Laʻau

Fugalaau Papama - Oxalis, poʻo le Sour

O le tele ituaiga o Oxalis (Oxalis), poo Kislitsa e tuufaatasia ai le tusa ma le 800 ituaiga o laau o le aiga Oxalis (Oxalidaceae). Faʻasalalauga faʻapitoa - Aferika i Saute, Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu, ma na o nisi ituaiga o ituaiga o loʻo maua i Europa tutotonu. O le laau e maua lona igoa ona o le inu oona, lea e mafai ona faʻaaoga i meaai e ala i le faaopoopoina i salakeke. O le oxalate o le potassium e maua ai le tofo oona i laulaʻau o le suka. O le manatu sili ona taatele tatou te maua Oxalis masani (Oxalis acetosella) ua lauiloa o le kapeteni.

Oxalis, pe oona i lanu mumu ma lanu meamata. © Janine

Faamatalaga o Oxalis

Oxygen o se laau laʻau poʻo vao. Faatasi ai ma le tele o ituaiga ituaiga o oxalis, ei ai sui o le tausaga po o le mamalu. O le tele lava o taimi, e mafai ona maua ituaiga mutia, ua tutupu aʻe e pei o ni mea faʻapitoa ma faʻapipiʻi-faʻapipiʻi teuteuina. I le tele o meaola, o laulaau e tolu-fa-lobed, e le masani ai i le lima i le ono ma le iva lobes, i luga o petioles umi, ei ai se uiga manaia ese. O le vaega lalo o le oxos, e faʻatatau i le ituaiga, o le rhizome, tuber or bulbzome. Lalelei, ae matagofie fugalaau e paʻepaʻe, samasama, lanu piniki, lanu viole ma aoina i totonu o se faamalu e foliga mai faamalu. O le tele o le faanoanoa e alu i le po, i le susulu o le la po o le timu.

Talu mai aso anamua, o nisi o ituaiga o oxalis ua faʻaumatia. O Initia sa faapitoa le auai i le gaosia o le gaosia o le acetic acid ma 'ai ai fatu e kukaina e aofia ai le tele o le suka.

I le avea ai o se aganuu i totonu, o le oona manogi na aliali mai i le senituri lona 17 ma manumalo ai fatu o faifaatoaga i le tele o atunuu ma ona foliga matagofie ma le le mautonu. I le olaga i aso faisoo, mo le oxalis ua tupu i le aganuu, o le igoa "Flower Butterfly" o loo faaaogaina.

Oxalis masani (Oxalis acetosella). © Jorg Hempel

Faʻaaogaina o meatotino o le vailaʻau

I totonu o tala faʻasolopito, o vaega e masani ona faʻaaogaina. Carob Sorrel, po o le ulu oona (Oxalis corniculata) - fugalaau, laʻau, lau. O le vailaʻau e aofia ai vailaau faʻasaina (oxalic, malic, citric). O mea laititi e selesele i le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana (Me - Iuni) ma faʻamago i le vevela o le 40-50 ° C.

O le laau e faʻaleleia ai le gasegase, faʻaleleia le fia 'ai, ei ai le faʻamalolo o le antihelminthic, hemostatic, faamaʻi, urinary ma choleretic. Oxalis o se visepisi lelei. I le faʻaopoopoga, o le kulimi faʻamaʻalo e faʻafefe ai le fatu, vomiting, faʻamaonia le maualuga o le sua oona, ma faʻaitiitia ai le toto. E faʻaaogaina faʻamaʻi, decoctions ma le tincture mo faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo, gasegase, gastritis, diathesis, maʻi cardiovascular, totoga, stomatitis, faʻapipiʻi tuʻu i totonu o le vavagana o le waha (mo le fufuluina). O le sua o le acid e togafitia ai le pala.

O le togafitiga o le tagata lava ia e matua faʻasaina!

Carob Oxide, poʻo le Horned Oxide (Oxalis corniculata). © Stefan Laarmann

O nisi ituaiga o oxalis

Oxalis masani (Oxalis acetosella) o se laau o le rhizome, 8-10 cm le maualuga. O laulaau i luga o le ogalaau umi e pei o laʻau paʻu, e masani ona gagau i le po, i le timu ma le susulu o le lā. O fugalaau e paʻepaʻe, tasi, i luga o uumi uumi. E fuga mai ia Me ma Iuni.

