Laʻau

Laʻau matagofie o "Orchids Matagofie"

Ua leva ona avea o kulimi ma faatusa o le totoina o laau toto matagofie. E leai se malosi ma e le mafai ona faʻamalosi, latou te manaʻomia le gauai faʻapitoa ma ofo atu e faamemelo i fugalaau matagofie, lea e le mafai ona tutusa tutusa. Ma mo le lelei o la latou lalelei, o le tele o fai togalaau ua saunia e onosaia faigata o le tausiga, ma fatuina ni tulaga faʻapitoa faapitoa, ma talia le mea moni o laulaau o penefiti uma e le o se mea ofoofogia. Ae o loʻo i ai tuusaunoaga i tulafono uma: i totonu o se aiga tele o orchids ei ai foi laau e sili ona lauiloa e le o fugalaau, ae o laulaau. Mo lo latou matagofie, manatuaina o maa taua, po o ni metala eseese, na faatumulia i toetoe lava o mea sili ona taugata, o ia ituaiga o togi na taua o le "taua." O le mauaina o ia mea e le faigofie, ae o laau taʻitasi e matua le mafai ona faʻaaogaina. Ma e ui lava e le mafai ona taʻua i latou o ni meaʻai e le lelei ma le faʻaleagaina, o le lauiloa e le masani ai o nei meaola e tatau ona tuʻuina i luga o le pa faatasi ai ma laʻau sili ona lelei.

O le fufuluina o le sosaiete e lapopoa. © maria kuzupi

Mamanu matagofie o laʻau o fesuiaiga o taʻaloga

E leai se isi mea e sili atu ona lelei nai lo le mea e le lelei. O nei laau toto e mafai ona mitamitavale i se lanu lanu e le masani ai ma mamanu, faapea ma fugalaau matagofie. Ae le itiiti ifo o loʻo faʻaalia i latou i le alofa mo tulaga faʻatupulaia, ma le maualuga o le tausiga. O se tasi o faʻailoga autū o taʻaloga uma o loʻo taʻua o se taimi tapulaʻa teuteu. A maeʻa lau vaʻai matagofie, o le a vave ona leiloloa laau i le aoina ma e le o ese mai le isi vaega o mea totō o loo i ai i le taumalulu. Ae o loʻo i ai se mea e ofo ai i lenei tulafono. O taʻavale pele poʻo viliva e faʻalelei pea i le gasologa o le tausaga ma foliga fou i soo se taimi.

Ae ui i lea, o le aoga sili lava o nei mea e le masani ai, ae le o le sili atu ona sili ona matagofie o laumei o se laʻau e sili atu ona mataʻina, e le maualalo i le matagofie i fugalaau o meaola lauiloa. E le mafai ona valaʻau le lauolaola lanu o togi. Motley, e ofoofogia, o le taimi nei e tosina atu ai le gauai i se taaloga o mea lanu ma mea e le masani ai o veins e susulu moni lava i laulaau. O nei ituaiga o kulimi e taua tele ona o le mea moni o le fua o laʻau e faamanatu ai maʻa ma veins o metali taua. O le igoa lona lua o lenei vaega o teuteu teuteu laiti laiti o le igoa pito sili ona tauagafau "vevela teuteu."

O a mea taua taua?

O pulu vevela o ni mea laʻau faʻapitoa mai le aiga o Orchid. A aunoa ma se faʻasesega, o laau uma lava o lenei vaega o togi e laiti ma faʻaputuina. I le natura, e mafai ona maua ni paʻu o le itumalo i Madagascar, Ausetalia, South ma East Asia. O nei ituaiga e eseese ma laʻau oona, teuteu i se lauulu matagofie, siliva po o auro vela, upega ma pusa o mamanu. O loʻo i ai se kulimi faavae, lauulu, lanumeamata lanumeamata poʻo le lanumeamata lanu meamata e faʻapipiʻi ma mamanu faʻamalamalamaga. Ae o le a le mea e le mafai ona mitamita e le fesuisuiai o le toso ma le mautinoa o le matagofie o le fuga. E laʻititi lava i sui uma o le aiga o le orchid, ae i le taimi lava e tasi e mafai lava ona ofo i ni mea e le masani ai. O orchids matagofie e maua ai fugalaau laiti faigofie, e masani lava o lanu paʻepaʻe, e aoina i pulumu masiʻese o mea leaga. Faʻasaga i tua o laʻau-lanu meamata lanu meamata, o fugalaau e foliga mai e susulu ma maofa faigofie, ae i le taimi lava e tasi o le eseesega e faʻaleleia ai lo latou lalelei tauagafau ma tosina mai ai le gauai atu i mea taua o le laau. O se faʻafitauli le mautinoa o nei meaola o se manogi malosi foi.

