Laʻau

Allamanda fugalaau fale ma tausia

O le genus Allamanda e pe tusa ma le 15 vine mamago ma laau iti ua ola manuia i le fale ma e le o se mea e le fiafia i le tuua, o se vaega o le aiga o le lerara. I le vao, e masani ona maua i vaomatua o Central, South and North America.

Ma i le galueaiina, e masani ona faʻaaogaina i togalaau faʻasalalau, e avea o se togavao matagofie.

Eseese ma ituaiga

Allamanda oleandris O se laau toto e oʻo atu i le 90 inisi le maualuga, e masani lava ona maua i le aʻei luga o lau paʻu. O laulaau e pupuu-laina, o loʻo faʻasolosolo maualuga, i le pito i luga ma se lanu uliuli lanu uliuli, ma i le pito i lalo ma se paolo malu, e oʻo atu i le 12 inisi le umi. O fugalaau ei ai se lanu samasama ma o loʻo i luga o ni manoa uumi, e oo atu i le 4 inisi le lautele, ma se paʻu o le corolla fulafula.

Allamanda Laxative o se tasi o ituaiga sili ona lauiloa i le galueaiina. O se aʻega maualuga, e oʻo i le 6 mita le umi. O fasi pepa e paʻu luga, e faʻafeagai, e masani ona pala, e na o le vaega pito i lalo o le pupu, e tusa ma le 14 inisi le umi ma le 2-4 inisi le lautele. O fugalaau e samasama samasama i se mea papaʻe, lea e aoina i le vaega apical o le pupu, puʻu-ulu, pei o le 5 inisi le lautele. E tele foi ituaiga o togafiti faaleaganuu, ae o nisi o tusitala e iloiloina i latou o ni ituaiga tutoatasi.

Allamanda mamalu e ese mai i se mea lapopoa i lapopoa lafoaʻi-lasofua matala ma lanu mumu mumu, laʻau e oʻo atu i le 20 inisi le umi. O pito pito i luga o le laupepa e tusi, mai le pito i lalo. I totonu o internodes, e 2-3 laupepa o loʻo i ai. O fugalaau e samasama auro ma se mea malamalama i le faai, e oʻo i le 12 centimita le lautele, o le manogi e manaia tele, e foliga mai o magnolias.

Allamanda Henderson e tu i fafo mai ituaiga eseese uma mo lona vave tuputupu ae. O le ufiufi laʻau e mamafa, paʻu, aoina i le 3-4 fasi vaega. O fugalaau e moli-samasama ma se lanu malamalama, e oʻo i le 12 centimita le lautele.

Allamanda tele-faʻafelelei ona o ona vevela vevela vevela, e mafai ona tupu aʻe o se fua tele, ae o le tuputupu aʻe lemu e matauina. O le ufiufi o le laʻau o le ovate-motu, ole laʻititi. Lamea lanu samasama e oʻo atu i le 10 inisi le lautele.

Allamanda Schott o se vine e vave ona tuputupu ae ma vine ola ma lala vevela. O le ufiufi o le laulaʻau e faʻamalosi ma lautele; e 3-4 laulaʻau e aoina. O fugalaau e samasama i lanu ma lanu enaena ma se ata o le lanu samasama uliuli.

Allamanda lanu viole e faasolosolo malie le totoina o vine ma le tele o mea e gaosia i le fale, o lau elliptic, e oo atu i le 10-15 inisi le umi, e 4 vaega e aoina. O fugalaau e lanu enaena lanu enaena, e taulai atu i luga o tumutumu mo 2-3 fasi vaega.

Allamanda tausiga fale

Allamanda o se laau telefoni feaveaʻi e le mafai ona faʻafefe tele le susulu o le la. E sili le tuu o le laau i luga o pupuni o le itu i saute, sasaʻe sasaʻe ma saute sisifo. O le laau e fetaui lelei mo le faʻaleleia o fanua faʻasao ma greenhouses.

I le tau mafanafana, e manaʻomia e le fale ona tuʻuina atu se faʻalaulauina o le vevela i le 20 i le 24 tikeri. Ma i le piriota mai ia Novema ia Fepuari, e tatau ai ona faia ni tulaga lelei mo le taimi o totoe, faʻaitiitia le faʻamafanafana ma le faʻaleleia o le vevela i le 15-18 tikeri. E leaga le tusi mo le atinaʻeina o laau.

