Laʻau

Ficus microcarp

Toto ficus microcarp o se tamai laau, lea e taua foi o le bonesai. O le Bonsai o le atinaʻeina o laau laiti i tulaga falemaʻi e foliga tutusa lava i foliga o tagata lautele.

O lenei mea e tupu fua, o le auala e ese ai mai isi laau laiti. Ae ui i lea, i lalo o le fale, o lenei laau e le toto, ma o le mea lea e le mafai ai ona e vaai i ona fua.

I le natura, o le microcarpus e maua i le vaomatua o vaomatua o Saina, Asia ma Ausetalia, ae na o nofoaga e malamalama lelei. I totonu o le fale, ina ia ola ae e le faigata tele lenei laau, ae afai e te le amanaiaina ni vaega taua, o le a mate le laau.

O le matagofie faapitoa o sea ituaiga o le vaʻaia o aʻa e maualuga i luga aʻe o le palapala, lea e mafai ona fausia ai ni ituaiga eseese. Ma e iai foi lona pale matagofie matagofie.

O lenei ituaiga meaola na taʻua o le microcarp ona o ona fualaau laiti. O le mea lea, mai le Greek mikros karpos o le faaliliuga moni o se fualaau laitiiti.

Faamatalaga o le Ficus microcarpus

I le natura, e mafai ona oʻo i le 20-25 mita le maualuga. Pe a tupu aʻe i totonu o fale, e seasea tupu aʻe i luga o le 2-3 mita. I le avea ai o se tulafono, i lalo o tulaga masani, o lenei laau toto o se epiphyte (tupu i luga o se isi laau).

Pepa laititi vavalalata lamolemole o loʻo i ai le lautele o le vaʻavaʻavaʻavae ma faʻataʻitaʻiga faʻamalosi. Pe a vaʻaia, atonu e foliga mai o laulaau ua solo. Lanu lanu meamata lanu meamata ma lanu enaena. I le natura, e fua mai ai fua laititi o se lanu lanu samasama, ae a latou vevela, e avea ma paʻu. E le fiafia o ia i le susulu o ave o le la, ma e aʻafia foi lona aʻafia i le maualalo o le susu.

Tausiga mo le viliina o microcarp i le fale

O lenei laʻau e sili ona teuteu, lea e fiafia i le maualuga o le maualuga o le suamalie ma faʻaalia le le lelei i faʻataʻitaʻiga ma se suiga tele i le vevela, e mafai ona tupu aʻe i totonu o se fale mautotogi.

Aua e te fefe pe afai, a maeʻa pe faʻatau pe siitia atu i se isi nofoaga e nofo ai, o laʻau uma o le a felelei faataamilo i le laau. O lana tali masani lea. O le mea lea, o le ficus o loʻo taumafai e faʻailogaina, aʻo taofi le tele o le malosi e mafai ai. A mavae ni nai vaiaso, o le a toe foʻi mea uma i le masani. I le taimi lea, e tatau ona tuu i se nofoaga ma le maualuga o le susu ma e tatau ona sosolo le laau i taimi uma e mafai ai. I lalo o nei tulaga, o le a amata ona ola lau laʻau fou pe a ma le masina.

Malamalama

E manaʻomia le faʻamalamalamaina lelei, faʻapea foʻi ma le malulu faʻatagaina mai le la susulu. E tupu lelei i le pito i tua o le potu i lalo o le paolo. E le tatau ona e toe fetuutuunai mai le tasi nofoaga i le isi. O le mea moni e faʻapea e mafai ona tali atu i lenei mea i le pau o lau. E le mafai ona e faʻaaogaina le biostimulator "Epin". O lona fofo e faʻamamaina ai le laʻau.

Tulaga o le vevela

Mo lenei laau, o le mea e sili ona taua e le o le vevela, ae o le leai o se suiga tele i le vevela (o se eseesega o le 5-7 tikeri), faʻapea foʻi ma se ata. O le tele o le vevela e mai i le 16 i le 23 tikeri. I le vevela o le sili atu ma le 25 tikeri, e mafai ona vave faʻagogo le palapala ma susu i totonu o le potu e mafai ona faʻaitiitia. I lenei tulaga, e manaomia e le laau le masani ona susu le laʻau i se pulumu. Ua fautuaina le au faifaatoʻaga tomai e faatau mai se mea e faamamaina. Ua sasaaina le vai i totonu, ma e tatau i le masini ona galue mo le itiiti ifo i le 10-12 itula, a leai o le a lele le lau laau i le laau. E mafai foʻi ona faʻaaoga le lafoaʻi o laufanua pe afai o le potu e matua malulu lava.

Faʻafefiloi o le lalolagi

E mafai ona e faʻatau se paluga o le paluga faʻapena mo pama (ficuses) i se faleoloa faapitoa. Ma e mafai foi ona e kukaina oe lava i le fale. Mo le faia o lenei mea, e tatau ona faʻaopoopoina le eleele o le suavai, oneone ma le omea, faia i le tutusa tutusa.

