Fugalaau

Snowman

Mo le sili atu ma le 200 tausaga i atunuu eseese, o lenei laau e le lelei, maualalo, maoaʻe, ma tele fualaau aina e aofia ai le vao atoa ma toetoe lava a oʻo ina faʻaaogaina le tautotogo e teuteu ai nofoaga. O le mea moni lava, na maua e le au tafaoga igoa Latina mo le faatulagaina o fua i luga o lala. Igoa tamaʻitaʻi Malosiaga E aofia ai upu e lua - alofaga, o lona uiga o le latalata ane, poʻo le fusi, ma le amo - o le fua. Ma o lenei la o le igoa sili ona taua - o le snow-berry, lea e iloa ai o ia i soo se mea, na mafua ai le faafetai i le lanu paʻepaʻe o le fua, e peiseaʻi o loʻo ufiufi le vao i le kiona.

O le mea moni, o le igoa "snow-berry" ua oʻo atu i na ituaiga o ituaiga o le Symphoricarpos o loʻo i ai fua e leʻo sinasina, ae lanumumu. O se tasi oi latou ua matua salalau i Europa i Sisifo, i lo matou atunuu ua le iloa. O le solofanua kiona, pe masani (Symphoricarpos orbiculatus) I le fale, i Amerika i Matu, e taua o le tagata Currant currant, o le coral berry. O se mea laʻau faʻalelei tele ma moli vevela, laʻau laʻitiiti, lanumoana lanumeamata i luga ma faʻavaivai i lalo. O fugalaau e laʻititi e pei o paʻepaʻe, ma faʻaputuina i ni mea laiti laiti. O fua o le olive, susulu-lanu mumu po o le pulu, faatasi ai ma le fuga o le fua. I le tautotogo, o lenei laau toto e matagofie tele foi - o laulaau manifinifi ma lau lanu uliuli e lanu i fualaau mumu i le umi atoa. O le kiona paʻu o le kiona e laʻititi ifo le taumalulu-sili atu nai lo le paʻepaʻe, peitaʻi, i le ogatotonu o le vaega Europa o Rusia atonu e tupu lelei.

Fugalaau o Snow White. © ArtMechanic

Ae o le mea e sili ona salalau na saʻo lava kiona paʻu paʻepaʻepo o le uta (Symphoricarpos albus), sili atu ma le saʻo, o lona faʻapitoa faapitoa e oʻo atu i le 1.5 cm fuamalie papaʻe i fualaʻau-e pei o racemose fualaau aina-fualaʻau i pito o vine. I lalo o le mamafa o le fua vavalalata o fualaau aina tele, o laulaau manifinifi e punou i foliga mataga, ma faʻaleleia le vao. O le kiona e paʻepaʻe le kiona e oʻo i le 1.5-1.7 mita le maualuga, e fuga vave i le tautotogo, o laulaau e 3-7 cm le umi, malamalama lanu meamata, sina paʻu. O le fuga o loʻo faʻaauau pea, faʻaauau mai ia Iulai ia Setema. E tatau ona maitauina e le teuteuina le togavao i fugalaau, e ui lava e tele, ae laiti, ae o fua.

I le aganuu, o isi ituaiga o kiona-togi ma fua papaʻe e lauiloa, ae leai ni mea teuteu e sili atu i luga papaʻe. I se isi itu, o la latou fua o fualaau aina e aofia ai ni nai fualaau suamalie, o nisi o meaola e itiiti le faigata.

Fua o le Snow White. © H. Zell

Snowman e le lelei. E mafai ona latou tutupu i luga o papa, o eleele malu, i totonu o le paolo, e le manaomia ai le suāsusu. Latou te talia le teuteuina lelei, a maeʻa ona latou vave tupu aʻe. Faafetai i le aʻa, latou te faasolosolo malie ona fausia ni vaega tetele. I le togavao, e matua aoga tele ai le fausiaina o le kiona, aua o loʻo lelei laʻau o le meli. Faʻatasi ma laʻau uumi po o laau ma lau lanu lanumeamata lanumeamata, faʻatasi ai ma conifers, latou te faia ni vaega vavalalata matagofie. Mai ia i latou e mafai ona e fatuina se puipui tele ma matagofie, faia se tuaoi.

O le vao o Snow White. © H. Zell

Faʻapupulaina o le tagata kiona e ala i vavae, fanau, vaevaega o vao. E matua faigofie lava le tupu aʻe mai fatu. I le taimi lava e uma ai le seleselega i le tautoulu, o fatu e totoina saʻo i totonu o le eleele poo totonu o fagu ma pusa. Tapuni le loloto, ia sosolo i le pito i luga o mea totō ma le sawdust, se lau matutu. Pusa ma ipu e totoe mo le taumalulu i lalo o le kiona.

E foliga mai e ono tulaʻi mai i le tautotogo, i nisi tulaga - pe a mavae le tausaga. I le popofou, e vave ona tupu le kiona, i le tolu tausaga - e oo i le 90 cm - 1 m ma amata ona fuga.

Snow-berry o se tasi lea o mea sili ona ulaula-ma gaogao puipuia.

Mea e faaaogaina:

  • E. Yakushina, sui auai o aʻoaʻoga faasaienisi