O le togalaau

Eseese o laau apu

I tala faʻasolopito ma talatuʻu o atunuu eseese ma tagata, o le apu e tele lona uiga faʻatusa. I le aganuu faaKerisiano, o le talafaasolo- pito o tagata e amata i le apu - pe a uma, e tusa ai ma le tala faatusipaia, o le parataiso o le Poto o le Malamalama i le lelei ma le leaga, o fua ia na tofo ai o tatou tuaa i lo latou faaletonu, ma gauai atu ai i faaosoosoga a le Serpent togafiti. O le mea lea na tuliesea ai i latou mai le parataiso: Atamu - ina ia maua lana falaoa i le afu, Eva - i le tiga e fanauina ai lana fanau.

Ae o le apu, e pei o se fualaau oona, ua lauiloa e le gata i le faaKerisiano. Ua tatou iloa le "aitu o le feeseeseaiga" i le tala Eleni o Pale ma "apu a le Hesperides" auro mai le faaaogaina o Hercules.

I le faaipoipoga a Peleus ma le sami nymph O Thetis, le atua fafine o finauga Eris, i le tauimasui ona o le le valaauliaina o ia, na ia togiina se apu ma le faaupuga "Lelei Matagofie" i totonu o malo. Na ulu atu le atua fafine o Hera, Aphrodite ma Athena i se finauga mo ia. Na filifilia le aliʻi aloalii o Paris e avea ma faʻamasino i lenei feeseeseaiga. Na tuu e Pale le apu ia Aphrodite, o le na folafola mai e fesoasoani ia te ia ia maua le tamaʻitaʻi o Spartan Helen. O le gaoia o Elena, Paris na ave ai o ia i Troy, lea na avea o se mea na tupu mo le Taua Tofia.

E tusa ai ma le tala anamua a Eleni o Hercules, o le mea pito sili ona faigata i le auaunaga a Eurystheus o le mulimuli, lona sefulu lua: na ia mauaina i le pito o le lalolagi se laau auro na puipuia e Hesperides ma le tarako ulu, e lei moe, ma maua ni apu auro se tolu.

O se tasi o suʻesuʻega faasaienisi sili o aso nei, e tusa ai ma le tala, e fesootai foi ma le apu. E talitonuina na sau Newton i le tulafono o le kalave, ma uaʻi atu i le apu na paʻu mai se paranesi, ma mo le taimi muamua e mafaufau ai pe aisea, o le mea moni, o mea e paʻu'ū ifo i lalo.

Tala faʻasolopito ma tala masani e uiga i apu o loʻo i totonu o le Slavs. O tagata Rusia, e pei o isi atunuu, latou te tala mai e uiga i apu apu. E tusa ai ma le tala, o nei fua taua e masani ona o faatasi ma vai ola. Mo eleele mamao, i le malo o le limasefulu tausaga o loʻo i ai se togalaau faʻatoʻateleina apu ma se vaieli ma vai ola. Afai e te 'ai lenei apu i le toeaina - o le a laʻitiiti, ma o le tagata tauaso e fufulu ona mata i le vai mai le vaieli - o le a ia vaʻai ...

I Rusia, na taumatemate teine ​​i apu e uiga i le lumanai. Ma i totonu o tagata o loo i ai se tala e faapea o apples o loo i ai se mana faapitoa o le faamalieina o manaoga i le taumafataga o le Liua o le Alii, na faamanatuina i le aso 19 o Aokuso. Ua faaigoa e tagata o le Apple Apple, aua o le aso lea i Rusia, o se masani masani le tauina ma le faapaiaina o apu ma isi fua o fualaau fou.


© Adam E. Cole

Aʻau Apple (lat. Málus) - o se genus o laau taʻitaʻia ma vao o le Pink aiga ma fualaau suamalie pe suamalie-suamalie.

