O le togalaau

O afea ma pe faapefea ona eli ia pateta?

O le seleseleina o fualaau faisua, fualaau 'aina, fualaau suamalie, o vine e faigofie lava. Matou te iloa pe o le lanu o le fua o le seleseleina, fai mai, e masani lava, e mafai ona tatou fao (a uma, o loʻo i ai pea le tele o mea tutusa i luga o le laau, ma o le a tatou le afaina le laau) ma tofo i ai, saili pe ua sauni. I le aʻafia o aʻa, aemaise lava i pateta, e eseese mea uma: ina ia eli saʻo ia pateta ma o le fatu e matua, suamalie, tele ma, sili ona taua, faasaoina i le umi e mafai ai, seia oʻo i le seleselega fou, e tatau ona e iloa le tele o mea faʻaleagaina ma uiga o lenei aganuu . Sei o tatou taumafai e iloa pe faapefea, o le a le taimi e sili atu ona lelei eli ai palu.

Oliina pateta.

O afea e eli ai pateta?

E tatau i faʻatoʻaga taʻitasi ona malamalama lelei o le faagasologa o le maeʻa maeʻaeʻa, e aofia ai le pateta, e aʻafia i le tele o itu eseese. O foliga ia o le taimi nei, ma le tulaga o le eleele, ma le maualuga o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi, ma, mulimuli ane, uiga eseese, lea e faʻasino ai a latou lava tulafono.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te totoina pateta mo aso malolo o Me (pe i le faaiuga o Aperila, pe a lelei le mafanafana o le palapala ma ua sauni e galue ai), ona eliina lea o pateta i le ogatotonu o Aukuso, seia oʻo i le faaiuga ma le amataga o Setema. O le masani masani lenei o le toʻatele o ituaiga eseese o pateta.

E masani lava, aua nei galo, ma e sili atu le tusi i lalo, i le tautotogo, pe a totoina fatu o le pateta i le palapala, o le fatu laau lea e te totoina ai: vave, vave pe tuai, aua o le taimi o le amataga o le seleselega o le a faalagolago foi i lenei mea. Aua e te manatu o le eseesega e ono laitiiti. O le mea lea, afai e taʻu mai o le ituaiga pateta e vave, ona mafai lea ona e eliina i luga i le masina e sili atu i le ogatotonu o le vaitau ma le masina ma le afa muamua atu nai lo le tuai.

E le gata i lea, vaʻavaʻai solo i lau 'upega tafaʻilagi: afai o oe o se tagata faʻamaoni ma vela vevela i le taimi, atonu atonu o lau pateta na maua le tele o meaʻai mai le eleele, faʻafefe ai tagata ua le o iai, ma e mafai ona eliina i totonu o nai vaiaso. Ma afai e tele vao vao e le o vaaia i luga o pateta, atonu atonu o loʻo matelaina lau pateta ma e manaʻomia se taimi itiiti e iu ai ina "'aina".

E faapefea ona siaki?

Ioe, e le mafai ona e mateina, ae siaki pe ua oʻo i le taimi e eli ai luga o pateta, aisea e filifili ai se togavao faigofie ma latalata i le pito ma eli atoa, suesue i fatu, toto i luga. Afai e faigofie ona vavae ese le fatu, ma o le pulu luga i luga o le pusa e eleelea, ona mafai ai lea ona amata ona eliina uma pateta.

Taua! E faʻatatau lenei mea i tagata amata, mo le taimi muamua ma taulaʻi tutoatasi e toto pateta i luga o la latou 'upega tafaʻilagi. E masani ona mafua ona o le leai o se malamalama ma le valea, latou te amata ona eli pateta i le ogatotonu o le taumafanafana. E maua se seleselega lelei, ae o ia ituaiga o tubers ei ai se paʻu manifinifi, latou te vave faʻavelaina, o lona uiga, ua latou saunia mo le kuka vave, ae o le a le mafai ona teuina mo se taimi umi.

Vaʻai i luga

Afai e te le manaʻo e eli le vao, ona e tilotilo solo lea i luga o le pateta: afai ua liu samasama, pe a le oti. Afai e tupu lenei mea i le faaiuga o Aokuso, ona taʻu atu lea e le pateta ia te oe ua oo i le taimi e aveese mai ai i le eleele, a le o lea, o le itula o le a le maua, o le a paʻu mata ma o le pateta o le a suamalie.

