Fugalaau

Faʻatoʻaina o le suauʻu ma le tausiga i le lauʻeleʻele Faʻapupulaina mai fatu Pe a totō mo tipu

Le taimi e totōina ai le suauʻu suauu Plantor olive plant for seedlings Ata o meaola ma ituaiga

Faamatalaga o le Botanical

O le mea e masani ona faʻaaogaina e le fale o le 'castor oil plant' (Ricinus communis), o le faʻalauiloaina lea o le laau toto e 2-10 m le maualuga. O le laau e taua foi o le parataiso, o le suauu castor, le pulou turuma.

O le 'au e le lavalava, faatu, sisi, vali i le lanu enaena, mumu poʻo le lanumeamata. O le taua matagofie o laulaau ia. E lapopoʻa, e vaevaeina palm-palm (e aofia ai le 5-7 lobes), e faʻapipiʻi i ni petioles umi. O vaega e foliga mai e foliga mai, e i ai se pito i luga ma le pito i luga. O le lautele o le ipu laulau e 30 -80 cm.

Laʻau suauu suauu i luga o le faʻaogaina o fanua

Le lanu o laulaau e lanu meamata, o veins ua faʻailoaina. Fugafuga: uʻamea telefoni, e aofia ai fugalaau papaʻe. A maeʻa ona tupu, o fua e aliali mai i foliga o capsules o loʻo faʻapipiʻi solo e ufiufi i ni meaʻai. O le aofaʻi o le polo e tasi e tusa ma le 3 cm, o loʻo i ai i le va o laʻau o ni nai fasi vaega, e tuʻuina atu ai le matagofie. O fatu e pei o le Oval e maua ai le mosaic lanu: e ese mai le lanu o le lanu sili (lanu enaena, mumu-lanu enaena, ma isi) ei ai mamanu, enaena, piniki, lanu piniki.

O le suauʻu suauu, o loʻo i ai vailaau faʻaleagaina, ua tupu aʻe o se togalaau faʻatoʻaga. E i ai i le aiga Euphorbiaceae ma e na o le pau lea o le sui o le ituaiga e tele ituaiga ma ituaiga. Aferika e taua o le nofoaga na fanau mai ai le gaosiga o suauu tuai (e pei o Aitiopia), ae i le natura natura e masani lava ona maua i totonu o le subtropics, tropics of India, Brazil, Atenitina, Iran, ma Saina. Na maua fatu fatu pi i tuugamau o tupu o Aikupito - o Aikupito sa latou gaosia le silia ma le tasi le meleniuma.

E faʻafefea lava le suauu manogi

Ia faʻaeteete, aua o vaega uma o le laau oona (ia i ai alkaloids). E le tatau ona 'aina ia fatu faʻasolosolo. Afai e 'ai se tamaititi e tusa ma le 6 fatu, ma se tagata matua - e oʻo i le 20 pcs., E mafai ona taunuʻu se oti. Faailoga o mea oona e aofia ai le maʻi tiga, vaivaiga, taoto, vomia, le mautonu le manava, ma mafai ona paʻu le paʻu. I lenei tulaga, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi. O galuega uma faʻatasi ma le laau e faia i totigilima, mulumulu ou lima i le fasimoli, aua le faatagaina tamaiti, meaola e faʻafesoʻotaʻi.

Suauu suauu mai fatu i le fale

Pepa o fatu o fatu suauu

O le laau e faʻaolaina faʻapitoa e ala i metotia o fatu.

E faʻapefea ona aoina fatu laau vao

O le aoina o fatu, e tatau ona filifili fua ae leʻi amata le tau malulu (i le amataga o Setema). Ina ia mamago, tuu i luga o pepa i totonu o se potu ma lelei le ea. Ia Tesema, e mafai ona e suʻe fatu mai le fua. O fatu e ola mo le tusa ma le 4 tausaga, ae ona o le vevela latou te manaʻomia ona teuina ma le faʻaeteete: i se nofoaga e le mafai ona maua mo tamaiti ma manu.

E mafai ona e totō vave i le lauʻeleʻele faʻasalalau pe totoina ni fatu.

O le taimi e totoina ai le suauu i luga o le eleele

E faʻapefea ona toto fatu fatu pi i le ata o le eleele

O le totoina i eleele tatala e faia i le faaiuga o Aperila-Me, pe a vevela le palapala ile 12 ° C. Fuʻe se saite, fai ni pu i se mamao o le 1-1.5 m ma tuʻu 2-3 fatu i totonu taʻitasi, faʻapalapala le eleele ile laitiiti, vai.