Macodes petola. © 2.5JIGEN

Ituaiga o Ituaiga Faʻailoa Taua

E ui lava i le mea moni, o le natura e mafai ona e mauaina pe tusa ma le 220 ituaiga o mea teuteu eseese, ae na o nai ituaiga meaola ua salalau i totonu o le aganuu. O le kulupu o le kulupu o totonu o le fale e tuʻufaʻatasia 6 ituaiga o laau, e le o mea uma e lauiloa. Tolu taʻitaʻi taʻutaʻua i totonu o vaʻai taua sosaisia (sosaisia), faatulagaga (tulafono laiti) ma anectochil (iaectochilus) E le masani ona maua i le aoina faila (faila), Seuxine (zeuxcine) ma talofa (talofa), e ui lava o lanu mananaia o uiga ia.

Faʻatonu (tulafono laiti) - faʻafeiloaʻi epiphytes poʻo le terrestrial orchids faʻatasi ai ma vaʻa fetolofi e oʻo atu i le maualuga o le 7-8 cm ma le faʻafefeteina. O se tasi o ituaiga sili ona lauiloa o taʻalo taua. Makodez Petola (macodes petola) - laau faʻasolosolo e fua mai ai laʻau lelei atoatoa e oʻo i le 7.5 cm le uumi ma se lauulu matagofie ma le faʻasalalauga fou. O le lanumeamata lanumeamata, lanumeamata lanumeamata, emerald poʻo le lauulu o laulaʻau lau lapopoa e fesoʻotaʻiina e veins longitudinal, i le va o mamanu eseese e feeseeseaʻi ma se 'ie vaʻavave manifinifi. Faafetai i se tuufaatasiga faapitoa o lanu lanu, e foliga mai o laulaau o le Makodez e teuteuina i le laupepa auro po o le gaioiga. O lenei ischid e mafai ona fatuina i 20 paʻepaʻe papaʻe-lanu, ma le tele, e sili ona maualuga i luga o paʻu i le autumn. A maeʻa ona fuga, e mate le uaua tuai, ma fai auala i fafo.

Macodes Sanderiana © saibaiman

Afai ole Makodez Petola e le sili atu i le 7-8 cm le maualuga, ona avea lea o se foliga tele ma sili atu ona mataʻina Makodes Sandera (Macodes sanderiana) e mafai ona mitamita i se maualuga maualuga (mai le 15 cm), ma laʻau e sili atu i le 15 cm le umi, ma le faʻamaʻi paʻu o veins susulu.

Dossinia (faila) foliga foliga tutusa lava ma faatulagaga. Ae o loʻo iai ona laʻau lapoa ma le vevela o veins. I le potu o aganuu, e na o le tasi le ituaiga - Dossinia Marble (faʻailoga marmorata).

Marble Dossinia (Dossinia marmorata). © DokuMushi

Na muaʻi lauiloa o le hemaria (haemaria), ma i nei aso ua maua ai se igoa faaletulafono sosaisia, po oludizia (sosaisia) o se orchid taua e mo le faatauina atu i totonu o se ituaiga meaola e tasi - lisiaisia ​​multicolored (ludisia discolor), matou te fetaui ma fesuiaiga o le igoa Ludisia i lanu eseese ma lanu e lua.

