Laʻau

Eleelea fashionista Anthurium

Faatasi ai ma laau totō, e foliga mai o vafusi ola i ipu, o anthuriums e nofo i se nofoaga faapitoa. O nei mea o se tasi o laau e sili ona taugofie lea tatou te masani ai o se meaalofa, ma e le gata i tamaitai matagofie i le International Women's Day. O fugalaau fugalaau o loʻo i ai se mea e sili ona manaia i luga o le moega e naʻo vaʻai e pei o se vaega sili ona matagofie o le laau atoa, e lelei atoatoa ma laulaʻau lapopoa i totonu o se lanu matagofie. O Anthurium e foliga mai faʻaonapo nei, ae, i le mauaina o se tagata lelei e avea o se meaalofa, o le toʻatele ua le fiafia i lona uiga tauleleia. O le Anthurium e le mafai ona taʻua o le fale e sili ona faigata i totonu, ae afai e te manao e toe toto le laau ma fiafia i le matagofie o laʻau mo le tele o tausaga e aunoa ma se mea e ofo ai, o le ae saunia ma le mataʻituina.

Anthurium (Anthurium). © newplantsandflowers

O se ituaiga o fugalaau "fugalaau susulu"

O le Anthurium o se tasi o laau sili ona mataʻina mai le vaega o mea e taʻua o paluga ola. O le mea moni, i le tulaga o le lalelei ma le susulu, naʻo ituaiga sili ona lelei o totonu o le tosods e mafai ona tauva ai. E ui i le mea moni e faapea o Anthuriums e auai i aganuu oona, ua leva ona avea ma faailoga o le manuia ma le fiafia, lea e tatau ona latou tosina atu i le olaga oo latou tagata. I le pito i luga o le fugalaau, aemaise lava pe afai e te faʻatau le anthurium i lona mamalu uma, o lenei agafale i totonu e le mafai ona naʻo le manava. Faʻafeiloaʻi malie le lanu o le lanu, fulafula i le tele o numera, faʻatasi ai ma le maota tulaga ese e ufiufi ai taliga o le faʻaogaina ma le matagofie o le fausaga o le togavao, e foliga mai e peiseai na faia e teuteu ai totonu o le taimi nei. Ae o le anthurium ma lona foliga vaaia matagofie e faigofie ona faʻaʻoleʻole. E ui lava i le mea moni e mafai ona fuga le laau na maua mo le tele o masina e aunoa ma le vaivai, ae o le anthuriums e masani ona leiloa a latou mea teuteu. O mea uma e uiga i lo latou le fiafia tele.

Anthurium (Anthurium) o se genus tele o laau epiphytic ma semi-epiphytic mai totonu o aganuu masani e fai ma sui o le aiga o Aroid ma e aofia ai le sili atu ma le 800 ituaiga o laau e teuteu-fuga laau mai vaega ole vevela o le Lalolagi Fou. O foliga vaaia o le anthurium e matua aoga lava. Ole lapopoa, faʻaloloa, faʻamalosolo lautele, poo laʻau e foliga mai e lanu meamata lanu ma e nofo i luga o petioles umi. Laʻau lapopoa, faʻafetai i le pito i tua, faʻapena le matagofie o laʻau. O le matagofie o laʻau e faʻamalosia ma faʻamaopoopoina e ala i le faʻaogaina o mea, o loʻo i ai faʻataʻaliʻoliʻo e siosiomia e le gasegase o le gaʻo, e foliga tutusa ma feeseeseaʻiga lautele. O le lautele o le lautele e masani lava ona iloga e veins matagofie, o se solo, o se mea e sili ona lelei. E alu ese mai le pulu ma foliga mai o se apaau. O le igoa Anthurium e sau mai le Latina "antos" ma le "oura" -o se fuga-fuga. O faʻalavelave o nisi o anthuriums e pei lava o fagu: o le taliga e le saʻo i taimi uma, o nisi taimi e faʻataʻaliʻu ai ma e oʻo lava i le uila i se siosiolio. Lanu eseese - mai i le paʻepaʻe i le piniki, mumu, moli ma le tele o faʻaoga faʻapitoa multicolor - faaopoopo faʻamalosi i le fuga o anthurium. Faʻafetai i mea na latou maua, na maua foi e Anthurium se igoa lauiloa - o se fugalaau susulu.