E tupu lena vaega o le pito i luga o pateta ma ua lava le taimi i le fanua, ma o se vaega o le lanumeamata-lanumeamata, e pei o le faaiuga o Aokuso i le taimi nei, ae o nisi o Iuni. Aisea ua tupu ai lenei mea? E tupu lenei mea i le au faifaatoaga oe sa valea e faʻavasega ituaiga eseese mai le vaeluaga ma le tuai ma totoina i latou i poloka eseese.

I lenei tulaga, e tatau ona e eliina lena vaega o le pateta, o ona luga na taoto ma amata ona malogo, ma taumafai e aua nei paʻi atu i tumutumu laiti, ioe, pe afai o le eliina e faia i se masini poo se suo. Faatasi ai ma se taʻavale savali i tua, e sili atu ona faigata: e le tatau ona e alu i nei vao vao, e tatau ona e ositaulagaina ma o le a avea lenei ma lesona ia te oe mo le lumanaʻi.

Phytophthora, lea e le oi le taimi tatau

I le ala, i le taimi o le seleseleina o pateta, e mafai foi e le tasi ona vaai i le ata o loo i lalo: o nisi o vao ua maliliu i lalo, o latou pito i luga e mautinoa lava ua maliliu, ma o nisi oi latou e "tofo" i le mea na tupu. Ua maitauina e mafai ona i ai i ia togavao fatu e afaina i lenei faʻafitauli faʻaleagaina matautia. Ma mafaufau pe o le a le mea e ono tupu pe afai e teli i luga o ia laau ma tuu le fatu pateta afaina i le teuina faatasi ai ma mea maloloina? E moni, e leai se mea lelei: o mea uma po o le tele o fualaau aina e mafai ona oti.

O le mea lea, ou te fautuaina oe e eli na ituaiga pateta i le mea muamua, ma ou te le fautuaina i latou e 'ai le kuka mai le eleele, poʻo le fafagaina o manu, poʻo le' ai.

Totoina o le pateta pateta.

E tatau ona ou aveese tumutumu pe a selesele pateta?

O le felafolafoaiga e uiga i le aveeseina o tumutumu ao le i seleina le pateta e le o toe i lalo. I le tagata lava ia, na ou filifili ma le maumaututu o mea uma e lelei i le faʻaogaina lelei: o le aveeseina atoa o luga (i le palapala palapala) o le a faigata ai ona eli pateta - e tatau ona e suʻeina le nofoaga o loʻo iai le vao.

O le faafitauli lona lua o le phytophthora lava lea: pe ae lūlū uma pateta atoa, faʻalautele le faʻamaʻi i totonu o le eria, ma pe a eliina i luga ia fatu, o le ae tapunia foi le gaʻo i le palapala - o le mea tonu lava e te manaʻomia. I le faʻamuamua, o luga e mafai ona afaina, ae i faatoaga ia e seleseleina ai pateta, o aʻa malo e mafai ona faaleagaina ai fatu.

I le fale, ou te fautuaina oe e te faia lenei mea: Muamua, matou te aveesea ma faʻaumatia mea ola uma, ae 'aina e le tuai o laau. E leai ni fatuga poʻo ni pito o ia laau e manaʻomia. Ma le isi, moa uma le maualuga i le 12-15 cm, ae le o lalo ifo. O le mea lea o oe ma le vao o le a vaʻaia ma tuʻuina atu le malosi i fatu: latou te fai mai, e le o toe umi ae tatau ona aveeseina mai le palapala, o lona uiga e tatau ona e teuina i luga o se "gaʻo" malosi. A maeʻa le vaiaso, e mafai ona e amata selesele pateta. I le auala, o se laʻau ola maloloina lelei e leai se paʻu o se paluga lelei.

Oliina pateta

Muamua, filifili le aso saʻo. E manaia pe afai e vevela ma vevela, pe a leai se timu i ni nai aso na muamua atu ma e le o folafolaina tele e le au vaʻai. Ma le isi, matou te faia se taʻavale e taʻavale ai: o le pele o le pateta e mausali, e faigofie lava ona vavae faʻatoʻa - o mea uma ua saunia.

Laasaga tolu - tatou te faʻatusatusa le aofaiga o le fua o le seleselega ina ia iloa ai le tele o tagata, taga, uili uili, pini poʻo atigipusa mo le teuina ma isi masini e manaʻomia. E faapefea ona e iloa? O se auala faigofie: tatou teliina i luga le lima pateta pateta, filifili pine taitasi, vaevaeina i le lima, tatou te maua le fua o le fua mai le vao, e saʻo lelei.

