Laʻau

Lobelia

Toto pei lobelia (Lobelia) Faʻatasi i le aiga o Campanulaceae. O lenei laʻau olaola e faʻaleleia ma taʻitasi.

E mafai e Lobelia ona teuteuina soo se fugalaau, ona e matagofie lava ona fugalaau e pei o le lanu moana po o le lanumoana. E le gata i lea, o lenei laau e masani ona tupu i luga o fagu fugalaau poo vases. O nei fugalaau e masani ona faʻaaoga e avea o se faʻavae ma totoina faʻatasi ma i latou o loʻo i ai fugalaau tetele ma susulu.

I paka ma togalaau (i nofoaga e maua ai le tau le lelei), Lobelia erinus (Lobelia erinus) ua tupu ae o se laau taʻitasi. I le vaomatua, e mafai ona ausia i le Cape Cape, o loʻo i Aferika i Saute. O le tele lava o taimi, e tupu aʻe i nofoaga papaʻu ma laulelei, i le va o vaovao.

E tolu togalaau o lobelia:

  • faatulaga ni vao e mafai ona oʻo atu i le 25 inisi le maualuga;
  • fua tele, i luga o le paʻu tautau (30-35 centimita le umi) o loʻo i ai le tele o fugalaau;
  • vailaʻau vavao faʻatapulaʻa o foliga lapotopoto, oʻo atu i le maualuga o le 10-15 'centimita.

O fugalaau o lenei laau e laiti, e le sili atu i le 2 simita le lautele. E tuʻu tasi i le taimi i le itu o laulaʻau ma maua ai ni pedicels pupuu. Ese eseese ituaiga o fugalaau e eseese lanu lanu, e pei o le: uliuli, lanumoana, lanumoana, lanu viole, ma le piniki.

O le fuga i lenei laau e tupu i le 6-8 vaiaso talu ona toto. Lobelia o le a fiafia ia te oe i ana fugalaau matagofie mai ia Iuni ia Setema. Ina ia mafai ona tele ma ola umi, e tatau ona aveese otaota ua galo i le taimi.

O lenei laau mataʻina e mafai ona teuteuina ai le tau, mata ma le terraces. O le tele lava o taimi, e tupu fua le au fai togalaau. I totonu o le faleoloa e mafai ona e faatauina ai ampel lobelia fatu, lea na gaosia i le laasia o ituaiga o ituaiga. O lenei fugalaau e malolosi ma fufulu pine e toʻafilemu malosi ai matagi malolosi i le ea, ma e ese lenei mai le blackberry lobelia. O le umi o le mama e mafai ona oʻo i le 35-50 centimita.

Talu ai ona o aʻafiaga lalelei o lobelia e matua le lelei le vevela ma faatonu le susulu o le la, o lenei fugalaau e tatau ona tupu i luga o balconies o loʻo i luga o le itu i sisifo poʻo le itu i sasae o le fale. Ma o le a tupu lelei ma fuga i luga o le sami i matu.

E i ai foi se ituaiga matagofie o lobelia, e taʻua terry. Ae ui i lea, e le tupu mai fatu, ae o le fesoasoani o le vavae. I le autumn, e mafai ona totoina se fugalaau i totonu o se ulo ma aumai i totonu o le fale. Ina ia tuʻuina, filifili se faamalama malulu ma se malamalama lelei lava. I vaiaso mulimuli o le taumalulu, e mafai ona vavaeina le lobelia ma aʻafia aʻa tetele.

Tausia Tulaga

Malamalama

I tulaga leaga, e masani ona tuputupu aʻe lobelia, lafi i vao po o vaitafe. Ae ui i lea, o na ituaiga e ola i togalaau e fiafia tele i le malamalama, ae i totonu o le paolo latou te lagona le lelei ma oʻo lava ina fuga.

Tulaga o le vevela

O le vevela e manaʻomia faʻalelei. E maitauina e le oti lenei laau pe a pa'ū le vevela i lalo ifo o le 2 tikeri. Lobelia e matua le lelei lava le onosaia o le maualuga o le vevela o le ea, faapea foi ma le maualalo o le suamalie. I le taimi o le vevela e manaomia ona faʻafeinuina faʻafia ma sili atu.

E faʻafefea vai

E tatau ona tele ni faʻatau. Tausia le eleele susu i taimi uma. Manatua afai e malo le palapala mo sina taimi puupuu, o le fugalaau o le a le mafai ona toe foi atu i lona foliga muamua.

Laʻei pito sili

O le laau e tatau ona fafagaina i le faʻalauteleina o fualaʻau faʻapitoa. Ona oʻo lea o le fugalaau e le gata e tele, ae umi foi.

O le lalolagi

I tulaga leaga, o lenei fugalaau e masani lava ona tupu aʻe i luga o le papa, e le mafai ona taʻua o le lalelei. O le mea lea, e tatau ona totoina le lobelia i nofoaga e le lelei le tamaoaiga o le lalolagi i meaʻai. A leai, o le a matua tele lava fugalaau, ae o lau o le a matua mafiafia. E le gata i lea, o le filifilia o se nofoaga mo fugalaau, ia manatua o le palapala e tatau ona i ai le lelei atoatoa e puipuia ai le faaleagaina o vai.

Auala e faʻapipiʻi

O le laau e manaʻomia ona teuteu pe a maeʻa mo le taimi muamua, o le mea lea e saofaga i le tulaʻi mai o ni vaovao fou ma lona lua fuga.

Faʻatauga auala

E lua ala e faʻalauteleina ai le lobelia: tipi ma fatu. Ia Fepuari-Aperila, e tatau ona lūlūina e se tasi ni fatu i totonu o se kiona. I le taimi lava e tasi, ia manatua e te le manaʻomia le totoina o fatu ile eleele, talu ai e laiti. O le faʻasalaga e faia i le faʻaaogaina o se pulumu ma le faʻaeteete tele. Aua nei faatagaina seedlings e faamago ese. E na o le 2 lava laupepa moni e aliali mai. O fualaau e fautuaina ina ia tuʻuina i luga o se faamalama faʻamalama lelei, lea e tatau ona lava lelei mai le 13 i le 17 tikeri. Faʻamasinoga i le tatalaina o le eleele e faia i le masina o Me.

Afai e te totoina se laau i totonu o se ulo mo le taumalulu ma aumai i totonu o le fale, ona oʻo lea i le tautotogo e tatau ona vavae ese. O le umi o le vavae e 8-10 centimita. Aua nei galo e aveese uma lau laititi. O totoga e totoina i ni ipu eseese.