O le togalaau

Skullcap - teuteuga ma vailaʻau i luga o le moega fugalaau

Fugalaau faatasi ma i matou i soo se mea. O se pusa matagofie o leisisi i luga o le laulauʻai, o se laumei lanu moana e tautau i le faitotoa o le aʻoga po o le ofisa, o se tau lemu i le fale, o le totoga tasi i luga o se mutia lanu i se paka tafaoga. Ae e le gata i lanu susulu, foliga le masani ai ma ofoofogia tatou te tosina atu i fugalaau. Latou, faʻaopoopoga i le lalelei, tuʻuina atu le soifua maloloina. Toeitiiti lava o laau totō uma e ola fua o togalaau togafitiga. O Scutellaria mai le aiga manino e aofia ai foi i ia togalaau.

Scutellaria baicalensis (Scutellaria baicalensis). © Nick Eberle

Mo le taimi muamua, na taʻua ai Scutellaria e pei o se vailaau togafitiga i le Tibetan treatises 2500 tausaga talu ai. Mai aso anamua, na faʻaaogaina ai le scutellaria e avea o se mea sili ona maualuga, ma mulimuli ane amata ona faʻaaogaina mai se lisi tele o faʻamaʻi i le malo ma faʻamaʻi aloaʻia.

I le aiga Lamiaceae (Lamiaceae), o Scutellaria o se ituaiga eseese Shlemnik (Scutellaria), o le ituaiga o sui o le masani scutellaria (Scutellaria galericulata) O le ituaiga lava lea e tasi o loo maua i lalo o igoa Scutellaria selu ma Capricorn scutellaria ona o le foliga tulaga ese o le pito i luga o se fugalaau zygomorphic. I le Latina, Scutellaria vulgaris o lona uiga o se "pulou na faia i paʻu o manu", ma i totonu o tagata, o le vao scutellaria e taua o se masiofo tina, fanua o le St. John's wort, tinamatua, piko, fatu fatu, lanu moana ma isi.

O le tupuaga anamua sa atiae i Scutellaria fetuutuunai fetuunaʻi i tulaga ola. O le mea lea, o le genus Scutellaria e nofo latalata i konetineta uma vagana ai Antarctica. O le faʻamavaeina o ituaiga e aofia ai pusa vaiti. O lea Shlemnik Baikalsky (naʻo le ituaiga o meaola e faʻaaogaina o se vailaʻau faʻasaina i togafitiga faʻapitoa) e maua i totonu o vaomatua masani i Asia Tutotonu, Transbaikalia, Mongolia, Saina, Sasaʻe Mamao. O laau toto e tutupu mai ma tutupu i nofoaga maualuluga: e latalata ile vao, i vaitafe vaitafe, i luga o auvai o vai eseese, i autafa o vaomatua ma vao. Maʻeu le matagofie o le fuaina o le Scutellaria e masani lava ona maua i fale ma fale mafanafana.

Scutellaria vulgaris, poʻo le caputiferous scutellaria, poʻo le meaʻai laumei (Scutellaria galericulata). © Raino Lampinen

Feiloai - o pulou nei

O le Slemniki o laau toto; e sili atu i le 400 ituaiga o meaola masani. O le aʻa o le aʻafiaga o paipa. E loloto i totonu o le eleele e oo atu i le 50 cm. E latalata i luga o le palapala, e faasolosolo malie lava ona pasi i totonu o le mea e teu ai - o le rhizome e tele ulu o loʻo i luga poʻo le fetolofi. Le lanu o le rhizome i le gau o le samasama, o le lau e lanu enaena pe samasama-lanu enaena.

O le eletise o le Scutellaria o se mea lafoaia pe i le ituaiga o laau matala ma vao, e le silia le 60 cm le maualuga. O faʻamau e saʻo, tetrahedral, e ufiufi ai lauulu malulu e le masani ai, lanumeamata, e le tele lava - lanu viole.