Anthurium (Anthurium). © Cheri

Ituaiga o Anthuriums

O Anthurium e selau ma selau ituaiga o meaola, ae le o nei mea uma ua tupu i le potu. O ituaiga o anthuriums e sili ona talafeagai lelei i aganuu ma e mafai ona ola i fafo atu o le fale kiona, o ituaiga ituaiga e pei:

Anthurium Scherzer (Anthurium scherzerianum) - o le ituaiga o anthurium aupito sili ona taua ma le "faʻataʻitaʻiga", lea o le moli lanumeamata poʻo le mumu mūmū mūmū, e pei o se mea teuteu, e foliga mai o se teuteuga i fafo, e mafua ai ona fegalegaleaiga faʻatasi ma faʻavae fagu. I le taimi lava e tasi, o le lautele o le laulau e fetaui lelei ma le paʻu i le leo, moli lanumeamata poʻo le mumu, ae na o nisi o ituaiga e papaʻe pe lanu faʻatasi ma togitogi matagofie. O laulaau o paʻu, matte, ma se vevela tutotonu iloga. O se tasi lea o ituaiga o anthurium aupito sili ona lelei ma le maualalo (e oo i le 35 cm).

Anthurium Scherzer (Anthurium scherzerianum). © Jürgen Roscher

Anthurium Andre (Anthurium andraeanum) - o se ituaiga sili atu ona mamana, tetele ma lapoa o anthurium. O le vao o lenei laau e oo i le 80-90 cm le maualuga, e maua mai ai le tele o lanu pogisa mataʻutia o se lapoa tele, ma, e pei o se tulafono, lanu emerald, suiga i isi lanu o le lanumeamata i na o faataitaiga eseese. O le aoga tele o lenei ituaiga, lea na avea ai ma faavae mo le fausiaina o ituaiga sili ona lelei o anthurium, o le tele o fugālaau, lea e totoina ai le laau mo le 2-3 masina e maua mai ai le tele o meaola matagofie i le paʻepaʻe, piniki, mumu ma moli, e pei o se tulafono, se lanu samasama. E le masani ona faʻaaoga le fomu, ae o ituaiga eseese o Andre's anthurium ua manumalo i le alofa lautele o le au fai togalaau.

Anthurium Andre (Anthurium Andraeanum). © Alejandro Bayer Tamayo

O ituaiga siliva lelei o lenei laau e aofia ai:

  • cultivar "Vivaro Pink" ma se lanu piniki piniki;
  • lanu piniki, faatasi ai ma se lanu matutu-lanumeamata o laulaau uli, vasega "Lentini Pink";
  • paleni lanu piniki eleʻele Anthurium "Pink Champion",
  • ituaiga vine "Vivaro Peach" ma le lanu lanu moana;
  • apricot-salmon eseese ma lanu meamata lanumeamata i luga o le ufiufi o vaitau,
  • uila lanu mumu "Vitara";
  • mūmū mūmū faʻapitoa, vaʻesea le lapoʻa "Saxo";
  • lanu o le lanu uliuli ma taliga papaʻe ma le ruby ​​luminaire lumanaʻi "Rubino";
  • uʻamea mūmū mūmū eseese "Minnesota" faʻatasi ai ma lanu meamata tioamata;
  • ituaiga 'eseʻese mūmū "Dakota", "Alabama", "Arizona" ma le "Avento" faʻatasi ma lanu vali mūmū ma le uaina;
  • pouliuli, carmine-lanu violē ma se pupuvao tele o ituaiga eseese o Sensa;
  • e foliga mai o le pogisa, e toetoe lava a latalata i le toto totolo i luga o le malamalama, o le ituaiga Othzu o anthurium;
  • le vailaʻau "White Champion" faʻafeiloaʻi ma taliga mumu ma papae paʻepaʻe;
  • Soa vine, lanu mumu-mumu ma taliga mumu;
  • lanu paʻepaʻe lapopoa-agi "Acropolis".
  • snow-paʻepaʻe, lauulu matagofie "Palemia" faʻatasi ma le toetoe lava o loʻo olaola lautele lautele lautele;
  • moli lanumoana lanumeamata, tutusa ma se vavega tele, le ituaiga "Tenessee";
  • pogisa, ma lanu piniki-lanumeamata "Mystique";
  • tagata lalelei lalelei ma le lanumeamata lanumumu ma lanu lanumeamata o Florida;
  • moli malu, ma se lanu samasama lanu, momo o le anthurium "Marasol", ma isi.

