O le togalaau

Faamalumaluga o le tausia o togalaau aina (strawberries)

Faʻatoʻa togalaau, poʻo strawberries, o le pitonuʻu sili ona pele o tamaiti e le gata, ae o tagata matutua. E manaia, maloloina, lelei i sauniuniga. Ae ui i lea, o le toʻatele e talitonu e le faigofie tele ona tupu, ma o le mea lea e le o faanatinati ai e fuaina i se aofaiga telē. Ae o le mea moni, e faʻalagolago lava i le ala saʻo i le aganuu. Tatou talanoa e uiga i mealilo o togalaau togalaau.

Pineapa strawberries, po o togalaau o togalaau, poo vine tetele (frugaria ananassa). © Alpsdake

Nisi faalilolilo 1. Na o ni laau e sili ona maualuga

E le o se tala i soo se tasi e faapea o le "faiga taugofie o se mea pala pala" e le na o le taʻu mai o le supa. O lenei tulafono e fetaui tonu lava ma le filifilia o vine totō. O le mea e leaga ai, i se taumafaiga e teu tupe, e masani ona tatou faatauina ni mea e maua ai le maualalo o mea totō, o lea ua faatuai ai le maua mai o fualaau aina ua leva ona faatalitali, o nisi taimi mo le tausaga atoa. O laʻau aupito sili ona lelei o le ki lea i le vave ola, maualuga maualuga o laau toto ma taunuuga sili ona lelei o galuega na faʻaaluina i latou.

O le a le aoga e faʻatau?

Pe a filifilia se ituaiga fou o togalaau togalaau, ia mautinoa ia gauai atu i le tulaga o laau toto ua fuafuaina. O le filifiliga pito sili ona lelei o le totō o vine taʻitasi e tupu i ipu taʻitasi, ma le 2 i le 3 tusi laʻau ma se aʻa o le itiiti ifo ma le 5 cm.

O le a le mea e le aoga le faʻatau?

Aua le faʻatau sau laau pe afai ei ai sona foliga vaaia le lelei, o faailo o faʻamaʻi, o se aʻa aʻa. O le mea moni, o nei mea toto e taugofie, ae o lona soifua maloloina e maualalo, ma o faamai o loo i ai le mautinoa o le seleselega o le seleselega ma le manaomia ona faʻaalu taumafaiga e faʻafefe ai.

Fatuga o togalaau vine. © Forest ma Kim Starr

Nisi faalilolilo 2. Filifilia o se nofoaga

O fualaʻau o se aganuu faʻapitoa, o le mea lea, o le fuainumera o mataʻupu taua e tatau ona avea ma se taua tele i le filifilia o se nofoaga mo ia. Afai e te manaʻo e maua mai le tele o fua mai le togalaau ma maua ni atinaʻe lelei-e tatau ona tuʻu saʻo mai le itu i matu i le itu i saute.

I le faaopoopo atu i ai, o le mea saʻo e muamua atu e taua tele mo togalaau togalaau. E leai se mea e tatau ona totōina pe a uma le pateta poʻo le tamato (faʻamaʻi tutusa e pei oi latou), lata ane pe pe a uma foi pagamu (e tutusa lava le aafia i le vevela ma le aphids). E talafeagai le filifilia o moega mo togalaau faʻasalalau pe a uma le kalama, aniani, pulu, pi, faʻapea foʻi ma ia itu e pei o lupins, vetch, oats, radish ma marigolds.

O moega mafanafana o le a avea foi ma nofoaga lelei e totō ai togalaau togalaau. E masani lava ona saunia i latou i le tautoulu, peitaʻi, afai e leiloloa le taimi, e mafai ona e faia uma gaioiga i le tautotogo: e lelei le faʻatumu o fausaga ma le manua, paluga, lefulefu, toega o meaola, laʻau tuai. E sili atu ona faigofie le siakiina o moega, latou te avatu se seleselega i le taimi muamua, e sili atu ona faigofie ona ufiufi mo le taumalulu.

Ma ia manatua, o togalaau togalaau e fiafia i eleele palapala!