O le ituaiga e 36 ituaiga. O le mea sili ona taatele o le: fale poʻo le faʻatoʻaina o le apu (Malus domestica), lea e aofia ai le tele o ituaiga faʻatoʻaga o loʻo ola i le lalolagi, sapwood, Saina (Malus prunifolia), ma le laʻititi (Malus pumila).

O le tele o ituaiga o apu o loʻo ola e pei o laau teuteu i togalaau ma paka, faʻaaogaina i le puipuiga o le fanua. O meaola uma lava e lelei tele. O le fafie o le apu e tele, malosi, faigofie ona tipi ma lelei le pala; E fetaui lelei mo le liliu ma le sooga, tamai tufuga.

Tuputupu ae

I le totonugalemu o Rusia, e mafai ona totoina le apu i le tautotogo i le amataga o Me po o le autumn i le masina o Setema. Mo se taulau manuia, e taua le mafaufau i ni nai fautuaga faigofie. O le tele o le toto toto e tatau ona lava e fetaui lelei ma aʻa o le fatu. Pe a totōina, faʻafefeteina lelei le eleele, ufiufi aʻa, i le tulaga o le eleele. Ina ia aua le mu ai aʻa, e te le manaʻomia ona fufuluina i latou i fugalaisa. E taua le aʻa o le fatu o le 4-5 cm i luga o le eleele. A faʻaopopo le eleele, mai lea taimi i lea taimi faʻapipiʻi ma le faaeteete le palapala i totonu o le lua ma ou lima e faamautinoa ai le lelei o fesoʻotaʻiga ma aʻa. A uma ona totōina, e faʻafeinu le fatu i le fua o le 3-4 pakete vai i lalo o le apu. O sulu ua faapipii i luga o oloa o M9, M26 ma M27 e tatau ona tupu aʻei se laau i le taimi atoa o le ola o le laau. O siteki e tatau ona malosi, e pei o le oak, e tusa ma le 5 cm le lautele pe tusa ma le 1.8 m. Ua tulia le siteki i totonu o le toto laau ina ia tusa ma le 60 cm le umi e tumau i luga aʻe o le eleele ma o le va i le va o le siteki ma le ogalaau e selesele pe a ma le 15 cm. O le fatuina i le laau ua nonoa i le masini vaivai ma le 30cm. Aua nei faʻaaogaina le uaea poʻo isi mea e mafai ona faʻaleagaina ai le paʻu laau. I le lua tausaga muamua, e tatau ona siakiina i lea taimi ma lea taimi e le o faʻaosoosoina le twine i le ogalaau ma e le tipiina i totonu o le paʻu ao vele. O ituaiga sili atu malolosi e manaʻomia le faʻapipiʻi i siteki i le lua tausaga muamua talu ona totoina. Ona mafai lea ona aveese ia siteki.

Auala e tausi ai laau apu

Faatasi ai ma le teuteuina, o le tausia o le apu e le manaomia ai le tele o le galue ma le taimi. O le taulaiga tele e tatau ona totogi i le vevela o ovaries ma fua. Afai e le faia lenei mea, ona tupu ai lea o fualaau aina, lanu meamata, ma le tofo. E le gata i lea, o le tausaga e sosoo ai o le a malolo pe a uma le seleselega tele. O le taimi lava e faia ai le ovaries po o fualaau lelei lelei, aveese le fua tutotonu mai fualaau taitasi (e masani lava e toalima i le tasi ituaiga). O le fatu tutotonu e masani ona maualalo i le lelei ma ei ai se foliga le lelei. Aveese uma fualaau aina i ni faaletonu po o ni mea e le masani ai. Afai e mamafa tele le apu, e manifinifi lau pele, tuʻu ai se tasi pe lua fua i totonu. O le mamao i le va o fagu e tatau ona itiiti ifo i le 10 cm. O laina ma laau i luga o le M9 rootstock e manaʻomia sina mimiti. Afai, e ui i le vevela, o le uta i luga o le laau e tumau pea i le tele, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le tataina i lalo o le mamafa o apu apu. Mataʻituina le tulaga ma, pe afai e tatau ai, toe faʻaaogaina, poʻo le faʻamalosiina o lālā i fesoasoaniga.


