Berries

Totoina o BlackBerry ma le tausiga o fualaau faasaina ma teuteuina

O le faʻatoʻaga a le togalaau o le Glous, o le aiga o Pink. I o tatou tulaga tauʻafe, e masani lava ona tupu aʻe ai blackberry gutu ma le mafiafia.

O lenei laʻau faʻapitoa o se togavao e iai ni lala faʻapitoa, e ufitia i vao tuitui. I le taimi nei, faʻafetai i taumafaiga a saienitisi, ua faʻamaua e aunoa ma se blackberry. O lana laʻau, e pisi lava le ufiufi i le fulufulu, le nifo. Fugalaau paʻepaʻe, laiti, faʻafetai ia i latou, o le blackberry o se fale lelei o le meli.

Eseese ma ituaiga

O le faʻavasegaina o ituaiga meaola e matua faigata lava, ona o le tele o vailaʻau o vailaʻau ma varietal. Sei o tatou taʻua nisi o ituaiga e fai ma faʻataʻitaʻiga:

Thornfrey - o se uʻamea e leai ni fuga. E ese mai i le amataga o fua o fua ma fua tele. I se tulaga aoao, e matua mataʻutia lava ma e masani lava ona faʻafeiloaʻi le manumalo.

Polar - faʻapena foi ma se mea e malolo ai. O vao e laiti, ae o loʻo i ai se fua maualuga.

Black satin - o se umi, e le o ni fatuga e mafai ona ola e ono mita le maualuga. E ui lava i le tuputupu ae o le vaomatua, ae e seasea ona tupu le aʻa mo ia. O vine e laʻititi ona faʻaloloa.

Chester - O loʻo i ai se pupu tele, e mafua mai i le tele o fualaʻau manogi tele e faia i luga.

Navajo - o se ituaiga e leai ni suʻesuʻega ma se tele o vao vaovao, ae o le maualuga maualuga. O vine e suamalie, laʻititi i le lapopoa, e leai ni laʻau e mafai ona iloa.

Kiova - o se laau ma vine o lapoa lapopoa, lea e siʻosiʻomaga ma e lelei tele mo femalagaiga. O le fualaau aina e umi ma i le taimi e tasi o le fua o fua e tumau pea le tofo mo se taimi umi.

Goa - fua mai fua tele ona o le tele o vine. Fua mo se taimi umi lava ma e maualuga le malosi o le toʻa.

Triple Crown - o lala o nei laau totõ saʻo, ola malosi. O fua e fua, ae o la latou fuainumera ma le lapopoa e sili atu nai lo le masani a Thornfrey.

Toe faaleleia Blackberry o se mea manaia, ae o le tele o ituaiga eseese ua uma ona aliali mai. O loʻo faʻaalia i le faʻalauteleina o fualaau aina aʻo lei oʻo ile malulu.

Magic faʻapitoa - o se tasi o mea e faaleleia ai, lea e masani ona faapaleniina tulaga o lo tatou fusi ma mafai ona faia se ovary fua i le taumafanafana. E i ai ni fualaau tetele, fua tele ma se olaga puupuu puupuu.

Ruben - O le isi ituaiga mea e fesuiaʻi, lea e vave lava, ae e le mafai ona taofiofia ni fulufulu tele ma e le fua mai pe a fai o loʻo i ai se lāmala tele i le taumafanafana.

Totoina togalaau ma le tausiga

O le tuputupu ae o vine i lau togalaau e le o se galuega faigofie. E ui i le mea moni e faapea o lenei ituaiga o le Rosaceae, e sili atu le toto i le tautotogo, ae le o le taimi o le tautoulu. O le taimi sili mo le totoina o Me, pe a uma le malulu. Filifili se 'upega tafaʻilagi e malamalama lelei ma e le afaina e matagi, aua o faʻataʻitaʻiga e mafai ona faʻaleagaina ai le eletise.

E manaʻomia le faʻamamaina o le palapala poʻo le itiiti ifo foʻi o le vai e le o se mea umi mo le umi. Lulu malamalama po o lologa oneone e fetaui lelei; o le eletise palapala e lata i le 6 pH.

A o lei totoina, e tatau ona eli luga i luga o se nofoaga i le tautoulu ma faʻamaʻi ai ina ia mafai ai ona faʻamafiesea vao ma mea faʻamaʻi.