Fualaʻau vao, fualaau o le ovary. © Forest ma Kim Starr

Faalilolilo numera 3. Totoina o laau laiti

I le taimi nei ua filifilia le nofoaga ma ua saunia, e tatau ona toto saʻo laau toto. Ma iinei, foi, ei ai tulafono.

Muamua, o le faʻatulagaina o vao vavao e taua tele e faatatau i le tasi: o le itiiti ifo ma le 50 cm i le laina ma mai le 50 i le 70 cm i le va o laina, ma o laau e tatau ona paʻu. O le lautele o le moega i le taimi o le lua-laina totoina e mafai ona amata mai i le 80 cm i le 1 mita. E le gata ina maua atoa le malamalama mo laau taʻitasi, ae lelei foi le faʻaleleia o laau (lea o se puipuiga puipuia i le tele o faʻamaʻi ma nisi faʻamaʻi), ma faigofie ai ona totoina pe a teuteu musika ma le seleselega. Faatasi ai ma le faʻatoʻaga e tasi le laina, o le mamao i le va o vao ma le va o laina e tatau ona 50 cm.

Lua, o se matafaioi tele i le tausiga mulimuli ane o le seleselega ma le seleselega o fua muamua, e taʻalo le taimi o le totoina. Afai e totoina laau toto i le tautotogo - e tatau ona e puʻeina i luma o le sefulu tausaga lona tolu o Me, i le taumafanafana - i aso mulimuli o Aokuso - i le aso muamua aso e sefulu o Setema. O vaitau o le taumafanafana-e sili ona lelei, talu ai o nei togalaau e manaʻomia ai le itiiti ifo o le tausiga ma ua faʻamaonia le seleselega mo le isi tausaga.

ToluA o le totoina fatu i totonu o pu, e tatau ona tumu i le susu. I le faia o lenei mea, o laau laiti e iai aʻa, e mafai ona e faʻaaoga i Kornevin, sei oʻo i le taimi e tupu aʻe ai le 3 - 10 itula o le vailaau HB-101 i le 1 lita o le vai. Afai o laau toto i totonu o ipu palasisi - tuʻu i totonu o le vai mo le 10 i le 20 minute, pe a fai i totonu o ni meaʻai mo 30 sekone. Ae ui i lea, o laau i ipu e mafai ona matuai faasusuina ma se aʻafiaga o aʻafiaga o aʻa i le tasi itula aʻo lei totoina.

Rosette garden strawberries. © Forest ma Kim Starr

Ma o le mea sili ona taua. Pe a totoina fatu i totonu o pu, e tatau ona mautinoa o aʻa o strawberries e le punou! O le faia o lenei mea, e tosoina ai laau taʻitasi mai le ulo, faʻamalo le aʻa ma selesele i le 10 cm. Afai e le faia lenei mea, ona pala lea o mea uma o loʻo faʻamalieina, ma o le a lafoaʻi le togavao i le tuputupu ae, lea o le a aʻafia ai le seleselega. I le faʻaopoopoga, e tatau ona vavalalata le vaʻalaʻau i le amataga. Ina ia faia lenei mea, e totōina i luga o se faaputuga o loʻo faapipii i totonu o se lua, faʻalautele aʻa taʻitasi e tusa ma se mea e faʻaaogaina ai le eleele, pe faʻaaogaina le auala susu - sasaʻaina se pu i le vai ma faasolosolo malie le sasaʻaina o se pito i totonu o le vai.

Ma sili atu. A e totoina le strawberries, e tatau ona e siakiina o le fatu fatu fatu i luga o le palapala, e le maualuga ma e le maualalo. Afai e foliga mai o le a tanumia, o le a mate le laau; afai e maualuga i luga o le eleele, o le a vaivai.

Faalilolilo numera 4. Tausiga lelei

O le taimi lava e totoina ai moega, e vave ona mulimulitaʻi strawberries. O lenei metotia e mafai ai ona e tausia le susu i laau talavou, puipuia mai vao leaga ma avatu ia i latou meaai faaopoopo. Faʻaauau le tausiga, fuafua fuafua i tausaga ma le taimi o le totoina.

