i le telē. O se tamai ulu vevele ua 30 tausaga le matua, aʻo nofo i lo matou aai i luga o le mutia i luma o se iunivesite faʻapitoa. I lalo o le ata lafoia o latou paleni e ala i palealii, o le vao e tupu lelei, lea ou te manatu, e matua lelei lava le taoto i lalo. O laau e tutupu i se vaega laititi, o lea aua e te le mamao tele. Mo le tele o vaega, o la latou laʻau vaivai e vave ona aliaʻe mai le eleele, o le fuga e amata i luga aʻe o le tuputupu ae o le tagata, ma o le pale faamalu e pei o faamalu o loo i luga o luga. I le mata, o le togavao e manino atoatoa.

E i ai le matagofie matagofie i totonu o ogalaau o le vevela Amur. O ata o lala ae maise lava le paʻu, lea o le a pa ai le tamalii o le laau tuai, mataʻina.

E tatau ona ou fai atu i le ogatotonu, o laau vevela Amur e tutupu laiti, ausia le maualuga o le 10-12 m, e masani lava e na o sina laʻau tele. O le faʻamaʻavaleina o le kiona e faʻaleagaina ai le tuputupu aʻe faaletausaga, ae e le o se mea e aafia ai lo latou atinaʻe. Laʻau totogo ma fua mai toetoe lava o tausaga uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tau malulu o le 2005-2006 e le afaina ai o tatou fiafiaga.

Amur Velvet, po o Amur Fellodendron, po o le Amur Cork Tree.

I totonu o le vao, o le vevela Amur o loʻo ola i Sasaʻe Mamao, agai i sisifo i le Vaitafe o Zeya. O fafo atu o Rusia, e maua i Saina ma Iapani.

O le Amur cork laau o le aʻa o le aiga. O se vaega taua o le laau o lenei aiga o le sosogi lea o loo i totonu o fua ma laulaau. Manatua citruses manogi, manogi manogi, vao-laau taʻitasi ma lona manogi. O manogi manogi e pei o laʻau ma fua. E le mafai ona e taʻua o latou manogi manaia, ae e te lagona na o le taimi lava e te tago ai i laulaʻau po o fualaau aina poʻo le suʻe.

I le aganuu, o laau vevela e mafai ona fai ifo e maualalo ma o le a fetaui lelei lava i se vaega e ono-futu-futu. O laʻau o le laau e aofia ai le 5-13 tagata faʻasalaga, ma se laulau lapotopoto ma se pito i luga o leaflets. O le uiga o le veveve tatou te ofuina i laupepa mulimuli ane nai lo laau o isi ituaiga, ma e faʻaalia i le amataga o Oketopa.

Amur Velvet Fua

O fugalaau fugalaau e laʻititi lava, lanu-lanumeamata, e le mafaamatalaina. Ma o le laau e fuga mai i le faaiuga o Me, toetoe lava a le talafeagai mo tagata. Ae e tosina mai ai pi, mo latou o se mama lelei. I le auala, o le vevetvet o se vailaʻau vailaʻau.

O fua o le veveve e faʻapipii, foliga o le paʻu, ma le lanu paʻepaʻe, pe a paʻu, e lanu uliuli, pe tusa ma le 1 cm. I lalo oo tatou tulaga, e na o Oketopa ma e le mafai ona felelei solo seia oʻo i le taumalulu.

O le Amur Cork tree o se paka matagofie o le paka i lau laʻau matagofie ma masani. Ae o le paʻu lanu enaena mafiafia, e foliga mai e mama i le paʻi, e faapitoa lava le puʻe mata. O se mea faʻapitoa e faia mai i le paʻu o le vevela o Amur, faʻapipiʻi ma le faaeteete ma aveeseina i luga ole laupepa ina ia le faaleagaina ai le mea faapipii. E vave vave ona toe amata le kesi. Ae o lenei na o faamatalaga mo le iloiloga, ae ou te le fautuaina oe e faia se taotoga faapena i lau laau.

E faigofie ona tupu le veveve Amur. E talia lelei le gaosiga (e ui lava i le aʻa, lea e mafai ai ona taula mau i le palapala). E televave le vevela, o fatu laau i le tausaga e oso i luga o le faailoga o le 0.5-0.6 m, ma i le lua e mafai ona latou ausia le maualuga ma le afa mita. O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻamalosi i fua o le eleele, fualaau, ma le mama, Ae o le laʻau malolo. O lenei laau e mafai ona tupu i le toetoe o vaega uma o Europa o Rusia (sei vagana ai itu aupito i matu ma le itu i matu), faapea foi i le tele o nofoaga i saute o Siberia.

Amur velvet.

A filifilia se nofoaga mo le totoina o le vevela Amur, ia manatua o se laau e mafai ona ola e tusa ma le 300 tausaga. O le mea lea, e le tatau ona totō i nofoaga e mafai ai e le perestroika i le lumanaʻi ma le tuʻuina atu o fesoʻotaʻiga ona faʻaleagaina. Mai auala e tatau ona le itiiti ifo i le 3 m, lelei, mafaufau e uiga i tuaoi, o le lumanaʻi atonu e paʻu mai lau laau.

O le mea sili e sili ona lelei mo le vevevet o se mea e faʻaleleia ai loam. Lafumanu oneone e matua le talafeagai. A e totoina, e tatau ona e eli se lua ma le lautele ma le loloto e tusa ma le 0.5-0.65 m, faʻatumu i le faʻafefiloi o fanua o le togalaau, eleele vavalo, humus ma oneone i le ratio 2: 2: 2: 1. E sili atu le toto i le amataga o le tautotogo po o le autumn, e le sili atu i le ogatotonu o Setema. I se taimi mulimuli ane, e sili atu ona lelei le eliina o laau e tupu i luga seia oʻo i le tautotogo e aloese mai le oti mai le kiona. O le tausaga sili mo le faʻaaogaina o le 1-2 tausaga.

Vai vai i taimi uma, tausia le palapala palapala. I le lumanaʻi, "inu" na o se lamala. Fertilizers ma laʻei pito i luga e manaʻomia, ae na o le afa muamua o le taumafanafana. O le vevela malie o le a fetaui ma soʻo se mea felafolafoaʻi solo ma faʻamaʻaʻaina le faʻaputuina o minerale i lalo o le pale, sosoo ai ma le eli.

Tamaiti laiti a Amur Velvet.

Taofi ma le faaeteete i le tuputupu ae o le pale o le vevela Amur, aloese mai manuʻa tetele. O le teuteuina e tatau ona faia i le tautotogo, o manuʻa e tatau ona vave ona ufiufi i le va. O le faʻamoemoega o le teuteu o le faia lea o se maualuga, e le vavalalata i le maualuga o se tagata shtamb e faamamafaina le matagofie o le ogalaau. Ae ui i lea, e le mafai ona e faalavelave i le tuputupu ae o le laau, e matagofie ia lava, e tusa lava pe ua faia "i lona faitalia."

E aoga foi le tatalaina ma mulumuli le lio, ae e mafai foi ona e tusia le eleele.

Amur lapisi foliga matagofie i luga o le mutia. O se siʻosiʻomaga o laau iti laʻau e pei o le thuja, privet, barberry o Thunberg, selu, juniper o le a suitulaga ia te ia. E lelei le laʻau a Cork ma le birch, maple, oak ma e matagofie i vaitau uma.