Laʻau

Saintpaulia uzumbar violet Home tausiga Fausia Faʻasologa o ata ma igoa

Saintpaulia Uzambara violet Ata o Saintpaulia ma igoa o ituaiga

I le pito i luga o Mauga Uzumbar i totonu o vaomatua o Tanzania, na maua ai e Baron Walter von Saint-Paul i le 1892 se viole ma lau laʻau. Na ia aveina o ia i Europa e faʻaali i le ata o le fugalaau i le lalolagi. Na latou valaʻau ia te ia o se malolo mai Tanielu mataʻutia e faʻaaloalogia lana tagata suʻesuʻe, o le Senpolia, ma e taua foi o le Uzumbar purple ona o le nofoaga na afua mai ai. Na vave ona ia manumalo i le alofa o tagata fugalaau i Europa atoa.

O le foliga muamua o le violet e matagofie, ae o lenei fugalaau matagofie o loo maua i vaitafe o Aferika, na amata vave ona suia ma faaleleia atili e faifaatoaga. O le faʻaleleia o ituaiga fou e faaauau pea i lenei aso.

Ua leva ona fuga mai Vaioleti. Fugalaau fugalaau i luga aʻe o laulaau i totonu o se paʻu lush. O le tele o le laau e faʻatusatusa, o foliga ma lanu e eseese. Na o ni nai violesiti i ni tamai fagu e mafai ona faia se togalaau totō i luga o le windowsill. E ui i lona tupuaga, o le fugalaau e faigofie lava ona tausia. O le tuufaatasiga o nei meatotino na faia ai le laau e sili ona lauiloa i le au fai togalaau.

E faʻafefea ona filifili le saintpaulia (violet) i se faleoloa fugalaau

Saintpaulia totoina ma tausia Saintpaulia Rainbow Connection vine cultivar

O le faaosoosoga e matua sili lava le aumaia o lenei mea laititi, muamua, fua tele o le fugalaau i totonu o le fale. Filifili le viole ma le malamalama i le mataupu. Taulaʻi tasi i lau vaomatua e te fiafia i ai e le aoga.

Ave le laau i ou lima ma suʻesuʻe ma le totoʻa ona laʻau: e le tatau ona lanu enaena, e le tatau ona faʻamaluluina (e mafai e le tagata faatau ona faʻasino atu i le mea moni o le a toe ola mai pe a uma ona faʻamalosi, ae e le saʻo i taimi uma), e le tatau ona paʻu le laʻau faʻafesoʻotaʻi ma ia. A maea le faatauina o ni nai vaiaso, o le viole o le a fetuutuunai i tulaga fou o lou fale, ona fautuaina lea e toe faʻapipiʻi.

Saintpaulia le totoina pe a uma ona faatau

O eleele mo le senpolis e manaʻomia se mea faapitoa. Filifili e pei o se eleele vaivai ma le mafai ona mafai ina ia mafai ai e aʻa o le manava ona toto. E sili atu ona faigofie le faʻatau o se mea faapitoa mo violet, ae afai e mafai, ia saunia mea nei e tatau ona faʻafefiloi eleele: vafusi ma le eleele faʻasalalauina, malala, fatu lau, sphagnum moss, masi, oneone. O le vermiculite i le masini ua maeʻa poʻo se faʻafefiloi a le tagata lava ia e le fautuaina e faʻaopopo.

Filifilia o se ipu e taua mo le manuia o fuga o violets. E tatau ona laiti, papaʻu, pe a ma le tolu taimi e itiiti ifo nai lo le lautele o le rosette o lau. I totonu o le ulo tele, o le vaega lanumeamata o le a tuputupu ae, ma e le mafai ona tupu fua.

  • Ia matuai faaeteete i aʻa lanu o violets pe a suia.
  • Pe a toe totoina se laau mo le taimi muamua pe a uma ona faʻatau, e masani lava ona mafai ona maua ni paʻe papaʻe laʻitiiti - o se faʻaopoopoga faapitoa e fafaga ai le fugalaau i le taimi o femalagaaiga. O pulu ma le tele o le felaʻuaiga o eleele e sili ona lelei, e lelei pe afai e le mafai ona e aveesea atoa, o le mea autu e le o le faʻaleagaina o aʻa aʻa.

