O le togalaau

Ata ma le faʻamatalaga o se tasi o ituaiga pito sili ona matutua o le apple Melba

Melba o se tasi o ituaiga aupito sili ona matutua i le lalolagi, na toe maua mai i le 19 seneturi ma o loo fiafia pea i le au faifaatoaga fualaau suamalie suamalie. O le aso na fanau mai ai le apu Melba o le 1898. E oo lava i apu muamua o fatu na maua mai le saolotoga saoloto o ituaiga eseese o le Macintosh sa fiafia tele le au faifaatoaga a Kanata i Ottawa e faapea na faamauina le ituaiga ma faaigoa i le pese lauiloa a Nellie Melba i na tausaga. Ma i ni nai tausaga mulimuli ane, na tutupu mai ai ni laau e le mafaamatalaina i le taufaaiuiuga o le taumafanafana i Europa ma Rusia.

I le taimi o le Soviet Union, o le appleba apple, lea e lauiloa i le taimi nei o fai togalaau i le ata, sa aofia ai i le Setete Setete ma lafo i le tele o itulagi o le atunuu. Ona o le maualuga o le malosi o le vevela o le ituaiga ma le tulaga lamatia o le totoina o laau, o le totoina o le apu e le fautuaina i le itu i matu o Rusia, e aofia ai vaega Siberia ma Europa o le atunuu, faapea foi i Sasae Mamao.

Faamatalaga o le apu Melba ma ona fua

I le tele-laau lapopoa o lenei ituaiga, o le foliga o le pale o le lapotopoto po o sina mea itiiti, i laau laiti. O le matua o le laau, o le lautele o le pale ua avea ma o le sili atu ona mamana o le ogalaau. Ae o le tausaga faaletausaga o Melba ua toetoe lava a saʻo, ufiufi i laʻau tele o lanu lanumeamata lanumoana ma le paʻu mūmū mūmū mūmū.

E lua uma laʻau ma le ogalaau o laau totō matutua e ufiufi i se paʻu enaena, enaena ma le mūmū ma le moli. Lanu o le laau a le Melba apple:

  • tutusa le umi;
  • o sina mea itiiti;
  • ufiufi i lau lapopoa lapotopoto;
  • ma se fuainumera tele o ovaries e mafai ona matua aʻafia.

O le fugalaau i le ituaiga e amata i le vave ma e sau faatasi ma foliga vaaia o lapopoa o se lanu piniki piniki po o le lanu enaena, o le uiga o Melba apple tree, e pei o le ata ma le faʻamatalaga.

Melbu e iloga i lona vave ulu atu i le vaitau o fualaau aina ma le maualuga o le gaosiga. Ua i ai i le lona tolu po o le fa tausaga, e mafai ona seleseleina apu muamua i luga o se laau laʻititi, ma aoina e le au fai togalaau mai le 85 i le 150 kilokalama o fualaau aina mai le olive matua.

E le gata i lea, seia oʻo i le 12 tausaga, o laau o le olive e fua mai fua i tausaga taʻitasi, ona tele ai lea o fualaau suamalie e faʻapipiʻiina i se taimi umi. O le fuaina o lenei ituaiga o laau aina e fefiloi, ae e mafua ona o le ovary na faia i luga o le totigilima.

I le ogatotonu, o fua o fua o le Melba ituaiga o loʻo i ai i le afa lona lua o Aokuso. O le mamafa o le mamafa o apu o loʻo maua i lalo o le aotelega e tusa ma le 130-180 kalama.

I luga o fugālaau, o apples o loʻo faʻapipiʻiina e faʻaaogā faʻalaʻau faʻalautele. E tusa ai ma le faʻamatalaga o le apple apple apple, o le fua o loʻo i ai se paʻu lamolemole ma manifinifi, e ufiufi i se ufiufi paʻu lea e manino le vaaia i le pito i tua o se carmine i le taʻavale. O le lanu lapopoa o apu ma se manogi o le lole lole ma se mea manaia suamalie ma le manaia o le lanumeamata lanumeamata po o le sinasina foi i fua matutua.

O le kiona-papaʻe, ma i nisi tulaga i lanu piniki, o Melba pulp o loo i ai se fuainumera maaleale, e talisapaia e tagata uma e fiafia i fualaau aina fou ma tagata teuteu o le kuka e faia ai jam, maseta paluga ma fualaau suamalie mai apu o lenei ituaiga. O le tofo o Melba apples na fuafuaina e tagata atamamai e sili ona lelei, lea e faʻamaonia ai le tuufaatasiga o fua, 100 kalama o le tupe mo le 10.5 karamu o suga, 13.4 mg o le acid ascorbic ma pe tusa o le 10 kalama o pectins.

O fua e aveesea mai lala e mafai ona teuina mo le oʻo atu i le 100 aso, faʻafeiloaʻi lelei le vaʻaia ma e le maumau le lelei seʻi oʻo i le taumalulu, e teuina faʻatau i lalo ifo o le vevela.