Lalaga o le tele o fomu, mai faigofie ma faʻataʻamilosaga loloto e faʻafeiloaʻi ma faʻamatalaga manino. E sili ona manaia le lanu o lau o Scutellaria, lea e eseese mai le pogisa i le lanumeamata. O nisi taimi o laʻau pito i luga ma lalo ifo o le lau lau lanu eseese e eseese lanu, o lona mamanu, o le nofoaga o le pubuga mai lauulu. O le umi o laulaau e 2-7 cm, o le faatulagaga e faʻafeagai. Lafoaʻi faaseʻe pe i luga o petioles laiti. O fugalaau Scutellaria ei ai ni mea totino.

O fugalaau Scutellaria o le zygomorphic, e tasi i le taimi i autafa o laʻau apical ma le ogatotonu. O fugalaau o loʻo faʻapotopotoina i ni tagata pepelo i ni paga ma faʻaputuina i ni mea e le masani ai i le afa. O totogo e fuga mai ia Iuni ia Aokuso. Petals of corolla o lanu eseese - mai le paʻepaʻe, moli mālūlūlūlūlūlūlūlūlū, paʻuʻamea, lanumumu-lanumoana, violē ma lanu-viole. Corolla o le fugalaau e afu, lua-lipped. O le laugutu pito i luga o se fugalaau zygomorphic ua i ai se uluai fua tele po o se pulupulu, o se uiga o le ituaiga atoa. E pei o se pulou anamua, o lea na avea ai le igoa - o le pulou o le tagata. E tusa ai ma le tala, Scutellaria o se malosi sili ona malosi lea e faʻapipiʻi ma taofi le toto e tusa lava pe faʻaaogaina i se pulou poʻo ni lavalava.

O le fua o Scutellaria e taʻua o le siakiina ma o loʻo faʻatusalia mai i le 4 kulupu-ovoid-shaped o nutlets, e ufiufi i tamai tubercles, e leai ni laʻau pe pala mai i lauulu glandular. O fua na amata mai ia Iulai ia Setema. O le siaki matuitui e minoi ma ni fatu i sina mea itiiti lava, lea e fesoasoani i le salalau o laau.

Scutellaria Alpine "Arcobaleno" (Scutellaria alpina 'Arcobaleno'). © Joseph Tychonievich Shlemnik i sasaʻe (Scutellaria orientalis). © mustafa ulukan Fesoasoani i le fatu (Scutellaria cordifrons). © CABCN

Ituaiga pulou mo le togalaau togalaau

O Slemniki e masani ona auai i le vaega o vailaʻau vali. Latou te le oi ai se manogi matagofie, ae e foliga mai e pei o teuteuga teuteu ma teuteu teuteu i fugalaau, i pusa, mixborders ma togalaau. O Scutellaria e aoga i laʻau faʻasalaga o laʻau mowed ma monoclomb o lanu eseese. E ese mai le matagofie o le faʻapipiʻiina o lili, moli moli moli tele, afiafi muamua, elecampane, gypsophila ma isi ituaiga laʻau matagofie o fua o laau totō.

Mo le tele-colored monoclumbes ma i faʻatasi ai ma isi ituaiga o laau totō, e mafai ona e faʻaogaina Skullock Alpine (Scutellaria alpina) ma fugalaau paʻepaʻe sinasina ma sinasina, Fesoasoani ile fatu (Scutellaria cordifrons) ma le piniki ma Shlemnik i sasaʻe (Scutellaria orientalis) ma fuga samasama. Teuga Spearman skullcap (Scutellaria hastifolia) faʻatasi ai ma fugalaau lanu moana lanumoana ma laʻau lanu meamata e pei o le lanu. Faʻaauau Sulu lima (Scutellaria tuberosa) ma Skeleton skullcap (Scutellaria costaricana) faʻatasi ma lanu lanumoana lanumoana ma lanu mumu, i le faasologa.