© amandabhslater

Eseesega

O lenei faʻatoaga o lenei laau e afaina ona o ituaiga eseese. Mo le toetoe lava o soo se feteenaiga ma mo soo se ituaiga o eleele, o ituaiga o apu ua palu ma o le a lagona le lelei ma fua tele.

Faʻatoʻa galue malosi le au foaʻi i le fatuina o ituaiga fou. E talitonuina o le faʻamoemoe o le ola o le apu e 300 tausaga. Ae i ai ituaiga ola umi, mo se faataitaiga, o le Aport ituaiga e sili atu i le 900 tausaga, na lauiloa i Kievan Rus, o le ituaiga Calvil papaʻe ua totoina talu mai Roma anamua, e silia ma le 2000 tausaga.

O ituaiga uma e mafai ona vaeluaina e ala i le vevela: o le taumafanafana e amataina ia Aokuso, o le ola o le fua o le fua e matua laitiiti lava - e le sili atu i le 3-7 aso, e amata mai le amataga o le Setema, o le 1.5-3 vaiaso, o ituaiga o le taumalulu e amata mai i le faaiuga o Setema, fualaau aina e mafai ona teuina umi mo ni nai masina.

O le au fai togalaau e mafai ona latou filifilia ituaiga o apu ina ia maua mai ai apu i le tausaga atoa.

E tatau ona nofouta e le au faifaatoaga o le Novice o loʻo i ai manatu o le matua faʻamalosi fua o fua ma le tagata matua faʻatau. O le matua matua aveeseina o le maualuga lea o le atinaʻeina o le fomaʻi, o loʻo faʻaalia e le atoatoaga o le fomaʻi, le mafai ona aveese le fua mai le laau ma tuʻu ai mo le teuina.

E tupu le matua o le tagata faatau pe a maua mai fua, lanu, manogi, masani mo lenei ituaiga.

I ituaiga taumafanafana, o vaega e lua o le matua e faʻatasi. E mafai ona tatou 'ai nei fua i le taimi nei, ae e le mafai ona teuina. Ma o fua o ituaiga o le taumalulu - i se isi itu, ua teuina mo se taimi umi lava, ae i le taimi o le aveesea mai le laau e le mafai ona 'ai. I totonu o la latou tofo ma le manogi, o nei fua e maua mai i le faagasologa o le maturation faaumiumi.

E le gata i lea, o ituaiga e vaevaeina i le vave, ala, tuai, e faalagolago i le tausaga o le ola o laau e amata ona fua mai. I pepe amata, o le 3-5 tausaga lenei o le olaga, i tamaiti laiti o le 6-8 tausaga, mo le leva o le fanau mai o le 9-14 tausaga o le olaga.


© bobosh_t

Antonovka - o lenei igoa e tuufaatasia ai ituaiga eseese: Antonovka dessert, Tula, Krasnobochka, Aportovaya, Krupnaya, ma isi. O vaitau ia ma le taumalulu, e mafai ona teuina fua mo le 2-3 masina. Antonovka auro - fua o le taumafanafana. Fua o le fua - 120-150 g, o le foliga o le laulau-taamilosaga poʻo le oval-conical. Faʻaalia e se manogi malosi; lanumeamata lanumeamata, ma le pipi suamalie, lelei lelei. O Antonovka e maualuga le faigata o le taumalulu ma le gaosiga.

Aport - se mea tuai. Mo ituaiga o le taumalulu o Moscow Region O le lanu mumu, o Aport Pushkinsky ua lafo. O laau e amata ona fua mai i le 5-6 tausaga o le olaga. Fua e sili atu i le 125 kalama, foliga o le tino, lelei le tofo. O le faigata o le taumalulu e lelei.