Hemaria po o Lusiaisia ​​- o se laau e sili atu lona mamana nai lo Makodez. E i ai ona lauʻau fugalaau ma lau oval e matagofie ona itu, lea o loʻo faʻaalia ai foʻi ma ni faʻatusatusaga. Faʻasaga i tua o laʻau lanu moana pogisa, faʻapipiʻi faʻapipiʻiina, faʻafeiloaʻi ma vevela paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe. Lulu malamalama e sosoʻo atu i le nofoaga o matagofie matagofie matagofie o olive poo le lanu violē. O le pito i tua o le lanu na valiina i le lanu enaena lanu violē, e ese le matagofie ma le matagofie o mamanu i le pito i luga. O lenei laau e maua mai ai fugalaau kulimi o loʻo fausia ai ni mea e sili ona matagofie.

O Lusiasi ia lava e foliga mai o se tamalii, agaalofa, o se mea moni. O Lusiasi e tele ituaiga ma ituaiga: mai le lanu lanu mumu ma lanu enaena ma lanu piniki o foliga "Dawsoniana " i le papaʻe paʻepaʻe "Alba "uliuli ma le siliva "Odina"Ma se ituaiga o ituaiga"Velvet"- lanumeamata lanumoana ma vevela susulu o le tutisia"Green vevevet"Emerald"Emerald velvet"Bluish"Faʻailoa le vevela"Bluish"Savhire velvet"Fufulu lanu piniki"Lanu mumu"Silver"Silver vevetvet"Marshy"Jasper velvet“.

Ludisia multicolored (ludisia discolor). © chipmunk_1

Anectochil, poʻo se faʻamaumafaufau (aneochylus, iaectochilus) e le sili atu i le 15 cm le maualuga ma ua teuteuina foi i siliva po o auro. O mamanu i luga o lanu lanumeamata poʻo le lanumeamata-e foliga mai e pala, faʻamalosia lelei le lanu matagofie ma le foliga le lelei o fua o fuamoa ma se pito mataʻutia. O nisi taimi o veins e ufiufi le laupepa i se aofaiga o le lanu faavae e toetoe lava a le vaaia. O laʻau e lapoa atu nai lo Macodez, ma o le toso lava ia e fai ai se masini tele. Ae o le mea e sili ona maofa ai i lenei orchid, o le ogaoga tele, e foliga mai e le tutusa ma le laau totino, o loʻo maua ai se lalelei matagofie o fugalaau manino.

O mea faapitoa e teuteuina o ituaiga ia e pei maochychylus matagofie (anoectochilus formosanus), anectochylus o roxburg (anoectochilus roxburghii, o nisi o pepa o loʻo tufatufaina i lalo o le igoa royal anactochylus (toe faʻafouina) ma faʻafeiloaʻi (anoectochilus vittata) Le masani ai anectochylus sikkimsky (anoectochilus sikkimensis, i le aso ua toe faʻaaogaina e avea o ni nai-afipolo puupuu (anoectochilus brevilabris).

E tatau ona vaʻaia ma faʻataʻitaʻiga (anoectomaria) - o se kulupu e le o iai ni faaletonu o anectochylus i le tausiga, e le manaʻomia se taimi malologa.

Ata faʻafeiloaʻi (Anoectochilus formosanus). © Lourens Grobler

Tala lelei pe leleila (talofa) o laʻau e sili atu i laʻau, laʻau matagofie tele, valiina i le tele o lanu lanumeamata. O fafo e tele ma mulimuli mo le tele o tausaga. O veins o nei kulisi e le o ni mea emea, ae piniki pe papaʻe, e toetoe lava a le lanu moana. Goodyear maofa, poʻo le herpida (telefoni lonapida) o le mea sili ona lauiloa. Le masani ai uila e fetolofi (talofa toe mafaufau), talo lelei (O le mea sili ona lelei) ma fuga lelei (teleyera pubescens).

Goodyra furry (Goodyera pubescens). © Robertofeaster Toe tali mai Goodyera. © Gary Walton Goodyra reticulata (Goodyera reticulata). © red_wonka

Tausia tausiga taua i le fale

Talu ai ona o lona tulaga faigata ma le tulaga o laau taua, o vailaau eseese e masani ona avea o se tasi o vaega sili ona faigata o le orchid e ola. Ae o sea manatu e le atoatoa. Tau lava mo nei ituaiga meaola e tatau ai ona faia ni tulaga maʻoti ma faatumauina le mausali mausali ma le vevela o le ea. A leai, o le tuputupu ae ia i latou e oo lava i tulaga o potu e le faigata tele. Afai e te aoina kulupu, ona mafai lea ona e faʻaaogaina meaola taua e toe faʻatumu ai le fua o laau i florariums, fua o fugalaau, mini-greenhouses. Ae e mafai lava ona tupu ni fomaʻi teuteu i totonu o greenhouses ma nofoaga masani e nofo ai.

