Fugalaau

Le taimi e totō ai rosa i le tautotogo ma le auala e fai ai

E tofu le fai togalaau ma lana fugalaau e sili ona fiafia i ai, ae ui i lea, e toaitiiti e mafai ona tetee i se rose ulu. O lona i ai i totonu o le togalaau e mafai ona avea o se mataupu o le faamaualuga, ma o se vaaiga matagofie o le a avea o se faaopoopoga matagofie i le saite. E faʻapefea ona toto rosa i le tautotogo, e mafai ona e aʻoaʻo mai le tusiga.

Rose: faamatalaga lautele

Mo le taimi muamua na tupu ai rosa i totonu o togalaau o Anamua Anamua: o le taimi nei e tusa ma le sefulu ma le lua ituaiga o rosa na faamatalaina, e ui lava i totonu o togalaau latou te fiafia e ola ae na o laau aoga. Ina ua mavae le pau o Roma, na amataina e le rosa se savaliga manumalo i Europa: i le amataga o le seneturi lona luasefulu, o nei fugalaau e mafai ona maua toetoe o le lalolagi atoa. I Rusia, o Roses na aliali mai i le amataga o le XVI seneturi, ae na latou faasalalauina na o le seneturi XVIII.

O le tele o ituaiga faʻaonapo nei e mafai ona totōina i togalaau o le taunuuga lea o le faʻateleina o le gaosia ma le filifilia ma le faʻaeteete, o lea la e mafai ona ese uma lava rosa. O lo latou maualuga e sau mai le 25-30 cm (ituaiga laiti) i le 2.5-6 mita (lafoa-tutusa). O le umi o fugalaau e mai i le 12 i le 18 cm, ao numera o petals e mafai ona oʻo atu i le 128 vaega. O Roses e mafai ona nofo toʻatasi, faʻapea foʻi i le faʻaogaina o 3-200 fasi. E leai se eseesega i le ituaiga o vao, lanu petal ma mea manogi.

I le aotelega, e tolu vaega tetele o rosa e iloga:

  1. Meaola po o le vao;
  2. Park po o anamua: na iloa muamua i le 1867 ma tuua e le suia e le au faipisinisi, ona o lo o latou tetee tele;
  3. Faatoaga: oi latou nei o vailaau faʻaonapo nei.

Faatasi ai ma i latou, o le tele o vaega e sili ona lauiloa o loʻo i fafo, o le tulaueleele i le eleele e matua ese lava:

  1. Saina: o lenei vaega na aumai mai Asia i Europa e oʻo mai i tua o le Vaitau Tutotonu. E iloga i nai faʻaoga faigofie, lea e faʻapogisa pe a tatalaina.
  2. Teahouse: o se fatu o se saina Saina ma se fugalaau e manogi le lauti.
  3. Faʻafeiloaʻi: ei ai fugalaau tetele ma laʻau mumu mumu, lanu piniki ma samasama. Toto faalua i le vaitau.
  4. Hybrid Tea: O se pupu ti lauti na tulaʻi mai ma toe ola. E i ai ni fugalaau lalelei lapopoa, lua-faalua ma le umi, o le maualuga o le vao e 60-140 cm. O lau e tele, susulu, e seasea ona i ai ni lanu mumu.
  5. Laititi: ei ai fugalaau laiti. E sili ona lelei le totoina o se fugalaau o le fale poʻo se teuteuga mo se paʻu alpine.
  6. Polyanthus: pei o se mea itiiti, o se tamai vao e oo i le 40 cm le maualuga, palasi ma pulupulu, ufiufi i fugalaau lanu piniki, paʻepaʻe poʻo le mumu. E fuga mai pea lava pea, seia oʻo i le tautoulu o le autumn.
  7. Rose Floribunda: faʻaalia i se vaitau umi o le fuga, teteʻe atu i tulaga mataga o le tau ma le tele o faʻamaʻi, lea e avea ai ma se filifiliga lelei mo le totoina. Ae ui i lea, e le pei o ituaiga lauti, e le sili atu le manogi ma e itiiti fugalaau.
  8. Rose o Grandiflora: o se pipi tii hydride ma floribunda. I fafo, o fugalaau e tutusa ma lauti, ae sili atu ona tumau ma tumau-fuga.
  9. Faʻavaa o le eleele: talafeagai mo le ufiufi o le fasi fanua ma se "kapeta" o roses poʻo le faia o se "afu". E mafai ona oʻo i le 2 mita le maualuga, ae o le lautele e tele lava taimi e sili atu nai lo lenei ata.
  10. Scratchy: o se fugalaau fugalaau fetolofi. E lua itūlaʻau: fuʻu vevela ma fugalaau laiti ma lauolaola ma vaomatua e manaʻomia se taʻiala mo le tuputupu ae.

