Laʻau

Cumbria Orchid

Cumbria o se igoa tau fefaʻatauaʻiga o se ituaiga sili ona tele, o sui o ia mea o fatufatuʻi na faia e ala i le laasia o laau mai ituaiga ituaiga e pei o brassia (Brassia), militania (Miltonia), odontoglossum (Odontoglossum) ma isi. I totonu foi o faleoloa fugalaau, o lea ituaiga o laau e masani ona taʻua o Aliceara, Bakerara, Beallara, ao i ai i le faasaienisi ua taʻua o le Dearmoara.

O laau toto o lenei ituaiga e maua ai le natura alofa o le tuputupu ae. O le mea lea, o le tuputupu ae o lau paina e tupu i luga o se mea vavalalata pupuʻu (rhizome). A o latou tuputupu aʻe, ua mate le ola tuai. Ova ua atiaʻe pseudobulbs ei ai se fusiform poʻo se faʻalanu. I luga o le ogatotonu o aʻa vevela o loʻo i ai se laulau o vela ma se fausaga paʻu. Mai le tumutumu o pseudobulbs e ola ile 2 pe 3 lanu lanumeamata, lea e oʻo atu i le umi o le 50 senitimita ma maua ai le fusi poʻo le lautele lapopoa. I luga o le lau laʻau, o le ogatotonu o loʻo manino lava ona iloa, ao le laʻau laititi e fai laʻititi lava ona gaugau i totonu.

O sea ituaiga orchid e mafai ona fuga i soo se taimi o le tausaga. O le multifloral peduncles e aliali mai mai le sinuses o laʻau pito i lalo, o le tele o taimi latou te saʻo, ae o nisi taimi e faʻalautele. I le umi, e mafai ona oʻo atu i le 60 inisi le umi, e oʻo atu i le 50 fugalaau tetele e tuʻuina i luga (e oʻo i le 7-10 centimita). O fugalaau Zygomorphic e 5 sepals, lea e fesoʻotaʻi i le foliga o se faʻamau, ma o loʻo i ai foi se laupepa e manino lelei ma lapoʻa (peti faʻaleleia). Le lanu o fugalaau e mafai ona ese, ae mo le tele o vaega o le motone (speckles, stains, spots or patterns). O nisi o fugalaau e sili ona manogi.

O le tausiga o le orchid Cumbria ile fale

O le tausiaina o taʻaloga e le faigofie, e fai ma faʻataʻitaʻiga, dendrobiums poʻo phalaenopsis. Aepeitaʻi, afai e tele au tomai ma iloa tulafono faavae mo le tausiga, ona mafai lea ona e saogalemu i lenei fugalaau matagofie i le fale.

Malamalama

E manaʻomia le moli susulu, ae i le taimi lava e tasi, e tatau ona ufiufi le laau mai le la susulu. O le a sili ona lagona i luga o pupuni o sasaʻe ma sisifo. Afai e tuʻu le faʻailoga i luga o le faamalama i saute, ona tatau lea ona ufiufi mai le susulu o le la i le aoauli.

I le taumalulu, o le a manaʻomia le faʻalauiloaina o le laau i masini faapitoa. E tatau ona manatua i le mafaufau o itula o le ao i se vaitau ua tuʻuina atu e tatau ona i ai le umi o le itiiti ifo i le 10 itula.

Tulaga o le vevela

O se taʻaloga taʻitasi e manaʻomia ai se faiga masani o le vevela o le 18 i le 25 tikeri.

O Cumbria e tasi lona uiga taua, o lea e le manaʻomia ai le eseesega o le vevela i le aso ina ia mafai ai ona fuga mai fugalaau.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Ina ia tupu lenei ituaiga o iniseti i totonu o se fagu, e te manaʻomia se faʻapalapala faʻapitoa o eleele. O ona vaega aupito sili ona taua: o le sphagnum nutimomoia ma le paʻu fasi paʻu pine. Mo le puipuia o le faʻamalolo, lea e tupu ona o le faʻaleagaina o le paʻu, e le tatau ona liligiina i totonu o le eleele le tele o malala. Ma mo le sili atu o le aeration, e mafai ona e faʻaaogaina le oneone laititi e faʻalauteleina, meataalo pasene po o le pumice. E tupu, mo le lelei atoatoa o le ea, e faʻapipiʻiina ai vaega ole polystyrene i le meaʻai, ae e le faigofie tele, talu ai e le magoto le meaola i luga o le vai pe a faʻatofuina.

Pe a totoina se laau, e tatau ona e tago totoʻa lelei ona aʻa. I le amataga lava, o le aʻa atoa lava e tatau ona tuu i lalo i totonu o se pusa lapoa ma na o le maea lava ona sasaa ma le faaeteete le paluga eleele ua maeʻa. Pe a totoina le orchid, e tatau ona faataatia le moa sphagnum i luga o se mea maualuga ma se tino le mafiafia. O le a taofia ai le vave faʻaaluina o le susu.

