Laʻau

Tausiga tatau o le potu aoga i le fale

O le okesene i totonu o se fale lauiloa e maua ai le lauiloa ona e le gata i ona foliga le masani ai, ae faapea foi i lona salalau lautele mo togafitiga faafomai ma e oo lava i lona gastronomic aoga.

O le a lona foliga ma o fea e te sau ai

I Rusia, o le kulimi suamalie o le kāpeti lapiti, o le vevela pupula, o le uumi fiafia. E le o igoa uma ia o se fale aoga aoga.

O le tamaoaiga ile homeland o Aferika i Saute, South and Central America.

O nisi o sui o le aiga tele Kislichny, e numera pe tusa ma le 800 ituaiga, e taatele i Europa.

Tigot lau o le mumu foliga e pei o le cloverO le mea lea, ua avea ma lauiloa tele i Aialani, ma i le tele o isi atunuu Europa e taua o se faailoga o le fiafia ma o se aga masani le tuuina atu i aiga o se faailoga o le manuia, tamaoaiga ma le faamanuiaina.

Tigot lau o le mumu
Bicolor lau
Fugalaau
Fugalaau

E i ai ni laulaau taʻifolu po o ni manoa i luga o petioles umi lea e piilima i le pogisa, e puipuia mai le susulu o le la ma i lalo o soʻo se mea masini. Mo lenei tulaga, e taʻua i nisi taimi o apaʻau o le butterfly.

Ona o le tele o meaola, e mafai meaola faʻaletausaga poʻo le taʻutaʻu taʻitasi, mutia, togavao poʻo vao.

E i ai ituaiga o meaola oona ma popo, ae o le tele o ituaiga o vailaʻau oona o le rhizomes. Masalo lanu uliuli, lanu violisi poʻo lau lanu meamata. E lima-fugalaau fugalaau e mafai ona papaʻe, piniki ma samasama. I le tele o ituaiga, fugalaau e pei o lau.

O aoga o le suka i le tagata

O le kulimi suamalie e masani ona faʻaaoga i le kuka e tuʻuina atu ai se tofo inu i ipu eseese. I totonu o ia maualuga oxalic acids content.

Mai lea mea e mafai ona e faia se vaiinu sili ona lelei.

E le gata i lea, o le suauu e masani ona faʻaaogaina i vailaau faʻasoifua maloloina e togafitia ai faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, faʻamalosia le puipuiga, ma ia togafitia manua ma maʻi eseese ma le tele o isi maʻi.

Sour pies

Auala e tausi ai le laau

Faʻamasinoga

E fiafia i ai fanua mama. Mo le totoina, faʻaaoga se paluga o le 3 vaega o lau laʻau, peʻa, humus ma le oneone na ave i le tasi vaega.

I le pito i lalo o le fagu fugalaau, o se alavai faʻavaivai o vaega laiti o piliki poʻo le uamea lautele e tatau ona tuʻu. E mafai ona maua se laau toto mai paluga, tubers, tipi ma lau lau fugalaau.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Kislitsa - laau mama. I le taumafanafana, e tatau ona fafaga le fugalaau i le 2-3 taimi i le vaiaso, i se faaopoopoga, e aoga le susunuina i aso uma. Faatasi ai ma se faaitiitia o le vevela, e faaitiitia ai le suavai ia mautinoa o le eleele i totonu o le ulo e tumau pea sina susu, ma le susueina o le fugalaau ua taofia.

A iai se taimi e malolo ai, faʻaititia le suavai. I ituaiga eseese, o le taimi e moe ai e amata i taimi eseese.
E tatau ona pamu ma vai inu

Lulu ma moli

E alofa tele i le malamalama. I le fale, e tatau ona tuu i itu i sauté ma sisifo. O le maualuga o le taumafanafana mo lona atinaʻe e + 20-25 ° C.

E tatau ona puipuia le fugalaau mai le susulu o le la. E mafai ona latou faia ni laʻau mumu.

Soʻo ma luga o laʻei

I le taimi galue o fugalaau fugalaau mai ia Aperila ia Setema, e tatau ona faʻaaoga i le eleele faʻalavelave faʻapitoa o minerale1-2 taimi i le masina.

E mafai ona faatauina faʻamaʻi i le faleoloa fugalaau. O le faʻaogaina o le faʻamalositino faʻamaonia i totonu o faatonuga mo faʻamalositino e tatau ona faaititia e le 2 taimi.

Tausiga togalaau vao

I le amataga o le autumn o le taimi o totoe e amata. O le laau na logoina ona tagata e uiga i lenei mea e ala i le taofi o le tuputupu aʻe ma lau paʻu.

E tatau ona vavae ese, ma tuu le petioles 1-2 cm ma tuu i se nofoaga malulu. O se nofoaga maualalo poʻo se nofoaga i lalo o le faletaele e lelei. O le faʻasusuina ma le faʻaleleia o le fugalaau i lenei vaitau e le talafeagai.

O le okesene e malolo

Faamai ma meaola faalafua o le fugalaau

Vaʻaia faʻamaʻi tele. Ae ma le le talafeagai, o le fugalaau e mafai ona maʻi.

  • Aphids. Ina ia fefinauaʻi, e mafai ona e faʻaaogaina se vaifofo o le iniseti poo le aveese o aphids mai laulaʻau ma se omomi mālū na tuʻu i totonu o vai manogi.
  • Spider mite. Ua aveeseina laulaau afaina ma ua togafitia le fugalaau i se iniseti.
  • Shield. O le auala o tauiviga e tutusa ma le faatoilaloina o se apogaleveleve.
  • Gau pala. E ono tupu i le maualalo o le vevela ma le tele o le susu. Ua aveeseina laulaʻau afaina, ua togafitia le togafitiga ma se iniseti.
Togafitiga ma iniseti e faia i fafo, e faʻaofuofu lima totini i lima.