Afai o le eleele e lelei, e le manaʻomia le faʻasaga muamua. A le o lea, e tatau ona faʻaopoopo mea faʻalaʻau - 10 kilokalama i le m2 - ma minerale - 15 g o le superphosphate ma le 25 pāmara foi mo le m2.

Totoina o se blackberry

A e faʻatau mea, e tatau ona e gauai muamua i fualaau e tasi tausaga le matua, ona e sili ona lelei ona maua. O aʻa o le seedling e tatau ona atiina ae, ia i ai ni fatuga se lua e alu ese mai ia i latou ma e tatau ona i ai se fuga ua faia.

Filifili le tele o le pu mo le totoina e fuafua i le tele o lau fatu, ma le mamao mai isi laau, faapea foi ma fale, e tatau ona le itiiti ifo i le 1 m.

O le mamao i le va o vao e faʻalagolago i le tele o lau laau. Afai e laʻititi le laʻau, ona faʻaoga lea o le togavao, lea e aʻafia ai le totoina o se lua o vine i le tasi pu, ma le va i le va o pu e 180 cm.

O le auala lona lua o se mea faapipii. E faʻaaogaina pe a totoina faʻatoʻaga ma faʻamalosi malosi. I lenei tulaga, o laau talavou ua totoina i se laina i totonu o se afu, ma matauina le 1 mita i le va o ituaiga toto ma le 2 m i le va o laina.

Pe a totoina le rhizome, e tatau ona salalau ma faatumu le lua i le palapala i se auala o le fatuga i le pito i lalo ole fana e lua lua senitimita luga aʻe o le meaʻai. E tatau foi ona e faatumuina le lua ae le i faia se mauga, ae peitai - ina ia maua ai se moa.

A maeʻa ona totōina, faʻaputuina le suavai - 4 lita i lalo o le faʻatoʻaga - ma ufiufi le nofoaga ma le manua. I le faaiuga o nei auala uma, e faapuupuuina ia upega i le 20 cm, ma o uma fua o fualaau aina e vavae ese.

BlackBerry Care

O le polokalama BlackBerry e amata i le faʻapipiʻiina o lagolago, e sili ona lelei. E na o le pito sili ona tuai o loʻo saisai ia i latou, ma o tamaiti e pipii i lagolago. Taumafai e taitaia lala i le itu saʻo, a leai o le a sili atu ona faigata le tausia oi latou.

E leai ni fualaau aina i le tausaga muamua, ma ina ia mafai ona i ai le vine i le tausaga lona lua, o lala uma e oʻo i le mita e tatau ona faapuupuuina i le 10 cm, ma e tatau foi ona tipi pito i lalo pe a latou tuputupu ae i le afa mita.

A uma ona totoina le vao e le tatau ona galo ia vai mo le masina ma le afa. E manaʻomia foʻi le faʻaleleia i le taimi o le vevela ma le taimi e tupu ai fua. Mo le faʻaleleia o le vai, e tatau ona e faʻafefe timuga pe faʻamamaina le vai, e le mafai ona e faʻafeinu vai i vai malulu.

E taua le tausia o le nofoaga mama mai vao, faʻapea foʻi ma le tatalaina. Ina ia aloese mai le vave ona tatala ma faafitauli i vao vao, e mafai ona e ufiufi le nofoaga o le totoina i vaovao. E mafai foi ona e mulch 5 cm ma se polo o le manurele.

O lenei aganuu e iai lenei mea: i le taimi o le a totogo ai le seleselega, e tatau ona paolo, aua o le lā susulu e mafai ona afaina ai fua.

O le isi sui o le aiga o Rosacea o le fugalaau, e faigofie ona tupu pe a totoina ma tausia i le eleele avanoa, o se pusa aoga tele. Fautuaga mo le tuputupu ae, tausiga, teuteuina ma tele atu e uiga i raspberries e mafai ona maua i lenei tusiga.

Fertilizers mo Blackberry

Laʻei pito i luga e faʻaaogaina i le fua tutusa e tutusa ma fualaau e tutusa.

Fertilizers with high nitrogen content e faʻaaogaina i le amataga o le vaitaimi o le tuputupu aʻe malosi o le lanu meamata. E mafai ona avea ma urea (20 g i le sikuea mita) poʻo le organic (4 kg i le sikuea mita).