O le taimi lava e faasolosolo malie ai le alualu i luma o le fugalaau, e tatau ona toe utaina i totonu o se fagu sina mea itiiti. Afai o aʻa o le laau e amata ona pala, faʻavave ona gaosia le violet.

E faʻafefea ona suia le violet mo le toe faʻafouina, o le vitio o le a taʻuina atu:

Tuputupu ae i le fale

Faʻasa

Aua le soona inu i le susu pe a tausia le senpolia. E sili atu le paʻugogo o le eleele nai lo le faʻatumu. Vai leai muamua nai lo le faʻamamaina o le pito i luga. Faʻaaogā vai mafanafana ma lelei mo le faʻavaivai. E taua le taimi e faʻasese ai: faʻafeinu i le taeao i le tautotogo-taumafanafana ma i le aoauli i le taumalulu-taumalulu. Suavai mai luga e faʻaaoga ai le faʻafeinu ma se uumi uumi manifinifi ina ia le pau le vai i lau. Liligi seʻia oʻo i sina vai inu i totonu o le pusa, faʻafefe loa loa. Faʻasalaga mai lalo e mafai. Liligi sina vai laitiiti i totonu o le apa ma faʻatali seʻi oʻo ina faʻafefiloi le aofaʻi saʻo, faʻasaʻo le tele.

Malamalama

O le malamalama e tatau ona latalata i le siosiomaga masani. Talu ai ona o le viole ua maua i autafa o se vaitafe i le pupuni o laau, i le mea e leai se susulu o le la, e talafeagai le malamalama. O mata o le matafaga o sasae ma sisifo o le a lelei, aua i le itu i saute e manaʻomia ona e faʻapipiʻi, ma i matu e aunoa ma se faʻamalamalamaga, o le a mafatia le fale ona o le leai o se malamalama. E mafai ona e faʻaaogaina moli moli ma tuʻu se viole e le gata i luga o pupuni, ae i tua foi o le potu.

O le tulaga o le laau o le a taʻuina atu ia te oe e uiga i le moli saʻo: afai e lava le malamalama, o le a aliaʻe laulaau fou ma o le a masani foi ona tupu. Lili le fugalaau mai lea taimi i lea taimi ina ia tufatufaina atu le malamalama. Faamolemole ia matau o ituaiga ma lanu uliuli e manaomia le sili atu o le malamalama, faasoasoa, ituaiga ma se lanu malamalama o laulaau e manaomia ai le itiiti o le malamalama, o a latou mea e sili atu e mafai ona lanu samasama. I le lautele, e manaʻomia le moli mo 12-14 itula i le aso.

Lulu

E ui i le mea moni o le senpolia e sau mai le afaina Aferika, e le fiafia o ia i le vevela maualuga. O se vevela e tusa ma le 20 ° C e manatu lelei, e na o le tuputupu ae o "tamaiti" e te manaʻomia se pulega o le vevela o le 22-24 ° C.

Toe gaosia o le senpolia i le fale

E tele auala e faʻaleleia ai le senpolia.

Bush division

Vaevaega o le togavao o le ata o Saintpaulia

Le auala sili ona faigofie mo tagata amata e amata ai. E tatau ona e faʻatali seʻia oʻo ina amata ona tupu mai ni atunuʻu mai le eleele. Vavae ese le togavao ma le faaeteete, e tatau ona i ai ni aʻa e mafai ona aveeseina ina ia mauaa ai le vao. Seedlelenki i ipu eseese ma tausi, i le avea o se tagata matua.

Tuputupu ae o Saintpaulia mai le laulaau

E faapefea ona toto le Saintpaulia ma se pepa ata

I lenei auala, e mafai ona faʻaleleia i soo se taimi.

  • Filifili se laʻau ogatotonu mai le ogatotonu o le pusa, tipi ese le petiole ma tuu i totonu o le vai ina ia tumau ai le laulau laulaʻau ile luga.
  • E mafai foi ona mauaʻa i le eleele, sphagnum ma le niu. Ina ia faia lenei mea, ufiufi ma se taga manino i luga.
  • Ma, mai le laulaʻau, e tasi pe sili atu foi "pepe" o le a aliali mai, lea e mafai ona totō pe afai o lau lau lanu lanu meamata lanu.