Malamalama mo vailaau eseese

O le auala pito sili ona faigofie e filifili ai se moli manaia mo aschids taua. O nei ituaiga o meaola e faʻapitoa, ae manaʻomia le faʻamalamalamaina o le malamalama, e le mafai ona tu saʻo le la ma e le tali lelei e oʻo lava i le malulu o le paʻu. Faatasi ai ma le ufiufi, e na o ni faʻataʻitaʻiga ma lelei lelei lelei, e sili atu ona mataʻina pe a tupu aʻe i tua o le potu. Ae i le taimi lava e tasi, latou te ola tutusa lelei i lalo o le malamalama faʻamalamalamaina, ma i tulaga masani. Ona o le mea moni o le tausiga faifaipea e mafai ona suia atoatoa i le malamalama, e mafai ona tuʻuina i luga o faʻamalama otaota, ae faʻapea foʻi i potu sili ona pogisa o le fale (mo se faataitaiga, i totonu o le faletaele) poʻo totonu foi.

A oʻo ina tupu aʻe i tulaga masani, e sili ona tuʻuina i le sasaʻe sasaʻe ma sisifo. Faʻamatalaga e le faʻamalamalamaina, ia lava le malamalama mo le 12 itula i le aso pe a nofo le phytolamp i se mamao e 30 cm mai le laau.

O le mea moni e faapea o laau totino latou te faailogaina le manaomia ona faʻamalosia le faʻamalamalamaina, pe, i se isi itu, faʻaopopo le lanu i le aganuʻu e faʻataugofie ai le gaosiga o "siliva". Faatasi ai ma le susulu tele o le malamalama, o fugalaau ua teuteuina e maua ai laulaau ua tele lava fetuutuunai, tuusao pe, i se isi itu, ua leai se mea. Ae i totonu o le paolo o laulaau e laiti, e tele foi le vevela i luga o le tipu, o le aufaigaluega o loo faaumiumi, e faailoa mai ai o le peleni faapelepele e manaomia le tuuina mai o se malamalama susulu.

Roxburgh aneochilus (Anoectochilus roxburghii). © tangansejuk

Tulaga o le vevela mo fomaʻi teuteu

O faʻamatalaga e uiga i le faʻaʻamuʻona o mea taua e masani ona fesoʻotaʻi ma mea o le vevela. O le mea moni, o le tuuina atu ia i latou o tulaga lelei e faigofie lava. O laumei lapopoa e lagona le manaia i le tele o potu masani o le vevela. Latou te le mafai ona tatalia le malulu malulu, faʻaitiitia le vevela i lalo ifo o le 18 tikeri. Ae latou te le fefe i le vevela ma ua toe lelei ona toe faʻaleleia e tusa lava pe i ai le fesuiaʻiga o le vevela i luga ole laititi. O le faʻaititia o faailoilo i lalo ifo o le 18 tikeri o le a taʻitaʻia i taimi uma i le leiloa o laʻau teuteu ma le amataga o le vaitau fuga.

O meaola taʻitasi ua i ai a latou lava manaoga patino: E fiafia le Ludisia pe a oʻo i le taimi o le vevela i le po e 4-5 tikeri maualalo ifo nai lo le aso (ma Makodes ma isi vailaʻau teuteu e ola lelei i nei tulaga).

E naʻo le aneochichilus e manaʻomia se taimi malolo pe a uma le fugalaau: mo lea mea, a itiiti ifo, o le vevela e faʻaititia i le 2-4 tikeri mo le taumalulu.