O tausaga taʻitasi, faʻaaogaina le faʻamaʻi faʻasaina (40 g i le sikuea mita) i le palapala, ae ia mautinoa e leai se mea e maua mai le chlorine. Pe a mulimulitaʻi le meaʻai i le manua, e le manaʻomia le faʻaaogaina o fululaʻau. A leai, o le 50 g fululaau i le sikuea mita e faaopoopo i le 3 tausaga.

Blackberry teuteuina

I le oʻo mai o le autumn, latou te amata sauniuniga mo le taumalulu. Muamua, o le teuteuina e tatau ona faia, ae i se tulaga lautele, e tatau ona faia lenei faiga e le gata i le tautoulu, ae i le tausaga atoa.

O le teuteuina o le tautotogo e faia i luma o le fesuiaiga o suamalie ma le fulafula o fatugaʻo. I le taimi lea, latou te faia le faamamaina mama, aveesea le malogo, maʻi ma faʻapuʻupuʻu lala o frostbitten.

O laau laiti e faʻamalosi mo le tuputupu ae e ala ile siakiina o latou i le 5 cm i le masina o Me. I Iulai, o latou lala pito i luma, lea ua oʻo i le 50 cm, ua vaeluaina i le 10 cm, e pei ona taʻua i luga. Afai o le togavao e tele lauʻau taamilosaga, ma atonu o le ai ai, o nisi o ia mea ua aveesea, ua na o le 8 sili ona malolosi.

Ua seleseleina vao matutua, ua totoe e oo i le 10 lala malolosi, ma o lala o le itu ua tipiina i le 30 cm, o lea e tofu ai ma le 10 maila.

Mai le aʻa o le aʻa, na o le tasi na aliali mai i le tautotogo ua totoe, ma o mea uma na ola aʻe i le taimi o totoe o le tuputupu aʻe ua vavae ese. O tamaiti talavou e foliga mai i le tautotogo ua vaeluaina i le 170 cm i le tautoulu, ma o le lua-tausaga gaʻo ua tipiina i aʻa, aua o le tausaga a sau o le a latou le fua mai.

Blackberry Sauni mo le Taumalulu

O le isi aitema e sauniuni ai mo le taumalulu, pe a uma ona teuteu, o le mulutuluina lea o le 'upega tafaʻi ma le peat, ma le faʻapalapalaina o le palapala ma vao faʻatasi ma le vai Bordeaux. I mafanafana mafanafana, pe a le paʻu le thermometer i lalo -10 ° C, e le mafai ona ufiufi laau.

Afai o le manumalo e sili atu ona vaivai, ona tatau loa lea ona faia le fale. Ina ia faia lenei mea, aveese ia lagolago, faataatia lala i le eleele ma ufiufi i vaomago po o laulaau o sana saito. A maeʻa lenei mea, e ufiufi le vaega i le suauu.

O le pipiiina o laʻau o ituaiga o loʻo latou saʻo i le palapala o se faʻafitauli sili ona faigata, o lea e tatau ai ona e faia lenei mea ma le faaeteete ina ia aua le malepe. Matou te le fautuaina e faaaoga laulaau mamago mai laau e avea o se fale ma i se tulaga lautele e le mafai ona tumau soʻo se laupepa i luga o le nofoaga mo le taumalulu. O le isi mea e filifili ai o le ave o le vaomago poʻo le vao i fale.

Polokalame Blackberry e ala i le taoto

O le toe gaosia o se blackberry e le o se galuega faigata. O meaola fetolofi e gaosia lelei e ala i le tuʻuina atu, ma i latou o loʻo i ai ni vavae saʻo, vavae ma vaevaega o le vao.

O le faʻaaogaina o faʻamaumauga e sili ona faigofie. Ina ia faia lenei mea, punou soʻo se paranesi i le palapala ma fufulu i le eleele. E vave ona tupu aʻa ma pe a latou atiina ae, o le a mafai ona vavaeeseina le lala mai le matua.

Lafoaʻi faʻataʻitaʻiga e aofia ai le moe atoa o se paranesi. O le mea lea, o le tele o vao e foliga mai ma o nei mea uma e mafai ona gaosia i le vaevaeina o matua. I le masani ai, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o le taoto i le tautotogo.

