Laʻau

Tolmiya Menzies i lou fale

O se lau laau lanu meamata, i le pito i lalo o laupepa o loo tosoina ma le malie tamaiti laiti - kopi o le tina, e pei o moa i lalo o apaau o se moa. O le laau na taʻua e tagata "Toa ma moa" poʻo le tolmya (tolmeya). Ou te talosaga ia iloa lelei lenei fale teuteu teuteu o le aiga o Saxifrage.

Tolmia Menzies (lat.Tolmiea menziesii). Tolmiya Menzes.

Mataʻutia o meaola

E ala i le ituaiga o laau, o le siumeni e aofia ai le fola o le eleele. O se togavao e pei o vao-vao, vave ona ola ma se kapeta lanumeamata, e aofia ai le vaega eleele o togavao. I le natura, e oo lava ina mafaufauina o le palapala.

O le tufatufaga tele o le tolma sa i vaega o Amerika i Matu, o lona atunuʻu. O Tolmiya o se laʻau faʻapitoa o le fugalaau e 15-50 cm le maualuga. E le sili atu i le 40 cm le lautele le vavao vao. O le laupepa lapopoa o laulaau lanu meamata lanu meamata po o le laulauina o loʻo i luga o sina puʻupuʻu. O laulaʻau i luga o laina uumi ma le lanumeamata lanumeamata lanumeamata, o fautuaga taua ma se fatu e pei o le fatu i le faavae, e ufiufi i lauulu malulu, e ese le matagofie. O le tele o fugalaau e oʻo atu i le 50 cm le maualuga ma fugalaau laiti lanu meamata ma fuga lanu paʻu e le o ni mea teuteu ma e masani lava ona aveʻesea vave ina ia aua nei faʻalavelaveina le togavao teuteu. O tamaʻi talavou o ni laulaʻau i luga o fuālaʻau uumi (pei o strawberries) o loʻo taoto i lalo, ma pe a faʻafesoʻotaʻi ma le meaʻai, latou te aʻafia aʻa ona o aʻafiaga o aʻafia o aʻa. Ona o lenei gafatia, ua tupu aʻe le tolmya i totonu o le fale o le ampel.

Fugalaau o Tolmia Menzies.

Tolmiya Menzes i totonu o vaomatua i totonu

I totonu o le aiga o Saxifragidae, o le ituaiga Tolmiya o loo faatusaina i le 2 ituaiga, lea, faatasi ai ma le tutusa lelei o fafo, e ese lava i le faatulagaga o le ovary. O le tasi ituaiga o "Menzies diploid tolmya" ua tupu i totonu o le togavao i totonu, e iai ni igoa e fesootaʻi ma le uluai auala e totoina ai e tamaiti lanu meamata - "Tina moa ma moa," "Tupulaga talavou," "Faitafefe tina." O le igoa lona lua o igoa o le vao o Chistets.

Tolmiya Menzies e mafai ona taʻua o se mea faigata i le lalolagi. E tasi se mea ofoofogia. Atonu e na o le pau lea o le laau lea, pe a tuputupu ae i totonu o se tamai voluma (fagu, tamai atigipusa), e amata ona fanauina fanau i luga o se tina matua ae na o le taimi atoa o le ulo o loo i ai le rhizome e puipuia i aʻa, e leai lava se palapala. Ua oti laʻau tuai, ma avea o se mea e fai mo laau talavou. I lalo o le natura masani, o le tolma e faateleina i aʻa, ma fai ai ni nai lanu lanumeamata e ufiufi i le lanumeamata lanumeamata 5-15 cm o laulaau. O le togavao tuai ua faasolo ina vaivai.

Tolmiya Menzies.

Vaega o Tolmiya Care

Malamalama ma le vevela

I le natura masani, o le tolma e faʻaaluina lona ola atoa i lalo o le vaomatua. O le mea lea, e le manaʻomia e ia le moli susulu ma le vevela vevela, ae na te le faʻafeiloaʻi mea e le masani ai ma e manaʻomia pea le tele o le ea fou e tumu i le susu. I totonu o le potu aganuu, e sili ona tuu i luga o faamalama i matu. A iai i nofoaga o le malamalama tele, e manaʻomia e le laau se malulu faʻaauau pea, lea e mafai ona faia i se faasologa faʻatasi ma vaeluagalemu poʻo le ufiufi i ata vailaʻau. E tetee i le malulu ma tala. O le maualuga o le vevela o le ea e mai i le 12- + 20 * С, ma i le taumalulu ao faagasolo taimi malolo e mafai ona faaitiitia le vevela o le ea i + 10 * С.