Majestic Anthurium (Anthurium maglorum) e matua le tutusa lava ma o latou alo o le vavao. I lenei ituaiga o meaola, o le vaega sili ona teuteu o le laau o laʻau manogi matagofie. O le fatu, lapopoa, ma se lanu tulaga ese ma lanu uliuli lanu meamata, e foliga mai o se galuega taulima e ala i le lanumeamata lanumeamata, o nisi taimi o olive veins, faataapeapeina mai le petiole ma liliu le laau i se gaosiga o ata. Ae o le tele o mea e tutupu, o le mea e sili ona manino ma e sili atu ona pei o se tagata.

O le mamalu o Anthurium (Anthurium magnificum). © Jerzy Opiola

Anthurium Rothschild (Anthurium x rothschildianum) o se vailaʻau o Anthurium Andre ma le mamalu, e ese mai i se lanu faʻatapulaaina, e aofia ai le lanumumu ma le paʻepaʻe, ma le telē tele o mea e ufiufi ai.

Rothschild Anthurium (Anthurium x rothschildianum). © @mp

O nisi taimi e maua i totonu o le aganuu, o anthuriums o loʻo i totonu o vine epiphytic, e mafai ona gaosia pulu e oo i le 1 mita le umi ma se fuainumera tele o lanu malolosi ma laʻau tele, ae sili ona matagofie le laulauina o lau. O nei mea, ia gauai i ai Faʻafeiloaʻiga o le vaʻaia (Anthurium scandens) - o se laau mataʻina e teuteu i togitogisa uliuli i lalo ifo o laʻau, lanu paʻepaʻe ma lanu samasama-lanu meamata, lea e siosiomia ai le lanu lanumeamata lanumeamata. E tatau ona sili atu le tufatufaina ma Lima-laʻau Anthurium (Anthurium pentaphyllum), lea e lauiloa ai laulaau lauulu lalelei, lafoaʻiina, tuʻuina atu lenei faʻatoʻaga faʻatoʻaga faʻatasi ai ma petioles umi.

Alualu i luga (Anthurium scandens). Kevin holcomb

E sili atu ona taatele Anthurium Crystal (Tioata o le Anthurium) - o se meaola matagofie ma le faapitoa, o loʻo i ai le 'apamemea, lau lanu mumu ma vela malamalama, e lanu uliuli ma le matutua, lelei le tautau mai i pito o le ulo ona o petioles umi. Latou te faʻamalamalamaina foliga lelei o le fatu e pei o ni faʻamalama siliva siliva, e pei o le faʻaalia o mamanu i laulaau o vailaʻau taua, ae sili atu, faʻamalosia lelei le itu o le lau laulaʻau.

