Laʻau

Ferns: o latou ituaiga ma igoa

O fuga e taua o laau totino o le matagaluega o vailaʻau vascular. O i latou o se faʻataʻitaʻiga o laau anamua, talu ai o o latou augatuaa na faʻaalia i luga o le lalolagi 400 miliona tausaga talu ai i le vaitaimi Devonian. I le taimi lena sa tele naua i latou ma pule i luga o le paneta.

E faigofie ona iloa foliga. E le gata i lea, i le aso latou te numera pe tusa ma le 10,000 afe ituaiga ma igoa. E le gata i lea, e mafai ona latou maua ni eseʻesega eseese, faʻavaega o le faʻalapotopotoga poʻo ni siosiomaga.

Faamatalaga o Ferns

Ona o la latou fausaga, o ferns faʻalelei lelei i le siosiomaga, e pei o le susu. Talu mai le taimi latou te faʻateleina ai latou te faʻaaogaina se numera tele o spores, latou te ola toetoe o mea uma. O fea e tupu ai:

  1. I totonu o vaomatua latou te lagona ai e sili.
  2. I le taufusi.
  3. I totonu o le vai.
  4. I luga o mauga.
  5. I le toafa.

E masani ona maua o ia e tagata o le taumafanafana ma tagata nuʻu ia latou faufauga, latou te tau ai ia te ia e pei o se vao. O meaola o le vaomatua e manaia i le tuputupu ae e le gata i luga o le eleele, ae faapea foi lala ma lala o laau. E taua le iloa o lenei mea o se laau e mafai vao ma vao.

O lenei laau e manaia i lena mea, afai o le tele o isi sui o le lau e maua e fatu, ona tufatufa atu lea o le tufatufaina e ala mai i le spores lea e tafe i le vaega pito i lalo o lau.

O le vaomatua e nofo i se nofoaga faapitoa i tala faasolopito a Slavic, talu mai aso anamua na i ai le talitonuga o le po o Ivan Kupala e fuga mai mo sina minute.

Soo se tasi e pule e piki se fugalaau e mafai ona maua se oa, mauaina le meaalofa o le manino, aʻoaʻo mea lilo a le lalolagi. Ae o le mea moni lava e le mafai ona fuga le laau, aua e faʻaleleia i isi auala.

E le gata i lea, o nisi ituaiga meaola e mafai ona 'aina. O isi laau toto o lenei matagaluega, i se isi itu, o ni mea oona. E mafai ona vaʻai i latou o ni fale laau. O laupapa na faʻaaogaina i nisi o atunuʻu o se mea fale.

O fusi anamua sa avea ma mea e gaosia i le gaosia o le koala, ma avea ai ma sui i le suauu carbon i luga o le paneta.

O le a le fausaga o laau

E leai se aʻa i le aʻa, o se mea e tupu mai i luga o le taamilosaga e maua ai aʻa aʻa. E amata mai i laʻau o le rhizome o loʻo ola - vayas, o loʻo i ai se faʻalavelave tele.

Vaiyas e le mafai ona taua o laʻau masani, ae o la latou faataitaiga, o se faʻalapotopotoga o lala e faʻapipiʻi i le petiole, o loʻo i ai i le tulaga e tasi. I se isi mea vaii ua taua o le telefoni feaveaʻi.

Wii faatino ni galuega taua se lua. Latou te auai i le faagasologa o le photosynthesis, ma i luga o latou itu i lalo pito o le matutua ua matutua, faatasi ai ma le fesoasoani na totoina e laau.

O le lagolago lagolago e faia e le paʻu o le au. E le i ai ni masini kamepi, e faapena foi i latou maualalo le malosi ma e leai ni mama tausaga. E le o atinaʻe le tino amio pe a faatusatusa i fatu laau.

E taua le maitauina o le fausaga e sili atu lona faalagolago i ituaiga. E i ai ni vao mutia e mafai ona leiloloa e faasaga i isi tagata uma o le lalolagi, ae o loʻo i ai malosi malosipei o laau.

O le mea lea, o laau mai le aiga o cateenae, lea e tupu aʻe i mea oona, e mafai ona ola e oʻo i le 20 mita. O le plexus mausali o aʻa o loʻo i lalo, o loʻo fai ai le ogalaau o le laau, ma puipuia ai mai le pa'ū.

I laau toto, e mafai e le rhizome ona oʻo atu i le umi le 1 mita, ma o le vaega e le silia le 20 inisi le maualuga.

Faʻatauga auala

O le uiga aupito sili ona taua o loʻo faʻapipiʻiina ai lenei mea toto mai isi o le toe gaosia. E mafai ona ia faia lenei mea e ala i pala, vegetatively and sexually.

O le toe gaosia e tupu mai i lalo. I lalo ole laupepa sporophylls e atiina ae. Pe a paʻu le paʻu i le eleele, totogo tupu aʻe mai ia i latou, o lona uiga, gaseophytes bisexual.

O le tuputupu ae o ni papatusi e le sili atu i le 1 centimita le tele, i luga o luga o le mea ei ai siama. A maeʻa le faʻasosoʻo, o le a amataina se sosolo, e tupu mai ai se laau fou.

