Fugalaau

Kapisi - teuteuga o le saite

Afai e te fesili i fai togalaau o fualaau aina e sili ona e fiafia i ai, o le a tele o le a taʻua le kapeti. Matou te iloa lape paʻepaʻe, failaʻau, kohlrabi, pulupulu Brussels, ae toaitiiti e iloa e uiga i mea teuteu, o le tupuaga o le tele o ituaiga faʻaonapo nei ma ituaiga o kāpeti faʻatoʻa.

O le laufanua o le kapeti vao o Eleni, lea na toe foi mai i le seneturi 4 senituri BC u. o ona foliga e lua na lauiloa - i laulamole lamolemole ma laulaʻau. E tusa ai ma le tele o tagata Eleni anamua e faatauaina lenei laau, fai mai le tala na i ai i lena taimi, lea e taua i le kapisi lona "maualuga" mafuaʻaga: "O Jupiter, ao galue i se isi itu i le faamaninoina o upu feteenai e lua o le tautalaga, na matua tafe lava o nai mataua ua tafe mai lalo mai lona tauau i le eleele, ma o nei mataua na totogo ai le tama o atua"(Zolotnitsky N. F." O la matou togalaau fugalaau, fualaau faisua ma fualaau suamalie. "O latou talaʻaga, i le olaga ma talitonuga o tagata eseese").

Poupisi Faʻataʻavale © ahisgett

O le kapeti fagota sa sili ona lauiloa i tagata anamua o Roma. O Cato na mafua ia te ia ituaiga uma o mea mama ma fai mai o le faafetai i lenei laau, o Roma mo le toeitiiti atoa le 600 tausaga na faamaloloina mai ituaiga uma o faamaʻi, e le o iloa le mea o le fomai. Ua uma ona iloa 6 ituaiga o kale. I le senituri lona 13, i Falani, e lua ituaiga kale - gray ma le paʻepaʻe paʻepaʻe, ma i le seneturi lona 16, na aliali mai ai le lanu mumu, e leʻi taʻua muamua. I Egelani, seia oo i le seneturi lona sefulu ono, na o le tipi gaosi na faʻaaogaina, ma o ituaiga uma ituaiga o meaola na aumai mai Holani. I lenei atunuu, na fausia ai se maa faamanatu i foliga o se ulu o kapeti i le fanuatanu o S.-Giles i Dorset i le alii na muamua aumaia i Egelani. Na sau Cabbage i Rusia mai le talafatai o Black Sea, ae ua uma ona fai le pusa.

O ituaiga eseese e tipi ma paʻu lau mai le kale. O ituaiga o meaʻai na fausia i le totonugalemu ma matu o itu o Europa i Sisifo, lea e oʻo mai i nei aso o loʻo tele meaʻai e tutupu mo meaai ma mea teuteu. E pei o laau teuteu, e taatele i Iapani, Amerika i Matu ma Lusia (sei vagana ai le No-Black Earth Region ma nisi o itulagi).

Kapeti teuteu © echoforsberg

Kapeti teuteu - se vaomatua. I le tausaga muamua o vao e fai ai laulaau, ma i le tausaga lona lua e fuga mai ma fua mai. O le maualuga o laau e mai i le 20 i le 130 cm, i le lautele latou te oʻo i le 1 m. O le lanu ma le foliga o laʻau e maua ai le kapisi o foliga matagofie. O paʻu o le paʻu e mai le 20 i le 60 cm le umi ma mai le 10 i le 30 cm lautele, ovoid, obovate, eliciptical, truncated-elicical in shape. O pito o laulaau e tasi pe faʻateleina ona faʻamalosi pe faʻasolosolo, o le mea lea e faʻafefe ai, ma o le laau atoa e lamolemole ma faʻamalosi. E tusa ai ma le lalelei o laulaau, o le kapeti teuteu e vaevaeina i ni foliga e foliga mai-e foliga mai-e pei o le lalelei ma le mossy-curly. E ese le lanu: lanumeamata lanumeamata, lanumeamata ma se paʻepaʻe paʻepaʻe, lanu-lanumeamata ma lanu piniki ma le lanu viole.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le kapeti teuteu, e mafai lava ona foia le faafitauli o le teuteuina o se togalaau a le tagata lava ia po o le togalaau. E le manaʻomia ai se tele o mafaufauga, na o le totoina o nai laau. Vaʻai lelei le moega fugalaau i ituaiga eseese ma lanu eseese o kāpeti. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le ogatotonu o le 3-5 laau o le ituaiga o lark Tongue, ma Mosbach i le pito i lalo e 70 cm. E tatau ona totoina le Red Curly High i le tuufaatasiga ma le Green Curly Lalo pe Mumu Curly Lalo ma vice versa. E mafai ona e faʻaogaina le kāpeti ma isi mea totino teuteu.