Crystal Anthurium (Anthurium Crystallinum). © Nasr Habib Abdalla

Anthurium tausi i le fale

Anthuriums - o laʻau e manaia, ae sili ona mataʻina. Ma i totonu o potu e faigata tele ona tuʻuina atu ia i latou le tausiga talafeagai. O le mea o le tele o ituaiga o anthurium e lagona lelei i na o totonu o le greenhouse, i totonu o togalaau vevela mafanafana. O le le lava o le mautu i totonu o fale e le talafeagai mo nei alii aulelei. Ae o nisi ituaiga o meaola ma ituaiga uma o nei ituaiga o laau ua sili atu ona fetuutuunai i mea e nonofo ai aiga ma e itiiti ifo le manaomia mo tulaga tuputupu ae. I le taimi lava e tasi, o le taimi pito sili ona faigata i le faagasologa o le tuputupu ae o anthuriums e le o le filifilia uma o le vevela poʻo le moli, ae o le tausiga. O le tausiga mo nei tama aulelei e manaʻomia le mataala lelei, o laau e manaʻomia le faʻaauau pea ona vave gauai ma vave tali atu i nai faʻailoga o se siosiomaga le lelei. Ae afai e te tuʻuina atu le anthurium ma tausiga lelei atoatoa, o le ae le maua se tele o le lotofaafetai. I tulaga lelei, e mafai e lenei alii lelei ona fuga mai le tautotogo i le taufaaiuiuga o le taumafanafana, ma o nisi taimi e toetoe lava le vaivai i le gasologa o le tausaga.

Malamalama mo Anthurium

O le fetaui lelei o anthuriums i tulaga eseese o le malamalama o latou uiga sili ona taufaasese. E talitonuina o lenei laau e fetaui lelei i le toetoe o soo se tulaga i totonu o le faʻavae o nofoaga susulu ma le malulu, ae o le mea moni, o Anthurium e sili atu ona televave nai lo avanoa. E matua le mafai e le laau ona faapaleni le susulu o le la ma mafai ona tuu i nofoaga e iai le malamalama. E le taliaina le anthurium ma le ata lafoia, ae o le mea moni e faatoa mafai ona toe faalelei ma le malu malu. Ae ina ia mafai ona valiina fugalaau i lanu susulu matagofie ma fuga i ni aofaiga telē, e manaomia e le laau se malamalama tele. Ma talu ai ona o lona matagofie uma, ua tupu tonu le anthurium e pei o se laau totō, o le a tatau ona e faʻaleleia le tuʻuina atu i ai e pei o se nofoaga e mafai ona mafai ai faʻasalalau. E sili atu le lelei mo lenei falegaosi o nofoaga i sasaʻe ma sisifo.

Mo le taimi o totoe, e tatau ona fetuunai le moli. Mo le anthurium i le taimi o le taumalulu, e tatau ona tuʻuina atu nofoaga sili ona manino i totonu o le fale, o le taumalulu i le malamalama lelei, o le faʻamautinoaga autu lea o le umi o le fugalaau.

Anthurium (Anthurium). © Maja Dumat

Faʻamafanafana mafanafana

O le eletise, o le vevela-alofa ma le sili ona fiafia mo suiga o le vevela, e manaʻomia tulaga tumau o le taofiga, e sili atu i le vevela i taimi uma o le atinaʻe, ma le taimi o le fuga, ma le taimi o le taotoga. O nei laau toto o le a lagona le mafanafana i totonu o potu mafanafana, ma le malulu o le ea e amata mai i le 18-20 tikeri pe maualuga. I le taimi o le taumalulu, o le laʻititi aupito maualalo o le vevela o le vevela i le 15 tikeri, ae sili atu le tuʻuina atu e le suia. Afai e te tuʻuina atu i ai i le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana i le vevela mai le 20 i le 25 tikeri, ma i le autumn ma le tau malulu - mai le 18 i le 20 tikeri, o le a faafetai atu Anthurium ia te oe aemaise lava le fugalaau mataʻina.

Ae o le mea sili ona faigata e le o le faʻamautinoa o le vevela, ae ia puipuia le anthurium mai faʻataʻitaʻiga ma fesuiaiga i nei faailoilo. O nei laau e matua le mafai lava ona tu i nai pito itiiti. Ma e tusa lava pe tasi le tatalaina o se faamalama po o se faitotoa i autafa o se laau i se aso malulu e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga faanoanoa, ae le o le taʻua o suiga faifai pea. Laʻau e tatau ona faʻalagolago lelei, e aofia ai le tafe mai o le ea mai mea vevela, tuʻu ese mai maʻa. E sili atu le le faʻaaogaina o le anthurium i le mamanu o le umukuka, pe a fai o le eseesega o le vevela ona o le kuka e mafai ona taua.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

