Fugalaau

Phalaenopsis orchid faamaʻi ma auala mo a latou togafitiga ma se ata

O se inisiua o se fugalaau manaia ma le ofoofogia na foliga mai i le 120 miliona tausaga ua mavae, ae na ausia lona maualuga o le lauiloa na o le 3,000 tausaga talu ai. O le fanau mai o lenei fugalaau o Saina ma Iapani. O lenei laau na muamua aumaia i Europa e tusa ma le 2 seneturi talu ai, ma i le taimi nei ua sili atu ma le 40,000 ituaiga o ituaiga o vao. Faatasi ai ma le fesoasoani a saienitisi ma faifaatoaga i aso nei o loo i ai se avanoa e tupu ai se togi i totonu o lou fale.

Phalaenopsis, o laʻau e sili ona lauiloa o orchids, o se fugalaau matagofie ma fugalaau mo ituaiga faʻamaʻi eseese. O le mea lea, i le faaopoopo atu i le tausiga lelei ma le tuputupu ae o le poto masani, e tatau ona mafaufau i faʻamaʻi ma togafitiga uma mo togafitiga.

E masani lava ona amata ona afaina ai phalaenopsis ona o le popole tele. O le mea lea, o faʻamaʻi sili ona lauiloa o ni faʻamaʻi e leai ni fesoʻotaʻiga e fesoʻotai ma le tausiga le tusitusi. O le tele o taimi, o nei faʻamaʻi e mafua ai le vaivai o le vao, o lona maliu, poʻo le faʻavaeina o meaola faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Faamatalaga o le Phalaenopsis Hybrid

O se tasi o ituaiga sili ona taatele o le orchids ua taʻua o le phalaenopsis - o le sili ona lauiloa i le matou atunuu. O lenei laau e mafai ona i ai ni ituaiga fugalaau fugalaau (mai le paʻepaʻe papaʻe i le lanumoana uliuli ma ni lanu eseese ma faʻafefe i lau). O kulimi e mafai ona eseese tele, o le numera o lau, ma e leai foʻi se mea e 'ai.

Le fuainumera o fugalaau i luga o laau e faʻalagolago lava i le setete o le togi, faʻapea foʻi le numera o lālā ma e mafai ona i ai i le laina o le 6-35 i luga o le lala e tasi. O lenei laau e mafai ona manuia i le fale. Phalaenopsis ei ai le foliga o se puʻu e tasi ma laʻau faʻataʻapaʻaina o ituaiga eseese ma ituaiga, ma e na o le tasi le fua o le tuputupu aʻe.

O lenei totoga e manaʻomia le tausia ma le faaeteete o isi sui. Talu ai ona o nei ituaiga meaola e sili ona taatele i le totoina, e tatau ona faʻamatala atili auʻiliʻili e uiga io latou maʻi phalaenopsis ma se faʻamatalaga ma se ata.

Maʻi ono Inisiua Iniseti

Phalaenopsis o le ituaiga o ituaiga o le orchid lea e sili ona afaina i siama ole gasegase. O le faʻaalia mai o faʻamaʻi pipisi o le orchid e mafua ona o le le tusitusi. Ae ui i lea, o loʻo i ai isi faʻamaʻi pepe: siama siama, pala, eseese viruses, anthracnose, fusarium.

Mafaufau i nisi faʻamatalaga faʻamaʻi o le orchid ma a latou togafitiga, faʻapea foʻi ma ata o faʻamaʻi eseese.

O faʻamaʻi e le mafai ona fesoʻotaʻi mai i lenei laau ua manatu e sili ona taatele. E masani ona faitio tagata fai togalaau e amata ona liu samasama, ma e le o toe umi ae maua ai le lanu samasama. Le mafuaʻaga mo lenei mea tausiga le faʻapitoa. E tupu lenei mea mo mafuaʻaga nei:

  • Faʻasalaga e aʻafia e ave o le la, latou te susunuina laulaau o vevela.
  • O le susulu tele o le susu o se taunuuga o le masani ona susu.
  • O le mauaina o se fugalaau i le malulu e masani ona oʻo atu ai i le malulu poʻo le maalili maalili, ma, o se taunuuga, i le lanu samasama o lau o le laau.
  • E le mafai foi ona i ai le malamalama e mafai ona avea ma mafuaaga.
  • O le laau e faigofie ona maualalo i le vevela. O sina pipiʻi puupuu lava e iai sina avanoa e ola ai, ae a oʻo i le taimi o le vao e faʻaalu i le malulu mo le sili atu ma le 11 itula, o lona uiga o le a oti.
  • E mafai foi ona aʻafia le afaina ai le soifua maloloina o le fale. E mafai ona sili atu le leaga nai lo le tuusaʻo saʻo atu i ave o le la, talu mai le faʻagasologa o le faʻamaʻapeina oo latou aʻafiaga ma laʻau o loʻo faʻaauau pea.

