Isi

E faʻafefea ona taulimaina meaʻai e leai ni vailaau

E fiafia uma tagata i kālati manaia ma maloloina. O tagata o le taumafanafana o loʻo manatu i ai o se mea e faʻaogaina ai le siosiomaga pe afai o iniseti leaga ma togo e le mafai foi ona suʻe. O se faailoga lenei o le fualaau aina e le o aofia ai ni vailaau ma vailaau matautia. Ae oo tatou tuagane laiti e mafai ona sili atu le taua i luma o lē e ona le faatoʻaga ma faʻaumatia uma fua. E faʻapefea ona tausia le faʻatoaga e aunoa ma le faʻaaogaina o fomaʻi faʻamalosi? Faʻafefea ona puipuia oe lava mai faʻamaʻi pipisi?

Auala puipuia e puipuia ai kāloti mai meaola faalafua

E le tatau ona galo ia togafitiga pe a filifilia se moega mo le luluina o kāloti. O le meaola sili ona lauiloa mo lenei mea totino o se feʻalo. E fiafia tele o ia i kāloti, ae inoino i le manogi o aniani. O le mea lea, o lenei fualaau suamalie suamalie e tatau ona tupu i le vaiaai ma aniani. E mafai ona e suiina moega o aniani ma kāloti. E le mafai e mea manogi elepuni ona faʻatagaina meaola faalafua i le moega ma kāloti.

Pe a toto se togalaau aina, e taua tele le amanaia o le fua o fua o faatoaga; e tatau ona suia le nofoaga o le totoina o kāloti i tausaga uma. O le a ola lelei pe a uma pateta ma kapisi, kukama ma tamato, aniani ma pi. Ae o muamua muamua e pei o le zucchini ma le isalaʻelu, pasili ma le seleni o le a aʻafia ai le atinaʻeina o le fualaʻau ma le faʻamoemoe o le a tupu. O tuaoi leaga mo kāloti o le apu, aisa, pi ma le aneto. Ma faʻamalama, garlic, pepa, radis, peas ma spinach, o le a ia lagona le lelei ma o le a maua ai se seleselega tele.

Ae ui lava i lea, o le faʻaaogaina o fomaʻi faʻasaina o loʻo avea ma auala sili ona lelei e puipuia ai. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, ua faateleina le puipuiga o le laau, lea e taua tele i le tetee atu i faamaʻi ma meaola faalafua.

O le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamalosi i totonu o togalaau e oʻo atu ai i se suiga i le vailaʻau vailaʻau o fualaau faisua, lea e mafai ona oʻo atu ai i se osofaiga o meaola faalafua. O le mea moni, i totonu o ia fualaau faisua o le a maua le maualuga o le suka, ma o lenei mea e sili ona lauiloa i rodents - meaola faalafua.

Faʻafefea ona foia iniseti - meaola faʻataʻavale?

O taʻalo a le kāloti ma moli tiroti, slugs ma sikola o le taumalulu, faʻapea foʻi ma laʻau laukeke e avea o se lamatiaga tele i kāloti. Mo le puipuia ma le puipuia o meaola faalafua, e tele auala ma metotia e faaaoga.

Afai e te lūlū kāloti i se taimi mulimuli ane nai lo le mea masani (i le faaiuga o Me poʻo le amataga o Iuni), o le a le mafai ona afaina le kalama. E le lele i le taimi nei.

O le mulimulitaʻi o se tasi lea o auala lelei faʻamaonia. Muamua, e taatia i luga o moega se vaega o le mutia fou, ma o ni nila faʻasili poʻo ni vao o coniferous ua tuʻu i luga. O le manogi o nilala o le a le faatagaina le taʻalo ma isi iniseti leaga. Ma o le a maua ai foi laau totō ma le suavai palapala tumau ma o le a maua ai meaʻai maloloina. E le mafai ona faʻamalo le eleele e faʻavaivaia, sei vagana ai le faʻavaeina o se mea i luga o le eleele.