Poupisi Faʻataunuʻu © WordRidden

Ua teuteuina le kalama lapisi mo se taimi umi - mai le ogatotonu o Iulai seia oo i le faaiuga o Oketopa. E taofiofi le malulu e itiiti ifo i le 8 °, faʻafeiloaʻi lelei le gafa. I le tasi vaitau, e mafai ona e suia le nofoaga o le tulaueleele e oo atu i le 3 taimi pe a e eliina i luga o se fanua tele ma suavai tele. O lenei mea totino e agamalū ma faʻafefe i le la, ae e lagona lelei i timuga, malulu tausaga.

O laʻau laʻau tipi teuteu e lelei ma lelei. E mafai e tagata talavou ona 'aina ia mea e pei o se salati vevela ma kuka mo le taumalulu. I se vaifofo malosi malosi, latou te taofiofia o latou foliga ma lanu lelei. O laʻau faʻamaʻaʻaina ma lala laau e mafai ona fufulu ma pateta. Ina ia aveese le ita, e tatau ona faʻamaisa, ma faʻasusu ae lei faʻaaogaina.

Poupisi Faʻataʻavale © ahisgett

O laʻau laʻau teuteu e faʻalauteleina e le fatu e ala i laau totō o loʻo ola aʻe i greenhouses vevela poʻo lalo o se ata vali gaosi. E lūlūina fatu mai le aso 5 o Mati i le aso 1 o Aperila i pusa ma le fanua 10-12 cm (2 vaega o le eleele sod ma 1 le vaega humus poʻo vaega tutusa o sod sodus ma peat) i laina i se mamao o le 6 cm ma le loloto 1-1.5 cm. I le luluina ina ia mafai ai ona puipuia faʻamaʻi, o le palapala i totonu o atigipusa o loʻo faʻamaligiina i le 1% o vaifofo o le potassium, ma o le taimi e tasi o loʻo avea ma mea taua i le faagasologa o mea taumafa. Ina ua uma le lulu, e seasea ona susu, ae tele. A o faagasolo le vaitau o laʻau o le cotyledon, ua totoina i totonu o pusa i se vaega o le eleele pe a ma le 16-20 cm e tusa ai ma le 6X6 cm. O le faʻapipiʻiina o le eleele pe a eli i aʻa o laau toto, , ma le 10-12 aso ao lei totoina i le eleele avanoa, o laau toto e faʻasalaga i totonu o le vaʻai laina i itu e lua.

A oʻo ina totoina fatu, e tatau ona matauina se faigamalo vevela. Aʻo leʻi amataina, e faʻaititia le vevela i le 5-7 aso i le 8-10 °, ona tumau ai lea ile 14-18 °. O le totoina o laau, faapea foi ma togalaau aina, e seasea lava, ae tele, ma ua maeʻa ai le fale. O toto laau e totoina i eleele tatala i le II ma le III tausaga o Me i le vaega o 4-5 laulaau moni pe a vevela le palapala i le 6-7 °, faatasi ai ma se vaega eleele.

Poupisi Faʻataʻavale © ahisgett

O le sili ona matagofie o ituaiga nei o kāpeti teuteu:

Mosbach - o le maualuga o le aʻa e mai i le 20 i le 60 cm. I le lautele, o le laau e oʻo atu i le 80 cm. O laʻau e foliga mai i le lyre, 20 cm le lautele, 40 cm le umi, e faʻafefeteina, e lanu lanu, lanu lanumeamata. O le laau o loʻo i ai se foliga matagofie, e matua teuteu.

Lark gagana - e faatatau ile vaega o le lanu lanu meamata. O le maualuga o le ogaumu e 130 cm. O laulaau e nofo i luga o petioles umi (15-20 cm), latou te opo i luga o foliga, o pito e pito sili ona lelei. Le lanu o laulaau e lanumeamata ma eseese lanu. Paʻu laau.

Lanu mumu maualuga - e le pei o le ituaiga muamua, o le lanu lanu e lanu uliuli ma se lanu uliuli po o le violiki.

Mumu lanu mumu - e ese mai le Red Curly e maualuga maualuga le maualuga, e le sili atu i le 60 cm. O laupepa e faʻalanuina-e foliga mai, e salalau tele. I le lautele, o le laau e oʻo atu i le sili atu i le 1 m, ina ia mafai ona teuteuina se moega fugalaau poʻo se vao i se tasi laau.