Laʻau

Violets

Violet poʻo le Saintpaulia o se faʻatoʻaga o laau laʻau vavalaʻau o le aiga Gesneriaceae. O lona lauʻeleʻele o atumauga Aferika i Sasae o Tanzania, lea e masani ona mafanafana ma faʻafefe. Mo le lalolagi faʻaonaponei, na maua le laau e Baron Walter von Saint-Paul i le faaiuga o le 19 seneturi. Laititi, e masani ona fuga mai senpolia, vave manumalo i loto o tagata fugalaau. O nei laau laiti e maofa i le matagofie oa latou fugalaau, ma e mafai ona teuteu soo se potu.

O le tuputupu aʻe o violesite i totonu o se fale mautotogi e faigofie lava, e oʻo lava i se tagata e fiafia tele i le fale e ono le feagai ma faʻafitauli pe a alu. O le tele o faila fugalaau e aofia ai le aoina atoa i totonu oo latou fale, talu ai e tele ituaiga o ituaiga ma ituaiga o violets. O tuutuuga mo le tausia o ituaiga ituaiga violets e tutusa uma lava, lea e matua faafaigofieina ai le faagasologa o le tuputupu aʻe ma le fatuina o tuufaatasiga mai ituaiga eseese o nei fugalaau matagofie.

Faamatalaga faʻatau

Violet poʻo le Saintpaulia o se faʻatoʻaga o laau laʻau vavalaʻau o le aiga Gesneriaceae. O lona lauʻeleʻele o atumauga Aferika i Sasae o Tanzania, lea e masani ona mafanafana ma faʻafefe. Mo le lalolagi faʻaonaponei, na maua le laau e Baron Walter von Saint-Paul i le faaiuga o le 19 seneturi.

O se laau faʻatautaia ma ni fugalaau matagofie lanu eseese, faatasi ai ma le pogisa po o lanu lanumeamata lanumeamata e aoina i totonu o se rosette basal. O fugalaau o le violet e tele lanu lanu, lamolemole, vaʻaiga ma vevela ma le lapotopoto ile 2 i le 4 cm. E i ai ituaiga meaola, o loʻo i ai se laʻau faʻalaʻau ma nisi o tafaʻi.

Uluaʻi ituaiga violet

I aso nei, e tele ituaiga o ituaiga eseese ua atiae ua vaevaeina i vaega e tusa ai ma foliga ma lanu o le fuga:

  • mataʻutia
  • fetu foliga;
  • lalelei;
  • lima;
  • senpolia o se "chimera."

O ituaiga taatele o violets e i ai le lautele o le laina mai le 20 cm i le 40 cm, ae e tele ituaiga eseese e oʻo atu i le 60 cm ma e sili atu i le 6 cm le lautele.

Tausia o violet i le fale

O tulafono o le tausiga e tutusa lava mo ituaiga uma o lanu mumu ma alofa alofa. O lenei mea e faʻafaigofieina ai le tausia oi latou, ae e tatau ona maitauina e aunoa ma se faʻasesega.

Nofoaga ma moli

O le mea sili ona taua mo le umi o le olaga ma le tele o fuālaau o violets o le tele o le malamalama. Afai o loʻo nofo lou falemaʻi i luga o fola o le fale, ma e leai ni nofoaga faapena, ona lelei lea ona lafoaia le manatu o le tuputupu aʻe o violetiti. Ona o le tuputupu ae ma le fuga o senpolis e faalagolago i le susulu.

O le faamalama pito i saute o le fale e susulu lelei, ae afai e le o totoina le laau, o le a maua ai ni afi mai ave o le la. O le nofoaga e sili ona manuia, o faamalama sasaʻe ma sisifo lea. E sili atu pe afai e te tuʻuina i totonu o le umukuka. O tulaga lelei o le a talosagaina i nei sissies, ma o le ae fiafia e kuka i latou. I le taumalulu, e sili atu le aveese o le violet mai faamalama malulu i luga o se laulau e lata ane ia i latou, pe tuu foi i luga o se tamai tulaga ina ia aua nei malulu le aʻa.

