O le togalaau

Calamondin (Citrofortunella)

Calamondinlea e taua foi citrofortunella O se vailaʻau o le citrus na faia e ala i le sopoʻia o kumquits (faʻapitoa foi o le sotunella poʻo le kuki) ma le tangerine. O lenei laau e fesootai tuusaʻo ma le aʻa o le aiga, ma e sau mai Southeast Asia. E masani foi ona taua o le moli auro po o le mandarin i totonu.

O lenei laumei e matagofie tele, ma o lona teuteuga autu o lanu moli lanu lanumeamata-e mafai ona e 'ai. O lea ituaiga laau e manao e ola toetoe lava o tagata uma e teu. O Calamondin e le afaina i le tausiga ma e faigofie ona faʻalauteleina e ala i le vaʻaia po o fatu. E lagona le manaia i le taumalulu i totonu o fale mautotogi e maualalo le maualalo, ma e mafai foi ona ola i totonu o greenhouses. Ma e mafai ona ia fua mai mo se taimi uumi, aua o lenei laau ua fesuisuiai mo le fuaina o fua i totonu o potu. I le taumafanafana, e mafai ona e aveina i le ea fou.

I le maualuga, o le laau e oo i le 100 centimita. Ae ui i lea, atonu o le a ola e tusa ma le 5 mita, ae na o totonu o lona atunuu.

Fuga, pei o se tulafono, e amata ile vaiaso ole tautotogo pe i le taumafanafana. Fugalaau e talitutusa lava ma lemoni, ma o le manogi manogi manogi.

Ina ia mautinoa o le calamondine o le a fua mai, e tatau ona e suʻeina fugalaau i le lima faatasi ai ma se pulumu matagofie. O le faʻavaeina o fualaau aina e tupu i luga o laau maualalo (25 senitimita). Latou te tofo i le oona ma le manogi, ma o totonu o loo i ai se fuainumera tele o fatu. O fua e mafai ona lole pe a manaʻomia. I le ala, o la latou pi o se mea suamalie. E tusa lava pe o iai pea fua i luga o le laau, atonu o le a amata ona toe ola.

Talu ai ona o lenei mea totō e tupu tele, e manaʻomia ai le masani ona faʻasusu ma luga o laʻei. Afai o le pau o laʻau na amata, ona i ai lea o se mea e sese i le laau.

Fesoasoani ile Calamondine i le Fale

Fetuunaiga

E masani lava, o lenei laau e maua i tagata fou fou o se meaalofa. O le tele o suiga o loʻo faʻaauau pea mo se laau toto faʻatau. O lea la, suiga o moli, vevela, faʻafefe. Ma, i le avea ai o se tulafono, e faigata tele mo calamondin ona faʻafetaui i tulaga fou, ma amata ona pau le laʻau. I le mea na paʻu ai ni laupepa i le aso, ona i luga o le laau e tatau ona e tuʻu vave i luga o le taga o le polyethylene ma faʻapipiʻi i luga o le ogalaau. O le mea lea, o le ae faʻaleleia atili le maualuga o le ea i le 95-100 pasene. Aua neʻi galo e faʻaleleia le laau i aso uma e ala i le tatalaina o le ato. E manaʻomia e le vao se tele o le malamalama, ma e tatau ona puipui mai faʻataʻitaʻiga. I le taumalulu, ua fautuaina se moliuila.

O le tele o taimi, i totonu o se fale fugalaau e mafai ona faʻatau ai se mea e teu ai oloa, lea na ola e tusa ai ma tekinolosi faʻapitoa. I totonu o le aʻa, o nisi pulou faapitoa e maua ai lemoni e maua i nisi taimi. I le tulaga pe a amata ona felelei solo lau laʻau i se laau talu ai nei na faʻatauina, e fautuaina e faʻapipiʻi, aʻo suʻesuʻeina aʻa. Aua nei galo e aʻa i aʻa na amata ona pala, ona mafai lea ona e totoina le alalaine i le eleele fou.

I le mea e paʻu uma laʻau, e mafai lava ona e taumafai e teu le laau. Aveese fualaau o loʻo i ai nei, pe a latou maua le malosi mai ai, ma e mafai foi ona e 'oti se numera o lala. O fasi keke e tatau ona ufiufi i le malala. I le isi itu, e manaʻomia le suʻeina o le laau i le 1 aso i le aso ma se vaifofo e fuafua mo le faasaʻoina o le le paleni o meaai, puipuiga ma le togafitiga o faʻamaʻi o laau toto. A maeʻa le 2 vaiaso, o le a aliali mai aʻa.

