O le togalaau

Cherry Tomatoes - Ata o le Tuputupu Aʻe Eseese

O le toatele oi matou e maitauina tomati faapelepele i na o le taumalulu, i luga o pusa o supamaketi. Ma e le o se mea na tupu. O le mea moni, i lenei vaitau latou te le gata ina foliga manaia, ae ia tofo foi i le sili atu nai lo ituaiga eseese i le tofo (e le gata i lea, pe aisea la o le tau o se faatulagaga o le maualuga maualuga). I le taumafanafana, o tamaiti susulu e le lauiloa. O le mea lea, i le maketi i le taimi nei o le ae le faʻapitoaina i latou. I luga oo tatou moega latou te le o ni malo masani foi. Ae, afai ei ai se tasi e laki e saili a latou lava ituaiga, o le a le mafai ona lafoaʻi le cherry.

Cherry Tomatoes.

Le talafaasolo pito i luga o tamato

O le uluaʻi taʻua o tomati faapelepele o loʻo maua i le tusi a le tagata lauiloa o Suedena o le 16 senituri Caspar Baugin "Pinax Theatri Botanici". Ae ui i lea, o faʻamatalaga o tala faasolopito o loʻo faailoa mai ai tamai moa - o le aganuu e mamao mai fou ae le o le Europa. O le mauaina i le vaomatua i le Andes, ua latou o mai i se auala umi ao lei avea ma se fualaau masani mo i matou. Ma ua suia sina vaega, e ui lava o loo tutusa pea i latou ma cherries, o le mafuaʻaga lea na mafua mai ai le igoa "pele" mai (faaliliuina mai le Igilisi - "cherry").

E leʻi leva talu ai nei, i le faaiuga o le 20 senituri, na maua ai e le au saienitisi Isalaia se poloaiga ina ia "faʻaleleia" le peleni, ma o le mea na i ai na foliga mai ai tomato atonu e sili ona teuina, gaosiga o masini, ma le tausiga faʻapitoa. I se upu, matou te mauaina na tamato faapelepele ia e masani ai i tatou taitoatasi i aso nei.

I le taimi nei, o lenei vaega o tamato e sili atu i le 100 ituaiga ma hybrids. Ma o lenei ua faigata ona talitonu e na o le afa seneturi talu ai e toetoe lava leai se mea na iloa e uiga ia te ia.

O faʻamanuiaga o le siakiina o tamato masani

O le lauiloa o tamato "pele" o loʻo agaʻi i luma i se tulaga maualuga. Ma e le o se avanoa. I le faaopoopo atu i le tofo lelei, e sili atu le malamalama nai lo ituaiga o fualaau aina tetele, fualaau suamalie, ma le mafai ona fua mai i ni gutu, e taua i le tausia o le lelei (e aunoa ma se tofo), maualuga le gafatia, le lelei i tulaga tuputupu ae ma le faigofie o tekinolosi.

Cherry e vave ona tuputupu ae. Ua totoina laau malolosi. Fualaau e fua i le lapoa ma foliga. Rip lelei lava. I le tele o tulaga, o loʻo faʻaalia i le maualuga o le gaosiga. E masani ona faʻaaogaina: mo le teuteuina o ipu, faʻasoa i salati, gafa, faʻamago, mago. O le tuputupu ae ia i latou o se fiafiaga!

I le faaopoopoga, o le tele o ituaiga ma hybrids o lenei vaega o tamato o loo faamatalaina i se maualuga maualuga o le lycopene, e le gata o se antioxidant malosi, ae o se mea foi e faamaloloina ai le cardiovascular system, faapea foi ma beta-carotene - o se "elixir" o le talavou ma le umi. " O le Kerisimasi e toetoe lava faaluaina le tele o meaʻai mama, suga. I se upu, i le tele o itu, latou te aloese mai o latou uso matutua.

Vaomatua tomato faapelepele i luga o lala.

Eseese ituaiga ma ituaiga o pele

O gaioiga galue ua taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, i aso nei, o tamato "cherry" ua maua ituaiga o lanumeamata, paʻepaʻe, samasama, moli, lanu mumu, piniki, uli, lanu violē ma faʻamaʻi. E i ai la latou lapotopoto, foliga e pei o le paleni, fualaʻau, pei o fualaau. Toa suamalie po o le afaina. E i ai a latou meaʻai faʻapitoa ma mulimuli ane (melo, fugalaau, blueberries).