Tinamatua - tuai o le taumalulu. O se ituaiga tele lenei o filifiliga a tagata. O le fua e fua tele ma se lelei lelei. O loʻo faʻaalia i le lelei tele o le taumalulu taumalulu.

Paʻu papaʻe - ituaiga vevela, e mafai ona e ave apples i le faaiuga o Iulai. Afai e te tolopoina le aoina, o le a vave ona le toe tofo le fua. O fua e fua tele, sili ona lelei i le tofo. Le lelei le taumalulu taumalulu, ae mafai ona aʻafia i le paʻu.

Bessemyanka - ituaiga filifilia o I.V. Michurin. O le vaitau o le autumn, o fua e teuina mo le tusa ma le tolu masina. O fua e fua tele, faʻalanoa-lapotopoto, samasama-lanumeamata i lanu, ma susulu mumu mumu. O le aano e suamalie ma ulaula. O laau o lenei ituaiga e amata ona fua mai i le lima po o le fitu tausaga. Winter-hardy trees, e maualuga le tetee i le paʻu.

Hero - tau o le taumalulu. O fua e lapopoa, o le foliga e faʻalanoa-faataamilo. O fua o se suamalie suamalie ma le manaia. O fua e teuina mo se taimi umi, e oʻo atu i le iva masina. Fruiting e amata i le 6-7 tausaga. O lenei vailaʻau e i ai le faigata o le taumalulu, maualuga le tetee atu i le paʻu.

Borovinka - O se ituaiga Rusia tuai o filifiliga a tagata, ua lauiloa talu mai le faaiuga o le 18 senituri. I Rusia, o lenei ituaiga na sili atu lona taua nai lo, mo se faataitaiga, Antonovka. Autumn ituaiga, fualaau lapopoa, lanu lanumeamata po o lanu samasama. O le pulupulu o se mea suamalie, suamalie ma le manaia. O laau Apple o lenei ituaiga e ulu atu i fualaau aina mo le 5-6 tausaga, maua ai le faigata o le taumalulu.

Vatutin o se ituaiga taumalulu. O fua e lapopoa, suamalie ma sina suamalie. E oʻo mai ile 5 - 6 tausaga. E mafai ona teuina fua seia oʻo ia Aperila. O le faigata o le taumalulu e le maualuga tele.

Korea fafine - O le ituaiga o fualaau aina a le Autumn e totoina i le Institute Institute of Fruit Growing e faaigoa i le Michurin i le 1935. O laau Apple o lenei ituaiga o le malulu, e puipuia i le paʻu. O fua e lapopoa, lapotopoto, lanu samasama ma lanu mumu uliuli. O le pulupulu e suamalie, malie-suamalie. E mafai ona teuina nila mo le tusa ma le lua masina.

Grushovka - O se ituaiga tuai o tagata filifilia. O le tau vevela, fualaau aina suamalie ma le suamalie mafiafia o le suamalie suamalie ma le manaia. O fua e lanu lanu samasama ma sina matagofie. O laau Apple o lenei ituaiga o le tau malulu, ae le lelei le tetee atu i le paʻu.

Candy - vasega o le taumafanafana. O fualaau aina laiti e fua mai ia Aokuso, e maua ai le suamalie, suamalie lelei, se lanu samasama-samasama ma paʻu mumu. O le faigata o le taumalulu e lelei.

Onameni fou - o lenei ituaiga o loʻo faʻamatalaina i fua tetele, e tusa ma le 130-160 g. O le foliga o le fua o le lapotopoto, o le lanu e lanumeamata-samasama ma lanu mumu mumu. O le pulupulu e mālūlū, suamalie, suamalie-suamalie suamalie, vailaʻau. Autumn autumn, fualaau aina e mafai ona faʻaumatia seia oʻo ia Ianuari. Amataina le fua i le 6-7 tausaga. O lenei vailaʻau o loʻo i ai le malosi o le taumalulu, maualuga le tetee atu i le paʻu.