Faʻamamaga o le ea

Ficus microcarpa e manaʻomia le maualuga o le susu i le tausaga atoa. Ina ia faʻalauteleina le vevela ile aso vevela, e tatau ona e sola le laulaau 1 pe 2 taimi i le aso. O le mea lava lea e tasi e tatau ona faia i le vaitau o le taumalulu, pe a le mafai e oe lava ona faʻatautuina le vevela i totonu o le potu. E tatau ona sulu le lau, ae le o le ogalaau. Ma e fautuaina ina ia fufuluina i latou i le vai mamā ma se ie malulu.

E faʻafefea vai

E tatau ona faʻalelei le faʻatau. O le lolovaia e tau atu i le faia o le pala i luga o aʻa, o se taunuuga o lenei mea atonu e mate ai le laau. Vai le laau pe a maeʻa ona faʻapala le lua poʻo le 3 inisi le loloto. Mo lenei mafuaʻaga, e talafeagai le timu, faʻafeusuavai, ma le susu poʻo le vai vevela vevela. Afai e malulu le vai, e mafai ona amataina le lafoaia o laʻau. O le vai lea e iai le tioata i totonu o le apa e tatau ona faʻafefe, talu ai o lona faʻamaʻi i totonu o le palapala e ono aʻafia ai le tuputupu aʻe o le laau. E leai se faʻatulagaga faʻamautu faapitoa, i tulaga taʻitasi o le tagata lava ia.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O le laau e totoina vave, o lona uiga, 1 le taimi i le 3 tausaga. O le mea moni e faapea o lenei laau e gaosia le le lelei i le gaosiga, ma afai ua faaleagaina le aʻa, ona mafai lea e laʻau uma ona felelei solo. Ma o le mea moni lava o le ogalaau o loʻo faʻatupulaia lemu telegese. I le taimi o le gaioiga, e mafai ona e faʻaaogaina atoa pe vaeluaina le mea fou i se mea fou. I le taimi lava e tasi, e tatau ona e ave se ipu, o le a tutusa le lua ma le lua senetimita nai lo le muamua. I le pito i lalo, e tatau ona fai se paipa alavai, lea e tatau ona aofia ai le galala lautele e faʻafefiloi ma le malala. E manaomia e le lalolagi le vai tafe-ma le manava.

Fertilizer

Manaomia fugalaʻau faifaipea i le tautotogo-taumafanafana 1 taimi i le 2 vaiaso. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga faʻamaʻi tino ma mineral mo ficus (pama). Ma e mafai ona e suʻeina se fomaʻi faʻapitoa mo bonesai. Faʻamuʻu aʻo leʻi fafaga. E mafai ona faʻamaʻi le fuga i totonu o le vai mo le faʻavaivai pe mo le totoina o le laʻau o se laau. I le taumalulu, e le tatau ona faʻaaogaina fugalaʻau i le palapala.

Teuteu

Ina ia fausia se pale matagofie, e tatau ona teuteuina le laau i le faagasologa o le tausaga. I laau laiti, o le ogalaau e tatau ona vavae, e faateleina lona mafiafia ma le mafiafia.

Faʻatauga auala

E mafai ona faʻalauteleina e ala i le vaʻaia. Mo le au, e tatau ona e tipi le pito i luga o le pipi ma tuʻu i totonu o le vai mo le aʻa. I le taimi lava e tasi, mo le tipiina o le laau, e tatau ona filifilia ni gaʻo malolosi, ma o loʻo faʻaaogaina atoatoa ai filo. E mafai ona vaaia aʻa i le 2 pe 3 vaiaso. Ona totoina lea o le laau ile eleele. E tatau ona totoina i tausaga taitasi seia aulia le tolu pe fa tausaga. Ona faia lea o lenei faiga 1 le taimi i le 3 tausaga.

Pests ma faʻamaʻi

O se laau e tupu aʻe i totonu o le potu e matua faigata lava i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi. Ae ui i lea, i le tulaga o le solia o le tausiga, o le aphid, scutellum poʻo le mealybug e mafai ona faʻavae i ai. Ma o se taunuuga o lenei mea, o laulaau ua mou atu, ua amata ona pogisa, atonu e ono afaina ai i luga o latou foliga po o latou felelei atoa foi.

O aʻafiaga ono tutupu

  1. O le laʻau e faʻapouliuligia ma lanu uliuli foliga i luga oi latou - faʻaleagaina o le susu i totonu o le palapala, ma mafua ai ona fesuiaʻi le aʻa. O le mafuaʻaga atonu o le vai o loʻo totoe i le pusa.
  2. Vae Faasee Mafiafia - O se mu mai le susulu o le la.
  3. Paʻu soo o laʻau uma - maualalo maualalo ma le faʻavafuina o le suāsusu. Ma o le mafuaʻaga e ono: faʻataʻitaʻiga, feʻaveaʻi, faʻaleleia faifaipea o laau totō i nofoaga fou, suiga mataʻutia i le vevela, fafaga i vai malulu, leai se malamalama.
  4. O le ufiufi miti na nofo i luga o se laau - ona o le malulu i totonu o le potu. O iniseti leaga e tatau ona fufuluina i le suauu susu, aʻo mafai ona faʻamamaina i le vai mama poo se vaifofo e tatau ona liligi (1 lita o le vai i le lita o vai). E tatau ona suia le palapala.