Ava malosi (Oxalis succulenta) e ese mai isi ituaiga i laʻau-lanu meamata-lanu meamata ma fugalaau piniki. O le laau e 30-35 cm le maualuga, e susulu seia oʻo i le tautotogo. O lenei vailaʻau o loʻo faʻaleleia foi i potu e pei o le ampel plant.

O le nomenclature faʻaonaponei e faatatau i le Kislitsa megaloriza (Oxalis megalorrhiza)

E fa lau lau (Oxalis tetraphylla) - o se togalaau taʻutaʻua ma le falesa. I le togalaau, ua lauiloa o Kislitsa Depp (Oxalis deppei).

E toʻafugalalalalala (Oxalis tetraphylla). © Wildfeuer

Tausia o mea inu malolosi i le fale

Nofoaga: O le apalai o loʻo tuʻuina i totonu o se potu e malamalama ma faʻasalalauina. E mafai e le laau ona faapaleni le paolo, ae o le umi o le nofo i totonu o se paolo malu e tau atu ai i le leai o ni mea teuteu. O le faʻasalaga tuusao i le susulu o le la e ono mafua ai le mu

Lulu: suamalie - o se laau e le lelei tele i tulaga tuputupu ae. E leai se manaʻoga e fatuina se microclimate faapitoa mo ia, e tupu lelei i le vevela o le potu. I le tau mafanafana, e mafai ona faʻaaogaina le kulimi i totonu o le ea fou, puipui mai faʻataʻitaʻiga. I le taumalulu, ia mautinoa e le pa'ū le vevela i lalo + 16 ... + 18 ° C. O meaola e paʻu ai le ea i le taimi o le taumalulu e iai i le + 12 ... + 14 ° C.

Faʻasa: i le taumafanafana, o le alogia oona e manaʻomia ai le tele o vaiinu, ae tatau ona faʻaeteete e le faʻafefe le susu i totonu o le ulo. O le laau e matua nofouta lava i le sili atu o le susu, e sili atu le aua nei faʻaopopo vai i le ipu nai lo le sasaa. I le tautoulu, o le suavai e faasolosolo malie lava, i le taumalulu e gata mai i le faatumauina o le palapala i se tulaga susu susu.

Oxalis megaloriza (Oxalis megalorrhiza), muamua Succulent Oxalis (Oxalis succulenta). © Manuel M. Ramos Ferruginous Oxide (Oxalis Adenophylla). © Orkel2012 Triangular acid (Oxalis triangularis). © Maja Dumat

Faʻapenaina o le Ita

O le okesene o loʻo faʻaleleia lelei e nodules e fausia ai le aʻa o aʻafiaga tuai. Nodules ua totōina i totonu o ipu e 5-10 fasipepa, e ufiufi mai luga ma le 1 cm le palapala. O le totōina e faʻatino i taimi eseese, e faʻatatau i le taimi o le fugalaau e manaʻomia. Mai le aso o le totōina i le atinaʻe atoa, faʻalagolago i le taimi o le tausaga, 30-40 aso pasi. O le mataupu lava lea e tasi o le toe gaosia ma le pulu.

O nisi ituaiga o oxalis, mo se faataitaiga Kislitsa Ortgisa (Oxalis ortgiesii), e mafai ona faʻaleleia e laupepa, lea, tipi ese ma se tamai au, aʻa i totonu o le vai poʻo le oneone susu. Faatasi ai ma le oʻo mai o aʻa, e mafai ona totō ni meaʻai i totonu o le ipu e tasi.

Oxygen Ortgisa (Oxalis ortgiesii). © Leo breman

Afai e te manaʻo e faʻaulu fatu fatu oxalis, ona faʻalogo lea i le mea moni e laʻititi ma pe a totōina ua toto i luga o le eleele e aunoa ma le moe. E le mafai ona faʻasalaina, e tatau ona faʻamamaina le palapala e ala i le faʻaleleia.