O aʻa o aʻa e foliga mai i le tele o ituaiga i tausaga taʻitasi o se auala matagofie foi lea e faʻaaogaina pe a faʻalautele ituaiga meaola. E mafai ona e totoina na totogo ua ola e oʻo i le 10 cm. E sili atu le faia o lenei mea i le amataga o le taumafanafana ina ia latou maua le taimi e maua ai aʻa ma maua ai le mafanafana ao lei oʻo i le taumalulu malulu.

Blackberry togafiti faʻavae

Afai e le mafai e le vailaʻau ona tulia mai i fafo le toto fou i le tautotogo, ona latou maua ai lea i le vaeluaga o le togavao.

O se faiga faigofie lea, o le tulaga autu o le vaevaeina o aʻa i ni vaega e tatau ona atiaeina e mafai ona mauaʻa. O aʻa tuai e le talafeagai mo le faʻaleleia pe a maeʻa le faʻalavelave.

Faʻamatalaga Blackberry e ala i le vavae

E faʻaaogaina laʻau e faʻasaoina ai ituaiga taua. I le amataga o le taumafanafana, o le mea lea e tatau ona vavae ese mai le pito i luga o le laau le meaʻai, o le laʻau ma le vaega o le fana.

O le tipi e tatau ona togafitia i se mea e faʻaleleia ai le aʻafiaina o aʻa, ona totōina ai lea o le tipi i totonu o se atigi pusa faʻatasi ma le fala o loʻo faʻafefiloi ma le oneone.

Ina ia aʻafia, e te manaʻomia le maualuga o le faʻamamafana, o lea e manaʻomia ai ona tuʻuina oe i totonu o se lauʻeleʻele. E tusa ma le 30 aso e aʻa ai, pe a maeʻa o le a mafai ona toto le mea i totonu o le eleele.

E seasea ona maua se isi auala e toe gaosia ai, e fai ma faataitaiga, fatu, aua e sili atu ona faigata nai lo na o loʻo faamatalaina i luga ma e le masani ona maua ai ni iuga.

Maʻi ma meaʻai

Faatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, o mea nei e taatele:

Anthracnose - aliali mai ai le tele o le susu, e tele lava i timuga umi ma le pala. Laʻau mumu ma le maʻi papala e aliali mai i luga o taʻau laiti, ma i le taumalulu, na afaina ai le afaina.

Ina ia taofia le tupu mai o le maʻi, o le vao e tatau ona lafoaʻi ma mulumulu i le manulele. E togafitia i le fiva, e aofia ai le suavai Bordeaux.

White spotting foliga e pei o se lanu papaʻe lanu enaena. O le kulimi o loʻo i ai vailaʻau o loʻo togafitia

Didimella e taʻitaʻia ai le faʻamagoina o laʻau, le oti o le tumutumu ma le faʻamagoina o le vao atoa. O le amataina o le maʻi e mafai ona fuafuaina i ni lanu enaena-enaena-ulaula i luga o le mama.

E faasolosolo lava, e amata ona pogisa, ma o laulaau e ufiufi i laʻau, malolo ma malogo. Ina ia puipuia oe lava mai lenei maʻi, e tatau ona e faia fomaʻi i le taimi ma faʻaumatia fatugaʻo ma le Bordeaux vai i le tautotogo

Botritis sasaina vine, ufiufi i le pala. Mo le mea e le tupu, e le tatau ona faʻatagaina ni vao mafiafia e mafai ai ona totoina vine.

Malosiaga malosi le faʻamaʻi masani. Na te ufiufi vaega uma o le laau ma se paʻu paʻepaʻe. O togafitiga e masani lava ona faia i vailaau 'apamemea.

Faatasi ai ma meaola faalavela siaki, fugalaau fatu fatu, sovils, aphids, caterpillars ma isi. E masani lava, ina ia faʻaleagaina nei mea faʻavevela, e tatau ona faia togafitiga faʻatasi ai ma iniseti, faʻataʻitaʻiga, actellic poʻo le phytoerm. Acaricides fesoasoani e tetee atu i pepa.

Mea aoga aoga Blackberry ma faʻailoga

O fua ma laʻau o laʻau, e pei o fugalaau, o lona aiga vavalalata, e aofia ai vitamini, e aofia ai le A, C, E, K. E mauʻoa i elemene, fiber, ma gaʻo.

