Laʻau

Quince laau

Quince (po o Cydonia) o se laau mai ituaiga o deciduous poo artisanal mai le aiga Pink, e fua mai, ma e manatu foi mai le aganuu teuteu. Fai mai nisi o lenei laau na mafua mai i le Caucasus. Ae o loʻo i ai se manatu e faʻapea, o le atunuʻu o Quince o le Northern Iran poʻo Asia Minor.

O lenei laau e fiafia i le malamalama. O le mea lea, o le tele o le laau e tauasoina e ave o le la, o le tele foi o le a fua mai. Tetee malosi i le lamala, ma faʻasao foi i le mamafa, susu faaumiumi. E tupu uma i luga o le eleele ma oneone. O le maualuga maualuga mo le quince e tusa ma le 7 mita. O sea laau e ola mai le 30 i le 50 tausaga. E i ai le tele o filifiliga mo le totoina o se laau: afaina, fatu, suluina, faapea foi aʻa.

Faamatalaga lautele o le laau o le quince

Quince o se laau maualalo, pe e mafai ona e fai atu o le vao. E masani lava, o le maualuga e mai i le 1.5 i le 4 mita. Quince e seasea ausia le 7 mita le maualuga. O le laina o le ogalaau e tusa ma le 50 cm. O lala o le vao o loʻo ufiufi i le paʻu, lea e faʻaauau pea ona fai. Paranesi e laiti, enaena-enaena.

Talu ai o le ogalaau e masani lava ona tupu i se tulaga, e tatau ona nonoa se togavao ina ia le pa'ū i le palapala. O le eseesega i le va o le quince ma isi laau i totonu o se matafiafia mafiafia, o le pogisa o le pogisa ma le lala.

O le Quince o loʻo i ai se lau laʻau e sili ona manaia - ovalu pe leai, o le pito i luga o laulaʻau e mafai ona faʻailoga pe faʻafefe, e oʻo lava i le 12 cm le uumi, e oo atu i le 7.5 cm le lautele. Lanu meamata lanu meamata, sina lauulu mai lalo ifo.

Maʻeu le fuga ma le manogi o quince

Quince fuga mai ia Me ia Iuni. O le fuga e masani lava e tusa ma le tolu vaiaso. O fugalaau e telē tele, o le lautele e laʻititi ifo nai lo le 6 cm. O fugalaau e paʻepaʻe, po o lanu piniki, i le ogatotonu o faʻamaʻa samasama, o loʻo vaivai o latou au. Fugalaau fugalaau pe a uma lau lau. Faafetai i le tuai ona fuga mai, quince e le fefe i le malulu, ma o tausaga taʻitasi e fua mai. I so o se togalaau, o le a avea ma se mea matagofie le teuteu, aua o fugalaau e ufitia uma le laau, toetoe lava a taamilo. Ona o lenei mea, e mafai ona taua le laau teuteu.

Quince e fua mai ia Setema ia Oketopa. O le fua o le fua, e foliga tutusa ma le pi, po o le apu. I le taimi muamua, pe a le o atoa le fua o le fua, o sina mea laititi, ma o le fua o fua e matua lamolemole lava.

Le lanu o le fua o le lanu samasama, latalata i lemoni, i nisi o ituaiga o loʻo i ai se mea e matagofie. O le pulupulu quince e matua faigata lava, e le o se mea suamalie, ma o se mea e sili ona lelei. O le mamafa o le fua e tasi e mafai ona maua mai i le 100 i le 400 g, mai le tasi hectare o ituaiga eseese e mafai ona e aoina mai i le 50 tone o le fua. Afai ole vao, o ona fua e laʻititi, pe tusa ma le 100 kalama. Mai le tasi laau o le maualuga o le 10 fua.

Quince ei ai se mea manogi muamua - o se mea e aofia ai le i ai o enerhic ma le pelargonium-ethyl esters. O le manogi o le manogi ua tumu e pei o se apple, o le manogi o fugalaau ma mea manogi o le a moli foi.

E uiga i fatu o quince

I le ogatotonu o le fetus ei ai mea e taʻua o "taga", e na o le lima o latou. La latou paʻu palapala, ponaivi enaena i totonu. I le pito i luga o fatu fatu o loʻo i ai se peʻa ma se palanikeke paʻepaʻe paʻepaʻe, lea e aofia ai le 20% o le sosoʻo lelei. I le lumanaʻi, e mafai ona faʻaogaina lenei siaki i textiles ma fomaʻi. Faafetai i le glycoside, ponaivi amygdalin i le manogi manogi o almonds.