Faatasi ai ma le tele o tulaga lelei, o le appleba apple, e tusa ai ma le faamatalaga, e lua ni o latou toesea:

  • maualalo le tetee atu i se faʻamaʻi masani o fualaau 'aina e pei o le paʻu;
  • o le avanoa e faʻafefe ai i ogaoga matuia ma le kiona.

Ae ui i lea, i le tausiga lelei ma le totoa i le totoina o aʻau, Melba e masani ma masani ona aumai fua lelei o apu oona.

Faamatalaga o le eseese o le apu Melba

O le lauiloa ma le taua tele o le ituaiga o Melba o loʻo faʻaalia e le mea moni, o nisi ituaiga o ituaiga ma ituaiga eseese na faia i luga o lona faavae ma ia auai saʻo:

  • O le manaʻoga, na maua mai i se filifiliga faʻavae-tele i luga o Melba, Purple Ranetka, Pepin saffron ma Belfler-Saina;
  • Laʻu mūmū sesega, fafagaina e le au Farani Rusia e faavae i Papirovki ma Melba;
  • Early Red, na faʻaputu foi e tagata tomai faapitoa i le fale ona o le sopoia o Vesna ma Melba;
  • Kalekalasi o Kanata filifilia, na faia i luga o Melba ma le ituaiga Crimson Beauty;
  • Prima, o le taunuuga lenei o le galuega a tagata tomai faapitoa mai Amerika, o le na maua se fualaau aina suamalie lea e matua puipuia atoatoa i le paʻu.

E le gata i lea, i le togalaau o laau o le apu, e mafai ona e vaʻai i manulele Melba ma fua tetele ma lanu lanu, faʻatupulaia le malosi o le taumalulu ma le tetee atu i le paʻu, lea e matautia mo se laau fua. O le Red Melba ma le afafine o Vaiaso Melba, e tufatufaina i le vanu o St. Petersburg ma isi eria o North-West o le atunuu.

Totoina o laau o Melba ma le tausiga o laau

O le totōina ma le tausia o Melba apple trees e le manaʻomia ai soʻo se poto faapitoa ma le malamalama mai le fai togalaau, ae e aoga le filifilia o se nofoaga mo le totoina o fualaau aina.

I totonu o se laufanua malamalama lelei o le appleba apple, pei o le ata, o le a latou fiafia i fua lanu mumu lapoa. Afai e le lava le malamalama, o le a aititi le apu, itiiti le suka e faʻapipiʻi i totonu, e aʻafia ai le tofo.

E le taliaina se laau e afaina ai le susu, o lona mafuaʻaga e ono:

  • spring snowmelt;
  • umi o timuga;
  • latalata i vai palapala.

Afai ei ai se tulaga lamatia, o se alavai malosi poʻo ni mauga faʻaogaina e faia i luga o le saite e faʻatatau mo le totoina o apu. E manaʻomia e le apu le palapala e le gata i le i ai o le lelei o meaʻai ma le faʻaleleia o susu, ae e manava foi. Afai e totoina se laau fua i luga o le palapala eleʻele poo chernozem, e le mafai ona e faia e aunoa ma le faaopoopoina o le oneone, peat, faapea foi le dolomite ma le falaoamata o le falaoa ma le malosi o le eletise.

O le tuputupu ae ma le palealii o le apple apple Melba e fuafua ai le totoina o mamanu o lenei faatoaga:

  • Faʻatasi ai ma le faʻatulagaga o laina o le togalaau, ua fautuaina ia tausia se mamao o le itiiti ifo i le 8 mita i le va o laina ma le 3 mita i le va o laau.
  • Afai e faaaoga se sikuea sikuea, o le mamao i le va o lua e tulaʻi mai e tusa ma le fitu mita.

I le taimi o le totoina ma le tausia o apu, e faʻaaogaina ai faʻamaʻi faʻasili ma minerale, lea e faʻaofiina i totonu o le palapala i luga o le folasia o luga o laʻau ma fesoasoani i le vave faʻafetauiina o le laau, vave tuputupu aʻe ma fua mai.

I le taimi o le totoina o le apu, e tatau ona fofo le palapala, ma e tatau ona toe vevela totogo o laau ina ia le mafatia ai aʻa aʻa o le laau talavou. O le aʻa o le fatugaina e faʻaeteete ma faʻaeteete lelei, ma a uma ona faʻatumu le pu i le palapala, e le tatau ona ufiufi le ū o le ua. Talu ai o Melba o apple, e tusa ai ma le faʻamatalaga, e mafai ona afaina i gutu, i le tautoulu e tatau ona puipuia se laau talavou seia oʻo ina ufiufi le ufitia o le kiona i luga o le saite. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaogaina soʻo se mea e ufiufi e faʻamalosi ai le ea ma e le maua ai le avanoa i aʻafiaga o rodents ma pests.

I nai tausaga muamua o le olaga pe a uma ona totōina se apu, o le laau e tatau ona faʻamautuina, muamua aveese mea uma i le tautotogo, ona tele ai lea o faʻalelei na faia. O lenei fuataga o le a mafai ai e le apu laʻitiiti ona faʻavavevave vave ma maua le malosi mo le fuaina moni. I tausaga mulimuli ane, o le avega i luga o le laau e faʻatulafonoina e ala i le talepe o le ovary lanumeamata le tele o le kulimi.