Faʻasologa o le pipi

E mafai ona faʻaleleia e le fualaau fugalaau a Saintpaulia. Filifili se puipui malosi ma toto i le eleele, o le fugalaau lava ia e manaomia ona tipi. Faatasi ai ma soʻo se auala e faʻaleleia ai vegetative, o le aʻafiaga e tupu lelei i le sphagnum. O aʻa e aliali mai i le 1-2 masina.

Senpolia mai fatu i le fale

O le Saintpaulia e mafai ona faʻaleleia e fatu i le tausaga atoa. O fatu e laʻititi lava, e pei lava o le pefu.

  • Faʻalu le palapala, fufuluina fatu ile luga e aunoa ma le faʻafefeteina, ufiufi i se tioata poʻo se ato ma tuʻu i se mea malamalama.
  • Faatalitali i fatu laau i ni nai vaiaso.
  • Soso mai le pamu moli mai lea taimi i lea taimi, tausia le palapala palapala, ma faʻamaʻalo le fale koli i aso taʻitasi.
  • Pe a 2-3 laulaau moni, ia totoina fasi violets i totonu o se atigi pusa, matau le mamao o le 3-5 cm.
  • Faatali seiiloga e sili atu le malolosi o laau laiti, ona totōina lea i ni ipu laiti.

Faʻi ma faʻamaʻi aʻafia o Saintpaulia

O le aʻa nematode o le mea aupito sili ona matautia lea e mafua ai le oti o le laau. Nematodes o anufe o le microscopic e toso ese ai le suavai suamalie o le laau ma faʻasaoina mea leaga. O le faafitauli atoa lava o le faʻamaʻi e le mafai ona vave iloaina. E iloagofie pe a aliali mai le fula i luga o aʻa ma amata ona pala le au. Ona i ai lea o le pala ma le maliu le maalofia. I lenei tulaga, e mafai ona e tipi le laulaa ma taumafai e toto se violē fou.

Masalo o le toilalo o siaki, thrips ma aphids. Afai ua faaleagaina le ato, o le a le toe ola le viole, o le a paʻu tele laulaau. Thrips o ni iniseti ninii ma ni apaʻau e vave faʻavaveina ma e mafai ona agaʻi i le vaʻaiga o laau. Latou te fafagaina le nectar, o le mea la pe a foliga mai, e tatau ona vavae ese fugalaau. Aphids o se meaola masani masani. O le togafitiga o violets ma fualaau faasaina o le a fesoasoani e foia ai meaola uma.

Fusarium siama o se maʻi faʻaleagaina lea e afaina muamua aʻa ma pasi atu i petioles ma lau. E le mafai ona lavea le laau. Lafoaʻi i se mea eleʻele, faʻafefete i totonu o ipu.

Mai le tele o le susu, e ono aliali mai le pala. O le avanoa o le oti o se fugalaau e maualuga. Ae ui lava i lea, ia aveese uma laʻau ua leaga, togafiti le viole i se mea malie, faʻaitiitia le faʻamaina i se mea maualalo.

Mai le tele o le suāsusu, maualuga maualuga o le timuga, suiga faʻafuaseʻi i le vevela poʻo le taimi e le totoina (pe a oʻo ina loloto le fale), atonu e foliga mai e le o fesoʻotaʻi ma le meaola. E tatau ona e maua le leai o se tausiga, ma le faʻaaogaina, o le a toe maua e le laau le malosi ma toe faʻaleleia le matagofie. Pogisa lanu samasama, enaena enaena e foliga mai mai le la - faʻaitiitia le susulu o le lā.