O le leai o se moli o le a taʻitaʻia ai le mea moni o le a faʻalautele le laau i le malamalama, o le a amata ona paʻu ma lafoaʻi, o le a faʻalavelaveina le atinaʻe. Mo teine ​​violet, e taua tele le oʻo i le 14 itula i le ao. I aso malulu ma le taumalulu, ina ia mafai ai ona maua mai le violetiti i le malamalama talafeagai, e tatau ona faʻaofiina isi molī. O le malamalama e tatau ona faamalūlūina ma faasalalauina. O lea la e le tupu le laau i le tasi itu, e tatau ona tilotilo solo taimi laiti i ona tua. O lenei faiga faigofie o le a mafai ai e vao ona ola faʻatasi ma faʻatusatusa.

Lulu

O le vevela lelei mo violet i le tautotogo ma le taumafanafana o le a 18-24 tikeri. I le taumalulu, o le vevela atonu e laʻititi i le 10-15 tikeri, ae le o lalo ifo, o le a tupu le fugalaau. Mo le tuputupu aʻe masani o laau toto ma le atinaʻe, e mafai ona faatagaina fesuiaiga i totonu o le 2-3 tikeri i le va o le ao ma le po. Ae e le mafai e se tasi ona faʻafefete le vevela mataʻutia.

E le gata i lea, e le aveina e le viole ni faʻataʻitaʻiga, ona o lenei tulaga, e sili atu le aua nei faʻanofo le fugalaau i luga o le faletito poʻo le auala i le taumafanafana.

Faʻamamaga o le ea

Ina ia manuia le tuputupu aʻe o violesiti, e tatau ona e faʻaaoga lelei le tulaga faʻamamaina i totonu o le potu. I le fale, e tupu aʻe ai violetia i tulaga o le maualuga o le susu. Afai o le ea i totonu o le fale e matua matutu, ona mafai lea ona e faʻaoga papa i maʻa susu po o le uamea lautele. E le tatau ona faʻafefiloi le fagu i totonu o le vai. O le isi filifiliga sili e faʻafefe ai le ea o le tuʻuina lea o se tagata e faamamaina ile fale latalata i laau.

O le laulauina o lau laʻau e le talafeagai mo violets. O faaputuga toto e faaputuputu i luga o laupepa, e le mafai ona tafe le vai ma e mafai ona aafia le laau i se malie.

O le mafuaaga sili ona masani o le oti leaga o le faʻafeinuina le talafeagai. E le fiafia Violets pe faʻamago pe faʻavaivai. E sili ona lelei i le faʻafeinuina o laau i faalua i le vaiaso i le taimi mafanafana, ma le tasi i le taimi malulu.

Faʻasa

E le aoga le faʻamafaʻaina o violet saʻo mai le tap. E sili atu ona tu o ia i totonu o le potu mo le sili atu ma le aso, ona avea ai lea o ia ma vevela vevela, ma o mea leaga uma o le a nofo i lalo. O le masani masani o le fausiaina "i lalo o le aʻa" e tatau ona faʻaaoga lelei. Suavai, paʻu i luga o tumutumu o le tuputupu aʻe, o le a faʻaumatia le fugalaau.

E sili atu le filifilia o se tasi o metotia suʻe suʻe suʻe:

  • e ala i le paluga;
  • tolotolo suavai;
  • faatofu metotia;
  • faʻaaogaina o se uila.

Violets, e pei o laau uma, e pei o le taele, ae a maeʻa le vai, e tatau ona mamago: faʻafefe le vai ma faʻafefete uma mataʻu.

Filifili le pu

Mo soʻo se laau, o le tele o le ulo e taua. Violets e sili ona mataʻutia i lenei mataupu. Afai e le saʻo le ipu, ona le mafai lea ona tupu saʻo le fugalaau.
O violets uma ei ai aʻa, o lea latou te le manaʻomia ai le palapala tele. O Vaioleti e tolu ona sili atu nai lo lona fagu.

E le mafai ona totoina se fasi laau ma tipi "i le tuputupu ae" i totonu o se fagu tele. O le a leai se vaʻaiga seʻia oʻo lava ina puipuia e le aʻa aʻafiaga atoa. O le violet o le a fausia ai le lanu meamata, ma o fugalaau o le a faatali umi se taimi.