Manaomia eleele

O laʻau vaomatua e mama i le tuufaatasiga, faatasi ai ma le tele o meaʻai e faʻamalolo mai le gaogao o le vaomatua. O le mea lea, o le tuputupu ae o Tolmiya i le fale, e tatau ona faia ni tulaga o le eleele e latalata i le natura masani.

O le tuufaatasiga o le faʻafefiloi o eleele e tatau ona aofia ai le 2 vaega o le laʻau laʻau ma oneone paʻu, e faʻaleleia ai le gaosiga o le susu ma mea taua, 1 vaega humus, sod ma peat soil e faaopoopo i le paluga.

Mo le totoina, filifili ni ipu loloto, ia mautinoa e fufuluina ma faʻatumu le 1/4 i le faʻavaivai mai lau, faʻalautele le oneone ma le oneone paʻu. O toto laau e totoina e ala i le felauaiga, talu ai ona o le aʻa o loʻo i ai le tele o aʻa laiti, faʻapipiʻi faʻamalosi le palapala.

Tolmiya Menzies.

Faʻasagaga i le faʻamamaina

Ina ia mafai e "moa a tina" ona lagona i totonu o latou lava siosiomaga, o se faʻaleleia, faʻaleleia tele i totonu o le taumafanafana ma le taofiofi i se tulaga susu susu i le taumalulu i le taimi o le malologa e talafeagai. E pei ona i ai i lalo o le pupuni o le vaomatua, e manaʻomia se humid microclimate i le taumafanafana. E mafai ona e fatuina i totonu ile faataamilo i le laau e ala i le tausia pea o le susu po o le gaʻo ile lapisi. Suavai, faʻafelelei mai luga o se paʻu susu, o le a faʻaititia pea le ea. A o magoto, ua faaopoopo le vai i le apa.

Laʻau e faʻamamaina i vai inu vai e leai se vaiinu i le vevela o le potu. O le taʻavale e faia mai le faʻafeinu ma se isu mimiti i tafatafa o le fagu, ma le faaeteete ina neʻi paʻu le vai i lau o le tolmya. Laʻau vai e iai le maualuga o meaʻai o le calcium e paʻu i luga o laʻau laʻau e mafai ona faʻamamaina i ni mea lanu paʻepaʻe po o le mafua ai ona pala. O le palapala palapala e tatau ona susu (ae le o le tele o vai). 2-3 taimi i le masina e fufulu ai laau pefu i se taʻele, i le taimi muamua na ufiufi ai le eleele i totonu o se ulo ma se ata.

Fertilizer Tolmiya

I le taumafanafana, mo le atinaʻeina lelei o laʻau lauulu, e manaʻomia ai le tele o meaʻai e maua ai, lea e faʻamautinoaina e ala i le faʻaofiina o vailaʻau faʻasaina ma mea faʻasaina. I le vaitau o le taumafanafana, o le tolma e fafagaina i le faʻalauteleina o le minerale pe a mavae le 18-20 aso. E mafai ona e faia le nitroammophoska (e le sili atu i le 5-6 g) poʻo se paluga faʻapitoa mo le vaega teuteuina o laau totō aʻo le i faʻasuina. Fafagaina o loʻo faʻaaogaina faʻatasi ai ma faʻamalaʻau moa i foliga mausali poʻo vai. E faʻamaʻapeʻapeina faʻamaʻi faʻamafanafanaina aʻo leʻi faʻavaivai, ma faʻamaʻapeʻa le suavai i le vai inu vai 10 g / 10 l vai. Autumn ma le taumalulu e le faʻamafanafanaina Tolmiya.

Tolmiya Menzies, igoa lauiloa: Tina moa ma moa, Autalavou i le matua, A afe tina.

Metotia o le toe gaosia o le tolmya

I tulaga o le tuputupu aʻe, o le tolmya e faʻalauteleina e le fanau poʻo fanau ma vaega o le rhizome. O le toe gaosia e fatu e le afaina, talu ai o meatotino a le tina e le faʻasalalau, aemaise i ituaiga eseese ma ituaiga.

Faʻaleleia e tamaiti

E mafai e fanau ona faʻamalosi le Tolmiya e aunoa ma le vavae ese mai le fale o le tina poʻo le vavaeeseina o le laau talavou ma se vaega o le lau. I le tulaga muamua, o le laupepa o loʻo faia ai le rosette talavou ua faʻapipiʻiina pe pipiʻi i le palapala. I le nofoaga o le faʻafesoʻotaʻi ma le palapala, o aʻa o le gasegase o se tamaʻitaʻi talavou e amata ona ola malosi. O le aʻa ua totō ua vavae ese mai le tina ma totō i totonu o se pusa eseese.

