O le togalaau

Valeria totoina ma togafitia mea tau togafitiga ma faʻailogaina

O Valerian e maua i le natura e avea o se tausaga taʻitasi ma le faʻalauiloa, e le masani ona maua ai vao. I le faaopoopo atu i mea tau vailaau, o loʻo ia te ia se foliga manaia, e mautinoa lava e maua ai e ia le aia tatau e tu ai i tafatafa o isi togalaau teuteu i le togalaau.

O le itiiti ifo i le afa o le ituaiga i le natura natura e tupu i le Andes, e matua fetuunai lava i tulaga faigata o mauga. I soʻo se siosiomaga, o meaola uma lava e faʻaaogaina ai suauu taua ma se mea manogi lelei e pei o lapisi pei o le tele.

Ituaiga o Valerian

O le ituaiga sili ona lauiloa o le Valerian officinaliso loʻo ola i le vasa Europa o le Russian Federation, Scandinavia ma Europa Tutotonu. O le laau e manaia, e i ai sona puʻupuʻu ma se fusiua, foliga lanu enaena vaivai e maua mai ai se uiga manogi. O lālā laititi e lata lava i mea e tutupu, e ola faʻatasi, saʻo, lanu violē mai lalo, ae le o le falemaʻi.

Ole laʻau e le fetaui, ovateva, faʻavalea poʻo le laina, e ufiufi i vailaʻau ma falemaʻi i le pito i lalo. O inflorescences e tele, corymbose, lilac pe toetoe lava a paepae. O le taimi o le fugalaau e amata ia Me ma e oʻo mai ia Aukuso, ma fua mai e amata mai ia Iulai ia Setema.

Valerian Volga - faʻapitoa foi, e oʻo atu i le maualuga o le 60 cm, ma se uʻamea e le maua i lalo eleele. O le laʻau e iai lona uiga masani - vaʻaiti laiti ma seasea. O fugalaau e paʻepaʻe pe lanu piniki; latou te faia ni mea eleelea, mafolafola.

O le taimi vavalalata o lenei meaola e amata ile Iulai. O loʻo i luga o le lisi o laau puipuia i le eria o Saratov, ma e manaʻomia foi le pulea faapitoa o le faitau aofai o tagata i Tatarstan.

Valerian e masalosalo sili atu - e oo atu i le 1 mita le maualuga. O pupu o nei laau toto e malosi tele, sao, 3-4 mm mafiafia. O le Rhizomes ua totoina i ni afu aʻa. O le tele o loʻo i totonu o le corymbose i le paʻepaʻe, piniki, ma le lilac inflorescences, o le laʻau e faʻafeagai.

Fugalaau e amata mai ia Me ia Aokuso, fua mai - mai ia Iulai ia Setema. O le laau e mafai ona maua i Siberia ma Central Central i luga o laufanua, papa, slopes ma weeds i fua o le saito.

Valerian Rusia

O se mea faʻapitoa faʻamalosi ma se saʻo, saʻo, e le masani ona faʻafefe, e leai se mea e maua ai. O le pito i lalo o le paʻu o loʻo ola mai, o le maualuga e mafai ona tusa ma le 1.6 mita. O laulaau, e pei o Volga species, e mafai ona ufiufi i ni mea laiti.

O le lanu o fugalaau laiti i matala matala o inflorescences e paʻepaʻe pe paʻu piniki, e fuga mai ia Iuni ia Iulai. O ituaiga e masani lava i le Europa o le Russian Federation, i Ukraine (vaomatua-steppe o le vaega tauagavale). E tusa ai ma uiga faʻamalolo, o le tagata valea Rusia e le itiiti ifo i le vailaau vailaau.

Valerian - ituaiga meaola lauiloa, lea e mafua ona o le tuputupu aʻe o lalo mai lalo mai se pupuʻu pupuu, faʻavave. O le maualuga o le fana e mafai ona tusa ma le 1.5 mita, e masani lava e le o se paranesi. Cirrus lau o lau laau, e iloa ai le i ai o le tele o lapisi lapoa, e le mafaamatalaina pepa lautusi.