Lobo - Taumalulu taumalulu Kanata. O fua e tele, samasama-lanumeamata ma se fugalaau susulu. O le aano o le fua e lelei, suamalie ma manaia. O laau Apple o lenei ituaiga e tele le faigata o le taumalulu ma e matua le mafai ona puipuia i le paʻu ma le paʻu palapala.

Paʻu laulani - amataga o le autumn ituaiga ituaiga filifilia o tagata. Fua o le laʻau tele, o loʻo faʻaalia e se fomu faʻalelei tele. O le aano o le fua e suamalie, malie-suamalie, ma le manogi o le kinamona. O fua e mafai ona teuina mo le lua i le tolu masina. O lenei vailaʻau o loʻo i ai le faigata tele o le taumalulu i totonu o ituaiga eseese o Rusia tutotonu. O le vailaʻau o le faʻafefete masani i le paʻu. Faatasi ai ma vaivaiga o le ituaiga eseese, e matauina e le au faifaatoaga le tuai ona ulu atu i le vaitau o fualaau aina ma faigofie ona vaeluaina fafie.

Mantet - Vaitaimi vave a Kanata. Se laau o le taumalulu taumalulu faigata, puipuia i le paʻu. Fua o laʻau tele. Valivali lanu samasama-lanu samasama, ma se mumu mumu, felanulanuaʻi. O le paluga o le fualaau aina e matua suamalie, ma se manogi malosi, suamalie ma le manaia. O le taimi mo le taumafaina o fualaau aina e tasi le masina.


© bobosh_t

Lunodort - vasega o le taumafanafana. O fua e fua tele, ae o se pele lelei-o le suamalie suamalie. O fua e samasama-lanu meamata ma lanu mumu, faataamilosaga. O le ituaiga o le taumalulu-malosi, e puipuia i le paʻu.

Mackintosh - ituaiga o taumalulu, na faailoaina i Kanata i le 1796. O fua e tele tele, o le lanu e lanu samasama-lanu samasama ma paʻuliuli paauli paʻu. O le pulupulu o se mea suamalie, sili ona suamalie ma suamalie i se lole manogi. O fua e mafai ona teuina seia oʻo i le faaiuga o Fepuari. O laau e amata i le vave amata ona fua mai i le 6-7 tausaga. O le faigata o le taumalulu o le faʻaogaina, o le tetee o le paʻu e vaivai.

Melba - iʻuga o le taumafanafana. Fua e fua i le 130 - 150 g, lapotopoto fausaga. Le lanu e lanu meamata ma se mumu mumu mumu. O le tofo e matua lelei lava, suamalie ma inu. Faʻalautele le ola 2 masina. O le faigata o le taumalulu.

Moscow taumalulu - ituaiga o le taumalulu, fafaga i le Iunivesite a le Setete o Moscow. M.V. Lomonosov S. I. Isaev i le 1963. O fua e lapopoa, lanumeamata-lanu samasama i lanu, o le pulupeni o se tofo lelei ma se manogi manogi. E mafai ona teuina ia pi seia oʻo ia Aperila. O le ituaiga o loʻo faʻaalia i le maualuga o le taumalulu taumalulu, o le teteʻe.

Oketopa - tau o le taumalulu. O fua o le lapopoa lapopoa o lanu lapotopoto, samasama, ma lanu mumu uliuli. O le tofo o le fua e lelei, malie-suamalie. E amata ona fua mai le laau i le 4 i le 5 tausaga. O le faigata o le taumalulu e faamalieina.

Foliga - iʻuga o le taumafanafana. O fua e lapotopoto, samasama auro i le lanu, o le lapopoa. O le tofo o le fua e manaia, malie-suamalie, ma se manogi manogi. O le apu e ulu atu i le vaitau o fualaau mo le 4-5 tausaga. E lelei tele le taumalulu taumalulu.

