Laʻau

Calendula

O Kaleula (Calendula) e taua foi o marigold. O lenei laau toto e maua mai i le aiga aster. I le natura, e mafai ona maua ai marigolds i Asia i Sisifo, le Metitirani, ma e oʻo lava i Europa i Sisifo. O le igoa o sea fugalaau e sau mai le upu Latina kaleva, o lona uiga "o le aso muamua o le masina." O lenei ituaiga e tuufaatasia e tusa ma le 20 ituaiga o laau toto, e aofia uma i tausaga taʻitasi ma meaola. E i ai ituaiga o meaola (mo se faʻataʻitaʻiga, vailaʻau faʻamaʻi) e le gata ina matagofie, ae o loʻo i ai foi ni mea e faʻamalolo ai. O nei meatotino sa muamua taʻua e Dioscorides, o le na ola i le seneturi lona 1 TLM. u. ma o ia o se fomai Eleni anamua ma se faifilosofia. Ma sa faʻaogaina foi le faʻalelei e Galin, Avicenna, Amirdovlat Amasiatsi ma le lauiloa lauiloa Nicholas Kulpeper. E tasi le taimi, na faʻaaogaina ai marigolds e avea o se fualaʻau fualaau aina, o lea na faʻaaogaina ai le uaina, pudding, fuga mo faʻamalo, ma sa tuʻuina foi i le oatmeal ma soupeti. O lea ituaiga laau na taʻua o se meaʻai mo e matitiva. O le mea moni o fafo o mea manogi e taugata tele, ma o le calendula e mafai ona avea ma sui lelei mo le saffron. Sa ia faia ipu sili atu ma avatu ia i latou se lanu mumu-samasama. O lenei laau ua maua le lauiloa tele i atunuu Europa. O Shakespeare lava ia na ia taʻua lenei laau toto i lana galuega, ae o le Masiofo o Navarre Margarita Valois (Queen Margot) e sili ona fiafia i fugalaau uma o togalaau.

Faailoga o Marigold

O ia ituaiga laau toto e olaola, o se fulufulu glandular. Fugalaau e mafai ona samasama pe moli. E tele ni atigi pusa, e aofia ai fugalaau i totonu (e masani ona sili atu ona lanu) ma pistil fafo e fua mai ai fugalaau fugalaau. O laupepa faila masani masani faigofie e mafai ona faʻamalosolo poʻo le faʻaesea. Fua o fualaau aina e mafai ona gaugau pe foliga tutusa, ma tuʻuina i le 2 po o le 3 laina. O le fugalaau e amata ia Iuni ma faaiuina ia Novema. E tele fatu ua faia, aʻo tumau pea le aoga mo le 5 tausaga. O Marigolds ua totoina o ni fugalaau teuteu talu mai le seneturi 16.

Faʻasolo mai i luga o fualaau mai fatu

Tatala toto

Afai e te manaʻo e faʻaalu sina taumafaiga, e tatau ona e lūlūina fatu i le eleele tatala i le masina o Aperila poʻo Oketopa. I le tautotogo, e tatau ona e amata toto ina ua maeʻa le eleele ma vevela pe a maeʻa le faʻapalapala o le kiona. Ina ia siaki le sauniuni o le eleele mo le luluina o lenei laau, e tatau ona e tago i luga o le lima i luga ole lima ile lima, ma e tatau ona e togi mai le selau senitimita le maualuga. Afai ua sauni le palapala mo le luluina, ona tatau loa lea ona malepe atoa. E tatau ona saunia le eleele mo le lulu. O le mea lea, pe a ma le afa masina ao leʻi amataina le togavao fuafuaina, e tatau ona eliina i luga, aʻo faia ni fomaʻi. O le mea lea, mo le 1 sikuea sikuea, e tatau ona e ave le 20 kalama o le potassium chloride ma le superphosphate, mai le 3 i le 4 kilokalama o le humus ma le 30 kalama o Urea. Ae ui i lea, e fautuaina e le au fai togalaau togafiti e faia lenei faiga i le tautoulu, ae na o le tulaga lea o le a manaomia ona faʻafefiloi i totonu o le eleele i le masina o le tautotogo. O le faʻalauteleina o fatu ile eleele e tatau ona 10-20 mm. I le tulaga lea, i le va o vao, e tusa ma le 25 i le 30 senitimita e tatau ona maitauina, o le laina o le laina e tatau ona mai le 0.6 i le 0.7 m. Afai o nei laau totō ua tupu aʻe e pei o mea tau vailaau, ona vaʻaia lea o le vavao mai le 7 i le 10 senitimita, e tatau ona i ai ile 0.3 ma le 0.4 mita. Afai e saʻo mea uma, o le a oʻo mai i le 7 aso aso muamua. A mavae le 15-20 aso pe a uma ona foliga mai o fua muamua, o le a manaomia le vevelaina o le laau, aʻo le mamao o le 25-35 centimita e tatau ona matauina i le va o fualaau. O na fualaau e le mafai ona lafoina i fafo, ae o le totoina. O le mea moni o le calendula e faʻafeiloaʻi lelei le gaosiga. Fugalaau o le a amata pe a ma le 2.5 masina pe a uma le luluina.