Ulutala Rose Care

Aʻo le i faia le filifiliga ma le aʻoga pe faapefea ona toto se rosa, e tatau ona e manatua nisi tulafono:

  1. Mo avanoa tatala, e sili atu le filifilia o Rusia poʻo Holani Roses - ua sili atu ona saunia mo a tatou tau. Ae mo greenhouses, e mafai ona e faʻaaoga ituaiga o mea i saute.
  2. E sili atu le totoina o vao i le tautotogo, pe a lelei le mafanafana o le eleele. O le totōina i le taufaʻaiʻuina o le autumn e ono faʻaleagaina ai le aganuʻu mama. Afai na faatauina le rose i le amataga o le autumn, e tatau ona tanumia i se nofoaga mafana seia oʻo i le tautotogo, mo se faataitaiga, i totonu o se potu.
  3. Fagogo le palapala aʻo le i totoina. O le faia o lenei mea, efuefu, manua po o le faapalaga e talafeagai. Fai ia latou e tusa ai ma faatonuga. O nisi taimi pe a uma ona totōina, pe a maua le malosi o le laau, e mafai ona e amata faʻaaogaina luga o laei, sui o minerale ma mea faʻasalalau. I le aotelega, e mafai ona faʻaaogaina fomaʻi e oʻo i le 6 taimi i le vaitau. A o lei faia ia mea ma pe a uma lena e manaʻomia ona e faʻaeteeteina le suavai. Fafagaina o aʻa laiti e le aoga: latou te vaivai tele. Afai e mumu le tau, e tatau ona fufulu laau, aua o le a fufulu ese mai le eleele.
  4. O Rose e manaomia le tele o le suāinu: i aso uma e lua i le amataga o le tuputupu aʻe, ona nati ai lea. I lenei tulaga, e tatau ona mautinoa e le o lemu le eleele, a leai o le a amata ona pala.
  5. E le mafai ona e tipiina vao laiti - o le a afaina ai le latou atinae. E tatau ona fai se fagogo. O fugalaau na amata ona fusifusia e tatau ona ave faʻatasi ma lau laʻau vavalalata, o isi fatu o le a amata ona fai i le nofoaga o le fugalaau.
  6. Afai o faʻamaʻi muamua o faʻamaʻi pipisi e maua, e tatau ona faia se togafitiga atoatoa i fofo faapitoa: Fitosporin, Fufanon, Intavir, Fitoverm ma isi.
  7. E faalua ona fausiaina vao vao: i Me ma Oketopa. I le tautotogo e latou te aveesea vaega uma e le mafai ona aoga ma pala, i le tautoulu latou te aveesea uma laulaau ma tamai lala e le ola i le taumalulu.
  8. Mo le taumalulu, o le vao o loʻo ufiufi i pavali ma sulu. Ia Aokuso, sasaa sasaa i lalo o le togavao, afifi ai laʻau - e aloese ai le maalili pe a amata ona paʻu le vevela. Ma, a maeʻa le teuteuga mulimuli ia Oketopa, e ufiufi uma le togavao ma faʻapipiʻiina i lalo o se pusa poʻo se ata. Aveese i le taumalulu i le faaiuga o Me, ina ia le mu ai ia upega.

Filifiliga nofoa

O le rosa e sili ona mataʻina, ma o le mea muamua o loʻo faʻaalia i le filifiliga o le nofoaga ma le eleele. Aʻo leʻi amataina le totoina o se rosa, e tatau ona tuʻuina atu le iuga mulimuli: pe o se vao tele, o se puipui poʻo se fao, o se elemene o se mauga maualuga, poʻo se isi mea. Mo se faʻataʻitaʻiga mo se faʻaupuga vao o le totoina e tatau ona malu, a leai o le ai ai ni pu i le vao, ae o le roses e tatau ona lava avanoa avanoa, a leai o le a latou fasi vai ma meaai mai le tasi.

  1. Fugalaau ma isi vao totogo ma fugalaau tetele na totoina i vaega o le 3-5 fasi vaega;
  2. O tamaiti laiti e tuu i le pito i luma, ina ia mafai ona vaaia, mamao mai le 15-25 cm mai le tasi;
  3. I le va o le la-tea ma le polyanthus e tatau ona tu i le 30-50 cm;
  4. O le afa-ufiufi e tatau ona tu i se mamao o le mita;
  5. O ituaiga lalaga e manaʻomia ai lagolago faapitoa ma upega e tatau ona vave tausia.

E manaʻomia e Rosa le tele o vevela ma le susulu o le la, aemaise lava i le taeao ma ao lei faia le taumafataga o le afiafi. O malu malulu e tatau ona aloese mai ai, ae o le susulu o le la o le ai ai se aafiaga leaga i luga o vao. O le fugalaau e leaga mo matagi, aemaise lava i matu, o lea e tatau ona e tausia le puipuia o le vao. E sili atu pe afai e tupu le rosa mai laau ma malosi malolosi, e mafai ona aveese vai ma meaʻai mai ai.

E manaʻomia e Rosa se alavai lelei, o lea e sili ai ona totoina i luga o se mauga ina ia le lolovaia le palapala. O se tamai lago ma le itu i saute e talafeagai foi.