O inflorescences e tolu laamameli o se lanu piniki, e le masani ona sinasina lanu. O lo latou vaʻaiga na tutupu ia Me-Aukuso. O lenei tagata valea e fiafia e ola i le paolo i luga o vaituloto, peatlands, ma vaomatua.

Valeria lipole - matou te feiloai i le Caucasus, i le lalolagi - o lona lautele e oʻo atu i Turkey ma Iran. O se laʻau faʻapena e iai se meaʻai malosi, i le foliga e pei o se tootoo poʻo se faʻavae, e masani lava i lālā i le pito.

E oʻo atu i le maualuga o le 1.5 mita, o loʻo iai ni lala e sili atu ona malosi i tafatafa ane o le pitonuu o le corymbose-elemene, mai le lanu paʻepaʻe lanumumu ma le lanu piniki-e pei o le 7 mm le umi. Fugalaau e tupu ia Iulai, e faaiuina ia Setema. O ituaiga, e faaopoopo atu i mea e faʻamalolo ai, o loʻo faʻaalia ai foi meatotino o se meli.

Valerian tuberous - o se tasi o pito maualalo o le aiga (20-40 cm le maualuga). O le mea e sili ona lelei o lenei manava o le tino e vaapiapi i le 5-senetimita le ua, lea o aʻa o aʻa.

O inflorescences e mamafa tele, semi-spherical, e aofia ai fugalaau mālūlū-fulufulu fugalaau 4-6 mm le umi. E mafai ona e mauaina i le vao i steppes, togavao o Europa ma Siberia i Sisifo.

Valerian fafo ma totoina togafitiga

Valerian officinalis ua tupu aʻe uma i se nofoaga lelei ma i totonu o se potu malulu. O le taimi aupito sili ona talafeagai mo le totoina o le taimi lea mai le faaiuga o Oketopa i le amataga o Novema, aʻo leʻi amataina le malulu.

O le sikuea mita o moega e totoina i le 0.7-0.8 fua o fatu, pe afai e filifili e toto i le tautotogo po o le mafanafana, ma pe a lūlūina aʻo lei oʻo i le taumalulu, e tatau ona 15-20% le aofaʻi.

O le lautele ole fautuaina ole lautele e 1 mita, o le loloto e faalagolago i le eleele (i luga o le malamalama - 2-3 cm, i luga o le ulavale - 1-1.5 cm) ma e matua le taua lava pe a lūlūina le taumalulu (e le manaʻomia le faʻatulagaga o fatu, e lava le mea e fai tatala ni togavao ma se loloto o le 2-3 cm). I le va o laina e leai se sili atu i le 45 cm, talu ai ona o le faateleina o le lautele o laina vavalo e faaitiitia ai le fua.

O Melissa o se vailaʻau faʻamaʻi ma ua faʻaaogaina e avea o se mea faʻasao. Ua tupu i le taimi o le totoina ma le tausiga i le eleele e aunoa ma le tele o le afaina, i le noatia ma le fai fuafua i tulafono faafoe o tekinolosi tau faatoʻaga. E mafai ona e maua uma fautuaga talafeagai i lenei tusiga.

Faʻamanatu valerian

I le amataga o le totoina o laau e tatau ona faʻaleleia ma le faʻaeteete, e ala i se sieve, ina ia le fufuluina fatu mai le eleele.

A maeʻa ona tulaʻi mai, e ui i le mea moni e tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o le susu, e tatau foi ona faʻamamafa latou te le taliaina le lamala (ausia e ala i le fausiaina i aso uma). E mafai ona faʻaleleia le faʻaleleia i le nofoaga o le gaosiga o le valerian i le faʻatumuina o le kiona.

Valerian primer

O se fua mausali ma maualuga e maua mai i na tulaga pe afai o le tuufaatasiga o le eleele ua saunia i luga o le saite o le malamalama, masini komepiuta, po o le totoina o le laau i luga o se pusa tafe ma totoina.

O le sauniuni o le eleele mo le totoina o le taumalulu, fautuaina e ausia le tapulaa mo le 30-40 aso aʻo lei totoina taualumaga, ona maua ai lea e le lalolagi le taimi e toe faatulaga ai.