O le Anthurium e manaʻomia e le gata i taimi masani, ae tele foʻi le suavai. I le taimi o le atinaʻeina o le atinaʻeina, e le mafai e le laau ona faʻafeiloaʻi sina mea itiiti lava mago, ae le o le faʻamago atoatoa o le otaota i totonu o le ulo. Ae i le taimi lava e tasi, faʻamausali le tumau o le palapala i se tulaga malulu, e le mafai e le tasi ona faʻatagaina le malosi tele. O nei faiga masani e masani ona faia mo le anthurium, ma ia mautinoa o le a faʻasusu le meaʻai i le pito i luga, ma pulea le tikeri o le susu. I le taimi lava e uma ai le suāsusu, e fautuaina e faʻafefe le tele o le vai, e puipuia ai i latou mai le faʻapipiʻi i le pusa. I le taumalulu, o le suavai mo le anthurium ua na o sina fetuutuunaiga i le malamalama tumau, o le faia o taualumaga e le tele ma sili atu ona lelei, ae o loo tumau pea le mautu o le siosiomaga.

Mo le anthurium, e taua tele le faʻamautinoa e le gata o se tau mafanafana o le suavai o le masini, ae ia maua foi le maualuga o le maualuga o le ea. Faʻailoga faʻamafanafana mo lenei fale - mai le 60%. O le Anthurium o loʻo faʻamaonia le le lava o le suasami o le ea e ala i le gaugau o ona laʻau lalelei i totonu o ogaumu. Ae e sili atu le aua le aumaia lenei mea. O le fuafuaga lelei mo le tuputupu ae o lenei matagofie o le tuʻuina lea o le laau i luga o se paʻu ma ni laumeʻa susu, moa peatusi pe ola i totonu o se fagu fagu ma piers e tumu i mea susu. E mafai ona tupu le anthurium i le taimi o le faʻaogaina o mea e faʻaogaina ai mea tau fale gaosi oloa, ma faigofie i le faʻateleina o le manogi o le ea e ala i le faʻaauau pea ona faʻaleleia. E faʻamalosi le fufuluina, e tusa lava pe e te faʻapipiʻiina se mea e faʻamaualalo mo le laau. Aua nei galo e uiga i le soloia o laulaau: o le faamamaina masani o le auala mai le efuefu e aoga ai Anthurium. Aʻo faagasolo taualumaga, e taua le faʻamautinoa e le paʻu le fuga i luga o fugalaau o laau totino, ma e sili atu na o le fuga mai o pulupulu (pe a paʻu le vai i luga o le eleele, e amata ona aliali mai i luga ia i latou, ona latou paʻu vave lea). Mo le laau, e mafai ona e faʻaaogaina le vai i le tutusa o le vevela o le siosiomaga i fafo.

Anthurium (Anthurium). © Hervey Bay Nurseries

Fertilizers mo Anthurium

Fertilizers mo anthurium e faʻaaoga faapitoa i le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana (seia oʻo i le faaiuga o Aokuso). Mo lenei fale toto, e tele fugalaau fugalaau e filifili e suia le fugalaina ma mea e gaosia ai le mineral ma organic, ae e mafai foi ona faʻaaogaina faʻafefiloi (e sili atu le filifilia o fugalaʻau mo Aroid poʻo le orchids). Ole taimi ole laei pito i luga ole tulaga masani lea mo faʻalaʻau uma: 1 taimi i le 2 vaiaso. O le laau e tali lelei i le fafaga fafaga I le autumn ma le taumalulu, poʻo le taimi o totoe, e le fafagaina e Anthuriums. Ae i le taimi lava e tasi, e le tatau ona taofi le laei pito i luga pe a uma ona tupu, aua o le tuputupu ae malosi o laulaau talavou ma le faapipiiina o fugalaau e fuafua ai foi le manaomia o le toe faʻaleleia faifaipea o mea e maua mai le eleele. O luga o laei e taofi lemu, faatasi ai ma faailoga o le tuputupuaʻe.