O afea e totōina ai le suauu mo laupapa

  • O le luluina o fatu o se parataiso mo laau e talafeagai ia Mati.
  • Saunia ni pakete lapopoa ma se gafatia e tusa ma le 1 lita ma faʻatumu le lua vaetolu o palapala eletise.
  • Toto fatu totino, 2-3 cm loloto.
  • Laʻau na muaʻi togafitia (pe afai e te tuʻuina fatu i luga o se laʻau susū ma se vaifofo o le tuputupu ae faʻaola) o le a totogo i le 3-4 aso.
  • Afai o le peli e ufiufi laʻau cotyledon e le faʻamavaeina na o ia lava, ave faʻamalosi ma tuki ina ia le pala le fatu.

E faʻapefea ona tupu mai le suauu mai le fatu fatu laau

  • O laau talavou e ola vave.
  • Faatasi ai ma le pepa muamua, e tatau ona tuu i totonu o se nofoaga malulu (vevela ole ea e tusa ma le 15º C). A maeʻa le 1-2 vaiaso o le a mafai ona toe faʻafoʻi laau i se potu mafanafana ma lelei.
  • Faʻamama lemu, faʻafefe le tele o le vai mai le fagu, ma faʻatagaina le eleele e faʻagogo i le va o vai.
  • Faʻaopopo le palapala i pakete aoe tuputupu ae.
  • Atonu e te manaʻomia le faʻafefeteina o fatu o se parataiso i totonu o se fagu lapoa. I le taimi o le totoina i totonu o le eleele avanoa, o gaʻo eletise suauu e mafai ona oʻo i le tuputupu aʻe o le sili atu i le 1 m.
  • Suʻeina i le amataga o le vevela faifai pea - i le faaiuga o Me-amataga o Iuni, i le maeʻaina o fualaau mo le lua vaiaso.
  • Faʻasaʻi le suauu i totonu o lua o loʻo sauniuni faatasi ai ma se eleʻele eleʻele, fafasi i le laufanua faʻatoʻaga, faʻapalapala le palapala i se mea itiiti, sasaa.

Tausia o le Faʻasaina o le Fugalaau i le Faatoaga

Zanzibar masini suauu suauu i le ata o ata ata

  • O le suauu suauu e le lelei i le tausiga: naʻo se nofoaga talafeagai e manaʻomia, fafagaina masani, fafaga tasi.
  • Saili se la, vevela mo le pa.
  • O le eleele e manaʻomia le lelei, vaʻaia, chernozem e lelei.
  • Suavai vai i le taimi talafeagai: i aso uma e 5 aso e 10 lita o le vai i lalo o le togavao.
  • Laʻau vao vao mai vao vao, faʻamalo le palapala.
  • A o leʻi fuga, faʻaaoga fugalaau faʻapitoa mo le teuteuina o laau toto.

Maʻi ma meaʻai

Mai lea taimi i lea taimi, o le suauu soli e mafai ona aʻafia ai ia faʻamaʻi:

  • lanu piniki, enaena, uliuli
  • pala
  • cercosporosis
  • phylosticosis
  • tuai
  • paʻu palapala.

Tomaʻi ma le paluga o Bordeaux poʻo le fungicide.

O fualaau o le pupu vine e maua mai ai meaola faalafua eseese: oeaea, pseudomonitors, sand lark, caterpillars moth, moth winter, scoop. E sili atu le faʻaaogaina o togafitiga e ala i le togafitia o vaieli aʻo leʻi totoina i se vaivaiga vaivai o le potassium. I le taimi o le fugalaau, e mafai ona maua mai ni pusi vao i luga o paʻu. Totoga i autafa o laʻau manogi (dill, pasili, kelati, aniani, coriander, mint) o le a fesoasoani e puipui mai mea faʻamaʻi. I tulaga ogaoga, togafitia ma se iniseti.

O ituaiga e sili ona lelei ma ituaiga ituaiga o meaola o le castor oil ma ata ma igoa

I le natura, e na o le tasi le ituaiga o laau-o le pi o pi, ae mo faamoemoega teuteu e tele ituaiga o meaʻai e fafagaina.