Fatuina mo fualaau

O le auala e totoina ai fualaau e fesoasoani e faʻatatau ai le taimi o le fuga. E fautuaina foi ia ola tupu laau e le o iai. O le luluina o fatu e tatau ona faia i aso mulimuli o Mati po o le muamua - ia Aperila. E mafai ona e lūlūina uma i ipu taʻitasi ma totonu o se pusa, ao faʻaogaina se fugalaau ile fugalaau. O le faʻapupulaina o fatu e tatau ona na o le lua sene. O laau toto e tatau ona ufiufi i se ata tifaga ma tuu i totonu o se laumalie, mafanafana (mai le 18 i le 20 tikeri), puipuia mai le susulu o le la.

E faʻapefea ona tausia le tipi

A maeʻa foliga o fualaau (e masani lava e tupu lenei mea i le mavae ai o le 6-8 aso), e tatau ona aveese le fale ma o loʻo i totonu o pusa oloa i se nofoaga e maualalo ifo le maualuga (mai le 14 i le 15 tikeri). O nei togalaau e manaʻomia ai le faʻamalosia taimi masani ma laʻei pito i luga i le tasi taimi i le afa masina poʻo le sefulu tausaga, aʻo faʻaaogaina se vaifofo vaivai o le faʻaaogaina o mea faʻapitoa. Pe a aliali mai se pea o lau moni i fao, e tatau ona totoina i totonu o koneteina poʻo totonu o se atigipusa telē, aʻo taofi se mamao e 5 centimita i le va o laau totō.

Totoina calendula i le laufanua avanoa

O le a le taimi e faʻatau ai

A maeʻa ona ola lau laau ile 5 poʻo le 6 laulaau, e tatau ona totoina i totonu ole palapala. I le avea ai o se tulafono, o lenei taimi e pau i le afa lona lua o Me. Ae e tatau ona manatuaina ao leʻi totoina, o le a manaʻomia ona faʻamaʻaʻaina laau toto, ma e ui i le mea moni o nei fugalaau e matua malulu ma malulu ma faʻafeiloaʻi i vaitau malulu i le po. Ina ia faʻamalosi le laau, e tatau ona e ave i aso uma mo aso e fitu i aso uma mo se taimi e le o umi i luga o le fola poʻo le pusa.

Mo le totoina, e tatau ona e filifilia se nofoaga malamalama, aʻo le eleele e tatau ona susu, faʻamalieina ma tumu i meaʻai. O fai togafiti poto e taumafai e totoina ia fugalaau i togalaau o isi togalaau ma fualaau faisua, o le mea lea e fai ma siama e tetee atu i nisi o iniseti leaga (siaki, pata ma o latou tino). I le taimi lava e tasi, e le mafai ona totoina se laau faapena i tafatafa o le basil poo le radisa, aua a leai o le a latou tuputupu ae lemu.

E faapefea ona toto

Laʻau totō ile eleele lafoaia e faʻaaoga ai le fuafuaga tutusa e pei o le lūlūina o se fugalaau i totonu o le togalaau. O le mea lea, i le va o togavao e te manaʻomia e teuina ai se mamao mai le 25 i le 30 senitimita, ma i le va o laina e te manaʻomia e alu ese ai mai le 0.6 i le 0.7 m. I lenei tulaga, mo laau totō ua tupu aʻe e faia ni vailaʻau vailaʻau, o le ae manaʻomia se mamao e 7-10 centimita, e tatau ona i ai ile 0.3 ma le 0.4 mita. O totogo e amata ona fuga, pe a uma le 40 i le 50 aso mai le aso o le luluina o fatu.