O le Cherry foi e ese mai i le fausaga o le pulumu, lea e maua i foliga o se fusi, o se sasa (o paga o mea tau pisinisi e sili atu i le 1 m), o se faamalu, o se tamai pulumu, ma o se foliga o se foliga faigata. I ituaiga eseese, o le pulupulu o le a taofia mai le 12-20 i le 50-60, ma o nisi taimi o nisi fua.

O le mamafa o tamato o peleti e eseese mai i le 7 i le 25-30 g. O tomato e 'eseʻese i le natura o le atinaʻeina o le vavao, vaevaeina i le fuafuaina, le faʻaletino ma le semi-determinate.

Faʻailoa faʻamaoni ituaiga (umi, e leai se tapulaa faʻatupulaia)

O le vaega e sili ona toʻatele na faʻamoemoeina e ola i greenhouses (ae faʻataʻitaʻiina e le au amateurs i luga o le laufanua ma luga o faleta).

O le umi o le faʻavae o tagata taʻitoʻatasi e eseese mai le 1.8 i le 3.0-3.5 mita. O le tele o fualaau aina e mai i le 25 i le 30 g. Ona o le natura o le tuputupu aʻe, e manaʻomia ona puipuia ma totoina i taimi uma.

Faataitaiga o ituaiga ma hybrids: "Zlato", "1000 ma le 2 tamato", "Amako F1", "Dance with Smurfs", "Black Cherry", "Ildi" (e manaia i se pulumu foliga, Yellow Cherry "," Barberry "," Chio Chio San "(e oo atu i le 50 tamato i se pulumu)," Healthy Life "," Elizabeth "," Yasik F1 "," Savva F1 ".

Semi-Mataʻituina Cherry (Ogatotonu)

O le umi o le kulupu o tamato e oʻo mai i le 1 i le 1.8 m. O le tele o fua ile lanu e mai le 3 i le 6 cm le mamafa - mai le 15 i le 25 g.

O ia tamato e masani lava ona le toe tupu pe a uma ona fausia se pulumu 8-12. Latou te manaʻomia le puipui ma le laasaga. Ona o le tele o taimi o le apicalization (faatupulaia o le tuputupu ae), lea e tupu ona o se popolega, ua fautuaina mo le galueaina i ni ogalaau.

O faʻataʻitaʻiga o le peleni: "Lycop Cherry", "Honey Drop", "Bourgeois Prince", "Beach Cherry", "Kira".

O ituaiga o meaʻai laiti ma ituaiga o meaʻai e talafeagai mo eleele puipuia, ma o mea pito i lalo e sili ona lelei mo moega.

Tomato "Lycop Cherry".

Fuafuaina (maualalo) pele

Le laʻititi laʻitiiti, ae faʻaauau pea ona maua le lauiloa. O loʻo i ai se vaʻaiga laʻitiiti, faʻatapulaʻa mai le 0.2 i le 1 mita le maualuga. Ole fua ole fua ole fua ole fua ile fua ile 1 i le 3 cm le mamafa - mai le 7 i le 15 g.

O sui e fesuisuiai (latou maeʻa lo latou tuputupu ae ma se fugalaau fugalaau) i le 4-5 po o le 6-7 faila palasi. E eseese i latou i le malosi. E mafai ona aveese mai tamato mumu mai ia i latou mo le 70-90 aso pe a uma le germination.

Ona o le laiti o le aʻa ma le tele o ituaiga ma laau toto e oo atu i le 50 cm le maualuga, e masani ona faʻaaogaina ai ni laau fiafia e ola ai i totonu, i luga o le faapaologa, o se mea teuteu. Ae ui i lea, latou te le manaʻomia ni pine, ma e masani ona taofiofi, e pei o pito taʻitasi o nei laau e muta i se pulumu, ma i se tulaga lautele o le togavao e teteʻe tele i le fale. O le gafatia mo meaʻai-tamato e tatau ona i ai se voluma e 3-5 pe sili atu lita.

O se faʻataʻitaʻiga o ituaiga eseese ma hybrids o cherry o: "Unicum F1", "Verige F1", "Mirishta F1", "Vranats F1", "Nivitsa F1".

(30-30 cm), "Minibel" (30-40 cm), "Vaʻai Faʻamanatuga" (30-40 cm). ), "Arctic" (e oʻo i le 40 cm).