Spearman skullcap (Scutellaria hastifolia). © Svetlana Nesterova Skullcap tuberous (Scutellaria tuberosa). © fractalv Skeleton Costarican (Scutellaria costaricana). © mpshadow2003

Faʻaaoga meatotino a Scutellaria

Mo togafitiga faafomaʻi, e masani ona faʻaogaina ituaiga e lua: Skullcap Baikal (Scutellaria baicalensis) ma Shlemnik masani (Scutellaria galericulata) O mea faʻamalolo e mafua ona o lo latou vailaʻau faʻasolosolo ma le maualuga o mea o vailaʻau e maua ai se aafiaga lelei i le fofoina o le sili atu i le 40 faʻamaʻi. O mea e masani ai mo le vailaau togafitiga o rhizomes ia, o loʻo i ai i le tele o mea nei le macro ma microelements: potassium, magnesium, calcium, iron, copper, zinc, manganese, cobalt, molybdenum, iodine ma isi. O rhizomes e mauʻoa i saponini, resins organic, flavonoids (kuki, scutellarein, vogonin), coumarins, tannins.

O le tuufaatasiga o le toto, e maua ai aafiaga aoga i luga o le tino ma le fatugalemu o le tino, faatonutonu ai le galuega o le ate ma le vevela, ona i ai se malosi malosi o le hemostatic i le gynnecological ma fafo atu. afaina o le manua, anti-inflammatory ma isi faʻamaʻi. I le fale, e mafai ona faʻaaogaina le scutellaria mo se taimi uumi e pei o le lauti tila, e mauoa i elemene ma vitamini.

Slemnik e faatatau i meaola fomaʻi ma laau toto ma mea oona. O le mea lea, pe a ave fale teuteu ma mea laiti, ia mautinoa e faʻatalanoa se fomaʻi.

I falemaʻi e mafai ona e faʻatau ai aʻago mago faʻamalosi i le rhizome, mea vevela, mea inu ava malosi. O Shlemnik o se vaega o le tele o sauniuniga o togalaau ma sauniuniga.

Scutellaria baicalensis (Scutellaria baicalensis). © HEN-Magonza

Scutellaria tuputupu ae

Scutellaria baicalensis ma Scutellaria vulgaris e mafai ona tuʻu i le dacha i lau vailaʻau faʻamalositisi, togafiti faʻamalolo poʻo oe mafai ona faʻaogaina nei ma isi ituaiga o meaola i le teuteuga o le 'upega tafaʻilagi.

A oʻo ina ola aʻe le taulaʻau e aoina ai meaʻai vailaʻau, e sili atu ona lelei le tuʻuina o laau toto i nofoaga matala, ae aunoa ma le susunuina o le la. E le afaina ai le totoina o laau, ae mafua ai le tataina o fugalaau, e faaitiitia ai le teuteuina o laau.

E le o totogia e Slemniki eleele ma alu. O latou taumalulu malulu, o le tolenila o le lamala. Latou te le maua se faʻalavelave faʻavaivai pe a latou ola faʻatasi ma isi fua o fua. A o tuputupu ae, latou te fiafia e le paleni, sulu malamalama, manava, ma le tele o mea tau meaola.

Faʻaleleia eleele ma totoina

I le taimi o sauniuniga o le autumn i le eleele mo le eliina mo se moega fugalaau poʻo se moega faamaloloina, e tatau ona e faia se ipu falaoamata o le dolomite po o le lime lafoaʻi, 0.5-1.0 pakete o le humus (luga o eleele mamafa) ma le 30-40 g / m² o le nitrofoska / nitroammophoska.

Scutellaria e mafai ona lūlū pe totō faʻatasi ma isi laau totō, pe a mavae atu gutu ma faʻamafanafana le palapala e oʻo atu i le 10 ... + 12 * С. I le averesi, e maua lea ia Aperila-Me, faʻalagolago i tulaga tau fesuiaiga o le itulagi.