Anthurium rejuvenation

E le pei o le tele o isi laau i totonu, o anthuriums e manaʻomia le toe faafouina masani. O laʻau pito i lalo o le laau e faasolosolo malie lava le oti, faʻaalia le ogalaau, faʻalavelaveina le fausaga o se rosette lalelei, ma o laau toto e leiloa lo latou teuteu ma faasolosolo malie le lafoaia o laulaau laiti ma fugalaau.I le taimi lava e tasi, e tatau lava ona taulai i le manaʻomia mo le toe faʻafouina i le faʻaalia o le laau, ae le o lona matua.

O le anthurium e mafai ona toe faʻafouina naʻo se mea e gafa. Ma o loʻo i ai le tele o fuafuaga faʻafou:

  1. O pupu laulaau ma aʻa e vavae ese mai le laau, lea ua tupu mai ai vao fou, ma ua tanu le vao tuai i le eleele ma ua faaauau pea ona tupu seia oo ina mafai ona latou suia i se laau toto.
  2. Oti ese le vaega pito i luga o le anthurium ma aʻa aisa ma aʻa le ape ape e tusa ai ma le mataupu o le toe gaosia e ala i laasaga (i lalo o le pulou, i se malamalama, sina mea susu susu). I lenei tulaga, aua e te faanatinati e lafo ese le laau tuai: afai e te matua faaitiitia le suamalie o le meaʻai ma tausia sina sina susu, ona tele lea o le taimi o le ai ai le tele o lapisi i luga o le ogalaau e mafai ona tuuese ma mauaa e pei o ni laau tutoatasi.
Anthurium (Anthurium). © Maureen Williams

Suiga ma sui

O Anthurium o le a le mafai ona ola i totonu o se meaʻai tele. O le ea ma le suavai o le eleele mo lenei seleselega o se mea taua tele i le galueaina, o le mea lea, e oo lava i le masini ua maeʻa e masani lava ona faaleleia e ala i le faaopoopoina o vaega e tatala. E talitonuina o lenei laau toto e mafai ona ola lelei i na o mea manogi, e tusa ma le 15% o le lapisi o ni vaega ninii. O le paʻu e sili ona fetaui lelei mo le laau, ae o fasi piliki piliki, malala, agroperlite, faʻalautele le gaʻo, vermiculite e mafai ona faʻaaogaina, i totonu o se mea e faʻapipiʻiina ai polystyrene. Faamolemole ia maitauina o le tali o le mea e sui ai e tatau ona fai sina pisia, ma se pH mai le 5.5 i le 6.5. Afai o loʻo e faʻapipiʻiina le eleele ia oe lava ia, ona e saunia lea i le faavae o humus, non-sifted, fibrous sheet soil, peat ma oneone i se fua faatatau o le 4: 2: 2: 1 poʻo se faʻafefiloi o vaega tutusa o le peat, coniferous and sheet soil with half less sand. O mea na faatauina mai mo le anthurium, o mea e fefiloi ai le eleele mo bromelia ma pelati e sili ona talafeagai.

O gafatia mo lenei fale toto e tatau ona papaʻu, ae lautele lava. E foliga mai e sili atu le lapisi o Anthurium i ipu maʻaleʻale, ae afai e te filifilia se mea faʻapitoa mo mea teuteu ma e le matauina le maualuga o le maualuga ma le lautele (o le lona lua e tatau ona tele), ona faigofie lea ona faʻaleleia le alavai e taui ai le le talafeagai o le pusa poʻo le mafaufau e uiga i fagu lua. E le mafai ona faateleina le mafai gafatia mo lenei aganuu, talu ai o le anthurium e tupu lelei naʻo totonu o se nofoaga talafeagai. E tele fugalaau fugalaau e faailoa mai o le anthurium e sili atu ona lelei i totonu o pusa palasitika, nai lo le meaʻai.