E taua le matauina o le rosa e mafai ona ola i luga o toetoe lava o eleele. Ioe ogaoga e tatau ona alo ese: o le oneone mama e le talafeagai mo soʻo se aganuu, ma o le mea lea, o le totoina o rosa i le tautotogo o le a le maua ai soʻo se iuga.

Totoina o Fanau Rose

E pei lava ona manino, o le eliina o se pu ma le totoina o se togavao o le a le galue. A o lei totoina, e tatau ona faia le sauniuniga maeʻaeʻa o le fanua ma le fatuina lava ia. E sili ona lelei le faʻaleleia o eleele i Mati - Aperilape a oʻo i luga le vevela o le ea i + 10-12 tikeri. O le faanatinati e mafua ona o le aafia i le la: afai e faʻamalosi, o le a mafanafana tele, ma o aʻa vaivai o le a magumago aʻo lei maua se taimi e fai ai. E faʻapefea ona totoina se rosa o loʻo faamatalaina i lalo:

  1. E mafai ona e saunia se nofoaga ua uma ona i ai i le tautoulu e ala i le faaopoopoina o fugalaʻau (2 pakete i le 1 sq. M) e pei o se ofu pito i luga ma faʻalelei ma le faʻaeteete 15-20 cm le loloto. I le taimi o le taumalulu, e tafe, ma i le amataga o le vevela, o le eleele o le a saunia atoatoa.
  2. 2 vaiaso aʻo lei totoina, e manaʻomia ona eli se pu e oo i le 60-70 cm le loloto.
  3. E tatau ona saunia muamua se paluga o le eleele (2 pakete), peat (1 pakete), humus (1 pakete), omea (1 pakete), oneone (1 pakete), superphosphate (150 grams) ma le fala o le ponaivi (150 grams). A uma ona momoe, ona tuu lea o le paluga ina ia faʻafoʻi sina mea itiiti.
  4. I le taimi lava lea ao le i totoina, e tatau ona gaosia le aʻa o rosa. Mo le faia o lenei mea, ua togiina i totonu o se vaifofo o le apa memea sulfate (1 sipunamu i le pakete o le vai mafanafana), teuina mo le afa itula ma toto i totonu o lua.
  5. Afai e faapipii rosa sauniuni, e tatau ona faapuupuu i latou i le 2-3 tumutumu, pe a ma le 20 cm o le togavao i luga. E le gata i lea, o aʻa ma lala malogo ua aveesea aʻo le i totoina.

Totoina o rosa i le tautotogo e faia i ni auala se lua:

  1. O se eleele laitiiti e sasaa atu i totonu o le lua, ona vaʻaia lelei lea o laʻau, ua faʻamaʻo aʻa ma ua sasaa atu i le pito, faʻapipiʻi taimi. E tatau ona e faʻamautinoa e le faʻaleagaina pe tafeina le aʻa, a leai o le a tupu le galu. I le iʻuga, o le vaomatua ua matuā faʻafeinuina.
  2. O le lua e sasaa mai i le tele o le solution o le heteroauxin (1 le papa i le pakete), ona totoina lea o se togavao ma ufiufi i se paluga. I le iuga, e aoga le faʻamaʻaina o le eleele ina ia faʻaleleia ai, ma faʻaopopo atili pe a fai e fai se pepa.

I le auala lava lea e tasi, e mafai ona toe totoina vao laiti pe a aliali muamua laulaau. Afai ua "tuʻituʻi" le rosa "4-5 tausaga, e mafai ona toe totoina ia Mati ma Me.

Ina ua taunuu

O mauga e tatau ona faia i le taimi lava e uma ai le totoina. O lenei mea e mafai ai e oe ona puipuia le "talavou" mai le la, ma aʻa - e amata ona atiina ae. Afai e laʻititi le 'au, e ufiufi i le eliina o le eleele i le ulu, pe afai e umi, uʻamea latalata i aʻa. A maeʻa ni nai vaiaso, e tatau ona vaʻaia lelei le kesi ina ia tupu ai le rose.

A maeʻa pito i luga tipi se mea itiiti ma mo le 2-3 vaiaso i aso uma e lua e faʻamaʻaina ai le togavao faʻatasi ai ma mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae. O lenei mea o le a maua ai fugalaau se faʻaleleia atili i le alualu i luma tuputupu aʻe.

Mulimuli ane tausiga e tatau ona aofia ai le tatalaina, luga-laʻei i 2-3 vaiaso uma, faʻamafa, tingling poʻo teuteu ma le tau faasaga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

A o le i muamua le kiona o lau uma e tatau ona aveese mai le vao, teuteuina i latou ma saunia lelei mo le taumalulu, momoe faʻatasi ma le seedust ma le ufiufi mai luga.

Faaiuga

E ui lava i vavao, o le tuputupu ae o se rosa e le faigata tele. Ona o ituaiga eseese, e faigofie lava ona e filifili le ituaiga fugalaau sili ona lelei mo soʻo se fanua. I le aʻoga i Floretund, o le ae malamalama pe faʻapefea ona totoina rosa saʻo, ma o le a mafai ona e faʻataʻitaʻiina le tele o fugalaau "tupu".