Fafagaina o apple trees Melba

Mo le fuaina o fegalegaleaiga, o le uluai fafagaina o le apu e tatau ona faia i le amataga o le tautotogo. E pei o le totoina o laau, o mea e gaosia mai le 5 i le 15 kg i le mita ua faʻaofiina i totonu o le eleele i lalo o le pale. Ma i le saunia o le faatoaga mo le fugalaau, i le faaopoopoga i le humus po o le manurele, o le tuufaatasiga o le ofuina pito i luga e tatau ona aofia ai le tele o le mineral fertilizers pe taitoatasi e tusa ma le 45-55 kalama o le potassium chloride ma le 120-145 kalama o le superphosphate i le apu. O le ash ash is also a dressing top dress for the Melba apple apple. O le numera ma le aofaʻi o le faʻamafanafanaina o le faatoʻaga e mafai ona faʻavae e faʻatatau i faʻalauteleina o tulaga o laau apu, fua o le eleele ma uiga o le tau.

I le taimi o le taumafanafana, e oo atu i le afa lona lua po o Aokuso, e fafagaina apu i le 2-3 taimi faatasi ai ma vai inu suavai, mo se faataitaiga, e faaitiitia i se fua faatatau o le 1: 10 faatasi ai ma le afu o humus, manure, moa moa po o "lanu lanumeamata" e faavae i luga o vao,

A amata le tele o fua o fua, e taua tele le faatapulaaina o le gaosiga o le eletise e laau, lea e faalavelaveina ai le mama o le laau ma le sauniuni o apu laau mo le taumalulu.

Vaega o le faʻamaina o aʻau i le taumafanafana

E manaʻomia le susu mo laau, amata mai le taimi o le totoina o le apu ma le umi o le ola o le laau. Afai i le tautotogo e inu le eleele i le vai soli, ona oʻo lea i le taumafanafana, pe a oʻo mai le ovary ma selesele le seleselega, e le mafai e laau o le apu ona fai e aunoa ma le fafaga. Faʻalagolago i le mafai gafatia o le palapala e taofia ai le susu ma le tau, e tatau i tagata taʻitasi matutua ona maua le 10 i le 18 lita o le vai i vaiaso taitasi.

O le faʻamamaina o aʻau i le taumafanafana e sili ona taua i le vaitau mai ia Iulai ia Aokuso, pe a fua mai ituaiga eseese o le taumafanafana i le tuputupu ae o fua. Afai e le maua ni vai i fualaau aina i lenei taimi, i lalo o le pale e mafai ona e vaai i fua le lelei.

Ae o le leiloa o le seleselega e faatalitali i le faatoʻaga e le gata i lenei tausaga, ae faapena foi i le vaitau e sosoo ai, talu ai i masina o le taumafanafana o loʻo i ai se faʻaaogaina o fugalaau fugalaau, ua fuafuaina ina ia fua mai i le lumanaʻi. Faʻamamaga malosi o le apu i le taumafanafana e faʻatinoina seia oʻo i le ogatotonu o Aokuso, ona susu lea o le palapala i totonu o le lio faataamilo pe a talafeagai. O le tele o le susu i le faaiuga o le vaitau e le o toe aafia ai le lelei o le fua, ae aʻafia ai le matua matua o aʻafiaga e tupu mai ai.

O le taumafanafana o le mulching o le palapala i lalo o le pale o le laau a Melba e matua taua tele. O lenei metotia e puipuia ai le tau o le palapala ma puipuia ai le susu e tatau mo le laau e faʻamalolo.

Faʻatauina o le pale ma le teuteuina o le olive a Melba

O le teuteuina lelei ma le taimi o le apu o le ki i le ola maloloina o laau ma le fuaina masani. O le taimi sili mo lenei faiga o le amataga o le tautotogo, pe a le amataina le gaioiga malosi o le sua ma le fafaguina o pupuʻu ile laau fua.

O nai tausaga muamua o le olaga, e manaʻomia e le apu le teuteuina o le laʻau, lea e maua ai se pale paleni ola maloloina lelei mo le fuaina masani.

Mo le vave ona tuʻuina o lala o fua, o le faʻataʻitaʻiga tutotonu e tipiina e le tolu, lea e faʻatapulaaina ai le tuputupu ae o le laau ma faʻafefeteina le atinaʻeina o itu laau. O se tagata matua e faasolosolo malie ona faʻaitiitia le gaosia o oloa, ma o le fua o le fualaau aina e ave i le pito i luga, e le mafai ona maua le pale. I lenei tulaga, o le appleba apple apple, e pei ona i ai i le ata, e manaʻomia uma le teuteuina o tausaga taʻitasi ma le puipuia o le matua. Ina ia aua le afaina tele le laau, o le aveeseina o lala lapopoa e faasolosolo malie lava, e suia ai ni taamilo i le tausaga.