O le mea e sili ona lelei o le faʻafia ona faʻafetauia, e tutusa ma le saoasaoa o le atinaʻeina o le laau. O anthuriums matutua e naʻo le 1 le taimi i le 3 tausaga, ma e oʻo lava i laau talavou e seasea ona tupu i tausaga taʻitasi. O le faʻataʻitaʻiga e faʻataunuʻuina pe a maeʻa le "atinaʻeina" o se vailaʻau. Pe a faʻapipiʻi i le pito i lalo o le tane, e tatau ona faʻapipiʻi le maualuga o le alavai, ma o le faʻatinoga lava ia e tatau ona faʻatinoina ma le faʻaeteete, e aunoa ma le faʻaleagaina o aʻafiaga e oo lava i aʻa laiti o le anthurium. E tatau ona manatuaina o laulaʻau ma aʻa o le laau e matua vaivai lava, o le mafuaaga lea e manaʻomia ai e le anthurium le faʻafefeteina ma le faʻaeteete ma le faʻaeteeteina o le pupuni lava ia. Ae o le mea autu o le tuʻuina atu lea o le laau i le fetuunaiga malie pe a uma ona sui le tane. E tatau ona puipuia lelei ma le faaeteete le eletise mai le susulu o le la mo le tele o vaiaso, faʻafeinu ma le faʻaeteete ma le faʻaeteete, aloese mai le faʻaleleia o le suavai ma aofia ai le faʻaauau pea ona faʻapipiʻi i totonu o le polokalame o le tausiga ina ia le afaina le matagofie ma le lapopoa o laulaau.

Vaʻaia Anthurium ma faʻamaʻi

Anthuriums e matua le maofa lava i lona maualalo o le tetee atu i faʻamaʻi i totonu. O nei laau totō e faigofie ona maua i le apogaleveleve, lea e masani ona aliali mai ma le itiiti ifo o le solia o le fautuaga e tausia le malulu o le ea lea e lelei mo le fale. Ae le itiiti ifo le alofa ia i latou ma aphids i le fua o iniseti. O le auala sili e puipuia ai faʻafitauli o meaʻai o le faʻaleleia lea o le ea i taimi uma ma ia mautinoa ua fufulu ese laʻau mai le pefu. E sili atu ona lelei le taulimaina o meaola faalafua e ala i le aveesea o iniseti ma se sipuni susu po o le sipuni susu. O le faʻaaogāina o iniseti ma se fasimoli solution e faʻaaogaina pe afai e le galue auala faigofie.

O nisi taimi e lanu enaena i luga o laulaau o le anthurium, e faʻaalia ai le faʻamaʻi ma le maliega masani. O faʻamaʻi, o le anthracnose e sili ona matautia mo i latou, lea e tau atu i le faʻamamaina ma le faasolosolo malie o le oti o laulaau. Faʻataʻi naʻo fomaʻi ma amata faʻaleleia le togavao, sili atu i le vave muamua o le faʻamaʻi pipisi.

Tetee masani ona tuputupu ae:

  • samasama ma le faʻagogoina o laulaau i le taimi o le taumafanafana pe a faʻaalia i le susulu o le la;
  • samasama o laulaau i le taimi o le taumalulu ma le tele o le malulu;
  • o foliga vaaia o lanu ma lanu uliuli i laulaau i le maualalo o le ea;
  • o le faʻasaʻoina o se mea itiiti pe, i se isi itu, lau lapopoa tele po o foliga vaaia i luga o latou faatulaga lelei le mea samasama samasama i le solia o tulafono mo le fafagaina o le anthurium.
Anthurium (Anthurium). © Stefano

Faʻaaogaina o Anthurium

Anthurium e ofoina atu se filifiliga tele i le va o auala eseese e fafaga ai. Ae ia mafaufau o lenei mea toto e faigofie lava ona faʻaleleia, e le aoga. O ia metotia uma ei ai ona lava faigata, lea o le a mautinoa le feagai i le faagasologa o le mauaina o se tupulaga fou o fugalaau fugalaau. Anthuriums e faʻalauteleina e fatu, lapisi laulaua ma ituaiga eseese.