O le fufuluina o le eleele ma le paluga o pefu ma le paluga o le tapaa o le a faʻafefe ai foi iniseti leaga. E le sili atu ma le faatolu ona faia i le taimi o le taumafanafana i aso fitu uma. Mo sikuea mita taʻitasi, e mafai ona faʻamalolo e le sili atu ma le sefulu kalama o le fualaau faasaina.

A oʻo mai iniseti, faʻaleleia ma faʻapitoa galuega faʻamaina. Mo le faʻavaveina, o teuteuga ua saunia mai tumutumu o tamato poʻo tinctures o loʻo faia i luga o peʻa o se moli ma o nisi taimi e faʻamauaina ai i latou i moega o kāloti. Mo le tuiina, e tatau ona e saunia teuteu o se tasi o laau - chamomile, burdock poʻo yarrow. O le a latou puipuia malu mai sikuea taumalulu.

O le tele o le faaleagaina o aʻafiaga o le aʻa e mafua mai i slugs e faʻaumatia ai kāloti, ma tuʻu ai mea uma i totonu. E faigofie ona maua i nofoaga e maua ai le maualuga o le susu - i lalo o laupapa pala, i lau, i lalo o maa laiti. O latou fuainumera e tupu tele lava vave i lalo o tulaga lelei o le tau - timuga timuga po o le malulu ma le malulu o le taumafanafana talu ai. E masani ona e faʻaumatia i latou ma le lima, ae e mafai ona e faʻaaogaina le togavao. O se mea masani masani e sefulu pasene o saline o le a fesoasoani e faʻaumatia ai.

Ua fautuaina tagata nonofo i le mafanafana e faaaoga metotia faa-Iutaia e tetee atu ai i slugs - o mailei ia e tumu i le sua suamalie poo le vevela jam. O ia mailei e faigofie ona faia mai fagu palasitika masani poʻo mai i le meaʻai o le silo ma le meloni.

E mafai ona e taumafai e puipuia le faʻaalia mai o meaola faalafua i le taimi o le luluina o fatu. O moega e saunia lelei ma moʻau paluga e manaʻomia ona ufiufiina i se ie e le o lalagaina, pe a fai o le totoina o loʻo faia i le amataga o le tautotogo. E le mafai ona aveese le tapoleni seia oo ina veleina laau, ma e le faalavelaveina ai le tuputupu ae o luga o karaka, e sili atu ona eli tamai arcs i tafatafa o le mata. Nai lo o arcs, e mafai ona e toto, mo se faʻataʻitaʻiga, sinapi. E vave ona tupu, ma o ona aʻa malolosi o le a "siitia" le tapoleni i sina taimi laitiiti.

E faʻafefea ona puipuia kāloti mai le tootoo?

E ui lava e le o se mea e sili ona manaia mai iniseti leaga, o meaola faʻamaʻi - o meaʻai e sili atu ona leaga. O lapisi ma muse o ni meaola matautia tele mo kāloti. E mafai ona latou faʻamaʻatia atoa pe faʻaumatia le fua o le seleselega umi ua leva ona faatalitali i ai. Faʻafefea ona teena i latou?

A filifilia se nofoaga mo moega mo kāloti, ia mautinoa e faʻamalamalama se tamai vaega lata ane mo se togavao o elderberry black. O lenei laau e tulaga ese i le pulea o manu. Faʻasalaga le manogi mo tagata e lafoina ai namu ma totonugalemu. Ma aʻa o elderberry ua faʻapipiʻi i totonu o le eleele ia mea e le masani ai, o mea inu ia mo meaola (e pei o moa ma kio). O lenei "mea oona" o le a le faatagaina ai meaola faalavela i moega.

Afai e leai se nofoaga saoloto mo le totoina o le toeaina, ona mafai lea ona e faʻaaoga ona lālā. Pau lava le mea e tatau ona latou pipii ai i le eleele e lata ane i aʻa. O lālā mamago e tatau ona sui i ni mea fou.

Toto latalata ane i le kaloti e aoga fualaau aina (mint, anise) ma ousi e le latalata mai.

O le seleseleina o fua o le taimi, aua nei tosina atu ai ni aʻa!