Phalaenopsis, e pei o soo se ituaiga o togi, e manaʻomia se malamalama lelei ma maualuga. O le leai o se moli e mafai ona taʻitaʻia ai se faʻalavelave matuia i le tulaga o vaovao: o fugalaau e vave ona toso i luga, o laulaʻau e maua ai se lanu lanumeamata lanumeamata.

O nei laau totō e sili ona faigofie i soʻo se faʻamaʻi. Ma o le tuusaʻo atu i ave o le la, e aofia ai samasama oa latou lau.

O le orchid Phalaenopsis e tele lava ina ono aʻafia i faʻamaʻi viral. O nei faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le faʻaalia o le pipiʻi i le foliga o se mosaic i luga o petals o tumutumu ma lau o le fugalaau. O lenei mea e mafai ona foliga tutusa ma foliga o laina, liʻo, uʻamea. A e vaʻaia faailoga o se faʻamaʻi viral i totonu o se orchid, e tatau ona vavae ese muamua mai laau ola maloloina. Faʻaalia uma lava le phalaenopsis pisia i siama, pe afai e leai se avanoa, ona ave lea o se ata. I le tulaga pe a faʻamaonia lau mau, ona sili lea ona susunuina lenei fugalaau e puipuia ai le toilalo o laau ola maloloina.

O le faʻapipiʻi i laulaau o le pipi o loʻo avea ma faailoga muamua o le orchid na amata ona pagatia mai se faʻamaʻi pipisi poʻo siama. I le avea ai o se tulafono, o le ituaiga Phalaenopsis e aafia i se siama siama. O mea uma lava e tupu i le samasama o le laʻau, lea pe a mavae sina taimi e oʻo mai le lanu uliuli ma avea ma mea e sili ona vaivai. A maeʻa lau laʻau e lilo i le susu, o le a vai e tafe atu. Faʻaolataga mai lenei faʻamaʻi e naʻo le tipiina o laulaʻau mamaʻi, ma e tatau foi ona e faia le cauterisation o le mea e vavae ese ai ma le iodine.

E tele atu vailaʻau faʻamalosi, o lo latou faʻaaoga e tupu i se tulaga sili atu ona maualuga. Afai e lua vaiaso mulimuli ane, e leai ni mea fou ua faia i luga o le togi, ona le toe pisia lea o le laau, ma e mafai ona e faʻapipiiina ma le saogalemu i luga o se faamalama ma isi.

Anthracnose

O se faʻamaʻi tutusa masani e aliali mai i lau o le phalaenopsis. Muamua e aliali mai laʻititi laʻitiitilea e amata ona pogisa i le aluga o taimi ma eseese i luga o se laufanua. A maeʻa se taimi faapitoa, e aliali mai i luga o nei mea se mea lanu piniki po o le samasama. O le mafuaaga mo le fausiaina o anthracnose e taua o le maualuga o le ea o le ea, faapea foi le faapaleniina o le vai i totonu o axils o le lau.

Ina ia puipuia le faʻavaeina o lenei faʻamaʻi, e tatau ona e faia i nisi taimi le taimi e faia ai le potu. Ole maualuga o le ea i totonu o le potu e le sili atu i le 65%, ae le itiiti ifo ma le 45%. E fautuaina foi e soloi le vai ua faaputuputu i totonu o sinusina o le laʻau. Pe a afaina i le anthracnose, e aveesea laulaau siama, ma o loʻo tipiina i luga o le iodine ia nofoaga tipi. O le faʻaleleia e ala i auala e pei o Skor, Ritomil, Mikasan ua maeʻa i le tulaga maualuga o le maʻi.