Quince o loʻo i ai se aʻafiaga lautele lautele. O aʻa faʻamalosi e loloto atu i totonu o le palapala e le sili atu ma le 1 m. E i ai foʻi aʻa e tupu aʻe i luga. O le tele o aʻa e latalata lava i le eleele, o lona uiga e mafai ona toe totoina le laau e aunoa ma le fefe i le faaleagaina. Ae i le taimi lava e tasi, e tatau ona fai ma le faʻaeteete togavao.

Quince e amata ona fua mai i le tusa ma le 3-5 tausaga o le soifuaga, ma i le isi 20 tausaga na sosoo ai o ia foi e fua tele mai. I se tulaga lautele, o se laau e ola i le 50 tausaga.

Fualaau Faʻasolopito

Quince o se laau sili ona lelei; ua iloa e tagata pe tusa ma le 4,000 tausaga. Muamua se laau mai le Caucasus. Mulimuli ane, na lauiloa i Asia Itiiti, i Roma ma Ancient Greece. Quince e leʻi umi ae faaali mai i luga o le motu o Kereta, lea, e tusa ai ma le au tusitala faasolopito, o le laau o lona igoa. E tusa ai ma le tala a Eleni anamua, na sese le quince mo se apu auro, lea na tuuina atu e Paris i le atua fafine o Aphrodite. O fua o le sua ma le suamalie suamalie ua manatu o se faailoga o le alofa, faaipoipoga ma le faaipoipoga.

Melon Kudaion - o lea na taʻua ai e Eleni anamua le upu. Ina ua mavae Eleni, sa aoaoina le Quince i Italia. O le tusitala lauiloa o Pliny e faamatalaina ituaiga e 6 o lenei laau. Mai i ona faʻamatalaga, na faʻaalia ai e faʻaaogaina le fetus e le gata o se meaʻai mo tagata, ae o loʻo i ai foʻi mea e faʻamalolo ai. O le taʻutaʻua o Apicius i totonu o lana tusi kuki e faʻamatalaina se fua o le meaʻai o loʻo i ai le quince.

I le itu i Sasae, o le quince ua manatu o se faailoga o le ola maloloina, mama aʻiaʻi. Ma o Avicenna i ana galuega na tusia ai o le laau lelei e afaina ai le fatu, faapea foi ma le gasegase. Ua i ai nei i le XIV senituri, na amata ona tupu le quince i Europa, ma mulimuli ane na lauiloa lenei fua i isi atunuu. O vao vao e masani lava ona maua i le Caucasus, faapea foi i Asia Itiiti ma Iran. O le laau toto e latalata ane i vaituloto, pe i lalo o mauga. O le faʻateleina o le faʻasologa i Rusia o le Caucasus, faʻapea foi ma le Territory Krasnodar. I totonu o Europa, o le quince ua manatu o se laau teuteu.

E faʻapefea ona ola ma tupu le maʻi?

I le quince e lelei tele le totoina o se pi. I le lumanaʻi, o nei fualaau aina e matua puipuia lava i le lāmala. Quince e le lava le taua. E mafai ona aunoa ma le faguina mo se taimi umi, ma e puipuia foi i le sili atu o le susu. I le lumanaʻi lata mai, ua fuafuaina e fatuina se paʻu o le apu ma le quince, ona o le a atili ai ona faʻafefe le aganuu fou i le malulu ma faʻamaʻi.

O faʻasolosolo sili ona leaga le quince o le pala. Ina ia aloese mai se faʻamaʻi, e masani ona latou taumafai e tipi ma susunuina lala. Ina ia puipuia le aganuu, latou te masani ona faʻaogaina le auala e faʻaleleia ai le ogalaau ma le laʻau ma le faʻatupega, ma faʻaaoga ai foi le tipisix. O le isi auala e puipuia ai faamai pipisi o le faamaʻi pipisi, lea e faaaoga ai le meturi o le mercury chloride. O meaola faʻalavelave matautia e taʻua o le paʻu paʻu ma le moa codling, o le moth leaf mining.