E i ai foi se isi mea taua sili ona taua. A o leʻi sasaa le paʻu i totonu o le ulo, e tatau ona kuka i ni nai taimi (2 poʻo le 3). O lenei mea e aveeseina ai le sili atu o le resini, ma o loʻo lelei foʻi le 'eleʻele i le susu.

E faʻafefea vai

O le teuteuina o se fugalaau e fautuaina i le faatofuina. E aoina le suavai i totonu o le pesini ma faʻapaʻu i totonu se koneteina (e tatau ona faʻamamafa atoa) ma se orchid. A maeʻa le 20 i le 30 minute, e tatau ona aveese le ipu. I le taimi lea, o le vevela vevela e ufiufi ai luga o aʻa ua tumu i le susu. O le fugalaau e faatoa tuʻuina pe a maeʻa uma le suavai.

Faatasi ai ma tagata fai togalaau o loʻo i ai se manatu e sili tele le manava o le orchid, ae i le taimi lava e tasi e le tatau ona sasaaina. O le mea moni, o le tele o taimi, ona o le tele o le susu, o aʻa e amata ona pala, ma e masani lava ona aofia ai le oti o le laau lava ia. Ina ia puipuia lenei mea, e tatau ona faʻauuina le toto i le naʻo le maeʻa o le paʻu.

Mo le faʻaleleia o le vai e tatau ona faʻaaogaina le suavai mama i le vevela o le potu, lea e tatau ona foia lelei. I le tulaga o le vai mai le suavai e leai se lelei, a o leʻi faʻaaogaina mo le fausiaina o vai, e manaʻomia le fufulu faʻatagaina.

Faʻamamaga o le ea

O lenei ituaiga o inisiua e le manaomia le maualuga maualuga. Ina ia mafai e ia ona lagona le lelei i totonu o potu, e na o le 35 pasene le susu e manaomia. O le faatumauina o lenei maualuga o le susu e faigofie lava. O le mea lea, o le pito i luga, e aofia ai le galu, e tatau ona faʻamamaina faʻaleleia i se pulumu, ma e fautuaina foi e tuʻu se pusa tioata i le vai i le lata ane o le fugalaau.

Fertilizer

O luga o laei e naʻo le taimi o le tuputupu aʻe ma le maturation o le pseudobulb e tasi i le 2 vaiaso. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga se fomaʻi faʻapitoa mo tui.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O lea ituaiga laau e matua le lelei lava e uiga i le gafa. I lenei tulaga, o lenei taualumaga e tatau ona faia i na o le tulaga o faalavelave faafuasei, pe a le toe aoga i totonu o le tane. A oʻo i le faʻavasegaina o le tino, e tatau ona amanaʻia le natura o le tuputupu ae, poʻo le, i le a le mea o le a tulaʻi ai le tamaititi talavou e sosoo ai. O le mea lea, o le fugalaau e totoina e ala i le sasaina i le pito o le pusa ina ia maua ai e le pseudobulb laiti le maualuga o avanoa avanoa. I le taimi lava e tasi, e le tatau i se tasi ona galo o le tuputupu aʻe o le rhizome o loʻo i ai se "vaomatua" pei o se vaʻa.

O na laau totō ua tupu tele e mafai ona aveese pseudobulbs ua mago, samasama pe ua matua.

Faʻatauga auala

Le faʻapipiʻiina o le cumbria, o se auala e vaevae ai rhizomes i ni vaega e faʻaaoga. E tatau ona manatuaina o le 2 pe 3 matua pseudobulbs, lea e iai foi aʻa, e tatau ona i ai i tufatufaga taitasi. O loʻo faʻaaogaina le malala e faʻafefeteina e faʻapipiʻi ai le tiʻetiʻe o le delenok. A maeʻa faʻamago, ona totōina lea o laau i ni atigi pusa eseese. Ole suāsusu muamua e tatau ona faia pe a ma le 7 aso talu ona totoina.

Pests ma faʻamaʻi

O lenei laau e matua puipuia i iniseti leaga, ae o nisi taimi e nofo ai se apogaleveleve mite. Afai e maua ni meaola faalafua, faatulaga le fugalaau ma se mafanafana (tusa ma le 45 tikeri).

Ole maʻi e mafua ona o le solia o tulafono ole tausiga:

  1. Liliuina pseudobulbs ma aʻa - le tele o le susu, faʻapalapala le lelei o eleele, vevela maualalo. O se taunuuga, e mafai ona mate le fugalaau.
  2. E le fuga mai Cumbria - vevela tele pe leai foi se malamalama.
  3. O laʻau talavou e tupu aʻe le "accordion" ma e le faʻasaʻoina le taimi - Faʻavevela vevela pe maualalo le maualalo.

