Fugalaau

Matou te tausisia tulafono mo le totoina ma le tausia o tulip i le malae vaalele

Tipip fugalaau faailogaina le faamanatuina o le tautotogo. Afai e teuteu e le tulip le saite i lea tausaga ma lea tausaga, totoina ma tausia i le eleele avanoa o le ki lea i le manuia. O le tele o pulu laau e masani ai i Asia ua leva ona avea ma autu o le faamemelo i lo latou atunuu ma i le Lalolagi Tuai, lea na latou paʻu ai i le ogatotonu o le 16 seneturi.

Faafetai i le alofa lautele mo nei fugalaau, ina ua mavae le selau tausaga, na lauiloa Netherlands e pei o le atunuu o tulip, ma i le taimi nei o le fiasefulu afe o ituaiga o nei mea mataina, ae o laau toto e taugofie ua salalau solo i le lalolagi atoa.

Aso o le totoina o tulip i le eleele

Atiaʻe tulipilo i le tautotogo po o le afa muamua ole taumafanafana. O le mea lea, o le taimi sili ona lelei e tulaʻi ai o le tautoulu. I le 3-4 vaiaso, o faʻapipiʻi faʻapitoa ma faʻavaeina le aʻa, ae aua le fausia le vaega eletise. O lenei mea e mafai ai e le tulip i le taumalulu ona lelei, ma faʻatasi ai ma le oʻo mai o le vevela e maua ai ni laʻau malosi ma tatala ai ni laumei tele.

Pe a fuafuaina le taimi mo le totoina o tulip, e taua le aua nei sese! Afai e vave oʻo atu le pulufana i le eleele, e mafai ona latou tuʻuina lau laʻau. Ma o le taumalulu o le a alu e ave laau i se mea faateia. O le vaega o loʻo pito i luga o le a faʻavaivai, o le vaega lalolalo o le a faʻavaivaia ma o le a le mafai ona faʻamautinoa le totoina o le tautotogo. O faʻatoʻaga faʻatoaga e lamatia ai e le maua e le tulip le taimi e aʻafia ai, o matagi mataʻutia o le a fasiotia pe faʻaumatia ai.

E faʻapefea ona filifili le taimi sili ona lelei? O afea e totō ai tulip i le eleele i vaipanoa eseese?

E fautuaina tagata totō fugalaau e faʻalogo i le kalena, ae i le tau i tua atu o le faamalama. O le amataga lelei mo laau totō o le totoina lea i le eleele lea ua malulu i le vevela o le 10-12 ° C.

I le ogatotonu o laina, o ia tulaga e faʻatupulaia i le ogatotonu o Setema. Tulips ua toto i le itu i saute i le taimi mulimuli, i matu, o aso ua suia agai i le faaiuga o Aukuso.

Afai mo nisi mafuaaga ile tulips o le tautoulu e leʻi pa'ū i luga o moega fugalaau, e mafai ona e totoina i latou i le tautotogo. O le mea e leaga ai, i lenei tulaga, e itiiti le taimi e maua ai e le au laau le faʻaleleia ma le faʻaputuina o meaʻai mo le isi tausaga. Ina ia maua le mea e manaʻomia ma faʻafaigofie le tausiga o tulip i le malae vaʻalele, e sili atu le faʻapupulaina o pulu i totonu o ipu omea o loʻo tumu i se mea e leai se meaʻai muamua aʻo lei totoina pusa. Aʻo lei totoina, e faʻamafanafanaina pulufana mo le 24 itula i le vaega o fualaau faisua o le pusaaisa.

Tulips ua siitia atu e fugalaau moega pe a vevela, ma o le palapala e mafanafana i +15 ° C. O lenei metotia e mafai ona faʻaaogaina i itu uma, e aofia ai vaega e le ola ai tulip i le laufanua i le taumalulu.

Totoina o tulip mo le galueaina i fafo

Mo tulipuni faʻamalo o le totō e manaʻomia:

  • la po o se vaega eleele malulu;
  • nutimomoia, eleele faʻamaʻalea e leai se mea e le faʻaituau poʻo se mea e foliga mai e le saʻo;
  • puipuiga o le savili;
  • suāuʻu talafeagai.

O se nofoaga e talafeagai mo le totoina o tulips e kilivaina i le bayonet atoa, tatalaina, talepe paluga, filifilia vao ma oona ma vailaʻau faʻasaina e faʻaaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, humus ma le pefu laupapa. O eleele mamafa, eleele mamafa e fefiloi ma le oneone, peʻa.