Macodes petola. © Anhariel

Faʻamamafana ma fafaga

O le tuʻuina atu o le malūlūlūlū i vaʻaiga faʻafefeteina faʻafefeteina, o le taimi sili lea ona faigata i la latou faʻatoʻaga. Talu ai ona o lenei tulaga maualuga, o ia ituaiga o kulisi ua faatulagaina e pei o laau toto e sili ona olaola i totonu o greenhouses i totonu po o fualaau faisua. Ae i le tulaga o fua o le suamalie e mafua mai i nei laau totō, o loʻo i ai le tele o faʻamatalaga sese. E sili atu le manaia o orchids matagofie i potu masani, e le manaʻomia ona faʻaalia i totonu o le florarium, talu ai e mafai ona maua faʻamaoniga lelei o le humidity i le na o le faʻapipiʻiina o se mea e faʻamaualalo. O le sili atu le faigata o le puleaina, o loʻo tuʻuina atu i luga o fuainumera o le suavai. O isi e manaʻomia le faʻamamaluina pe a ma le 70%.

O totoga o le kulupu o vailaʻau taua e manaʻomia ai le faʻaogaina lelei o le suavai, ma e tatau ona faia le faʻatinoga i taimi pupuu. O le vevela atoa, faʻagogoina o le masini e oʻo lava i le ogatotonu e le mafai ona faatagaina. O vavaega matagofie e ola lelei pe afai o loʻo tumau pea le mautu o le eleele ma e naʻo le pito i lalo o le vai e mamago. O le faʻafeinuina o togafitiga e faʻapitoa poʻo le faatofuina i totonu o le vai e faʻamamafa ai le soʻo. I le tau malulu, o le suāvai e faʻafetaui e tusa ai ma le fua o le faʻamamago mai le eleele. Na o le anectochilus i le taimi o le taumalulu, o le faʻaitiitia o le faʻamamaʻa e tusa ma le afa.

Ole taulaiga faapitoa e tatau ona totogi i le suavai. Mo vailaʻau faʻafefeteina e faʻaaogaina le faʻafefeteina, timu, vai vevela poʻo vai inu.

Ludisia multicolored (ludisia discolor). © Peter Moxham

Fertilizers mo mea taugata

O laʻei pito i luga mo taʻavale taua e faʻaaogaina i le auala masani, i totonu o le suavai ma le vai mo le faʻavaivai. Mo nei togalaau, e fautuaina e faʻaaoga le fuataga atoa e fautuaina e le gaosimea, faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga ma le taimi e tasi i le 3 vaiaso i le tautotogo ma le taumafanafana ma 1 le taimi i le 5 vaiaso i le autumn ma le taumalulu. Ae e sili atu le faʻaaogaina o fomaʻi i le taimi, ae ia vaevaeina i le 2-3 vaega ma faʻaopopo sina taimi i taimi uma e faʻafeinu ai. E leai se malosi, o le tele o faiga masani e mafai ai e oe ona maua se faʻamautinoaga sili ona lelei o meaʻai, faʻateleina o le tuputupu ae o le sili ona mataʻina.

Mo vailaʻau faʻafeiloaʻiga, na o fugalaau faʻapitoa faʻalautele e faʻamoemoe mo sui o le aiga orchid e mafai ona faʻaaoga.

Tanie, sui ma le totoina

O faaputuga e totoina ai se inisiua faapelepele e tatau ona tuuina atu i ai le tele o le gauai. E pei o vao masani, o ituaiga meaola eseese e tatau ona tupu i ni pusa faapitoa mo nila ma ni pu e le gata mai lalo, ae i luga foi o puipui. Mo nei mea totō, o le vaalele i le mea e fai ai le tino e taua tele. Mo Faʻatonu Petola, e tatau ona e filifilia ni atigipusa vavalalata ma se lapoa e tusa ma le 6 cm (ae mo isi togi mai le vaega taua e le tatau ona e filifilia ni pusa lapoa).