Suiga

Faʻaliliu soo se tautotogo, i le faaiuga o le vaitaimi e moe ai. Mo le toe totoina, e sili atu le faʻaaogaina o fugalaau lapopoa e mafai ona e tuʻuina ai ni nai fatu poʻo ni pulu. Ua faia lenei mea e tuʻuina atu ai le tele o mea teuteu.

O le fugalaau ua tuʻuina lelei i totonu o se fagu fou ma se eleʻele eleʻele, faaopoopo ile eleele ma faʻafeinu.

Faʻatauga auala

Fatu

E masani lava e le faʻasalalau fatu ile iniseti, pe a faatusatusa i le vaega o totoe, lenei auala e faʻalautele ai sili atu ona faigata.

O fatu e toto i le pito i luga o le meaʻai. E le talafeagai le fufuluina o eleele.

E naʻo lou manaʻo e ufiufi le atigipusa o fatu ma se ata vali poʻo le tioata e fatuina ai se aʻafiaga o le kiona. Manatua e faʻaliliu fatu i aso uma ma faʻamama le eleele. O le faamasaniga e manaomia ai le tele o le susulu o le la ma se vevela o + 16-18 tikeri.

Fatu fatu

Tubers ma pulu

Mo le tulaueleele ua ave 5 i le 10 nodules poʻo pululea e tuʻuina ile palapala i le loloto o le 2 cm.

Faatasi ai ma le faʻafeinu masani ma faʻamalamalama lelei, i le tusa o le masina, o le a avea le mea oona ma tupuga totō.

Laʻau ma lau

Mo le faʻaleleia mo le totoina, faʻaaoga laʻau poʻo laulaau a se tagata matua.

Mo tagata amataina, o se laau tipi po o lau lau tuu i totonu o se ipu malamalama po o se fagu vai. A maeʻa aʻa ma malosi, e mafai ona totō le totogo ile eleele.

Laasaga o loʻo taʻavale
Totoina o tipi i totonu o koneteina

Rhizome division

A maeʻa le taimi malolo, o le rhizome a se tagata matua e toso ese mai le eleele, togafitia i se vai mālūlū mālūlū o le potassium faʻasalalau, ona vaevaeina i ni vaega laiti ma totoina eseese.

O nofoaga e tipi e tatau ona togafitia i le malala.

Faafitauli pe a Tupu i le Fale

Oxygen o se laau e le lelei, ma le tausiga lelei e leai ni faafitauli i ai. E tatau lava ona e mafaufau i ni nai mea ma tausi lelei i latou.

  • Kislitsa e le tatalaina lau. O le mafuaʻaga atonu o le ea malulu poʻo le palapala.
  • Toto mou ese. Afai e tupu lenei mea i le taumalulu-taumalulu, aua le popole. Na o se laau e sauniuni mo se taimi umi. I isi tulaga, o le mafuaʻaga atonu o le tele o le susu poʻo le le lava o meaʻai i le palapala.
  • Tuʻu faʻamago. Siaki pe a afaina le fugalaau mai le susulu o le la, pe afai e le susu.
Laʻau e mafai ona faʻamago pe a faʻaalia i le susulu o le la.
Oxygen e le faʻaalia pe a le lava le susu i le ea
O le faʻateleina o le suāvai e taʻitaʻia ai i le paʻu o le laau

O ituaiga e sili ona taʻutaʻua o le suka

Pupii

Laʻau lauiloa ma lau lanu lanu enaena ma lanu paʻepaʻe papaʻe. E sili atu ona matagofie uiga teuteu.

Pupii

Butterfly

O le masani lenei o le igoa taatele mo le potu aoga. Latou te taʻua o ia o se pepe lele. mo le gafatia e teu ai lau. E tupu i le lanu violē poʻo lanu meamata.

Butterfly

Triangular

Sorrel Regnelli (triangular) o se tamai laau laʻau ulaula ma le lanu viole, lanu viole, laititi lau lanu meamata. Na maofa o ia tafatafa tafatafa tolu i le foliga o se tafatolu.

Triangular

Oxalis

O le ituaiga oxalis sili e pei o se pulou. O lau lau lanumeamata e sili ona manatuaina o loto.

Oxalis

Lapatai a Butterfly

Laʻau moli po o le lanu piniki o lenei ituaiga o meaola e foliga mai o butterfly i le tele. O le mea tutusa lea e maua ai le ituaiga o meaola.

Lapatai a Butterfly

Aso ma le po

O le ao ma le po o se tasi o igoa masani mo le ulaula. Fugalaau na maua mo le gafatia e teu ai lau agai i le afiafi ma faʻaalia i le oso aʻe o le la.

Lelei taeao

E toatele tagata e taʻua fugalaau manogi "Le taeao." O le mafai ona tatala mata agai i le la na maua ai le fugalaau o se igoa matagofie.

Madame Butterfly

O Madame Butterfly foi, ua leva ona iloa e i matou, oona. O le fugalaau e ola atoatoa i lona igoa. Laʻau vaivai o le laau foliga mai e lele i le ea.

O totonu o laau e fesoasoani i tagata latou te faʻaaluina le tele o latou olaga i pusa faʻapitoa e tele faʻaputu e latalata atili ai i le natura, aʻoaʻo ia talisapaia le matagofie, fesoasoani e faʻaumatia le atuatuvale ma ia togafitia. Mo le tele o seneturi, latou te latalata mai ia i tatou, teuteuina ma faamamaina o tatou fale ma avea le olaga i aso uma ma fiafia ma fiafia.