Malosiaga malosi

O lenei mea masani o le faʻaleagaina faʻaleagaina. O le maʻi e aliali mai i le foliga o se mea mama o se mea mama-paʻepaʻe paʻepaʻe i le lau. I fafo atu, o le fugalaau foliga e peiseai laau faʻasusu i le falaoamata. O lenei faʻamaʻi matautia e mafai ona oʻo atu i le oti o se togavao. O le mafuaʻaga o le faʻatulagaga e manatu o le maualuga o le 'ea ma le maualuga o le vevela, ma e taʻitaʻia ai le gaosiga o le laau. Mo faamoemoega puipuia, o le Phytosporin o loo sosoloina.

Le togafitiga o lenei maʻi o le ischidhala phalaenopsis e faia e ala i le pulupuluina ma le Skor poʻo se faʻafefiloi o le sulfur colloidal. Ae o le mea muamua, e manaʻomia le faʻaleleia ma le faʻaeteeteina o le laau, ma a mavae ni nai itula, e mafai ona e amataina le togafitiga.

Roto

E le mafaamatalaina foi maʻi le mautonu o se maʻi faʻaleagaina mo fomaʻi. O lenei faʻamaʻi, e pei ona faamatalaina i luga, e afaina ai laulaau i phalaenopsis. I le avea ai o se tulafono, o vai vaivai e maua i lenei faʻamaʻi. E foliga mai le lapisi i foliga o laulaau i totonu o laulaau, lea o le a le pine ae maua se lanu mumu. E alu i le gaogao o meaʻai e maua ai le lanu mumu, o le igoa o le faʻamaʻi o le pala.

O auala o togafitiga e talitutusa lava ma mea na faʻaaoga mo faʻamaʻi o loʻo faamatalaina i luga. E tatau ona aveese nofoaga e afaina ai, ma o vaega e togafitia ma le 25% ava malosi. O togalaau e togafitia e ala i le pulupuluina ma Mikasan, Skor ma Ritomil.

Black fungi po o sooty

O faʻamatalaga o le Orchid e taatele. O latou: o iniseti iniseti, mealybugs, faʻapea foʻi ma aphids. O lenei gaogao e aliali mai lanu uliuli luga o fugalaau manaia. O nei mea faʻavevela e le faatagaina ai le auala o le malamalama i le fugalaau e ala i le taina o le stomata o le lau.

Faatasi ai ma isi sui o lenei ituaiga o manufeʻai, o le iniseti o le mea pito sili ona matautia. O lenei iniseti ei ai lona foliga faʻalelei, ma o lona telē atonu pe a ma le 4 mm.

E lua ituaiga e mafai ai e se anufe e mafai ona aʻafia ai phalaenopsis:

  • O se anu anufe o se manufeʻai lea ei ai le lanu mumu lanu mumu ma se foliga faʻalelei ma se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe.
  • Citrus Worm. O lenei mea o se meaola e ese lanu mai le lanumeamata i le uliuli, ae e masani lava o le piniki ma se paʻu lanu paʻepaʻe papaʻe. O le tele o le tino e mafai ona oʻo i le 6 mm.

E foliga tutusa lava le anufe ma se iniseti fua, ae i le taimi lava e tasi e leai sona visa. O nei ituaiga e lua e faʻamalo ai se paʻu - o se suavai suamalie lea e puipuia ai i latou mai le tele o mea i fafo atu. O le anufe o se manufeʻai leaga, ma afai e le ave ni fua faʻatatau taimi e aveese ai, ona mate ai lea o le orchid.

O le anufe e leaga tele i le laau lea e puleaina ai susu uma mai le sua, ma i le taimi e tasi faaopoopo le vailaau i le fugalaau. O nei mea e faʻavaivaia ai le vao, lea e tau atu i le paʻu o le laʻau poʻo lona samasama.

O le faʻapipiʻi o afu malulu ma le fuga o le kiona i luga o le laʻau o le faailoga muamua lea ua amata le anufe i luga o pipi.

E aʻafia na o vaivai vaivai, lea ua tupu i le le lava o tulaga mo lenei fale. E masani lava, o nei faʻamaʻi pipisi i luga o vao e tumu i le gaʻo. I le avea ai ma tulafono, o le anufe e afaina fugalaau i le taumalulu, o le a le taimi e matua faʻapuupuuina ai le ao, ma o fugalaau e le lava le malamalama. E le gata i lea, o lenei meaola e ono foliga mai ia te oe ma le mauaina o se fugalaau fou. O le mea lea, pe a faʻatau se orchid, e tatau ona e faʻaeteete ma faʻaeteete.

