Fugalaau

Mea e fiafia i ai e uiga i conifers

Ua e matauina le faigofie ona manava i le vaomatua? Ou te manao e inu ma inu lenei ea. E faigofie tele mo le tino, o le a le faaletino ma le faaleagaga e te oʻo i ai pe ae tuua le vaomatua o le vao?

Faʻamālōlō i Vaomatua

O le vaomatua o le vaomatua o se fomai e ala ile natura. O le ea i totonu o se vaomatua o loʻo faʻamaʻi tinoina e conifers. O le mea moni e faapea o le ea i totonu o le vaomatua e aofia ai le valu i le iva taimi e itiiti ifo ai siama pe a faʻatusatusa atu i togavao.

Phytancides - meaola o loʻo faʻaaogā faʻasolosolo e gaosia e laau e fasi pe taofia ai le tuputupu ae ma le atinaʻeina o siama, microscopic fungi, protozoa.

Laʻau Coniferous i Romania National Park, Retezat. © Horia Varla

Vitamini

I le 1 kilokalama o mea vevela, pulumu ma pine pine e aofia ai vitamini nei:

I12 mg20 mg
P900-2300 mg2180-3810 mg
B18 mg19 mg
B27 mg5 mg
B316 mg28 mg
PP142 mg29 mg
B61.1 mg2 mg
N0.06 mg0.15 mg
La7 mg8 mg
faapea foi le palu, le uʻamea, manganese ma isi minerale

O nila e aofia ai le carotene e oo atu i le 320 mg / kg. E faʻatatau i le vaitau, e laʻititi laʻititi ona anotusi.

Olela o le Palsam Fir. © Ellen Denny

O le vitamini C i totonu o nila e mafai ona 600 mg% i le tau malulu ma pa'ū i le 250 mg% i le taumafanafana. Afai oe teuina nila mo le masina e tasi i le vevela o le 5 ° C, o le a le suia le tulaga o mea ola vitamini.

O le faʻaaogaina o nila o le faalilolilo lea o le malosi o Siberia.

O se fua mo le faʻafefeteina o le vaitamini mo le puipuia ma le togafitia o le malulu ma le gaiola:

30 g o nila, fufulu i le vai malulu, sasaa 150 ml o vai kuka. Palu mo le 40 minute i le taumafanafana ma le 20 minute i le taumalulu, e tatau ona tapuni le tapuni o ipu. Ona aʻa, inu i le aso mo 2-3 inumaga. E mafai ona e faaopoopoina le meli po o le suka i le susu e faaleleia ai le tofo. I le tautotogo, e mafai ona e inuina le feʻau poʻo se teuteuga o lālā talavou po o ni faʻasolosolo. O se mea lelei lenei mo le puipuia ma togafitiga o malulu, scurvy.

Laʻau talavou o le sequoia. © Milton Taam

I vailaau

Conifers e masani ona faʻaaoga i togafitiga faʻaleaganuʻu ma aganuʻu.

Mo le sauniuniga o le ointments, o meaʻai, o suauʻu ma le tele o isi sauniuniga, o vaega uma o le laau e faʻaaogaina: paʻu, ola, cones, pollen, lala.

O laau coniferous e faʻaaogaina i togafitiga o faʻamaʻi e pei o neuralgia, pyelonephritis, maʻi suka, atherosclerosis, maualuga o le toto, maʻi levela, gasegase, toe faʻaleleia mai faʻamaʻi, maʻi faʻamaʻi.

I le natura, o loʻo i ai se vailaʻau o vaʻai taua mo le oncology. O le vailaau o Paclitaxel e vavaeeseina mai ia mea. O lenei vailaau e tauivi lelei ai nisi ituaiga o kanesa.

Yew le togalaau. © Sitomon

Mo le luasefulu tausaga i le taimi nei, o loʻo faʻaaogaina e kamupani vailaʻau Tees e fatu ai vailaʻau o le kanesa. O se faʻataʻitaʻiga, o vailaʻau faʻataʻatitia i luga o le vavao o loʻo faʻaaogaina i le togafitiga o faʻamaʻi e pei o le kanesa o le susu ma le kanesa o le susu i fafine, cancer i prostate i tane, kanesa o le kolone ma ona vaega eseese, kanesa o le susu, siama siama o le ulu ma le ua, i totonu o alii ma tamaitai i le taimi o le togafitiga o le hormone.

I totonu o Europa, o tagata tausi togalaau teuteu mai faʻatoʻaga e tuʻuina atu meafaitino 'ua peritomeina mo le faʻaaogaina atili o togafitiga.

Centenarians trees

Seia oʻo mai talu ai nei, o le uluaʻi laau o Metusela. Methuselah o se ituaiga sui o le pine Spinous intermeline Pine. E talitonu saienitisi o lenei laau olaola na totoina i le 4846 tausaga talu ai, e sili atu i le 2800 tausaga TLM.

E leʻi leva atu, na maua ai le isi laau mulimuli i Suetena: Old Tikko. O ona tausaga ua fuafuaina i le 9550 tausaga.

Afai e te gauai atu i lisi o laau ola anamua, ona avea lea o conifers o ni taitai aloaʻia. E 21 laau e sili atu i le 1500 tausaga, e 20 ia conifers.