Laʻau pupuʻu e le afaina ai faafitauli ogaoga, ae latou te faʻaleagaina le foliga mai o le cumbria. O le mea moni, o le lau o laʻau laiti (ma peduncles) e paʻu. I luga o le ea, e vave lava ona faʻapala, ma o le mea lea o le pepa e le mafai ona faʻamautuina atoatoa.

E le gata i lea, o togitogi laiti o lanu uliuli e masani lava ona aliali i luga ole laʻau. O le mea moni, o vaega uma o hybrids oncidium e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi faʻaleagaina. E le gata i lea, o le tele lava o taimi e afaina ai laau toto e ofoina i faleoloa fugalaau E le mafai ona togafitia Cumbria i lenei maʻi, ae le afaina ai le tuputupu ae ma le atinaʻe o le fugalaau.

Taimi o le olaga

Ona o pseudobulbs, o lenei laau o loʻo i ai se faʻatalanoaga manino o le olaga, lea e aafia ai o latou tulaga. Faatasi ai ma le tele o ituaiga meaola, e masani ona e mauaina se gaioiga o loʻo i ai faʻamatalaga nei. A o lei amataina le amataina, o le pseudobulbs talavou e gaʻo, sasaa sua, ona malolo ai lea, ma pe a mavae sina taimi o fugalaau e aliali mai i le au o laulaau. A oʻo i le faʻamaʻaina o faʻamaʻi, o le pseudobulb e faʻafefeteina ma faasolosolo malie. Ae ui i lea, o se vaovao talavou e latalata i lona faavae, ma o lenei faagasologa ua toe fai.

Toe iloiloga ata

O ituaiga autu

Lalo o le a lisiina na ituaiga mea e sili ona lauiloa i fugalaau fugalaau ma e mafai ona e faatauina saogalemu i totonu o se fale fugalaau ma totoina i lou fale.

Vuylstekeara

O se faʻalavelave faʻalavelave maua lea e ala i le sopoʻia o le gataifale, militania ma le odontoglossum. O lenei lanu matagofie i luga o le ponuncle e mafai ona maua mai i le 5 i le 20 fugalaau o se lapoa tele, lea e masani ona valiina i le mumu, lanu piniki po o le samasama. Popo umi, pe a ma le 8 vaiaso. O le amataga o le olaola e tupu i le faaiuga o le taumalulu i le amataga o le tautotogo.

Burrageara

O lenei kulupu e sili atu ona faigata nai lo le muamua. Na faia e ala i le sopoia o laau o le ituaiga genera e pei o le cochliode, oncidium, miltonia ma le odontoglossum. O le lanu o fugalaau o se eseesega o lanu mumu ma samasama. O fugalaau e manogi lelei ma o lo latou manogi e tutusa ma se rosa. O le fugalaau e matauina i le ogatotonu o le taumalulu.

Beallara

O lenei totoga e maua e ala i le sopoia o brassia, odontoglossum, miltonia, faapea foi ma taimi e feiloaʻi ai. Fugalaau e matauina mai le ogatotonu seia oo i le faaiuga o le vaitau o le taumafanafana. O fugalaau ei ai le lanu o le kulimi poo le lanu piniki-paʻepaʻe, e pei o se tulafono, i luga o latou luga o loʻo i ai se tele tele o togitogi eseese ma lanu o le lanu uliuli.

Kolmanara

O lenei totoga na foliga mai o se taunuuga o le laasia o lugacidium, odontoglossum ma militania. E totogo le laau mo se taimi umi 1-3 masina. O le lanu sili o fugalaau e eseese lanu o le samasama ma le mumu.

Degarmoara

O le ituaiga o laau o le taunuuga o le sopoia o odontoglossum, brassia ma militania. E i ai fugalaau e telē tele, o lona uiga e mafai ona oʻo atu i le 10 senitimita le lautele. Fugalaau e mafai ona amata i soo se taimi, ma e faalagolago i le matua o pseudobulbs. Fugalaau e mafai ona i ai ituaiga o lanu ma lanu.

Odontocidium (Odontocidium)

O lenei kulupu e matua faigofie lava ma e maua mai i le laasia o oncidium ma le odontoglossum. I luga o laina uumi o loo i ai e oʻo atu i le 50 fugalaau laʻitiiti. Fugalaau e mafai ona valiina i ituaiga eseese o lanu samasama ma le mumu, ao luga o latou luga o loʻo i ai ni mamanu ma ni togitogi eseese.

Odontioda (Odontioda)

O lenei kulupu e le faigata foi. E maua mai e ala i le laasia o odontoglossum ma taimi faʻapipiʻi. O le lanu o fugalaau o se tuufaatasiga tele o fugalaau samasama ma mumu.