Moscou mulimuli ane - tuai o ituaiga o le taumalulu, faʻaputu foi i le Iunivesite a le Setete o Moscow. M.V. Lomonosov S.I. Isaev i le 1961. Fua tele o le lanu samasama samasama, ei ai se manogi suamalie ma le manaia. O fua e mafai ona teuina seia oʻo i le isi seleselega. O le vailaʻau e lelei tele le taumalulu.

Manatua o Michurin - tuai o le taumalulu. Fua o le laʻau tele, foliga o le pulou. Le lanu paʻu e lanumeamata-lanu samasama poʻo auro faʻatasi ma se feʻau mumu mumu. E matua lelei le tofo, e teuina seia oo ia Ianuari, ae mafai ona afaina i le fatu. O laau e maualalo le malulu o le taumalulu, lelei le teteʻe.

Papier - Se ituaiga taumafa masani, pei o le White Bulk. Fualaau lanumeamata-lanu samasama laʻitiiti o loʻo i ai se uaina lelei tele-o le tofo suamalie. O fua e teuina mo le tusa o le lua vaiaso. O le malosi o le taumalulu ma le faʻafefe o le paʻu o le averesi

Tamaiti aoga - o le tuai o ituaiga o le taumalulu na gaosia i le Iunivesite a le Setete o Moscow MV Lomonosov i le 1951. O fualaau aina e lapopoa, lanumeamata ma le fugalaau suamalie, o loo i ai se manogi lelei ma suamalie. Fruiting e amata ile lima tausaga. O le laau e mafua mai i le maualuluga o le taumalulu, faʻafefe o le paʻu.

Saffron Pepin - o se tasi o ituaiga taatele masani o le taumalulu I. V. Michurin i le teritori o le Russian Federation. O fua lanu laʻitiiti o lanu samasama-lanu samasama ma se mumu lanumumu lanumoana ei ai le uaina lelei-suamalie suamalie ma se manogi manogi manogi. E mafai ona teuina ia pi seia oʻo ia Fepuari - Mati. O laau Apple o lenei ituaiga e amata ona fua mai i le lima po o le fitu tausaga. I le taumalulu matuia, atonu e malolo le laau, ae ua lelei ona toe faʻaleleia.

Spartan - taumalulu vave ituaiga eseese o Kanata. O fua o laʻau, lanu mumu, e mafai ona teuina seia oʻo ia Aperila. O fua e lelei, suamalie suamalie. E pei o vaivaiga o le eseesega, e matauina e le au faifaatoaga le vaivai o le taumalulu o le laau, le mou atu o fua ma le matua o le laau.

Welsey - ituaiga o taumalulu o afuaga Amerika.O fua e laiti, toe fai, o le auro auro ma lanu mumu uliuli. O le pulupulu o fualaau aina o se suamalie suamalie ma manaia, ei ai se manogi manaia, ae o le tofo o fualaau aina e faalagolago i tulaga o le tau ma le tulaga o le laau. O le vailaʻau o le faʻasaʻoina o le toto, maualuga le teteʻe.

Cellini - taumalulu vave ituaiga, fualaau aina e amata i le 3 tausaga. O fua e tele, e mafai ona teuina seia oʻo i le faaiuga o Ianuari. O le faigata o le taumalulu e faamalieina, o le vailaʻau e puipuia i le paʻu. O le pulupulu o le uaina lelei-o le suamalie suamalie, o le manogi.

Sharopai - O se taumalulu tuai o Rusia. O fua e telē, ae o se meaʻai suamalie. O lenei vailaʻau o loʻo i ai se faigata tele o le taumalulu. O le mea lea, e masani ona faʻaaogaina e avea o se sui sinia po o se skeleton mo vaʻavaʻa vaivai-taugata.


© Mauaina o Josephine