O lenei laau e mafai ona faʻapipiʻi faʻapitoa e le totoina o ia lava.

Tausiga Kaleula ile Faatoaga

Tausia o fao e faigofie tele. O le mea lea, e tatau ona e fafagaina na o latou i le taimi o le umi o le lamala, e tatau lava ona e tatalaina le pito i luga o le laupepa ma aveese le vao mai le la. E le gata i lea, e manaʻomia e calendula le laʻei pito i luga ma faʻamaʻi faʻamaʻi faʻapitoa i le masina. Ae pe a tupu ae se fugalaau, e tatau ona manatuaina pe a maeʻa le tulaga o le matala, e tatau ona aveese uma fugalaau ua uma ona tatala mai le togavao, o le a mafai ai ona fuga le laau ma sili atu ona matagofie. O se taunuuga o lenei mea, o le tele o tumutumu o le a aliali, ma o le calendula o le a fuga mai mo se taimi umi. Ae i le taimi lava e tasi, o le tatalaina atoatoa o mea sese e tatau lava ona vavae ese e le aunoa. Afai e te le faia lenei mea, o le a totogo laau i aso mulimuli o Iulai.

Faʻafefea ona faʻaleleia

O lenei laau e faʻapupulaina na o fatu.

Pests ma faʻamaʻi

E tupu mai nei fugalaau e afaina i le paʻu paʻu po o le paʻu uliuli. Afai o lanu enaena lanu uliuli po o le uliuli e aliali i luga o laupepa laupepa, o lona uiga e pisia i le pipili uliuli. I le tulaga o faʻamaʻi pipisi i luga o fugālaau, laulaʻau laʻau ma fugalaau, e foliga mai o se paʻu papaʻe, o le a iu lava ina enaena, o le vaega o loʻo mamaʻi e le toe tupu ma suia o la lanu i le uliuli. O le faʻalavelave faʻapipiʻi e faʻaitiitia ai le malulu. E mafai ona e faʻaumatia na faʻamaʻi e ala i le togafitia o vao faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamalosi (Topaz, Topsin, Skor poʻo Fundazol). Auala puipuia:

  • Mafaufau i le totoina i se taimi talafeagai;
  • aveese vao i le taimi;
  • lelei le fafagaina o fugalaau, aemaise lava le taulai atu e tatau ona totogi atu i fugalaʻau oona;
  • aveese otaota mai laau mai le nofoaga;
  • faia se loloto eliina o le upega tafaʻilagi i le tautoulu;
  • manatua tulafono o le fuaina o fua;
  • faailoa mai laau vaivai i le taimi ma aveese i latou mai le saite.

E na o aphids e mafai ona nofo i luga o lenei fugalaau, ma isi meaola faalafua e aloese ai. O lea ituaiga laau e tasi lona tulaga - e mafai ona tosina uma ai aphids i luga o le togalaau, lea e matua faʻamalosia ai le taua faasaga i se ituaiga o manu. Ina ia faʻaumatia, e tatau ona e faʻaaogaina auala e pei o: Karbafos, Fufanon, Actellik, Antitlin, Akarin poʻo Biotlin.

Ina ua uma ona tupu

Fatuina fatu

O le aoina o fatu e tatau ona faʻatinoina pe'ā uma ona toetoe a matua uma. I le puipuia o le fatuina o le tagata lava ia, e tatau ona tuu i luga o se siaki siaki siaki, ae e tatau ona tuu i luga o le ala.

Togi

O Marigolds o tausaga taʻitasi, i lenei itu, a maeʻa ona fuga, e tatau ona eliina le vao ma aveese mai le saite.

Ituaiga ma ituaiga o calendula ma ata ma igoa

E na o le 2 ituaiga o falaoamata e totoina.

Field Calendula (Calendula arvensis)

O lenei ituaiga meaola e le o lauiloa e pei o fala. I le maualuga, o le vao e ola i le 0.3 m. O fugalaau o lea laau o le mutia, ao latou valiina i se lanu lanu samasama. I lalo o le natura masani, e mafai ona maua se laau faapea i vaomatua, faapea foi ma vaega ua lafoai, o loo i ai i Europa i saute. O lenei laau e tatau ona tupu i le auala tutusa e pei o le calendula officinalis.

