Laʻau

Orchid encyclopedia

Le ituaiga o fiafia encyclical (Encyclia) e fesoʻotaʻi tonu ma le aiga orchid. E tuʻuina atu ai le sili atu ma le 160 ituaiga o laau e fai ma sui o lithophytes ma epiphytes. I le natura, e mafai ona maua i Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute.

O foliga vaaia o lenei ituaiga o: o le natura o le tuputupu ae (o le taimi lea e ola ai le tamaititi i lalo o le mea tuai), rhizomes puupuu (toso fana fana), lapisi (o nisi taimi, tolu ma le fa lau) pseudobulbs foliga foliga pe ovoid. O laumei paʻu o loʻo i ai se foliga ellisically pointed poʻo le faʻamalosi, ae o le ipu lava ia e laʻititi lava ona gaugau i le veto tutotonu.

E umi lava le fuga o le laau. O le mea lea, o le fugalaau e mafai ona tumau mo ni nai vaiaso poʻo ni nai masina. I ituaiga eseese, e mafai ona fesuisuiai pusa apical. O lea la, i nisi ituaiga o fugalaau o fugalaau e tasi e tutusa lapopoa, ae o isi e tele-faʻafefeteina, o faʻalavelave faʻapitoa i luga o le pulumu. O faʻamatalaga o fugalaau zygomorphic e 3 sepals (sepals) ma 2 petals moni (petals), e matua vaapiapi ma e tutusa foliga ma lanu. O se lipine lapopoa e tolu-lobed (tolu petal moni) saoloto i lona umi atoa e ese lona lanu. O se itu o itu itu e masani ona feololo faataamilo i le koluma, ae ui i lea, e le o fusia.

O le tausiga o Orchid i le fale tusi

O lenei mea totino e sili ona mataʻutia ma e talafeagai mo le galueaina e aʻafiaga masani ma aʻafiaga.

Malamalama

O lenei ituaiga o siama e manaʻomia ai le malamalama tele. I le avea ai o se tulafono, e tatau ona faataapeapeina i lenei tulaga, ae o loʻo i ai foi meaola e mafai ona tatalia le susulu o le la. Ae e ui lava i lea, e tatau ona ufiufi fugalaau i le vevela o ao o le ao, pe a le o lea, e susunuina i luga o le laʻau.

E sili le tuʻuina o le fugalaau i luga o windows windows o le itu i saute, sisifo ma sisifo. E tusa lava po o le a le faamalama o loo i ai le laau i totonu, o le autumn ma le taumalulu o le a manaomia ai se malamalama atili faaopoopo i fugalaau faapitoa, ma o aso o le ao e tatau ona tumau mai le 10 i le 12 itula.

Tulaga o le vevela

O le tele lava o ituaiga e manaʻomia le faʻaleleia o le mafanafana-o le mafanafana po o le vaʻaia o tulaga vevela I lenei tulaga, e tatau i le laau ona mautinoa le eseesega i le vevela i aso taitasi. O lea, e tatau ona e taumafai ina ia oʻo i le tausaga o le vevela i le ao e 18-22 tikeri, ma i le po - mai le 13 i le 16 tikeri. Ua fautuaina e le au faifaatoaga poto masani e faapea o le encycline ua maua ai se eseesega i aso taitasi pe a ma le 5 tikeri.

I lalo o tulaga lelei o le tau, i le taimi mafanafana (Me-Oketopa), ua fautuaina le togi e siitia i le auala. Ae ui i lea, e tatau ona puipuia o ia mai mata o le matagi, susulu o le la ma le vaʻaia. I luga o le auala e sili atu ona faigofie le faatumauina o le vevela manaomia.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O le tupuina o se orchid, o poloka ma pusa e faʻaaogaina. Ina ia faʻatumu le ulo e faʻaaoga ai le sphagnum, o le paʻu o le conife ma fasi vaega o malala. O le tele o le paʻu paina ua avea ma poloka. I luga o lona fogaeleele, e tatau ona e faʻaaogaina le aʻa ma le manaia o le fugalaau, aʻo tatau ona afifiina i latou e le o se mea e sili ona malulu o laʻau.

E faʻafefea vai

I le taamilosaga atoa, o le fale e faʻafeinu tele ma masani. E tatau ona faia faʻamaeʻa pe a uma ona toeitiiti maeʻa le paʻu. I luga o le aʻa o le aʻa, o loʻo i ai se pusa mafiafia o vela, ma o le mea lea e mafai ai ona tatalia ni lāmala paʻu (aua le umi se taimi malolo). E fautuaina e faʻafefe le faʻasologa o mea e le masani ai i le masani masani, ae faʻafefiloi le ipu (poloka) i totonu o se pesini e tumu i le vai inu mo 20-30 minute. O le vevela o le vai e tatau ona tusa ma le 30-35 tikeri. Ua lava lenei taimi mo le paʻu ma aʻa e tumu i le susu. A maeʻa lenei mea, e tatau ona aveese le laau ma faatali seia oʻo i le tele o alavai. Ona tuu lea i lona nofoaga masani.

E tatau ona faʻafeinu ile vai mama. E mafai ona fufulu pe tuʻu faʻamautinoa lelei.

Totogi

E le manaomia e le laau le maualuga o le maualuga o le susu. O le maualuga o le faʻamamafana e tatau ona i ai i le 50 ma le 70 pasene. Ina ia faʻalauteleina le faʻamamafana, e mafai ona e sasaa atu le omea i totonu o le apa ma sasaa sina vai, pe tuu se pusa tioata ua tumu i le vai e sosoo ma ia. Afai e maualalo le maualalo, ona mafai lea ona e faʻaogaina mea e faʻaogaina ai fale poʻo afi eletise. O faufautua faʻapitoa e fautuaina, ia le itiiti ifo i le tasi aso i le aso e faʻamamaina ai se laau, paʻu, pei o le galu mai le pulumu.