O le eleele mo vailaʻau faʻasolosolo e faigofie foi ona piki. E sili ona lelei le faʻatau o se mea faapitoa mo nei mea matagofie e faʻamoemoeina mo ni orchids. Ae e mafai foi ona e faia lau lava palapala mai le palapala palapala, oneone lapoʻa, paʻu paʻu o le pine po o le moa (pe mai le palapala laʻau ma masi, pine o pine, vermiculite ma le pefu laupapa).Mo le sosaisia, o se mea e faʻasolo i luga o le peat e talafeagai, ma o le afa o le vaega o laʻau paʻu ma le paʻu paʻu ua faʻaopoopoina. Po o fea lava filifiliga e te filifilia, ia mautinoa ia mautinoa o loʻo i ai moni se faʻaopoopoga o le sphagnum i totonu o le meaʻai. O se inisiua taua e le gata ina manaomia ai se mea laititi e mafai ona lelei le faatumauina o le susu, ae o se eleele teuteu foi e le faaleagaina ai le lauusiusi matagofie. Ma le tausiga lelei, o le galu e vave ona atiina ae vave, tuputupu ae, fai se lanu meamata mo laʻau matagofie. O le elemene o le mea e fai ai le fulufulu o vevela e le tatau ona sili atu nai lo le 6.5-7 pH.

Marble Dossinia (Dossinia marmorata). © earl

E leai se mea e sili atu ona taua nai lo le filifilia o le mea saʻo le mea e fai, o le faʻatauina lea o le faʻavaivai malosi. O mea faʻaleleia, aemaise lava pe'ā faʻaaogaina le vermiculite poʻo le perlite, e mafai ona faʻaopopo i le mea e fai ai le mea lava ia. O le gaoioi e faʻatinoina e pei ona tatau ai, e tusa ai ma mataupu faʻavae e pei o masani masani.

Pests ma faʻamaʻi o vailaʻau taua

O nei laau e le mafai ona mitamita i le malosi tele o teteʻe atu i faʻamaʻi. Faatasi ai ma le tele o le atinaeina o sphagnum, o le le lava o le puleaina o fatu, o fualaau taua e faamataʻuina e le pala. E mafai ona e tauina na o se faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi ma le faʻamalosia o le mea e sui ai. A oʻo ina faʻalaʻi faʻamaʻi pipisi i totonu o vaʻai taua, i le faailoga muamua o le faʻaleagaina, e tatau ona vave aveʻesea laʻau ua palaina ma togafitia fasi pepa i le koala.

Taufaʻatau faʻamatalaga taua ma faʻamaʻi. O le solia o faailo lelei o le susu i luga o le lanu mumu lanu meamata e vave ona aliali mai. Pe a faʻaaogaina mea e saunia e le tagata lava ia, e mafai ona faʻaleagaina peladisi faʻasalalau mai slugs ma gata, faʻapea foʻi ma le faʻamaʻiina o le masini ma mea e le masani ai. E masani lava ona taʻitaʻia atu ai i le faʻaleagaina o mea leaga. E sili ona lelei le taulimaina o lenei faafitauli e ala i le tipiina o laʻau ma le gaosia o fasi pepa, sosoo ai ma se faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Goodayra, poʻo le herpida (Goodyera herpida). © Eric Hunt

Faʻapenaina o vailaʻau faʻavasegaina

O taʻaloga matagofie e taʻua o se tasi o mea sili ona faigofie i ituaiga o ituaiga. O laau totino uma o le faʻalapotopotoga faʻapitoa e iloga i le gafatia e aʻa ai aʻa. O le taimi lava e faʻasaʻo ai e le laʻau le sili atu ma le lima laʻau (e fa o le a amataina i luga ia i latou), o le aʻa maualuga o le a faia i lalo o se tasi o lau muamua. E mafai ona e tipi ese le pupu mo le totoina pe afai e lua ni laupepa i lalo o le aʻa ma e le itiiti ifo ma le lua ni internodes o loʻo i luga aʻe (o le tipi e tatau ona faia i ni nai centimita i lalo ifo o le aʻa, ae le oʻo i le pito muamua). O le taina o se ituaiga o mea e faigofie tele. A uma ona pefu le tipi i le malala ma totoina i totonu o se mea e talafeagai mo le togi, e vave ona aʻa ma amata ona tuputupu ae.

E mafai ona vaeluaina tagata matutua, malolosi mamanu, tuʻuina atu i vaega taʻitasi o le a tumau pea 2-3 pupuʻaleʻa atoa ma ni lau.