Castor bean Zanzibar Ricinus zanzibarinus

Ata o Kleschevina Zanzibar

O le laʻau taʻitasi e tusa ma le 2 mita le maualuga. O laulaʻau e tele, o le pama, e valiina i se lanu mumu-violet.

Castor bean Cambodia poʻo Indian Ricinus cambodgensis

Fuga o le suāuʻu Cambodian poʻo le Indian Ricinus cambodgensis photo

E oʻo atu i le maualuga o le 1.2 m. O le pusa o loʻo i ai se pogisa, toetoe lava uliuli. O paʻu lanu lanumeamata lanumeamata e matua oʻooʻo atu i totonu o lobes.

Gibson Castor Oil Ricinus gibsonii

Gibson castor oil ricinus gibsonii ata

Laʻau maualalo laʻitiiti e tusa ma le afa mita le maualuga. Le lanu o le laulau lanu meamata lanu uliuli; o veins ei ai le paʻu paʻu. O lau o loʻo i ai se lanu felanulanuaʻi. E eseese ma lanu viole.

Laʻau mumu moa

Fuga o le suāuʻu laau vali mumu

O le maualuga o le vao e 1.5-2 m. Laʻau lapopoa e vaevaeina, lanu mumu lanu.

Castor Oil Impala Ricinus Communis Impala

Fuga o le Oil Impala Ricinus Communis Impala photo

O le laau e 1.2 m le maualuga. E valiina laulaʻau i totonu o se 'aukilani lanu meamata, o veins e mumu. O faʻataʻitaʻiga tele o laʻau e aofia ai fugalaau o se lanu mumu sesega.

Bourbon castor oil plant Ricinus borboniensis

Faʻaaogaina o le bourbon petrol Ricinus borboniensis ata

E oʻo atu i le maualuga o le 3 m. O le ogalaau e eleelea, faʻapipiʻi laitiiti. O le tele lanu lanu lanu meamata. Pepa lapoa o loo i luga o tumutumu e latalata i inflorescences o loo i ai se fatu paʻu.

Castor Cossack

Ata o Kleschevina Kazachka

Vasega i totonu o le atunuu. O le maualuga o le laau e 2 m. O le pulumu ua vali mumu-lanu enaena. O laulaau laiti ei ai se lanu mumu-viole ma se lanu papae, ae o le a oʻo i le taimi latou te lanu uliuli ma laʻau o se mumu mumu. O le lanu o fugalaau e mumu toto, o pusa fatu foi ei ai se lanu enaena lanu enaena.

Bronze castor oil plant

Fuga o le suāuʻu olive laau laʻau pama

O lau ma lala o le laau o loʻo i ai le 'apamemea, o se pama moni i totonu o lau togalaau!

Suauu suauʻu vailaʻau

Laʻau vailaʻau o le Castor o le purple Ricinus Communis New Zealand Purple photo

O se mea e ofo ai mo a tatou togalaau, e pei o se pama faaletausaga e foliga matagofie. E tatau ona totōina i lau togalaau fugalaau poʻo le tulimanu tulimanu o le togalaau.

Faʻamanuiaga ole suauu

Mea aoga o le ata o le suauu

O le mea e ofo ai, o fua oona e faʻaaogaina e fai ai le suauu. Tekinolosi gaosi oloa e faʻaitiitia ai mea oona.

E faʻaaogaina le suāuʻu suauʻu e togafitia ai faʻamaʻi pipisi o le gastrointestinal tract: colitis, enteritis, faʻavae.

E faʻaaogaina i fafo mo mumu, maʻi, paʻu, manuʻa, mo le malulu poʻo le bronchitis, faʻapipiʻi le pusa i le suāuu. E mafai ona faʻaaoga pe a tilotilo mata ona o le mumū. Latou te togafitia foi faʻamaʻi pipisi, vailaʻau, veins varicose.

E masani ona faʻaaogaina le suauʻu suauu i le cosmetology e togafitia ai faʻafitauli o le paʻu (vaʻaiga o le matutua, maunuʻumi, maunu, e manaia lelei i le au faila, masini, mea taumafa) ma faʻaaogaina e faʻamalosia ai lauulu ma lauulu.

Le malosi e le fautuaina mo le faʻaaoga e tamaiti ei lalo o le 12 tausaga. O isi faʻasalaga o le le lava o le tagata, le maitaga, fafagaina o le susu, faʻalavelave tele o faʻamaʻi faʻamaʻi.