I le taumafanafana, e manaʻomia e le allamanda liana le faʻateleina o le suāvai, ae e le tatau i se tasi ona tuʻuina atu le malosi o le suavai poʻo le masimamaina mai le palapala. I le taumalulu, e maua ai le suāvai mama, pe a uma le faʻamamaina o le palapala papaʻe luga.

Faatasi ai ma mea o loʻo i totonu o le allamanda, e tatau ona mautinoa le lelei o le malulu i le va o le 60-70 pasene. Mo le mafuaʻaga lenei, e manaʻomia tele le totoina o le laau i le vaitau o le tuputupu aʻe, ao le vai e tatau ona aloese i fugalaau, atonu e ono afaina ai o latou foliga teuteuina. E le gata i lea, o ipu ma se laau e mafai ona tuʻu i luga o le susu susu poʻo laumei, ae ia le paʻi ipu i le vai.

E manaʻomia le fafagaina o Allamanda i fugalaʻau ma mea faʻamalolo, lea e faʻaaogaina i vaiaso uma i vaiaso masani, i le vaitau o le tuputupu ae malosi.

I le faaiuga o Novema, ina ia faʻaleleia le vaitau o le fuga o allamanda, o le teuteuina o loʻo faia. I le taimi lava e tasi, latou te tipi i le afa o le maualuga o le tipu, i luga aʻe o le laulaau lauulu, pe faʻaaoga foi tweezers mo taʻaleʻa talavou. E taua foi le tauaveina o mea mama faamama mai le vao ma le vaivai vaivai i le vaitau tuputupu ae. O le vaega o le laau e tatau ona nonoa i lagolago, aua e le lava le malosi.

Faʻaeteete ma faʻaoga totigilima, e pei o le sua suamalie o le laau o se mea oona!

I le tautotogo, a maeʻa le fugalaau, e manaʻomia e allamandi le totoina, o faʻataʻitaʻiga talavou e taʻitasi tausaga, ma sili atu le matutua pe'ā manaʻomia, pe tusa ma le lua i le tolu tausaga.

O le faʻafefiloi palapala e mafai ona aofia ai:

  • 2 vaega o le laulaau ma le 1 le vaega eleele eleele, 2 vaega o le peat ma le 1 vaega o le humus, faatasi ai ma le faaopoopoina o le 1/3 o le oneone.
  • 1 vaega o le eleele eleʻele ma le 2 vaega o eleele eleele, 5 vaega o le humus, 1 le vaega o le oneone ma le tasi le vaega o le peat.

Tuputupuina o se laau allamanda mai fatu

Lauina o fatu e gaosia i totonu o se mea susu ma le moli, e aofia ai le oneone ma le peat. Faʻatasi ai ma mea o loʻo maua i fualaau, tuʻuina atu le pulemalama o le vevela e 22 i le 25 tikeri, faʻamalosi masani ma faʻaleleia. O le faamatuuina o fatu e tupu i le vaitaimi mai le 3 i le 6 vaiaso.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

Pe a faʻasalalau e ala i tipi, tipi i luga ole fola o le fale ia vine e tusa ma le 8-10 inisi le umi, o loʻo aʻa i le oneone susu. Afai e sili atu le vave maua o le mea e manaomia, o togafiti e togafitia ma mea e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe ma tuʻuina atu le faʻamafanafana ile palapala. O le tataina lata mai talu ai nei na totoina ai le faʻaleleia o le ea ma le susunuina ma tausia i le vevela mai le 22 i le 25 tikeri.

A maeʻa ona afaina, e aʻafia i le eleele, e aofia ai vaega tutusa o fanua humus, eleele eleele, ma le faaopoopoina o le oneone. Ma pe a ma le 1-1.5 masina, e maua ai le togafitiga ma le tausiga masani, e pei o le allamand adults.

O aʻafiaga ono tutupu

  • Liliu poʻo le faʻapouliuli o le faʻavae o le aʻa ma le aʻa, atonu o mafuaʻaga atonu e sili atu le palapala o le eleele, maualuga tele o mea totō poʻo le leai o se malamalama. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai se faʻamaʻi o le Black Leg plant. E tatau ona faʻamautinoa le faʻamalosia lelei ma faʻamalamalama lelei.
  • O laulaau e paʻu ma lanu samasama, o le tuputupu ae o le laau na vave faʻaitiitia, o loʻo faʻapipiʻi mai laʻau, ma ua le mausali le ulu, e mafai ona tupu ona o le leai o meaʻai po o le leai o se malamalama.