Soo

O aso nei e faigofie ona e faʻatau i le faleoloa se mea faapitoa mo le tuputupu aʻe o violetiti. Ae e mafai ona e faʻaogaina le metotia faʻamaonia tuai: o le togalaau masani masani o loʻo faʻafefiloi ma sina oneone itiiti, ona vevela ma faʻamaʻi i le maualuga o le vevela. E manaʻomia le vevela vevela e faʻaumatia ai ni meaʻai ma ni meaʻai. O le tasi vaetolu o le ulo o le alavai, o le isi o loʻo ufiufi i palapala.

Fertilizers ma faʻamaʻi

Fafagaina o le senpolia i masina o le tautotogo, pe a latou tuputupu ae ma faʻaleleia le afaina. O le taimi atoa e leai se mea e fafagaina ai i latou. Nitrogen fertilizers e faʻaleleia ai le tuputupu ae o laʻau, potassium ma le phosphorus e fesoasoani i le totoina vave.

Suiga

E sili ona lelei le faʻatinoga o le totoina o le toto i le tautotogo. O le taimi atoa e le talafeagai mo le toe faʻaleleia. I le taumafanafana, maualuga le vevela, ma i le taumalulu - maualalo, o le a aafia tele ai le sao o le ola o le laau. I le tautoulu, ua maeʻa le tau tuputupu ae, ma o le a sili atu ona faigata le aʻafia i le viole nai lo le tautotogo.

Mafuaʻaga mo le faʻafouina o le eleele ma le ulo:

  • Faʻatauina o se fale fou, e mautinoa lava e manaʻomia le faʻamaʻi ma le gaosiga;
  • Paʻu paepae i luga o le palapala, o se faailoga lenei o siama faʻaleagaina;
  • Faʻaiʻuga o le palapala, pe a leai se mea e fesoasoani ai i luga o laei, o le a faʻanoanoa le laʻau, o lau e amata ona liu samasama ma oti;
  • Suʻeina o ni aʻa e afua mai aʻa.

I tulaga uma lava, e manaʻomia se mea fou mo le gaosiga ma le maeʻa maeʻaeʻa o le ulo. E mafai ona suia le taʻavale, pe i le auala lava e tasi e pei o se ipu, faʻafefiloi i le vai inu.

Faʻapenaina o violets

O seleni o auala pito sili lea ona faigofie ma sili ona vave e faʻailoa ai se viole. E mafai ona vave totoina le seleselega i le eleele, e aunoa ma le faʻatali mo aʻa. O se fasi laau o loo i ai se tipi fou e tanu i totonu o se ipu inu ile eleele susu poo se paluga mo senpolis i le maualuga o le 45 tikeri. I totonu o se pusa e tasi, e mafai ona e totoina ni laulaau tutusa. Ona tuu lea o fualaau aina i totonu o se fale kati.

Vaʻai pe faʻapefea ona faʻaaogaina aʻa o aʻa i le au, e mafai ona e tuʻu i totonu o le vai. O le pepa e le tatau ona fetolofi i le vai ma paʻi i le puipui o le vaa. Ina ia aloese mai lenei mea, e mafai ona faʻamau i le pito i luga o pepa.

O se aʻa ma aʻa ua totoina ma le totoa i totonu o le palapala. E taua le aua nei faʻaleagaina aʻa ma aʻa. E sili atu le loloto o le ogalaau i se laulaau, o le mea lea e tatau ona faʻatali umi laulaau i se taimi umi lava.

Maʻi ma meaʻai

O mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi ma le oti o violets o:

  • Tausiga le lelei (vaʻamuʻu, vevela, malulu, tele masini);
  • Iniseti ma faʻamaʻi faʻamaʻi (gutu pala, fusarium, paʻu paʻu);
  • Iniseti (aphids, ticks, thrips, nemotode).

E le faigofie le togafitiina o le le tausiga ae sili atu nai lo fungi ma faʻamaʻi pipisi. Latou te manaʻomia le faʻaaogaina o vailaʻau (scor, foundationazole) ma togafitiga faʻasolosolo ma le phytosporin. O le tau faasaga i iniseti o loʻo faia faʻatasi ma le fesoasoani a Mospilan, Regent, Fitoverm. I tulaga taʻitasi, afai e te vaʻai i se tulaga faʻavaivai o le laau, e manaʻomia ona e vaʻaia eseese.