I le isi itu, ia faʻateleina e le numera o vao i luga o le upega tafaʻilagi; o le a toeitiiti lava a latalata mai ma latalata i fua moni mai le fasi fanua. Afai e le lava se mea mo le felauaiga poʻo le teuina o lenei fualaau faisua, ona tatou manaʻomia vave lea e toe faʻatau se tasi. Manatua: o le saoasaoa e te eliina ai pateta, aʻo lelei le tau, faʻagogo ma auina atu i le faleoloa, o le lelei.

O le alu i le seleseleina o pateta, ou te fautuaina oe e ave ni taga se fa, o le masini (pe a mamafa le palapala mo le eliina) ma se suo (pe a fai e faigofie ia te oe ona eli) faatasi ma oe. E mafai ona e faia se taʻavale savali i tua, ae o le a matou talanoa i ai mulimuli ane. E le o tagata uma e iai, ae le o tagata uma e iloa le auala e pulea ai, ae o le alualu i luma e le mafaamatalaina ma e le mafai ona misia lenei taimi o le fufuluina.

Aisea e tele ai taga o ato? E faigofie, ou te fautuaina oe e vaevaeina i ni fa fagaʻi vave lava pe a uma ona eli pateta. O le vaega muamua - o fualaau tetele nei, o le tele, e mafai ona 'ai pe tuʻu i luga o fatu. I totonu o le ato lona lua matou te tuu le pateta o fatu masani, kalama e oo atu i le 80-90, i le tolu - tubers e itiiti ifo (40-50 g, e le sili atu), ma le mea mulimuli, i le lona fa - o mea uma e pala, tipi, tui i tui, lea o le a alu i le meaʻai vave, poʻo le fafagaina o fafaga.

Totoina o le pateta.

Mea e teli ai le pati

Shovel. O se meafaigaluega faʻaaogaina lea, ae fautuaina e maua nisi o latou, pe a faʻaaogaina lima i le faagasologa. O le a ou le fautuaina e ave se suʻu uʻamea uma, e sili atu le ave o le tasi pe a iai ni taʻaloga i le mataupu, o le a ala mai le palapala ia i latou ma o le a faigofie ona eli.

O mea le lelei o le suo e masani ona faaleagaina ai le pateta - e seleseleina, laʻau tipi, ae o le filifiliga e a oe, e faalagolago i le eleele (faʻapitoa, mafai ona ou eli se suo i le omea mo le sili atu nai lo ni nai itula).

Pitchfork. Pitchfork e manaʻomia foi ona i ai se ulugalii. Ave le tui i le fa po o le lima nifo, e leai, e sili atu ona faigofie le faʻaitiitia o le lamatiaga o le pateta i fatuga. Faʻaeteete i tui, aemaise lava pe ae tuʻuina i latou i le palapala, e faigofie lava ona e tulei se pulou paʻu, o lea ou te fautua atu ia te oe e tuʻu i luga o seevae, o le a sili atu ona umi. O le mea moni, o le eliina ma se paluga mai le eliina i se suo e leai se eseesega, i le mea moni, (e ui lava mo aʻu lava eliina ma se masini e faigofie, ae pei o se tasi).

A e eliina pateta, e tatau ona e tu ina ia e tilotilo mai le la i tua, o lea e te iloa ai po o fea ma le mea oe eli ai. E matua mautinoa lelei lavalava ina ia tapunia vaega uma o le tino mai le la, ei ai le panama i luga o le ulu ma fanua, ma o luga o lavalava o loo i ai pea le manogi o se moli mai namu ma manu felelei. Ae o seevae, o le filifiliga lelei o seevae (e mafai ona faigata ia i latou, ae o le a matua faigata lava ona lavea lou vae, i se avanoa). E tele tagata e tatau ona mulimuli ia te oe, e le o toe i ai ni pea pupuni ma ni totigilima, e tatau ona latou filifili pateta ma faapipii i taga.

Toto. O lenei ua amata mai i le faʻagasologa o tekinolosi faʻaonaponei, ua fuafuaina mo i latou o loʻo iai a latou saolotoga ma le mafai ona pulea ia meafaigaluega. O le galue vine, i loʻu manatu, e talafeagai pe afai e le itiiti ifo i le hectare le fanua ua totoina ma pateta. O se vaega laʻititi e mafai ona eli i luga e tolu faatasi. A e galue ma se tagata galue, e fautuaina e aveese uma pateta pe a leai se mea i luga o le saite. Ae o le mea muamua lava e eli i fafo i se pulu poʻo se suo o le vao e afaina i le paʻu o le paʻu, ma i le taimi e tasi, o tubers ma lea mea. Ma le isi, e tatau ona faʻatali mo ni nai aso ina ia faʻafilemuina le mutia ma e le faʻalavelave i galuega.