Valeria le totoina

O le i ai o se tagata valea e totoina i se nofoaga tumau, ona latou tausia lelei lea i le tulaga masani - tatala le vavae, vele vao leaga.

O le taimi mo le toe totoina i se nofoaga e ola ai mausali e oʻo mai i le tautotogo. O fualaau ua uma ona fafagaina i le 4-5 laulaau ma e mafai ona atiaʻe i se auala matua, na o ia ma o se vaega o le totoina o se vaega.

E sili le tuʻuina i lalo o le la, ae e le talafeagai, aua i lalo o le laau o le a le faʻateteleina lona tulaga. O le taimi nei e sili atu le faʻaopopoina o le laina avanoa i le 60-70 cm, o le a le sili atu le manaia e toso ai le tasi vaetolu o le tele o aʻa uumi.

Fertilizer mo Valerian

Ae mo le faʻamaʻiina, o mea uma lava e faigofie tele. E manaʻomia le 5-7 kilokalama o le humus i le sikuea mita mo le muaʻi totoina ma le paʻu i le foliga o le peat i le pito o le lūlūina o galuega.

Ma, talu ai ona ua uma ona totoina le laau i se nofoaga tumau, o le laei pito i luga e faaitiitia ai le folasaga o le paluga i le vai (1: 6) po o le manulele o manulele (1:12). O le mea moni, e mafai ona e faʻaaoga lelei le tali atu o le laau i minerale, faʻaofiina le nitroammophosco (20-30 kalama i le sikuea mita) faʻatasi ai ma mea faʻalapotopotoga.

Valeria fatu fatu

A maeʻa le lua tausaga, e aofia ai, valerian e ulu atu i le laʻau fuga, lea e tumau mo le toeitiiti atoa le mafanafana. I le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana po o le amataga o le tautoulu, o fua e foliga mai i foliga o achenes.

E oo atu i le ogatotonu o le taumafanafana, o fatu e matua tupu seia saunia mo le seleselega. E faia lenei mea i le Valerian officinalis mai le taimi na amata ai ona toe totoina e le taamilo mai le lanumeamata i le samasama. O le fana e tatau ona vavae ese pe faʻapipii i se taga lino i luga o le tapoleni ma faʻatali seʻi oʻo ina nutimomoia fatu.

A maeʻa le teuteuina, faaopoopo le fanua faaopoopo. E le gata i le faavae o rhizomes, ae o vailaʻau faʻasoifua maloloina ma teuteuga foi ua saunia mai fatu e fesoasoani i le tele o faʻamaʻi.

Valerian i le taumalulu

Mo le taumalulu, e tatau ona saunia le vasega pepe e ala i le ufiufi i lala laiti, ma, i se filifiliga, faasalalauina i luga o 'apa mago o soʻo se laau totō, vaomago (i luga o se laulau 5-6 cm).

I le taimi o le taumalulu, o le faʻaalia o "faamalama" e faia i le vaomatua e puipuia ai laau mai le mafanafana.

Faʻatoʻaga fatu fatu Valerian

O le teuina o fatu e faʻatagaina e faʻaaoga ai taga pepa e tele i luga o se potu malogo. E le tatau ona sili atu i le tasi le tausaga ona o lenei mea o le a latou le maua le germination.

I lalo o le natura masani, o le toe gaosia o loʻo faia i le matagi - pe a mimiti pine, ua faʻataʻapeʻapeina i se laina o le 5 mita. O le mea lea, o le fatuina o tulaga lelei mo le laau, e mafai ona e liua i se vao o le a totoina le teritori e aunoa ma se aʻafiaga a le tagata fai togalaau.

Ina ia aloese mai nei mea, e fautuaina e vavae ese laʻau mamago o loʻo lanu meamata. O aʻa o le a tuputupu ae i se saoasaoa vave, ma o le a taofia le fatuina o le tagata lava ia.

Maʻi ma meaʻai

Ole osofaia e Valerian officinalis e le pipiʻi, le aphid valerian, o le taumalulu, le moa vao ma le pusi anufe. E i ai foi tulaga o lupe paʻu ma, lea e mafua ai le tele o le faaleagaina, paʻepaʻe papaʻe, i luga o le mea e pei o le fulufulu mamoe (mushroom mycelium).