Old Tikko, o le laau ola matua. © Karl Brodowsky
VaʻaiTausagaMuamua igoaNofoagaManatua
Nouei e vaeluaina9550Old tikkoSuetenaConifers
Faauluulu pine pine5062LeloaloaISAConifers
Faauluulu pine pine4846MetuselaISAConifers
Spiny pine2435CB-90-11ISAConifers
Ficus Paia2217LeloaloaSri lankaFaʻailoa
Juniper Western2200Bennett juniperISAConifers
Balfour Pine2110SHP 7ISAConifers
Lyell Larch1917LeloaloaKanataConifers
Juniper e papa1889Foa 175ISAConifers
Juniper Western1810Miles juniperISAConifers
Paʻu paʻu1697Bfr-46ISAConifers
Paʻu paʻu1670EreISAConifers
Balfour Pine1666RCR 1ISAConifers
Paʻu paʻu1661LeloaloaISAConifers
Paʻu paʻu1659KET 3996ISAConifers
Thuja sisifo1653FL117ISAConifers
Balfour Pine1649BBL 2ISAConifers
Nutkansky cypress1636LeloaloaISAConifers
Double tax lineium1622BCK 69ISAConifers
Thuja sisifo1567FL101KanataConifers
Paʻu paʻu1542LeloaloaISAConifers

E le magoto i le afi ma e le mu i totonu o le vai

I totonu o vaomatua, o loʻo faʻasolosolo ai le afi, faʻafefiloi, liliu i totonu o 'oga e faʻamalosia ai le "fana" i le 50 mita, lea e faʻalautele ai le salalau o laau totō, faʻapea foʻi le salalau o le afi.

Pine pine. © Jonathan Stonehouse

Ae peitai, o Sequoia atonu o le sili lea o le sui o le conifers. Sequoia e faʻaleleia lelei le susu, ona o le mafiafia o le paʻu i le 30 cm ma lona faʻamalama, lea e faigofie ona malepelepe i le tulaga masani. Ae ui i lea, e ui i lona vaivai, o le sequoia e iai se mea ofoofogia pe a tulaʻi i luga o le vevela poʻo pe a faʻaalia i le afi, o le palo o loʻo faʻaaogaina se ituaiga talita vevela. O le mataupu faavae o lenei talipupuni e foliga tutusa lava ma le puipuiga malu i le toe faafoi o vaalele vaalele.

Fausiaina o mea

Ua matou faalogo uma ua fausia Venise i luga o poutu o le tele.

O le mea moni, o le fafie vao o se ituaiga o mea fale e le pala. Ae e le o le toʻatele o tagata e manatua o lo tatou "Matalama i Europa", o le aai o St. Petersburg, na fausia i luga o faaputuga lapoa, lea na faʻaaogaina foi i le fausiaina o Tsaritsyno ma Odessa.

Big Shigirsky Idol

O le suavai na faia mai i totonu o nisi o monasteries o le itumalo o Arkhangelsk, e pei o le Monastery Artemievo-Verkolsky po o le Liuaina o le Faaola Solovetsky Monastery.

Ma i le Sverdlovsk Museum of Local Lore, e mafai ona e vaʻavaʻai i le Big Shigirsky Idol, o lona tausaga e tusa ma le 9,500 tausaga. O loʻo faia uma lava i le tele o mea ma e faʻaogaina atoatoa.

Ae faapena foi sui o conifers e pei o le vaomatua e eseese i le tumau, o ona fafie e matua teuteuina ma e faʻaaogaina i le faʻamau, poʻo le teuteu.

O mataupu e iloa ai pe a vaʻaia vaieli poʻo vaieli mo le faʻaaogaina o le suavai, na maua lelei le ogalaau sequoia.

O le tamaoaiga o le natura

Amber o se meaola eleele. Resin - o le faʻamaʻaʻaina o le ea o le faʻaogaina o le tele o laau totō, ua faʻamalolo ona o se gaioiga masani poʻo le faaleagaina o mea totino.

O le atinaʻeina o pisinisi tau amber a le lalolagi i le lalolagi o Kaliningrad o Rusia. Amber deposits i le tala o Kaliningrad mo le itiiti ifo i le 90% o le lalolagi.

Laʻau manu fafine Oligochlora semirugosa mai Dominican amber. © Michael S. Engel

E masani lava ona maua mai iniseti arthropod i le pa'ū o le resin, ae na poloka i vaega fou o le resin, ma o le mea na mafua ai ona maliu le manu i le televave o le masini, lea na mautinoa ai le faasaoina o mea laiti.

Vaʻavaʻai mai le mauga i le vaomatua. © Sheila Sund

Ua salalau vaomatua Coniferous i luga o se vaega tele o le fanua. Ona o la latou tufatufa lautele, oi latou, faatasi ai ma vaomatua o vaomatua, o mama ia o la tatou paneta. O le faateleina o le vevela e taʻitaʻia ai le salalau o meaola faalafua, le tele o vaomatua, afi uma o nei mea e mafua ai le oti o vaomatua. I le isi itu, e mafua ai le faaleagaina o le siosiomaga.

Atonu e tasi le tausaga e faʻaumatia ai se vaomatua, ma le tele o tausaga e toe faaolaola ai. O le oti o se vaomatua o lona uiga o le oti o le ola, ma e le gata mo manu o ola ai, ae o se taunuuga o tagata soifua o loʻo feagai ma lenei faafitauli.