Nuances o le tausiga o le senpolia

  • O le eleele malosi e mafua ai le tele o le lanu o le lanumeamata, ma o le ai ai ni nai fugalaau pe o le a le aliali lava: muai filifili le mea saʻo.
  • Mo le mafuaʻaga lava e tasi, aua nei fafaga le tele o le laau. Ae maise lava mai le tele o fualaau oona, o laʻau e maua ai le tele o mea, e le mafai ona tupu.
  • O le mea e sili ona lelei, o le senpolia e faʻaluaina i le tausaga.
  • E mafai ona e totoina le viole i se paluga e aunoa ma se eleele: masi sphagnum, susu o le niu, vermiculite. O le a maua e le laau ni mea faʻapitoa talafeagai e ala i le faʻavaivai. O se togafitiga faʻapena e faʻaaoga mo laau mamaʻi, aemaise lava pe a pala le aʻa.

Saintpoly: ata ma igoa eseese

E le mafai ona faʻamatalaina lelei ituaiga eseese o senpolia. E tusa ma le 32,000 oi latou. O le taua lenei o le aiga, tagata fai fafo, tagata tomai faapitoa, faapea foi ma le au amateurs. O ituaiga taitasi e matagofie, muamua.

Vaaia o violesi o filifiliga i totonu o aiga

Saintpolis Duchess photo

O le Duchess - fugalaau e tetele, ma e oʻo i le 3 cm, terry ma le lua-faalua. O lau e mama, ma o fugalaau e paʻepaʻe le kiona, e ufiufi i lanu susulu o le fugalaau ma le lanu moana. O le na faia le ituaiga o T. T. Rekin.

Saintpaulia velvet blues ata

Velvet Blues - o fugalaau e tele lava: e oo i le 7 cm le lautele. O fugalaau e lanu uliuli lanu uliuli, o laulaau e lanu meamata lanu. Le galuega a le faifaatoaga E. Korshunova.

Saintpaulia Mirror o le ata Po

Faafeiloaʻiga o le Po - fugalaau lanumoana lanumoana ma se fusi i pito e pei o fetu, lanu lanumeamata. O le ituaiga na fafagaina e E. Korshunova.

Saintpaulia le ata o lou Tupu

Lau Tupu - fugalaau lanu piniki, faalua, faatasi ai ma paluga tele ma fuga, lau lanu meamata. Faʻatoʻaga - Maconey.

Vaaia o violetisi o filifiliga mai fafo

Saintpaulia Carnival photo

Faʻamalosi - o fugalaau e faigofie, lanu: o le lilac lanu o le tolu petals pito i lalo e liu i le kulu piniki.

Saintpaulia Arcturus ata

Eseese Arcturus - fugalaau lua-faalua, valiina i le paolo paʻu ma le paʻepaʻe papaʻe

Aotelega o togi

Saintpoly Olenek River photo

Mini senpolias faia se lisi o sili atu ma le 2000 ituaiga. O le senpolias lava latou e laiti, ma o nei ituaiga e laʻititi ma sili atu ona faʻatautaia. O i latou o vao vao ma le tele o fuālaau matala ma le tele o le fugalaau. Fugalaau mo se taimi uumi, ma le leaga, e le sili atu ona leaga nai lo violets tetele. Mo le semi-miniature senpolias, o le lautele o le fafo e oʻo i le 20 cm, mo le mini-15 cm.

Saintpaulia Madame Bovary photo

O le faʻatoʻaga o N. Andreeva na atiina ae ituaiga eseese uiga ese: O Olenek River, Madame Bovary, Pani Walewska.

Ata o Violet Saintpoly Pani Walewska

Isi ituaiga lauiloa: Vinson Pink, Baltschug Mistral, Ballet, Allegro.

Violet Chimeras

Violet saintpoly chimera photo a Humako Myrthe

O Chimeras o se mea moni ma se tamaoaiga i le lalolagi o Saintpaulias, e faigata ona maua ma le filifiliga, ua togafitia i latou i se taufaasese faapitoa. O latou foliga o se tafaoga umi o se lanu ese i luga o le gaʻo.

E sili ona manaia violet chimeras:

  • Amantha;
  • Mandy.

O faʻailoga mataʻutia e fiafia foʻi. O a latou gaʻo o loʻo i ai ni ata tusi o togitogi, vaʻa, fasipolo - o faʻataʻitaʻiga moni nei.

Faatasi ai ma fugalaau fugalaau, ituaiga o violet valea e E. Korshunova ua salalau:

Saintpaulia Kaleidoscope ata