I le tele o le tele o mataupu, puipuiga fesoasoani fesoasoani (mai le totoina o se togalaau tutusa i se isi mea, folasia o le tele o fua o le potassium-phosphorus fertilizing, eliina le eleele ma se seleselega) ma le togafitia o fatu ao lei totoina (i le fale gaosiga).

Valerian medicinal properties ma contraindications

O mea faʻamalolo o le valerian ua lauiloa e faʻatau togafitiga masani ma fomaʻi o fomaʻi faʻapitoa. I le faʻatusatusaina ma le tele o vailaau faʻamalo, o oloa faʻatau valerian e maua ai le faʻalavelave faʻapitoa. O le mea lea, e masani lava ona faʻataʻitaʻiina mo se umi umi, e masani ona faʻasaʻo le atuatuvale ma faʻafilemuina le tino o le tino.

O aʻafiaga aoga o vailaau valerian ua faʻamaonia i le maʻi o le maʻi, tachycardia, paʻu ma le fatu, ma nisi faʻamaʻi o le manava, e aofia ai gastritis. Valerian e mafai ona afaina i le tino na o le le lava o le le onosai, lea e seasea ona tupu. Talu ai o loʻo i ai sona aafiaga faʻaoʻo i luga o le fatugalemu o le tino, e aoga le ave ma le faʻaeteete i tulaga e manaʻomia ai le gauai.

Tincture o Valerian

O lenei vaovao o le vaega faavae lea o se fuainumera tele o faʻaoga, teuteuga ma tapenapena o lauʻau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le inu malosi o le valerian ua manatu o se tasi o fofo sili ona lelei i le tau faasaga i le le mautonu.

E saunia e pei o lenei: matou te aveina le 2 sipuni tele o aʻa nutimomoia o Valerian officinalis, sasaa i le ipu muamua vodka ma tuu ai mo le 2 vaiaso i le po ma le malulu. A maeʻa ona faʻamamaina le vai, ma ua sauni mo le faʻaaogaina (15-20 faʻafefe 2-3 taimi ile aso).

Valerian Broth

E manaia le aveina o le valerian e ala i le inuina o vaalele e sili atu ona lelei nai lo le totonugalemu o le tino ma amata ona galue vave i le 20 taimi, o lea e fautuaina e fomai e faia lenei mea ao le i momoe (faʻafefe 6 taimi i ona pogai uma, e le loloto ma e le vave vave).

O se aafiaga iloga i fegalegaleaiga ma migraine e aumaia ai se teuteuga ua saunia mai se sipuni sipuni o mea gaosi mago ma se ipu vai malulu. Muamua e tatau ona e tuu le paluga e faʻafesoʻotaʻi mo le tusa ma le 12 itula, ona e togiina lea ma e mafai ona e aveina se sipuni siva 4 taimi i le aso.

Valerian broth mo pepe

Tamaiti, tama meamea poʻo tamaiti laiti e fautuaina e ave vailaʻau faʻasaina i aʻa valea. E fesoasoani lenei mea e faʻasaʻo ai le ita, ae e tatau ona e faia saʻo le faʻaopoopoga:

  • 3 punetini o aʻa e faʻaaogaina le 2 lita o le vai vevela;
  • o le paluga o loʻo faʻaosoosoina 1.5 itula mai se tulaga suauʻu;
  • toso le susu ma malulu (e le tatau ona vevela), ona faʻafefiloi lea i le taele.

O le taele ile taele ile taele e le tatau ona sili atu i le 15 minute ina ia le malolo le pepe. E le gata i lea, e sili atu le faʻamamaina i se pepe e fafagaina le kulimi pe a uma ona taʻele ma afifi i se palanikeke mafanafana.

I le faaopoopo atu i le valerian, o le tuufaatasiga o mea faaopoopo e mafai ona aofia ai isi laau, mo se faataitaiga, thyme, chamomile, poo le motherwort, ae ao leʻi fefiloi, ia mautinoa e le maua e le tamaititi ni tali mai ia i latou. E faigofie ona e vaʻai i lenei mea, pe afai e te togi i luga o le paʻu - e liua i le mumu, o lea e le aoga le faʻaaogaina.