Laʻau

Le aoga ma le leaga o lau vine mo o tatou tino

I le amataina o ituaiga eseese o le vine, vave ma le taumalulu, o lenei totoga ua totoina e le gata i le itu i saute o le atunuu o aganuu mo togavao, ae faapena foi i le ogatotonu, i Urals ma e oo lava i le Siberia. I le taimi lava e tasi, o le mauaina muamua o seleselega o vine, vine e iloa ai mo i latou lava le lelei o laʻau vine, o latou tofo ma auala e faʻaaogaina ai le kuka.

A aunoa ma ni vine vine, e le mafai e se tasi ona mafaufau i tagata Armenia, Eleni, Bulgarian, Moldavian, Vietnamese ma le tele o isi malo. I le taimi lava e tasi, o le lauiloa aupito sili ona lauiloa o lau o vine vine ua tumu i fasi moa ua avea ma mea moni faavaomalo. I le faʻaopoopoga, o laʻau vine e faʻaaogaina mo le taʻavale ma vaʻavave, e faʻafefe, faʻapipiʻi i soupisi ma meaʻai manu.

O le tuʻuina atu o se manogi lelei ma se mea manogi i le tofo o ipu, o laʻau lava ia e tumu i aano o aano o manufasi, taaloga ma fualaau faisua.

Ae peitai, o le faaaogaina i le kuka e le na o le pau lea o le aoga o le oloa. O fualaau suamalie e lelei tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, fomaʻi US, i le suʻesuʻeina o mea aoga ma faʻailogaina o lau o vine, aofia ai lenei oloa i le lisi o meaʻai taumafa.

Tuʻuina o lau o vine

Mo le taumafataga, latou te aoina mai le laiti, e le o le taimi e selesele ai fualaau vine, o lona faʻaaogaina e maualuga, o le laulau laʻau e ola, o loʻo i ai pea le veins.

O le aoga o le malosi o le 100 kalama o sea oloa, e aofia ai le 93 kcal, ua fuafuaina e le anotusi o le 2.1 kalama o le gaʻo, 5.6 kalama o le protein ma le 6.3 kalama o gaʻo. Laʻau e aoina mai vine e mauʻoa i fiber, vitamini A, K ma PP, acid ascorbic ma le tele o mea e fesootaʻi i vitamin B.

O le 100-kalama o laʻau vine e mafai ona maua ai le tino o le tagata ma le afa o meaʻai o le sodium, manganese ma le copper.

Elemene e pei o le calcium, uʻamea, fuluʻi ma le zinc o loʻo i ai i le lauusiusi. Ma o se tuufaatasiga o meaola o meaola oona e fuafua ai le lelei ma le afaina o lau vine.

Mea aoga o lau vine

I Europa ma le tele o atunuʻu Asia ma teuteuga i laulaʻau lanumeamata o vine ua leva ona lauiloa o se auala e faʻasaʻo ai le tiga, faʻamalosia ma le tuai. Seʻi oʻo i le tausaga aʻo lumanaʻi, na fautuaina le faʻasologa o laulaau mo faʻamaʻi o le tino o le fafine ma le toto. O faʻamanuiaga o laulaʻau o vine vine i le lotoifale ua matauina e Native Americans. Initia Amerika i Matu na faʻaaoga lauti e faʻavae i luga o ia ituaiga meaola e pei o le vailaʻau ma le antipyretic. O le vai inu na tuʻuina atu mo le galala, ma na faʻaaogaina ai le mo le rūmāmati.

O suʻesuʻega faʻaonapo nei e uiga i le tuufaatasiga ma faamanuiaga aoga o laʻau vine e mafai ai ona talanoa e uiga i le faamaoni o le tele o matematega o tagata faʻamalolo.