I le auala lona lua, o se laulaʻau ua tipiina ma se vaega o le petiole (2-3 cm) i le pito i lalo o le lau o le lau lea na amata ai ona atiaʻe le pepe-rosette. Saunia se pusa (fagu poʻo se pusa) o loʻo faʻafefiloi ai le paʻu o le peat ma le oneone. O le petiole ua tanumia i totonu o le eleele ina ia fetaui le lau o le laulaau i luga o le eleele. Ua faʻapipiʻi le tane i lalo o le paolo ma faia ai ni fale lauʻeleʻele e ala i le ufiufi i se ata tifaga. I totonu o se potu malulu ma eleele susu tumau, o le aʻa e aʻafia i le 2-3 vaiaso. A maeʻa le 1.0-1.5 masina, e mafai ona totōina laʻau laiti i vavaeeseese 6-8 cm.

Faʻapenaina e ala i lanu meamata

Oti ese le lau ma se vaega o le petiole. Petiole ma le pito i lalo o le laʻau e tuʻuina i le susu susu. O le malologa e pei lava o le faʻaleleiaina e tamaiti. A maeʻa, ona aveeseina lea o le lau matua mamago, ma o le laau talavou e totoina tumau.

Faʻalauteleina Rhizome

O lenei ituaiga o gaosia e masani ona faʻaaogaina mo le gaosia o se fale matua. Rhizome pe a uma ona aveese le laau mai le suʻe tuai, asiasi. Aveʻese aʻa uma ma mama. Ua oti le Rhizome i ni vaega. Lafoaʻiga matala e faʻafefeteina i le pamu pamu po o le efuefu fafie ma le delenki ua totō i pusa fou.

Tolmiya Menzies.

Tolmiya i le teuteuga o le potu

I le teuteuina o fale ma isi nofoaga e faaaoga ai lanu lanumeamata i Menzies ma ona togavao, faapea foi ma le tele o ituaiga o fesuiaiga eseese. O le matagofie i totonu o teuteuga o le potu e sili ona faʻaalia pe a latou ola i totonu o se pusa faʻapipiʻi e foliga mai o ni mea matagofie. O le tele o laʻau ma lau o vaitausaga eseese, i le eseese o lanu lanumeamata poʻo i totonu o togitogi auro i totonu o se fatuga ma fugalaau manaia e fatuina ai se mea uigaese tulaga ese i totonu o se nofoaga malolo poʻo se faʻatoʻaga.

Tolmia faʻapitoa vailaʻau eseese. O laʻau laʻau, teuteu i lanu samasama e foliga tutusa ma le susulu o le la, e matagofie tele. O le lauiloa popugate o le Tolmus Gold Tuffia Gold poʻo le Gold Gold, ma le Varulata Maculata o ni mea manaia matagofie. Ae pei lava o eseesega uma, latou te le fiafia. E ese mai laulaʻau lanu meamata i le faateleina o le lagona i le maualuga o le eleele, faapaʻuina o eleele, ma e le tele le puipuiga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. I taimi o le tau malulu latou te manaʻomia se vevela mafanafana maualuga +15 - + 17 * С. O le mea e le tatau ona leiloa le teuteu, o vailaʻau eseese uma (faʻapea ituaiga laulaʻau lanu meamata) e manaʻomia se faʻatulagaina faaletausaga, ma o le 5 tausaga e tatau ona suia atoa i laau fou.

Tolmiya Menzies.

Maʻi ma meaʻai

Tolmia ua faaleagaina e se apogaleveleve mite, mealybugs, fuainumera iniseti ma aphids. E le taliaina i le fale ni fua e puipuia ai pusa. O le mea lea, e tatau ona siakiina siaki faʻapitoa ma pe a aliali mai paʻu papaʻe i lalo ifo o laulaau samasama (moli vavave), se pulu papaʻe i petioles (mealybug) poʻo ni mea lanu enaena, togafitia laau toto ma sauniuniga o mea olaola Vertimek, Iskra-bio, Fitoverm ma isi. E mafai ona aveʻesea Aphi ma se vaifofo o le pepe e fufuluina paʻu. Aʻo le i gaosia, faʻatino se suʻega fetaui (folasia le 1-2 laupepa ma suʻe le tali). Tolmiya toetoe lava a le maʻi. O le siakiina o laulaau e fesootaʻi ma le vai e alu i le lau o le laulaau. Ole maualuga tele, vevela maualuga le ea e mafai ona tupu ai le oti.