Avanoa eseese mo le ola i totonu o ato tautau: "Cherry Falls" (umi o le paʻu e oo i le 1 m, maualuga o le vao 15 cm), "Meaʻai tele" (umi uʻu e oo i le 60 cm, maualuga o le vao 15-20 cm), "Garden Pearl" (umi laina 30-40 cm), "Citizen F1", "Auro lanu". I totonu o le ato e tasi, mo le sili atu ona teuteu, e masani ona totoina laau totō 2-3, o nisi taimi e faʻafefiloi fualaʻau mumu ma fua samasama.

Aofaʻi tomato faapelepele.

Vaega o le tekinolosi meaʻai o tamato faapelepele

I se tulaga lautele, o le tekinolosi mea taufaatoaga o tamato faapelepele e toetoe lava a ese mai le tausia o ituaiga masani. Latou te ola aʻe foi i fua, sei vagana ai ituaiga o ituaiga o loʻo totōina i totonu o ipu, masini poʻo luga o moega. I le laasaga o le 3-5 laʻau moni, latou te filifilia. I le 55-55 tausaga o le matua, ua siitia atu i le eleele. 10 aso ao leʻi totoina, ua faʻamaʻaʻaina laau.

O le totoina o tamato i se vaitaimi o le 35-45 cm, 2.5-3 laau faʻavaʻai luga o le sikuea mita e tasi. Laʻau o loʻo maualalo le olaola e tele lava.

Faʻamatalaga faʻamaoni ma ituaiga o hybrids e faʻateleina i le tasi, o nisi taimi i lua pu. Semi-fuafuaina - ma i le lua pu, ma i le tolu pe fa i le laufanua avanoa.

Talu ai ona o laau uumi maualuga e le gata ina ola tuputupu ae, ae vave foi ona tupu lapisi lapopoa, e faaaoga mo le pine pine i le tele o taimi i le vaiaso. O ituaiga meaʻai ma hybrids e le o fanau, ae pe a vevela, vela le vao.

I le fuafuaina o tamato, e leai se mea e tupu ai laʻau, aua o lenei mea e mafua ai le faatuai o latou atinae. Ae mo tagata e le faʻamaoni ma le maʻoti, pe a uma ona pikiina i lalo le tolu o pulumu o le ova, o le teuteuina muamua o lau o loʻo faia, aveesea mea uma o loʻo i luma o le pulumu lona tolu. O lenei mea e maua ai le malosi i le matuuga o pulumu, e le gata i lo latou pito i luga, ae faapena foi i le pito sili.

A maeʻa ona aveese muamua pulumu matutua, o le laasaga lona lua o le laulauina o laʻau e faia, o le taimi lenei e tuʻu ai laulaau naʻo luga o le pale (e le fautuaina e faʻaalia uma laau). Mo le mafuaʻaga lava e tasi, ia Aukuso (masina muamua ao leʻi oʻo i le faaiuga o le vaitau), o le pito i luga o le laau o loʻo faʻapipiʻiina i ituaiga o meaʻai ma faʻaʻauʻau.

Tulimulitaʻi tuputupu aʻe, e taua le manatuaina o loʻo latou matuā manaʻomia le toniga o le susu o le palapala ma o lea e manaʻomia ai le faʻamalosi masani. Latou te tali atu i le lamala e ala i le vevesi o fualaau, afaina. Ae e le mafai ona faʻafefeteina, ona o lenei mea e mafua mai i le atiaʻe o faʻamaʻi. Ina ia faʻamama le eleele, o le tamato e mulumulu lelei.

Pe a tutupu aʻe laau o cherry i totonu, o laau e tuu i luga o faamalama lagisa. I taimi o le taumalulu ma le timu, latou te manaʻomia se moli faaopoopo.

O le aveesea o tamato "cherry" e fautuaina i le tulaga o le matua atoatoa. Aumai i le lanu enaena po o le lanumeamata, latou te matua, ae latou te le tofo ma leai ni o latou manogi manogi. O fua e seleseleina e pulumu e teuina umi nai lo le vaʻaia eseese.

Afai e te totoina tomato faapelepele i luga o moega po o luga o le faletusi, faamolemole faasoa mai lou poto masani i faamatalaga i le tusiga. O a ituaiga eseese e sili ona e fiafia i ai? Aisea?