O fatu laau e mafai ona maua i luga o le faʻatau atu e le masani ona tupu (ona o le vave vave o le faʻamanuiaina o le germination e faigata ona ausia), ma i le fale, e mafai ona maua mai e ala i le faʻafefeteina faʻatasi ma se pulumu vaivai e faʻafeiloaʻi pollen mai le tasi fugalaau i le isi. E tasi le tasi o taualumaga e le lava: o le palota e tatau ona toe faia mo 2-3 aso. O le susulu ma le tele o fualaau aina o se foliga foliga foliga 1-4 fatu ma ua naʻo le 9-12 masina talu ona maeʻa. Ina ia ausia le manuia i le germination, e tatau ona faʻaaogaina fatu i le taimi lava e maeʻa ai ma e le gata ina fufulu lelei, ae faʻapipiʻi foi mo le 2 itula i se vaivaiga vaivai o le potassium, aua e matua faigofie lava i le salalau o le meli. O le fufuluina o le a fai loa pe a uma ona fufulu, i luga o le sipuni susu poʻo se pepa filiga i ipu, ipu papaʻu poʻo Petri ipu, o loʻo ufiufi i se ata tifaga poʻo tioata. O le faʻamaʻiina i le anthurium e tusa ma le 2 vaiaso, e faʻataunuʻuina ai ni fatu laiti i le mamao o le 1-1.5 cm i totonu o pusa laititi e faʻamaʻi (faʻamalolo poʻo togafiti faʻamaʻi), eleele malamalama ma se faʻaopoopoga o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le malala. I totonu o koneteina taatele, o laau toto ua ola mo le 2 masina, ma ua maeʻa ona latou faaluaina i totonu o ni koneteina lapoa, ma tuu ai laau i le mamao e tusa ma le 2-3 cm i le va o laau toto. E tatau ona tupu le alualu i luma o le Anthurium i le va o aganuu ma le 2 cm. O loʻo faʻapipiʻiina i totonu o pusa taʻitasi pe a oʻo i le 5 mita le maualuga o le vao. I le faʻaopoopoga, e tatau ona tuʻuina ia anthurium i se ipu 200 ml, o lenei laau totino o se sui. I le anthuriums talavou, o le aʻa e atiina ae i na o sina vaega eleele, ma afai e totoina vave laau laiti i totonu o koneteina lapoa, ona mafai lea ona faʻaumatia uma laau. E mafai ona faia se gaosiga o le anthurium i le lumanaʻi i le naʻo le aʻa o le laau e faʻatumu uma ai le palapala. I le averesi, o le anthurium e maua mai fatu e fuga mai i le 4 tausaga talu ona toto.

E mafai foi ona faʻalauteleina le anthuriums e ala i le vavaeina o fugālaʻau, o laulaau lanu ma aʻa tutoatasi, e mafai ona totō e avea o ni laau tutoʻatasi. O loʻo faʻaaogaina foi le metotia o le suluina, vaevaeina o upega i vaega o le 5-10 cm i aʻa ma aʻa. O fasi keke e tatau ona gaosia. O ia ituaiga lanu ma fatu laau e aʻafia i le 2-3 vaiaso, pe a latou totoina i se mea masani o Anthuriums i lalo o le pulou. O le fatu fatu o Anthurium e tele lava ina fenumiai ma le malosi e maua mai ai se laau mai se laulaau, ae naʻo auala muamua lava ao le i vavae ese ua i ai aʻa, lea ua fuafua ai le paʻu, e mafai ona maua ai ni laupepa fou. E mafai ona toto i totonu o koniteina taʻitasi e maua mai i le seleni o le basal poo le vavaeina o le laau pe a maeʻa pe a ma le 2 laulaau fou e aliali i luga. I luga o le laau, e mafai ona faaosofia ai le fausiaina o le fatu fatu e ala i le nonoaina o le pana i le masi susu, ona o aʻafiaga faaopoopo ua faia. O lenei metotia o le toe gaosia e mafai ona faʻaaogaina naʻo le tautotogo ma i le amataga lava o le taumafanafana.

E le gata i lea, o pito i luga o le aʻa e mafai ona tipi ma mauaa i le anthurium pe afai ua leaga le anthurium; I vine, o le toe gaosia e mafai ona faia e ala i le tuueseeseina faigofie o aʻa aisa, lea o le a vave ona tatala vave ai laulaau laiti.