O fua o lenei aganuu e iai se aafiaga lelei i luga o le metabolism, fesoasoani e faʻaitiitia le vevela, faʻamalosia malosiaga o le tino. E i ai se aafiaga lelei i le vaega o meaʻai, ma fesoasoani foi i faʻamaʻi o le faai.

O lenei laau e leai se faʻamaʻi manino manino, sei vagana ai na o le tasi le le faʻaaloalo.

Blackberry pai

Talu ai o le blackberry ei ai se maualuga maualuga, e mafai ona faʻaaogaina e saunia ai ipu eseese ma faʻasao.

O le faia o se kulimi telepi o le a e manaʻomia:

  • 2 ipu falaoamata
  • Se ipu malamalama o le kulimi kirimoli
  • 3 fuamoa (pe afai o lapoa e lapoa, ona lua lava lea)
  • 150 kalama o pata
  • Se sipuni sipuni o le paʻu paʻu
  • 300 karamu o fugalaau
  • Half o se ipu o suka gaosia
  • Se sipuniti masima

Muamua, o le falaoamata, masima ma le paʻu paʻu ua palu faatasi.

Ma le isi, taia ia fuamoa ma le suka gaosia, faaopoopo le pata susu ma kirimigi malie, ona sasaina lea. A maeʻa lena, sasaa le falaoamata i totonu o mea fefiloi ma kulumu.

Faaopopo i ai fua ma toe faʻafefiloi ma le faʻaeteete ina ia aua neʻi faʻaumatia ai.

E taoina le keke i totonu o le oven i le 180 tikeri 40 minute, sauni e siaki i se fetaui.

Blackberry jam

O le faia o siamu mo le taumalulu, ave le 2.5 kilokalama o le paʻu, 1.5 kilokalama suka (pe afai e te alofa i le mea sili e mafai ona e faia) ma se paluga o paluga (e mafai ona e aunoa ma le mea, ae e tatau ona e kuka le umi).

Faʻafefiloi le blackberry ma le suka ma tuʻu ai e tuʻu le sua. O le isi, faʻavevela le vevela ma faʻatali seʻi oʻo ina afaina. A maeʻa lenei mea, matou te kuka mo le afa itula i taimi uma e osofaʻi ma aveese le pua.

A maea lenei taimi, faʻaopoopo le paluga o le fetogi ma kuka mo le isi 5 minute. A uma lena matou te taʻavale i totonu o fagu.

Afai e leʻi faʻaopoopo le paluga o le fetogi, ona kuka lea seia vaivai, lea e mafai ona faʻamoemoeina e ala i le pau i luga o le fao - o le a mamafa ma o le a le salalau lelei.

Blackberry wine i le fale

Mai le blackberry e mafai ona e faia se uaina lelei. Ina ia faia lenei mea, ave le 1.5 kilokalama o fua o vine, 1 kilokalama o le suka ma le lita o vai.

Ua fufulu ma fufulu fualaʻau. Ona manaʻomia lea ona tapunia, ae fai i totonu o se koneteina e le o ni masini.

O le suka e faia mai le suavai ma le suka, lea e sasaa atu i totonu o fualaʻau suamalie. O mea uma fefiloi ma sasaa i totonu o se fagu tioata mo le faʻamalosi. Aua nei faʻatumu le koneteina i le pito i luga, aʻo faʻaleleia le suavai i le taimi o le faʻamalosi.

E tatau ona tapunia le fagu, e tatau ona faia se faamauvai, a leai o le a suia le miti. E sili le tuua o le atigipusa i totonu o se potu ma le vevela o le 20 ° C poʻo le laʻitiiti foi.

Lulu le fagu i nisi taimi e puipuia ai le fausaga. 7 aso i le maeʻa o le faʻamalosi, ua faʻamamaina le uaina ina ia naʻo le vai. Ua sasaaina i totonu o se fagu fou ma se faamauvai. O le mea lea e tuʻuina atu tagata uma i le maeʻa mo le 2 masina.

A maeʻa lena, toetoe lava a uma le uaina e faʻafefea mai le palapala, faguina ma faʻapuni vavalalata. I lenei tulaga, o le a totoe mo le 50-60 aso, pe a maeʻa ona mafai ona faʻaumatia le uaina ua maeʻa.