Laʻau

Lovage

Lovage (Levisticum) o se faʻatoʻaga tele mai le aiga o Celery ua sili ona faʻaaloalogia ma lauiloa mo lona tofo ma mea tau vailaau. E taʻua e tagata o le alofa-mutia, mauga falesa ma le fagafao. O le aganuu e faʻalauteleina e fatu, vaevaeina o le vao, e mafai ona ola i totonu o se fugalaau e pei o se fale i totonu ma e oʻo lava i masina mālūlū malulu e mafai ona e maua ni laau fou ile lima.

Faʻafefe faʻasaga i le malulu ma le vevela o le vevela. O ia o se tasi o laau muamua e ala mai i le amataga o le tautotogo, o ona lau lanu lanumeamata o loo vaaia e oo lava i toega o le kiona. O ona uiga iloga e tasi ma le afa poʻo le lua mita le maualuga ma se fuainumera tele o laulaʻau lanumeamata e oo atu i le 50 cm le umi, maualuga paʻu ma le faamalu o le faamaluga mai fugalaau papaʻe ma fatu lapopoa ua maualuga ona tupu mo le tolu tausaga.

Samosev o se tasi lea o auala sili ona taatele e fafagaina ai se pa. O le tele o fualaau le lelei e mafai ona faigofie ona totoina i se nofoaga ua filifilia mo aganuu i totonu o togalaau poo togalaau fugalaau, lea o le a tupu lelei ai mo le 5-6 tausaga.

Lauina o fatu lovage

E oo lava i se amataga o le vaomatua e mafai ona ola ae mai se fatu laau. O le auala pito sili ona faigofie o le totoina o fatu i le ogatotonu o le tautoulu i le lauʻeleʻele avanoa, ma i le tautotogo e faʻamoemoe ai fualaau. Mo lo latou alualu i luma ma le alualu i luma lelei, e taua le mafaufau i le filifiliga o se nofoaga lulu ma le lelei o le palapala ma lona maualuga o le palapala. O le 'upega tafaʻilagi e le tatau ona faʻavaivaia, ae aunoa ma le faʻavaivaia o vai. O le faʻaogaina o le eleele e tatau ona faʻalelei, talu ai o le tele o le susu o le a oʻo atu ai i faʻamaʻi ma le oti faifaipea o le aʻa. O se la o le la susulu ma le leai o le susu o le a fesoasoani i le samasama ma le oti o le vaega o le vanimonimo. O le filifiliga pito sili ona lelei o se paʻu paʻu i le omea, peʻa poʻo oneone oneone. A o lei lūlūina fatu, o le fanua i luga o le laupepa e tatau ona fafagaina i fugalaʻau e aofia ai le superphosphate, o le ash ash, humus, ururea ma le faapalaga.

A o lei totoina le toto, e tatau muamua ona susunuina fatu i le vai mafanafana ma tuu ai iina mo le 48 itula, ia suia pea le vai mafanafana ina ia mafanafana (ma le vevela pe a ma le 25 tikeri). A maeʻa ona e tausia le fatu mo aso e lua i se siosiomaga malulu, e mafai ona e faʻamago. O fatu lago e tanumia i totonu o le palapala ile loloto pe tusa o le 1.5 cm. O le lago e faʻaleleia muamua le totoina pe tusa ma le 2 vaiaso, pe a faʻatusatusa i le totogo, pe a oʻo mai le toto pe a mavae le 3 vaiaso.

Mo le vave greens, ua fautuaina le lovation ina ia tupu mai i laau totō. A maeʻa, ona totōina lea o fatu pe a maeʻa ona totōina i totonu o ipu taʻitasi poʻo fualaau o le peat i le vaiaso muamua o Aperila. O le taimi sili ona tuputupu ae o le 50-60 aso. Laʻau malolosi ma malosi o loʻo faʻafeiloaʻi i moega i se vaitaimi e tusa ma le 30 cm, ma tuʻu ai avanoa avanoa mo le tuputupu ae o vao.

Tulafono faavae mo le tausiga ma le galueaina

E le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, e aofia ai le tausia o le palapala (luga o laʻei, togavao, veleina) ma le faʻamautu lelei.

Faʻasa

E tatau ona filifili le aofaʻi saʻo ma le tele o le faʻavaivai. O le palapala e tatau ona tumau pea le susu. O le leai o se vai i le taimi o le faʻavaivai o le a mafua ai le pala ma le faʻamalosi o le lau lau. O le tele o vai e fesoasoani i le tulai mai o faamaʻi aʻa ma laau oti.

Fertilizers

Taumafa faʻapitoa (poʻo mullein infusion) o le a manaʻomia e le vailaʻau i se nofoaga matitiva ma na o le tautotogo. Fertilizers with high nitrogen content are not recommended because of the negative impact on quality qualities of roots and leaf. O le afu o Ash o le ofu pito i luga talafeagai.

Teuteu

Ina ia tumau pea le lalelei ma le manaia o laulaau ma fetaui mo le 'aina, e tatau ona aveese ia fugalaau i se amataga vave o le atinaʻe, seia oʻo i le umi senetimita le umi.

Maʻi ma meaʻai

O faʻalavelave ma faʻamaʻi i se mea leaga e le matautia. O lona manogi faapitoa e mafai ona faʻafefe ese ai iniseti leaga. O faʻasolosolo faʻamaʻi e mafai ona fai ma le le talafeagai.

Faaaoga i kuka ma vailaau

O vailaʻau Spicy greens louiloa e masani i tagata tomai faapitoa i le kuka ma kuka mai atunuu eseese. E faʻaaoga e sauni ai le tele o ipu o Ukrainian, Rusia, Siamani. Faʻaaoga vailaʻau faʻaaogaina fatu, laulaʻau ma aʻa o se lovage i ona fua, auā e tele a latou aoga ma faʻamalolo.