E masani lava, e lua olaga o le ola e iloga i ferns: asexual, lea o loʻo faʻatusalia e sporophytes, ma feusuaiga, lea e atiaʻe ai gametophytes. O le tele o vaomatua o ni vailaʻau.

E mafai e Sporophytes ona fafaga auala vegetative. Afai o laʻau o loʻo i luga o le palapala, ona mafai lea ona latou atiina ae se fale fou.

Ituaiga ma le faʻavasegaga

I le taimi nei, e faitau afe ituaiga, 300 genera ma le 8 subclasses. E tolu vaega laiti ua manatu ua leai. O mea e totoe o le vavae, o mea nei e mafai ona lisiina:

  • Marattievs.
  • O fafine ua oti a latou tane.
  • Ferns moni.
  • Marsiliev
  • Salvinia.

Aso anamua

O fafine ua oti a latou tane ua sili ona taua o anamua ma anamua. I o latou foliga vaaia, o le a vaʻavaʻavaʻa ese mai a latou 'au. O le mea lea, o se tasi o le laumei masani e na o le tasi le laulaau, o se ipu mafolafola, e vaevaeina i vaega e leai ni siama ma totogo.

O fafine ua oti a latou tane e tulaga ese i latou mataupu faavae o le cambium ma masini lua. Talu ai o le tasi poʻo le lua lau o loʻo faia i le tausaga, e ala i le numera o maʻila i luga o le rhizome e mafai ona e iloa le tausaga o le laau.

O vaomatua e mafai ona maua i se avanoa mo le tele o tausaga, o le mea lea, o lenei tamai laau e le laʻititi nai lo laau o siomia ai. O le tele o taumafa e laiti, i le averesi, latou maualuga e 20 simita.

Maratti ferns o se vaega anamua o laau toto. O le taimi lava latou te nonofo ai i le paneta atoa, ae o lenei o lo latou numera o le faʻaitiitia i taimi uma. Faataʻitaʻiga faʻaonapo nei o lenei subclass e mafai ona maua i vaomatua. O vaillas o Maratitevs e ola i laina e lua ma ausia le 6 mita le umi.

Ferns moni

O le pito sili lea ona tele o lalo ifo. Latou te ola i soo se mea: i vaomatua, vaomatua, i vaomatua, i luga o papa papa. O le mea moni e mafai ona avea o ni laau laʻau vaovao poʻo ni mea totino.

O lenei vasega, o le taatele ituaiga mai le aiga tele-track. I Rusia, latou te masani ona ola i vaomatua, e fiafia i le paolo, e ui o nisi o sui ua fesuisuiaʻi i le olaga i nofoaga e susulu ai ma le leai o se susu.

I luga o mea papaʻe, e mafai ona maua e se tagata faʻapitoa mataga mataga. O se vaʻaiga laʻititi lenei ma lau vela. Faʻamataʻu matautia.

I totonu o vaomatua, togavao vaomatua poʻo luga o auvai ostrich masani. Ua vavaeeseina manino lava e ia lau laau laau ma lau lau. O le Rhizome e faʻaaogaina i fomaʻi faʻapitoa e pei o le anthelmintic.

I totonu o vaomatua ma vaomatua i le palapala susu tama tane. E i ai se mea leaga oona, e ui i lea, o le ata o loʻo i ai o loʻo faʻaaogaina i vailaʻau.

Faʻailoa fafine E taatele i Rusia. E i ai lau laʻau lapopoa, e oʻo atu i le uumi o le mita e tasi. E tupu i totonu o vaomatua uma, e faʻaaogaina e avea o se fale teuteu e faia faʻailoga.

I laau paina masani masani. O lenei laau e taua i le tele. Talu ai ona o le i ai o le polotini ma le malolo o loʻo lafoaia ai, o laau laiti e faʻaumatia pe a uma ona gaosia. O le manogi uigaese o laʻau na teʻa ese ai iniseti.

E fufulu le rhizome faʻamalosi i le vai, o lea pe a manaʻomia, e mafai ona faʻaaogaina e pei o le fasimoli. O se mea le lelei o le bracken masani o le vave ona salalau ma pe a faʻaaogaina i totonu o le togalaau poʻo totonu o le paka, e tatau ona faatapulaaina le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe.

Suavai

Marsilia ma salvinia o laau toto. Latou te faʻapipiʻi i le pito i lalo pe feʻaʻei luga o le vai.

Salvinia felelei tuputupu ae i faatanoa o Aferika, Asia, i le itu i saute o Europa. Ua totoina e pei o se meaola o le aquarium. O Marsilieva i fafo e foliga mai o le pulou, o nisi ituaiga o meaola ua manatu o le suamalie.

O Fern o se laau e le masani ai. O loʻo i ai se talafaasolopito anamua, e ese le ese mai isi tagata o le lalolagi. Ae o le toatele oi latou e foliga matagofie, o lona uiga o le fiafia faaaoga fugalaau i le sauniuniga o teu oloa ma tagata mamanu i le mamanu o le togalaau.