O le togalaau

Cilantro - vaitau lelei

Sa lauiloa Koriander i Aikupito anamua o se mea manogi ma vailaau vailaau.. Atonu o le mea aupito sili ona lauiloa i le talafaasolopito o le tagata. E taʻua lava i le Feagaiga Tuai. O ana fatu sa maua i nofoaga anamua o Aikupito. Sa faaaogaina Koriander e tagata Eleni anamua ma Roma, ona salalau lea i Europa atoa. I le itu i saute o Rusia ma le Caucasus, o coriander o se vaovao sili ona fiafia, lea e faaopoopo i le toetoe o ipu uma.


© Forest & Kim Starr

Coriander, cilantro (lat. Coriandrum) - Se aiga taʻitasi o le aiga o le Malalela (Apiaceae).

O Coriander o se fualaau aina taʻitasi tausaga taʻitasi ma le faʻamautuina o le fatu 30-50 cm le maualuga. E lua ituaiga o laulaau: petiolar pito i lalo, faigofie poʻo le faʻaogaina, ma le lua poʻo le tolu-vaevaega vaevaeina, faʻatasi ai ma laina laina poʻo vaega uma. O fugalaau e paʻepaʻe pe piniki, fai se faamalu ma fatu.

Laupapa ma eleele

E sili le fiafia i vaega o le semi-shaded i le malamalama, eleele lafulemu ma se gaioiga malie.

Amata matua

A lūlūina i le sefulu tausaga lona tolu o Aperila, o le a tupu mai le fugalaau i le amataga o Iulai ma o fua (fatu) e oʻo i le faaiuga o Aukuso

O lona lau lanu fou e faʻaaogaina e 'ai ai meaʻai, iʻa ma fualaʻau. O fualaau aina o laʻau talavou e 'aina ao leʻi amata ona fanaina.

O fua (fatu) e faʻaaogaina mo meaʻai i le taoina, faia o sausage, sisi o aano o manu, i le gaosia o le ava, pia, i le gaosiga o mea manogi, ma isi.. O fatu Coriander e manaia tele, manogi manogi e faʻafeiloaʻi i le anise. E maua ai le manogi ma le manogi, faʻamaoaigaina i vitamini.

I le kuka, e faʻaaogaina mo salakeke, araisa, puaa falai, apu apu ma le faʻasaoina o fua. Latou te faʻaopopoina i le paluga o meaʻai, ipu fuālaʻau, sauga, goulash, nisi ituaiga o iʻa, faʻapea foʻi kuki meli gingerbread ma kuki masi. Coriander faaleleia le tofo o pi, pi ma lentils. Latou te faʻaopopoina i le kapisi, pate o moa, lanu mumu, applesauce, kāloti, ma faʻaaoga mo le fafagaina o moa.

O laasaga Coriander e aofia ai le acid ascorbic, carotene, kulutin, vitamini B1 ma le B2, pectin, tannins, sugars, sarch, ma isi. O fua e maua mai le 0.5 i le 1.0% o suauu taua. A o faasolosolo, o le fatu e leiloa la latou lanu, o mea e aofia ai le suauʻu taua o loʻo faʻaitiitia. E tusa ai ma vitamini C, carotene, rutin ma isi vitamini, sili atu le coriander i le tele o laau vevela.

Coriander faateleina le manava, faaleleia le moe, faaitiitia le toto maualuga. Coriander o le suauʻu taua e faʻaaogaina i vailaʻau mo le sauniuniga o vailaʻau o loʻo faʻaaogaina e faʻaleleia ai otaota ma faasaga i le faʻamalosi. I totonu o tagata faʻapitoa, o ona fatu na faʻaaogaina talu mai aso anamua mo maʻi manava ma catarrhal, faʻapea foi ma se choleretic ma le faʻamoemoe, sui o le antihemorrhoid.


© Forest & Kim Starr

Lauina

Coriander e fiafia i le malamalama, lafulemu, palapala eleele. E tupu tele i luga o le omea, gley, ma eleele mamafa e faigofie ai ona avea ma se mea manogi.

O Koriander e sili ona lelei ona totoina i totonu o ni afa-paolo nofoaga. 3 kilokalama o fualaau faisua po o manu palapala ma le peat e faaopoopo i le 1 sq. Meter of beds beds. O le moega e eli i le loloto o le 15-18 cm, faʻafefiloi, faʻafeinu ma a maeʻa le 2-3 itula e amata ona toto. Totoina masani, i le mamao i le va o laina o le 15 cm; fatu loloto loloto - 1.5-2 cm. E le suamalie fatu ao le i luluina.

O le totoina o loʻo faia i le tolu sefulu tausaga o Aperila (mai le aso 20 Aperila ia Aperila 28). Faatasi ai ma lenei aso luluina, o le a tupu mai i le amataga o Iulai ma o fua (fatu) e amata i le faaiuga o Aukuso. Ina ia maua le greens i le taumafanafana, e tatau ona e lulu i ni nai vaitau, i le 12-15 aso.

Tausiga

I le taimi o le tausiga o fua o faatoaga, o vao e veleina, faʻafefe tele ma faʻamalo le palapala. I le taimi o le tuputupu aʻe, e le faia le laei pito i luga.