1 tausaga

Afai e totoina strawberries i le tautotogo, ona fuga lea o fugalaau o loʻo i ai i luga o le laau ina ia tupu ai le vao laau lelei i le taumafanafana. O le mea moni, o le toʻatele oi tatou e faʻamagalo e faia lenei faʻatinoga, ae o le ki i se seleselega atoa i le tausaga a sau.

I le faʻaopoopoga, e faʻamalosia ai le totoina o le tautotogo, e tatau ona gaosia i luga ole laulau pito i luga o le laulau (faʻapipiʻi i laulaau, e aofia ai mai le pito i lalo) faʻatasi ma sauniuniga Radiance-1 (1 tbsp i le 10 l), faʻatasi ai ma le sauniuniga Gumistar (0.5 kapu i le 10 lita o le vai), ma le tasi i le masina faatasi ai ma le faaopoopoina o granule e 10 o le "Healthy Garden" po o le "Ecuberine" sauniuniga.

Afai e totoina strawberries i le tautotogo, o le mea autu e tatau ona tausia o le ola lelei o laau talavou i le taumalulu. Mo lenei mea, ua totoina ai laulaʻau vine i le manulele lanumeamata pe ufiufi foi i moega faʻamafa. O le tausaga na sosoo ai, e le aveeseina fugalaau mai ia togalaau, e mafai ai ona maua fua.

2 ma le 3 tausaga

O le lona lua o tausaga o le tuputupu aʻe o strawberries e manaʻomia ai foʻi masaniga luga ma le taimi mo le muamua - e tusa lava pe leʻi amataina le mafanafana o le tau. I le taimi lava e tasi, e lelei le faʻaaogaina o le sauniuniga lava Radiance-1, ae ua i ai i le fua o le 2 sipuni tele i le 10 lita o le vai e ala i le fafaga i lalo o le laau. O lenei metotia e faʻamalosia ai siama palapala ma amata faʻafefeteina le palapala, o se taunuuga o le seleselega e mafai ona selesele i le vaiaso muamua atu. Mo le faamoemoe lava e tasi (maua mai muamua le seleselega), e mafai ona e pamu laau ma le sauniuniga HB-101 (30 silu mo le 10 lita o le vai) ma ufiufi le moega ma soʻo se mea e ufiufi ai.

I le aotelega, e tolu ni faʻaopoopoga faaopoopo e tatau ona faia i le taimi o le vaitau, ma mea uma aʻo leʻi oʻo i le ovary: muamua - pe a uma ona faamama le moega mai laulaʻau mamago, le lona lua - pe a oʻo mai le taʻavale ma mulimuli - pe a oʻo mai fugalaau muamua. I lenei tulaga, Radiance-1 ma Radiance-2 e sui. Afai latou te le oi ai iina, e lelei foi le afaina o le vermicompost poʻo le Gumistar.

Faʻasalaina e le fugalaau fugalaau togalaau. © Rasbak

Ae peitaʻi, afai e te faʻalagolago i metotia faʻaletausaga o le faʻasaina, o le filifiliga mo le faʻapipiʻiina o le tautotogo e sili atu ona lelei e faʻaleleia ai meaʻai o le vao, solofanua solofanua po o le faʻamaoniaga, poʻo le moa moa - o le mea e sili ona talafeagai mo lenei aganuu. E taua tele e le mafai ona faʻaaoga i lona mamanu lelei, ae e tatau ona faʻamalosi mo le vaiaso ile fua ole 1 i le 3 vaega o le vai, ona toe faʻafefe lea i le vai ile vaega ole 1 x 20.

Ina ia maua le faavae mo le isi seleselega, pe a uma ona filifilia vine, e tatau ona fai le ofu pito i luga mulimuli, ae o le taimi lenei ma le fualaau o loʻo i ai ma le faaopoopoina o le Radiance-3, Gumistar, nitrophoska poo soo se isi lava fugalaau faʻapitoa ma se faʻaopoopoga o le 0.5 ipu o le pefu i lalo o laau taʻitasi.

Ae o lenei tulafono e mo ituaiga masani o vaovao - ituaiga eseese e tatau ona fafaga i vaiaso uma i le gasologa o le vaitau.