I le tau - tutusa uma - mafanafana ma mamago mo ni nai aso. E tusa ai ma le filifiliga o pateta: o iinei, ae, o le ae faia faatasi mea uma ma i le pito i luga o laina taʻitasi, lea o le a pasia e le faifaatoʻaga, pe tusa foi pe a uma ona seleseleina le fanua atoa.

Ina ia mafai ona galue ma se fai vine pe a eliina pateta o se mea fiafia, ma aua nei avea ma falaoamata, e tatau lava ona lelei uma laina ma e le tatau i le fai vine ona "savali" i itu eseese. E le gata i lea, o le vaʻai laina e tatau foi ona tutusa. E masani lava, pe a eliina pateta mo se tagata galue vine, e tatau ona e faʻaaogaina faʻamaufaʻailogaina e mamanuina le pateta ae leai se isi. E tatau ona fetuʻunaʻi le saoasaoa o le rotation o le pito i lalo ina ia latou filifili kulupu, ae aua le togiina i latou i le malosi.

Mai i loʻu lava poto masani, e mafai ona ou fai atu, pe a eliina pateta ma le faifaatoʻaga, e le tatau ona e eli laina i lea laina, e sili atu ona eli le pateta i le laina e tasi, a leai se isi uili o le a faʻaauau pea i luga o fanua mama, ma le isi i luga o le palapala, e sili atu le faigata ona galue i lenei auala.

O le a se mea e lelei mo le galue vine: e masani lava e mafai ai ona e filifilia uma fatu pateta mai le eleele, e seasea lava veteina i latou, faafaigofieina galuega ma televave i luga e le mafaamatalaina. O nisi tagata mulimuli i le faifaatoaga e mafai foi ona alu ma fesuiaʻi fatu pe fai mulimuli ane, pe a maea le galuega a le fai vine, pei ona matou taʻua i luga.

Oliina le pateta ma se masini.

Faamama ma le teuina o masima

A maeʻa le seleseleina uma pateta ao le i tuʻuina mo le teuina, e manaʻomia ona faʻamago. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se aso susulu ma sili atu le matagi, ae e le mafai ona e sasaa atu pateta i se nofoaga matala ma malamalama lelei: e mafai ona faʻaopoopo, e ui lava e le tele, o le oona o le solanine. O le filifiliga pito sili ona lelei o se pupuni i le itu i saute.

E mafai ona faʻagogo le kuka i vaega ninii, talu ai e na o le 4-6 itula e faʻagogo ai. O vaega taʻitasi pe a uma ona faʻamago i le tasi papa, ma le avanoa i le isi ipu pe a uma le lua itula, e tatau ona tuʻu i totonu o le potu. O le fale masani masani o loʻo maua ai le loloto o le 2-3 mita, fa fa, faʻamaʻaina ma le lime ma le faʻamamaina faʻafouina o tausaga taʻitasi, ma talone - o le mea moni, o laupapa tetele laupapa po o laupapa faʻamaʻapoʻa masani, e fou ma mago. Pe a sasaa pateta, e le mafai ona oso le tasi i le isi ma pau mai le maualuga o le sili atu i le 10 cm, e mafai ona tau atu i taunuuga le lelei, mafua ai se mea, pe pala.

E tatau ona faʻapitoa ituaiga taitasi, pei ona matou faia i luga o le fanua. E manaʻomia le i ai o avanoa i vaega uma o pateta, e siaki pe o le a le tulaga latou te i ai.

Mo le masani masani o pateta i le teuina, e tatau ona i ai ile vevela i le maualuga o le 2-3 tikeri Celsius, ma e tatau ile manogi ile 85-90%.

A maeʻa ona tuʻuina uma pateta mo le teuina, faʻalogo lelei i le fanua: o tumutumu uma ma weeds, pe afai latou te leai ni faʻamaʻi (ma vao e leai ni fatu), e mafai ona aoina ma tuu i totonu o se faaputuga otaota. Afai e te vaʻaia faailoga o faʻamaʻi faʻamaʻi, ona sili lea ona mu i luga.

Pau lava le mea e mafai ona e faʻamatalaina e uiga i le taimi ma pe faapefea ona eli palu.