Calendula officinalis (Calendula officinalis)

Po o le fetogi, poʻo le calendula chemist's, poʻo le fuga o chemist's, poʻo le babanan, poʻo le crocus atoa, poʻo le fry

O lenei fualaau aina taʻitasi e mafai ona ausia le maualuga 0.2-0.75 mita. O laumei lanumeamata lanu meamata e matua mafiafia, ma i luga o luga o latou luga o loʻo i ai se gaogao lauolaola, laititi. Ofolafola lamolemole faigofie e mafai ona faʻaloloa pe faʻalelei. I luga o latou fogaeleele e mafai ona e iloa se lauulu faigata tele. O ato inflorescence ei ai se manogi manaia e mafai ona faʻaolaina. O fualaau e aofia ai fugalaau lanu mumu po o samasama, e lanu i le pito i luga, ma paʻu i le pito i lalo, faapea foi ma fugalaau laiti, e mafai ona valiina i le lanu enaena, samasama po o le moli. O le fugalaau ma le tausiga lelei e umi lava (mai ia Iuni ia Novema). Faʻailo i le fua tele. E masani ona taumafai tagata faʻatoʻa e atiina ae ituaiga fou, aʻo latou gaioiga e vaevaeina i vaega e 2: teuteu ma fomaʻi. O tagata Amerika ma Europa o lo o pisi i le faʻaleleia atili o foliga teuteu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai se vaega o le Pasefika matagofie matagofie, o le foliga o fao o loʻo faʻaaogaina mo le tipiina, aʻo mafai e le vao ona oʻo atu i le maualuga 0.7 m, ma le lautele o ato e oʻo atu i le 9 inisi. O loʻo i ai foi se vaega o ituaiga Patio, lea o loʻo faʻatusalia e laau laiti (e tusa o le 0.3 m). Ma i le kulupu o Kablun e tele ituaiga o foliga faʻafeiloaʻi - o le fugalaau fugalaau i totonu ia i latou ua tupu faʻatupulaia malosi.

O ituaiga sili ona teuteu e aofia ai:

  1. Sonnstein. O le togavao e faʻatautaia ma oʻo i le maualuga e na o le 0.4 i le 0.5 mita. E iai ni lanu lanu meamata lanu meamata o loʻo i ai. Laʻau lapopoa lapopoa e lanu meamata. O laufanua samasama lanu samasama lanu samasama ei ai lona lautele e 7.5 senetimita, ao fuga o latou fuga fuga.
  2. Televel. E mafai ona oʻo atu i le 0.4-0.5 mita le maualuga o le vao i luga. O ona pale lanumeamata lanumeamata i le pito i lalo o loʻo i ai foliga o se pentahedron. O lau lanu lanu meamata lapopoa ma lapoa lapoa lautele e matua tele lava. O le taamilosaga o le lua-faalua poʻo le faaluaina o le inflorescences e mai le 5 i le 8 senitimita. Latou te aofia ai fugalaau lanu samasama ma fuga fugalaau paʻu, vali i le lanu samasama-lanu.
  3. Leitio. I le maualuga, e mafai ona oʻo atu le vao i le 0.35 i le 0.45 mita. E matua mamana lava lapisi. Paʻu lanu lanumeamata lapopoa lapisi lautele o loʻo iai veins vevela i luga o latou luga. O inflorescences e mafai ona togi lua-faalua ma faaluaina, ae o loʻo avea i latou ma leoleo ile lautele ma e oʻo atu i le 6-7 senetimita. O fugalaau fugalaau e lanu moli-samasama, ae o fuga lanu moli lanu moli e lua vaega o afifi i totonu o se pu; i le faavae, latou te maua ai se lanu samasama-samasama.

    Leitio

  4. Sensation. O le Bush i luga e mafai ona ausia 0.45 mita. O laulaau laulaʻau e lanumeamata. O le taʻi lua o le lua-faalua poʻo le faʻaluaina o le fausaga mai le 7 i le 8 senitimita. Latou te aofia ai fuga lanu moli lanu moli lanu moli lanu moli, ma o fugalaau fugalaau e samasama.
  5. Meisterstuyuk. O le maualuga o le vao e pe tusa ma le 0.45 m. O lapisi laulaʻau lanu meamata ua lautele tele, ua faalauteleina ma faalauteleina i luga. O le lapoa o afa ma terry ato e mai le 6 i le 8 senitimita. O a latou fugalaau faʻalanuʻu e enaena enaena, ma o le uʻu e manaia, e lafoaʻi ma maua ai lanu moli lanu.