Malamalama

E ui lava i le alofa o le laau mo le malamalama susulu, i le taumafanafana e le gafatia ia ave saʻo o le la, e tatau ona ufiufi ai.

Lapataiga E le mafai ona gaoioi le calamondin mai lea nofoaga i lea nofoaga, ma ia liliu foi, aʻo fuga ma fua mai, talu ai ona amata ona pa'ū fugalaau. Ae peitai, ina ia fausia se pale paleni, e tatau ona e suia le vao, ae tatau ona faia saʻo, ia, i aso uma e 1 millimita.

Tulaga o le vevela

O lenei laau vevela e sili ona manaia i le vevela o le 18-20 tikeri. Ae ui i lea, mo fualaau aina, e manaʻomia e ia se malulu malulu (12-15 tikeri). E mafai ona faʻafetaia le vevela o le vevela e oʻo i le 4 tikeri.

E faʻafefea vai

I le vevela o masina, e manaʻomia le tele o vaiinu. I le taumalulu malulu, o le faasusu e tatau ona faʻalelei. Manaomia le faʻaleleia masani o laʻau.

Laʻei pito sili

O se faʻalavelave faʻalavelave mo fualaau suamalie o loʻo faʻaaogaina mo laʻei pito i luga. Fertilizing o le laau e manaʻomia i le gasologa o le tausaga, aua e fua mai pea. Ua fautuaina le laei pito i luga Foliar. Ae ui i lea, ina ia aloese mai le faaleagaina o le laʻau, o le vaifofo paleni o loʻo faʻapipiʻiina i lalo. Ina ia mafai ona pamu calamondine ma se vaifofo vaifofo poo le fofoina o iniseti leaga, e tatau ona siitia le vao i se isi nofoaga. Ae o lenei mea e tatau ona faia saʻo. O le mea lea, e toʻatele fugalaau fugalaau fautuaina latou te tuʻuina se faʻailoga i luga o le ulo, ona tuu lea o le fagu i le tulaga e tasi. I le afiafi, e tatau ona togafitia se togavao i se nofoaga fou, ma i le taeao tuʻuina i lona nofoaga muamua, liliu i le faamalama ma le itu tonu na liliu i ai ao lei faia.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Mo le faia o se faʻafefiloi lelei o le eleele, e tatau ona faʻafefiloi le manulele olo, palapala ma le oneone i le fua faatatau o le 1: 2: 1.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

Mo le gaosiga, filifili se ipu volumetric. E tusa lava pe maua e le laau sina aʻa, e manaia tele ma faʻalaloa. Tele le faʻaumatiaga o le eletise i le taimi o lenei taualumaga e le fautuaina. E manaʻomia se alavai lelei. I totonu o le fagu fou, ia mautinoa o le aʻa o le calamondine e tumau pea i le tulaga tutusa e pei o le tuai. E le tatau ona fafagaina se laau totoina mo le 1 masina, talu ai ua lava meaʻai i le palapala ile taimi lenei.

Faʻatauga auala

E le faigofie le faʻalauiloaina o lenei laau. O le aʻafiaina o le oti e matua leaga lava, ma o le tele lava o le oti. O se laau e tupu mai i se fatu o le a fua mai i le tele o tausaga talu ona totoina. Ina ia aʻafia le vavae, e faʻaaogaina eleele palapala ma se tamai fale lauʻeleʻele (e manaʻomia le faʻamafanafana i lalo). Talu mai le aʻafiaina e manaʻomia ai le vevela o le 23-25 ​​tikeri, e sili ona lelei le faʻalauteleina o le laau ia Iuni poʻo le amataga o Iulai. E fautuaina e tagata tomai faapitoa le faʻaogaina o le pirotomones.

Pests

I luga o lenei mea totino, o talipupuni pepelo, iniseti iniseti, o le papaflies, spider mites, ma aphids e masani lava ona faʻaleleia. O le siama e tatau ona togafitia i se fualaau faasaina e faatamaʻia ai nei ituaiga iniseti. E manaʻomia le faʻaleleia 2 pe 3 taimi faʻatasi ai ma ni taimi le tumau e fautuaina i faatonuga. Faʻatalata i se taga o le polyethylene ma tuu i luga o le windowsill, ae ia le susulu le la i luga o le vaomatua.