Fertilizer

O se ituaiga o orchid e manaʻomia ona fafagaina i le tausaga atoa. O loʻo faia i le 1 le taimi i le 2 po o le 3 vaiaso. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga fomaʻi faapitoa mo laʻau, faʻafefe i le vai mo le faʻavaivai, ma ave le fualaʻau o loʻo faʻaalia ile pusa.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

Faʻaleleia naʻo le mea e tatau ai. O le mea lea, o lenei faiga e faʻatino pe a fai e laʻititi le gafatia o le poloka poʻo le tulaga o le faʻamalolo o le meaʻai ma lona faʻavae.

Taimi e malolo ai

Le vaitaimi o totoe o lenei mea totino. Na te le manaomiaina mo le tele o fugalaau ma atinae masani. I le tulaga pe afai e le o fausia se fugalaau e tasi i le 12 masina, o le a tatau ona faia se mea faigata mo ia. Ina ia faia lenei mea, ia faʻamutaina le fagogo mo le 11-14 aso, ma faʻafefe foi le tele o faʻatulagaga faʻaaogaina o le faʻaaogaina.

Faʻatauga auala

Pe a tupu aʻe i totonu, e mafai ona faʻaleleia se togi i le vaevaeina o le rhizome. E tatau ona manatuaina o tufatufaga uma e tatau ona i ai pe tusa ma le 3 pseudobulbs matutua.

E faʻapipiʻiina fatu i lalo o tulaga tau alamanuia, latou te faʻaaogaina foi le auala e faʻaogaina ai (faʻasolosolo faʻasolosolo).

Pests ma faʻamaʻi

O se apogaleveleve mite e mafai ona ola i luga o le laau. Afai na maua lenei pest, ona tatau lea ona i ai se mafanafana mafanafana (tusa ma le 45 tikeri), aʻo fufulu mama le laʻau.

E mafai ona maʻi i le tulaga o le solia o tulafono o tausiga. O le mea lea, o le pala e mafai ona tupu mai ona o le tele o taimi e masani ai ma le tele o le suāsusu, pe afai e matua le lelei le suavai - o le a faʻagogo aʻa, susulu malamalama o le la e mafai ona tuʻu ai mumu i luga o le lau. E le gata i lea, afai ei ai se malamalama mumulu, o le a le mafai ona e vaʻavaʻai.

Toe iloiloga ata

O ituaiga autu

O le tele o ituaiga o encyclia e lauiloa i le au faifaatoaga, ae o ituaiga o laau toto e sili atu ona manaomia.

Ferruginous encyclia (Encyclia adenocaula)

O le vaaiga pito sili lea ona matagofie i sui uma o lenei ituaiga. O le fuga lava ia e laʻitiiti, o pseudobulbs matutua e mafai ona oʻo mai ile 5 i le 7 senitimita. O lau e umi lava mai le 30 i le 50 senetimita. O le mita mita mita le uumi o le mita e faʻafetaui. O fugalaau teuteu o se lapoa tele (e oo i le 10 centimita le lautele) e valiina i se lanu eleelea, lanu piniki-lanu violē. O faʻasalaga ma petals e i ai se mea e vaeluaina. E tolu lautele le laugutu tafatafa, ae ui i lea, i le ogatotonu tutotonu, o itu pito i lalo ua punou i lalo, o lea na ia maua ai se foliga foliga mama. I le ogatotonu o le laugutu o le paʻu o le paʻu o le uumi, ma i lona faavae o se vaʻa paʻepaʻe paʻepaʻe.

Encyclia winged (Encyclia alata)

O lenei laau ua ausia se lauiloa faapitoa ona o lana fugalaau manogi ma le tausiga e aunoa ma le amanaia. E tele naua. O le mea lea, e mafai e se togavao ona oʻo i le maualuga o le 1.5 mita, ma le lautele o le 0.5 mita. Multifloral peduncles ei ai le umi tutusa e pei o le vao. O fugalaau e laʻititi lava, o lona uiga latou te le sili atu i le 5-6.5 centimita. O lanu samasama lanu lanumeamata ma petals ei ai se vaʻa vevela poʻo se fulufulu foliga. I lo latou pito i luga o loʻo i ai le tele o vaega laiti o lanu paʻu. O laugutu e lautele tele-lanu samasama o itu o loʻo i ai se foliga tele. I le vaega tutotonu o le laugutu o loo i ai ni taamilosaga uumi umi, ma o ona lagiga e valiina i se lanu samasama matagofie.

Bract encyclia (Encyclia bractescens)

O lenei ituaiga o ituaiga e matua lauiloa lava. E ese mai i le mafai e ia ona fausia ni laufanua lanu mumu ma mataʻutia. O le maualuga o pseudobulbs matutua e mai i le 2 i le 3 senitimita, ma o laulaau o le laina-lanceolate foliga e umi 40 centimita. O ponuncles e tele ni fugālaau ma o latou, e fai ma tulafono, aua nei oso aʻe i luga o lau. O fugalaau manogi laiti e na o le 2.5 simita le lautele. O lanu samasama-lanu samasama ma petals o loʻo i ai le faʻatulagaina o le tao. O le laugutu lautele o se lanu paʻepaʻe paʻepaʻe. I luga o le fogaeleele o felafolafoaʻiga umi o le lanu violē.