Faʻatau ma fafaga Scutellaria

Laʻau e faʻamalūlūina pe a uma le germination, pe a maeʻa le pala o luga o le palapala, ma i le aluga o taimi, e faʻaaogaina le vai i le umi o le tau vevela.

I le vaitau o le tuputupu ae, e faalua ona fafaga fao i luga o fualaau. O le pito i luga pito i luga o loʻo faia i le 25-45 g / sq. m poʻo se fofo taulimaina o soʻo se mea faʻasaina ma le lona lua - pe a fuga i le phosphorus-potassium fertilizer, i le tasi, 30 g o le superphosphate ma le 20 g masima masima i sikuea mita. m. A oʻo ina tupu aʻe i totonu o se moega fugalaau, o laei pito i luga e faia i le taimi lava e tasi ma isi laau totō, ae le faʻafefeteina i le gaʻo. Faʻatasi ai ma le tele o le eletise, o le Scutellaria ma isi laau vavalaʻau e atiina ae le biomass i le faʻaleagaina o le fuga.

Scutellaria baicalensis (Scutellaria baicalensis). © Kor! An

Faʻaleleia Scutellaria

Scutellariae e sili ona faʻaleleia e fatu. Fesoasoani mo le 2 tausaga. I le avea ai o se aganuu teuteu, ina ia mafai ai ona puipuia uiga faanatura, o le scutellaria e faʻaolaina e ala i le vaevaeina o rhizomes mo le 3 tausaga. Pe a tutupu le laau i vaega o le rhizome, ia mautinoa e 1-2 fatuga o le faafouga i vaega taʻitasi. Tuuina atu o le aʻa o le puloutau ei ai ona aʻa, latou te le mauaa aʻa pe a toe totoina laau. I le itu i mātū mo moega mo fugalaau, o le scutellaria faʻateleina e laau. Pe a faʻasalalau e vine, totō totogo i totonu o le palapala poʻo totonu o ipu o le peat-humus, ona totoina lea i le palapala i ipu, i le 2 - 4 lau. Laʻau e totoina i se aso mulimuli ane. O le luluina ma le tausiga o fatu e tutusa ma isi laau.

Mo le taumalulu i le itu i mātū, e le o vavae ese le pito i lalo. I lo latou tulaga masani, e sili atu le saogalemu o laau o Scutellaria. O latou teuteuga o loʻo faia i le tautotogo. I totonu o le itu i saute i le tautoulu, ua tipi i lalo i le maualuga o le 7-10 cm hemp.

Faʻamamaina o vailaʻau faʻasaina

A o tuputupu aʻe Scutellaria i luga o se moega faafomai, o le seleseleina o vailaau faʻamalositino e faia i luga o le 3rd - 4th tausaga. Ia mautinoa ia tuua se vaega o laau mo le toe gaosia faalenatura ma le isi aotelega o le a faia e le silia i le 5 tausaga.

Scutellaria vulgaris (Scutellaria galericulata). © Paula Reedyk

Faagasologa ma teuina

Eli lemu rhizomes ma aʻa ua faʻamamāina palapala, vavae ese le vaega eletise. O le rhizome lava ia ua vaevaeina i ni vaega eseese o le 5-7 cm ma faʻapipiʻi loa i luga ole masini. Uu i ogaumu i le vevela o + 40 ... + 60 ° С. A faʻamagoina le siakiina ina ia le mafai ona gaosia mea lagoʻa. O le tino malogo mamago ua aveeseina mai mea mago mago ma tuu i totonu o ni taga faʻanatura masani poo totonu o se fafie ("manava"). O le olaola o meaola masani o le 3 tausaga.

I le fale, e mafai ona e faʻaaogaina le inu o le ava, teuteuga o rhizomes. Ia mautinoa e fesiligia se fomai aʻo leʻi faʻaaoga.