Mo le faʻasolosolo, o le meafaigaluega lea o loʻo i ai le faavae neem oil oil. E naʻo le puipuia, aua o le togafitiga i lenei fualaau faasaina o le a le faʻaalia ai se aafiaga lelei.

E mafai foi ona e faʻaaoga le auala vevela vevela. O le uiga o lenei auala o le faʻafeinu lea o le togi i le vai mafanafana 45-55 gr. Talu ai ona o nei meaola faalafua ua mate i le vevela o le sili atu ma le 40 kalama, o lenei filifiliga e aoga lelei i le togafitia o laau. E masani ona faʻafefeteina e leoleo leoleo siaki.

Vailaʻau faʻamaʻi ma fungal o phalaenopsis e mafai ona taʻitaʻia ai le faia o le pala. O le faagasologa o le pala o aʻa, faapea foi ma le laʻau o le laau, e faia. O le mafuaʻaga o le pala e mafai ona faʻateleina le maualuga ma le vevela.

O togafitiga e aofia ai togafitiga faifaipea o aʻa ma palapala 0.3% tuufaatasiga faavae poo le 0.2% faatasi ai ma le faʻafefiloi ole palata. E tatau ona faʻaititia uma le togi i lenei mea. O le vaitaimi i le va o vasega e tatau ona le itiiti ifo i le 2 vaiaso.

Rot

O se faʻamaʻi masani o phalaenopsis o le lauulu enaena. O lenei pala e faʻaalia i luga o le laʻau i foliga o lanu uliuli ma le uliuli ma faʻapipiʻiina. O le mafuaʻaga mo le fausia o le pala e pei o le maualuga o le maualuga o le ea, ma mo le puipuia, ua fautuaina e faʻaaoga Kendal mo le faʻamaina. E faʻaleleia ai le tetee o le laau i faʻamaʻi eseese. I le tulaga o le faʻamaʻi o le orchid ma le pala, e tatau ona faia fuga o le fungicide. Ma faʻatasi ai ma se leʻo se lua, ua fautuaina e faʻaaoga se fomaʻi eseese, talu ai ona o le pala pala e faʻafetaui i auala na faʻaaogaina.

  1. O le faʻavaeina o le paʻu uliuli e tupu i luga o laau ua pisia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ina ia aua le faʻaumatia atoa le laau, e tatau ona e aveese vaega na afaina ma lau laʻau, ma faʻavasega ai vaega na tipi ma le paʻu.
  2. O le fusarion e pala i laulaau o le laau, pe a mavae sina taimi ona amata lea ona latou lanu samasama ma lau. Lea maua se lanu enaena. O le togafitiga e faia i le faatofuina atoa o le orchid i se paluga 0.3% o le baseazole. O lenei faiga e manaʻomia ina ia faʻatinoina i totonu o le 2 vaiaso.
  3. O se uiga iloga o le enaena enaena o le afaina o laulaau laulaau o nichi. O Rot e aliali mai i ni foliga lanu enaena e ola vave ma maua ai se mea enaena enaena. O auala o tauiviga e tutusa lelei lava ma isi ituaiga o pala. Ma mo le puipuiga, e mafai ona e pamu faatasi ma se vaifofo faigofie o le vaovao e le silia ma le tasi i le 30 aso.

Ina ia tauaofai, e mafai ona tatou fai atu i luga o le vevela ma le vevela tele e manaʻomia ona faʻamalosi le potu i taimi uma, aua nei faʻapipiʻiina kulupu i totonu o latou lava, ia mautinoa e le o iai le vai i le laʻau mo se taimi umi. O le faʻasalaina ma le pulupuluina o sipuni e tatau ona naʻo le amataga o le aso. E fautuaina le tuʻuina o se tagata i totonu o se potu ma se numera telē ma faʻatoʻaina laau ma faʻagaoioia e tusa lava pe sili ona manaia le taimi. E mafai ona fesoasoani lenei mea e puipuia ai le tele o faafitauli ma ituaiga eseese o faʻamaʻi.

Iniseti faʻamaʻi