O le isi laasaga taua i le tausiga o le tautotogo o le lona lua o tausaga o le ola o le seleselega, o le faamamaina lea o laau toto mai laʻau ua faaleagaina ma togafitia togafitiga mai meaola faalafua ma faamaʻi. E faʻatinoina i le taimi lava e mafai ai e le tau, peiseai e sili atu le aua neʻi fafagu laulaʻau ma se fagu po o lima, ae tipi ese ma seleulu ina ia le faaleagaina ai le togavao.

E lelei foi le iloa o auala e foia ai faʻamaʻi o le vavega. Mo lenei mea, o sauniuniga nei e talafeagai: Faletusi o le taumafanafana (5-lita le fagu), HB-101 - o se fualaau mo le totoina o le puipuiga o le vailaʻau, Healthy Garden, Ecoberin (10 punetini o vai, 10 granules, 20 granules, i le faasologa).

Saito vao. © Bjoertvedt

I le faaopoopo atu, amata mai le tautotogo ma le taimi atoa o le tau vevela, strawberries e tatau ona susu le moega! O nei auala e lelei tele - faʻaleleia e masani ai le faʻainuina (mo laau!) Faʻatoʻa mulumulu i vaomago, vaovao i luga o le vao, vao mamago poʻo mutia vao vao; tosoina vai. O le filifiliga lona lua e sili atu ona aoga, talu ai e le manaʻomia ai le faʻaauau pea o tupe faʻafaigaluega ma tuʻuina atu atoa le poloka o le aʻa aʻa.

Ma leai se tatalaina! O aʻa o strawberries e latalata i le eleele ma e le fiafia e faʻalavelaveina!

Nisi faalilolilo 5. Faʻamasinoga faʻalelei

Faʻasoa lelei, o fualaau vaʻai ma le fualaau e tasi le taimi e mafai ona fua mai i le mea e tasi mo le 4 tausaga, ae o le faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai e sili atu le aua le tuʻuina le strawberries i le moega e sili atu ma le 3 tausaga. O le toe faatauina o ituaiga o loʻo tausia i se nofoaga e tasi mo le silia ma le lua tausaga.

Ma faʻamatalaga atili:

Mulch

O le taua o le mulimulitaʻi i le galueaina o vine vao e le mafai ona sili ona maualuga. E lelei foi Mulch mo le faasaoina o fualaau mai le susu, ma le puipuia o laau mai le lauulu enaena, ma le tafiesea o slugs ma gata. Ae peitai, ina ia mafai ona galue i le 100% mulching, e tatau ona faia i le gasologa o le vaitau, ia aumaia malie le ala o vaomago po o isi mea i se maualuga o le 10 - 15 cm. Ma o le gaosiga o meaʻai e sili atu, e tatau ona taoto i lalo o laau taʻitasi moni lava o fatu o le sauniuniga "Radiance-2".

Ina ia sili atu le faatalitonuina, o le a ou faaopoopo atu: i Europa, strawberries ma vaovao e le mavavaeeseina, i nisi o nofoaga ua taʻua lenei aganuu o le "vao vao".

Laʻau ola maloloina o togalaau vine. © Forest ma Kim Starr

Musuche teuteu

O le faʻafefeteina o se musika o se isi fesili manaia mo le tele o faifaatoaga amateur. Mo le maualuga o le seleselega o le musika e tatau ona aveeseina! O lenei metotia e maua ai le tausiga talafeagai o le moe, faigofie ona seleseleina, faʻasolosolo e faasaga i le pala, ma, sili atu ona taua, o se pipi tele. Ma mo le faʻalauteleina o le ituaiga, e tatau ai ona i ai se ava malosi - ua aveeseina fugalaau i totonu!

Tipiina pe a uma ona fua

A maeʻa le seleseleina o ituaiga otaota faʻafefe, e tatau ona faʻapipiina na o na taga na totoe mai vine, ae faʻapea foi laupepa na afaina i le faamai, ma o le pito i lalo o le matutua na tuʻuina atu lau. Afai e ogaoga ona aʻafia laau i faʻamaʻi - ua aveese uma laulaau. O le toe totoina o ituaiga o loʻo faʻapipiʻiina i le tautotogo.