O le avea o se punavai o le vaitamini A, o laulaʻau vine o se malosiaga malosi faʻaleaganuʻu e fesoasoani:

  • tausia ma faaleleia le puipuiga o tagata;
  • puipuia sene o le tino mai mea le lelei ma mea mai le siosiomaga;
  • puipuia se tagata mai le matua.

Ona o le i ai o lenei vaitamini, o laʻau vine e aoga mo faʻamaʻi o totoga o le vaʻaia, o se mataua i lona mamafa, le gasegase masani mata. O le faʻaaogā masani i le lisi o ipu mai laʻau vine e fesoasoani e faʻaleleia le lelei o le paʻu ma le lauulu. Ma faatasi ai ma le calcium, o le carotene o loʻo i ai se aoga aoga i luga o le faʻalavelave o le tino ma le tulaga maso.

E talitonuina e na o le tasi le laʻau o vine e mafai ona puipuia mai taavale. O a faʻamanuiaga ma afaina o lau vine i lenei vaega? O le mea moni, afai e te 'ai i se laʻau i aso uma, e mafai ona e tau faasaga i fomaʻi faʻamaʻi, mea faapipii ma faailoga muamua o le maʻi faʻasolosolo. Ae peitaʻi, e taua le aua le faʻamalosiina ina ia le aʻafia ai i totonu o laulaau le aʻafiaga e faʻafeagai ma le togafitiga.

Omega-3 aano o gaʻo o loʻo avea ma vaega o aoga o laulaʻau vine.

O nei vailaau faʻamalosi ua faʻatuina i latou lava e avea o se faʻamalositino lelei i le taua e faasagatau atu i le kanesa, gasegase ma faʻamaʻi pipisi.

O fualaau aina suamalie e aoga i le tele o gaioiga o le gastrointestinal tract, skin and mucous membranes. E tusa ai ma faiga faʻafefete, o le aofaʻi o lau o vine e faʻamatalaina e le maualuga pito i luga ole fiber. O fualaau o meaai, faatumuina o le manava, fesoasoani i se lagona o le atoatoa ma faasaoloto le manava mai le faaputuputu o toxins, o lea la e mafai ona mafua ai laulaau i oloa mo le mamafa o le mamafa ma le faamamaina o le tino. E le gata i lea, o le fiber e faʻateleina le tuʻuina atu o suka i totonu o le toto.

O loʻo i ai suʻesuʻega e faʻamaonia ai le aoga o lau vine vine i Amur i togafitiga ma le puipuia o se faʻamaʻi faigata ma le faʻamaʻi e pei o le maʻi o Alzheimer.

Ma o le siʻosiʻomaga mai laulaʻau ma pupuʻu e fesoasoani e faʻaitiitia ai le fulafula e fesootaʻi ma le le atoatoa o le vevela ma ua i ai se avega mamafa i le loto.

Contraindications i le faʻaaogaina o laʻau vine

Faatasi ai ma le tele o mea aoga, o le solia o laulaau vine e le taua tele ma e tatau ona amanaia pe a aofia ai le oloa i le lisi o aso taitasi. O tagata e pagatia i ituaiga tino o le gastrointestinal diseases, mo se faataitaiga, gastritis poʻo se ulupo, faʻapea foi ma le iai o le mamafa mamafa, e mafai ona faʻaaogaina lau o vine pe a maeʻa togafitiga vevela poʻo, aemaise lava, i meaʻai, pe a uma le faʻatagaga a le fomaʻi.

O fualaau ua suamalie pe suamalie o fualaau e tatau ona taulima faapitoa ma le faaeteete, talu ai o nei oloa, i le faaopoopo atu i mea tau laau, o lo oi ai se aofaiga tele o le sodium ma meaola. Ma o iinei o le afaina ai o vine vine i luga o le manuia o loʻo faʻaaogaina. Aua e te aʻafia i ipu ma laʻau vine mo i latou o loʻo maua i le maʻisuka, faʻapea foi ma fafine e iai taimi umi o le gasegase ma tausisoifua.