I lalo o tulips, faʻapea foi i lalo o isi pusa vaovao, e le talafeagai le aumaia o ni okeni fou, lea e masani lava o se puna o siama siama ma maʻi faʻaleagaina.

O le loloto o le loloto mo le totoina o tulip i le avanoa e fuafua i le tele o pamu. O le mea lea, ua muamua ona faatulagaina, faʻatasi ma le tuʻuina atu o faʻataʻitaʻi faʻamaʻi ma faʻaleagaina. Ma soifua maloloina mo le afa itula faʻatofu i se vailauga piniki mālūlū o le palamati ma vave maeʻa.

I lalo o le tuputupu ae o lapisi lapoa, latou te faia ni uʻamea ma se loloto e 20 i le 30 cm, e sasaa ifo ai le 10-senitimita o alavai e faʻafefe ai oneone i le pito i lalo. O tamaiti e totoina, faifaimalie, i totonu o pu o loo i ai le alavai e tasi, ae o le afa afa, o lona uiga, i le loloto o le 7-10 cm. Pe a vele le eleele, e mulimulu le vaega.

Tausia o tulivae pe a uma ona toto i luga o le eleele

Tulips o le a tali atu i naʻo le tausiga faifai pea ma le agavaʻa e ala i le faʻaalia tele o lanu susulu. O fualaau pipi, e pei o se tulafono, e le lelei, ae e manaʻomia pea le gauai mai le foliga mai o lau muamua, seia oʻo i le tautoulu o le autumn. Tulip tausi pe a faʻatupu e aofia ai:

  • susu, aemaise lava i le taimi o le seti o matagi, fua tele ma i totonu o le 2 vaiaso talu ona maeʻa;
  • aveeseina o laau vao i togalaau;
  • saʻo, ina ia aua le faʻaleagaina aʻa ma pulu, tatala;
  • tolu taimi fafagaina o fugalaau.

A maeʻa le faʻaleleia o le vai, o le palapala i lalo o laau e tatau ona susu i le loloto o le 30-40 cm, o lona uiga, i mita taʻitasi, e faalagolago i le ituaiga o palapala, ia le itiiti ifo i le 10-40 lita o le vai e tatau ona faʻaumatia.

Fertilizers i totonu o le vai po o le pepa laulaʻau o se vaega o le tausiga o tulip ina ua totoina. E tolu taimi latou te aumaia ai:

  1. I le laasaga o le faʻaalia o le tupu muamua, faʻaaogaina se paluga o le 2 vaega o le nitrogen, 2 vaega o fulukalama, 1 vaega o le konatela;
  2. I le taimi e aliaʻe mai ai lanumeamata, o le fafagaina o laau totō, fuamosa ma le potassium i le ratio 1: 2: 2;
  3. A maeʻa ona faʻaaoga, faʻaaoga le potassium-phosphorus, faʻaaogaina uma le vailaʻau.

I le tautala e uiga i le tausia o tulip, e le mafai ona e faʻagaloina se faiga faigofie ae aoga. A maeʻa fugalaau, e vaeluaina ma faʻasolo. O lenei mea o le a mafai ai e le pulufana ona faʻaalu le malosi taua mo le tupu aʻe o pusa.

Afai e fatuina fatu laau ma fua i luga o pu, e le tatau ona e faatali mo ni lapisi tetele, ma o le a le mafai e tamaiti ona maua se mamafa mamafa.

Aʻo leʻi tupu aʻe tulip, e tatau ona e iloa i se tasi nofoaga e le silia le 4 tausaga le aganuu. Ma, o le lamatiaga o le faaputuputuina o siama matautia, sigi ma meaola faalafua o le a faatupulaia, o pamu e masani lava le matua ma e manaomia ai le gaosiga. O paluga o loʻo totoe i le eleele e faasolosolo malie lava ona loloto, o le mea lea o le tausaga e sosoo ai e sili atu ona faigata mo le totogo e toto mai i luga. O se taunuuga, o fugalaau e laiti, o le a faasolosolo ina vaivai ma vaivai.

Tulips eli pe a maeʻa lau lau ma pau. E faʻaaogaina le tuʻuina atu o le saolotoga faʻatasi ma se vaifofo o le phytosporin, potassium pati poʻo soo se mea e maua ai le fungicide. Laʻau e totoe i le palapala mo le taumalulu, ina ia aloese ai mai le malulu, e faʻafefiloi ma peʻa, sisi poʻo ufiufi i lala paʻu.