Coriander e faʻafefeina e tusa ai ma le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina.. I le amataga o le tuputupu ae, pe a laiti laau, e faalua ona latou faʻafeinu i le vaiaso mo le 3-5 lita i le 1 sq.m. I le vaitaimi o le faateleina o le tuputupu ae o le tele o laau vegetative (laulaau), faasūsūina le faateleina i le 5-8 lita i le 1 sq.m. O le tele o le vai e faʻaititia i le 2-3 lita i le 1 sikuea mita i le taimi o le matua o fua (fatu), o lona uiga, pe a faʻapipiʻi faamalu ma fua.

Le seleseleina o coriander

O lau Coriander e seleseleina aʻo lei amataina le vaega.. Uu i lalo o le paolo, ona tuu lea i totonu o fagu tioata ma tapuni. O le seleseleina o fatu e amata mai i le aso o Aokuso, faʻamago i le la, ona sasaina lea. O fua o fatu e teuina i taga pepa.


© Forest & Kim Star

Tofiga

Faʻapenaina e fatu. O i latou e sili atu ona muamua o le taumalulu, o fualaau aina ma fualaʻau. O le galueina o le eleele e amata i le taina o le tagutugutu o saito i le loloto o le 6-8 cm (i le taimi lava e maeʻa ai le seleselega muamua). O le suaina o loʻo faia i le loloto o le 25-27 cm E faʻaaogaina le superphosphate i lalo ifo (e fuafua i le faʻatusatusaga): - 400-500 kg / ha, salt salt - 150-200 ma le sulfate ammonium - 100-150 kg / ha.
O le auala o le luluina o le lautele-laina ma le 45 cm laina-avanoa. I totonu o le sone o le lava susu ma i totonu o laufanua mama o vao, e mafai ona faifai pea. Toto i le amataga o le tautotogo po o le tautotogo. O le luluina o le taumalulu e mafai ai ona e maua se fualaau faalua pe a faatusatusa i le tautotogo. O fatu e totoina i le loloto o le 3-4 cm Le fua faatatau o le totoina o le 10-15 kg / ha.

Pe a faʻaleleia mea totō, e taulai faapitoa i le puleaina o vao.. Mo lenei mea, o le muaʻi tulaʻi mai ma le tulaʻi mai o le tulaʻi mai o loʻo faʻaaogaina i le malamalama ma le ala masani. I luga o le laina i luga o le laina ma le foliga mai o laau, o le vaeluaina o laina i le va o laina e faia i le loloto o le 4-5 cm, ona lua mai ai lea o vao e pei o vao.

O le laau e aafia i le ramulariosis, paʻu paʻu ma ua faaleagaina e aphids, bedbugs, moths, etc.

Vaega o Zoned Amber, Early and Kirovogradsky.

Mea tau vailaau

Coriander e aofia ai vitamini A ma le C. E faʻaaogaina o se choleretic, analgesic, antiseptic, antihemorrhoid, faʻamoemoe. I vailaau faʻainitaneti, o fatu laau e faʻaaogaina e avea o se diuretic, gastric ma mausali.

Talosaga

O fuālaʻau 'aina e aofia ai suauu taua ma gaʻo (2 ma le 25%, faasologa), mea e gaosia ai le vevela, sima, suka, ma isi.. O le suauu taua e avea o se mea amata mo le gaosiga o linalool, citral ma isi mea na faʻaaogaina i le gaosia o mea manogi ma vailaʻau. O le suauʻu manogi e faʻaaogaina i le fasimoli ma le gaosi oloa. O le oleic acid e maua mai ai. O le suauʻu kuka e fafaga ai manu.

I le faleoloa o mea taumafa, fatu o le coriander o le falala 'aina, keke, sausage, iʻa ma fualaʻau. I le kukaina, o lālā uma, lea tatou te taʻua o le "cilantro", ma o fatu e faʻaaogaina.

Cuisines of people of Uzbekistan, Tajikistan, o le Caucasus e le mafai ona mafaufauina e aunoa ma le coriander. E faaopoopo Cilantro i fualaau faisua, aano o manufasi, ipu moa, faapea foi susu ma susu susu. E le mafai foi e le lauiloa lauiloa ma marinades ona faia e aunoa ma le coriander. E le gata i lea, i Uzbekistan latou te faaaogaina fatu mo lenei, ma i Armenia ma Azerbaijan - greens. O Coriander o se vaega taua o le togafitiga o le Abkhazian - adjika ma Georgian sauces - satisibeli, tkemali, cornel, ma isi.

I fafo, o le coriander e sili ona lauiloa i Initia, lea e tautua ai greens o se malulu malulu poʻo se taimi e faʻavasegaina ai meaai autu.. O fatu o se vaega o mea faʻafefiloi o meaʻai - curry. O lenei aganuu e faʻaaogaina i Saina, Eleni, Italia, Romania, Siekisolovakia, ma nisi o Aferika.

Le fua faatatau o le tuʻuina o mea manogi mo le tasi ipu (g): fatu-0.1, afifi fou-5-15, dried-0.1-0.2.


© Forest & Kim Starr