O ituaiga e pei o Orange Koenig, Gold Koenig, Gold Kugel, Kanarienfogel, Kabluna Gold, Calypso, Golden Emperor ma isi foi e lauiloa tele.

O ituaiga o fualaau, o mea e sili ona manaia o ituaiga eseese e pei o: Kalta, Ryzhik, Sakharovskaya Orange ma isi, lea na fatuina e le au Farani.

Faʻavae o mea e faʻaaoga ai le marigold

Meatotino aoga o calendula

O Marigolds, e avea o se mea tau vailaau, ua totoina i luga o se tulaga tau alamanuia. Ina ia mafai ona faia ni vailaau mai lenei laau, e tatau ona aoina mai ni mea e le mafai ona tupu. O le mea moni, o loʻo i ai le tele o carotenoids (carotene, flavochrom, flavoxanthin, rubixanthin, lycolin, cygroxanthin), ma o loʻo aofia ai foi le apory, paraffin hydrocarbons, mucus, resins, volatile, bitters, proteins, flavonoids, glycoside, apple , salicylic, pentadecylic ma ascorbic acid ma le suauu taua. O mea leaga o lenei laau e maua ai le faʻamaʻi-inflammatory, antispasmodic, faʻamaʻi faʻamaʻi ma aʻafiaga. O ia fugalaau e faʻaaogaina e faʻamalolo ai faʻamaʻi o tino i totonu ma le tino. O le mea lea, e faʻaaogaina e avea o se faʻataʻitaʻiga, faʻamalosi, mea faʻapitoa, faʻamoemoe ma toe faʻaleleia. O auala e saunia i luga o lenei laau e mafai ona taʻitaʻia ai le sosoʻo malie o le muso o le manava, vavae, ma le ate, ma fesoasoani i le faʻaleleia o le pulelelele, pulelele, ma le galuega faalilolilo a le manava. E mafai e Marigolds ona tauivi lelei ma le streptococci ma le staphylococci e sili atu le leaga nai lo le vailaʻau sili ona malolosi. Ae peitai, o lenei laau e le afaina ai le soifua maloloina o le tagata. I faʻamaʻi o le epidermis e pei o le psoriasis, siama o meaola, vitiligo, o mea na faia mai lenei laau e tatau ona faʻaaogaina mo le faʻafofoga tautala ma mo le faʻaaogaina fafo. O se vaifofo mataʻitusi o le kalamalalala e faʻaaogaina foi mo le tonsillitis, stomatitis, tonsillitis, ma o lenei meafaigaluega o le a fesoasoani e faʻaitiitia le goto toto.O se suauu e faia foi mai lenei laau, lea e faʻaaogaina e togafitia ai le vaʻaia, palapia, mumu, eczema ma vavave i luga o le paʻu. O le suauu o sea fugalaau ua faamaonia lelei i veins varicose, o le eczema matutu, o mea e momoe, ma e mafai foi ona onā i gastritis, manava ma le duodenal ulupala, maʻi o le ate, colitis, enterocolitis. O vailaʻau o loʻo faʻatatau i le Kaleula e faʻaaogaina foʻi e faʻaitiitia ai le popole i vaivaiga moaopausal ma i le neurasthenia.

O nei laau totō e masani ona faʻaaoga e avea o se mea gaosi. Afai e te fufuluina lau lauulu i se paluga e aofia ai le tele o marigolds, moli hop ma le chamomile, o le lauulu o le a sili atu ona matagofie, ma o le lauulu ma le maaleale o le a faaleleia.

Contraindications

E tatau ona manatuaina o oloa na saunia i luga o le faʻavae o marigolds e faasa ona faʻaaoga:

  • maʻitaga
  • tagata e maualalo le toto maualuga (toto maualuga);
  • ma le loto vaivai;
  • i le i ai o tagata taitoatasi le faapalepale i sea ituaiga.

Ia mautinoa e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi aʻo leʻi amataina togafitiga ma calendula.