Laʻau

Gasteria

I le 1806, o le taʻutaʻua lauiloa Duval i ana galuega na faamatalaina se laau o le aloe i lalo o le igoa Gasteria. I tagata, o lenei laau e sili atu ona lauiloa o le ipu uamea. O lenei igoa na mafua mai i le tutusa le tutusa o tamaʻi puʻupuʻu laiti i lalo ole fugalaau fugalaau faʻatasi ai ma laʻau tele poʻo vaʻa.

O le fanau mai o Gasteria o Aferika i Saute, o lenei laau e nonofo faatasi ma le matagofie i lalo o le vevela o laʻau papa. Ona o lona tetee atu i le vevela o le vevela ma le le mautonu, ua avea ai Gasteria ma fale e masani ona masani ai, ma ua matua aʻafia lava i luga o le faamalama o le fale. O lenei laau e masani ona fenumiai ma aiga o ona ituaiga, e pei o haworthia ma aloe. E i ai le numera o hybrids na faʻaalia mai o se taunuuga o lona sopoia: faimalaga (aloe ma gastery), gastworthia (haworthia ma gastery).

Faafetai i le tomai tulagaese e faigofie ona vavalalata ma le faitau selau o laau o lona ituaiga, o le aferika Aferika ua faatumu i aso taitasi ma le tele o hybrids, o ana fatu e faigofie ona ola i luga o papa papa o le savanna ma vaitafe.

Gasteria o se laau e aunoa ma se aʻa; o lona faavae o se vao o le rosette. O laʻau e tutupu i paga i laina e lua; i tagata matutua, o le foliga o le tuputupu aʻe o le laʻau ua malepelepe, lea e maua ai e le fale se fulufulu foliga. I Gasteria, o le ola malosi o le tuputupu ae o lau laau e tausia i le olaga atoa. O le tutusa ma le aloe o loʻo taʻoto i le fausaga o le fausaga o lau, lona vai ma le falesa.

I le avea o se fale fale, o le gastritis sili ona masani ona faʻaaoga e tolu ituaiga:

  • Gasteria Spot
  • Gasteria e felafolafoaʻi
  • Warty Gasteria

O nei meaola uma lava e talitutusa, e na o sina eseesega i le fausaga ma foliga o laulaau.

Gasteria e manaia i le taimi o le fugalaau. I luga o se uumi umi o fatu e tupu mai i le pito i lalo o laulaau, lau fugalaau lanu samasama, moli, piniki po o mumu mumu. O le faʻaogaina o le faʻaleaogaina o le tagata lava ia, e ui lava i nisi tulaga e tupu ai le filogia ma le fesoasoani a manulele. A maeʻa le fugalaau, ona tatala loa lea o le pusa fatu. A maeʻa ona ulu atu i le eleele, o le tupu aʻe o se fale fou e tupu i le vaitau mai le 7 i le 8 aso.

Mo le tele o fai togalaau, ua avea Gasteria ma mea e sili ona fiafia i ai. Ona o le avanoa e ola ai laau, o lona fuainumera ua faateleina tele. I le aso, toetoe lava o windowsill uma e mafai ona e vaʻai i se laau e le masani ai ma laʻau o loʻo ufiufi i mamanu mataʻutia. O laʻau lanumeamata lanumeamata e matua le lelei lava, ma e tusa lava pe o le a le telegese le tuputupu ae, o lenei lauiloa e sili ona lauiloa i le va o tagata fiafia i le fugalaau.

Gasteria togafitiga ma faʻatupulaia tulaga

Ona o lona le mautonu, e mafai ona tupu Gasteria i soo se fale. E le fefe o ia i le la ma ola lelei i le paolo. O lenei laau e mafai ona tuu i luga o le windowsill mo i latou ei ai ni pupuni e faasaga agai i sisifo, ae ui i lea o le faamalama o loo i ai faamalama e faasaga i matu-sasaʻe o le a sili ona lelei mo le tuputupu ae o laau. O le fugalaau e le lelei, ae e manaʻomia pea ona e mautinoa o le susulu o le la e le mafai ona faʻamalosia ai le laau ma e le faʻafefe ai le la i laulaau.

Faatasi ai ma le ola masani o laau toto, o gaioiga o tama teine ​​i foliga o tafaoga ua fausia i lona faavae. I le pule faitalia a le tagata galue, e mafai ona totoina pana i totonu o se fagu fou e fausia ai se laau fou po o se mea tauagavale e fausia ai se lush vao o se foliga e le masani ai.

E manaomia e le laau se faʻaopoopoga faaletausaga. Pe a filifilia se paluga o le kulimi, faʻalogo i le mea moni e tatau ona lelei le susū ma le ea (Ph 5.5-5.7). O le faʻafefiloi e mafai ona e saunia e oe lava - aua o le mea lea e tatau ai ona faʻafesoʻotaʻi le lauʻeleʻele o laʻau ma le vevela ma le peat ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 1: 1: 0.5. E fautuaina foi e faʻapipiʻi piliki palapala i le palapala. Afai i luga o le faʻatau o loʻo i ai se faʻafefiloi o fanua mo le tupu aʻe o le cacti, ona lelei foi lea.

Faʻasagaina o le laau e mafai ona na o le faʻamamaina atoatoa o le eleele. E tatau ona tele le fufulu, ae e le tatau ona e faʻatumu le laau, e te le manaʻomia le pamuina o le laau.

Mo le tuputupu ae masani o laau toto, e tatau ai ona faʻasuina i tausaga taʻitasi. Mo le faʻamalaina, e mafai ona e faʻaaogaina le topega o le mineral mo le cacti, ae tatau ona faaitiitia le faʻaogaina o lenei vailaʻau e ala i le faʻamalosi. E manaʻomia foi faʻamaʻi faʻasa. O le taimi sili mo le fafagaina o le vaitaimi lea mai ia Me ma Setema.

Faamolemole ia matau, ao lei faatauina mai le mineral fertilizers, faitau ma le faaeteete ona fatuga. E le tatau ona sili atu le maualuga o le eletise i le maualuga o isi elemene. Talu ai o le sili atu o lenei mea e mafua ai le pala o le aʻa o le laau. O le fua faatatau lelei o le nitrogen, potassium ma le phosphorus o le 9:24:18.

I le vaitau o le taumalulu, ua fautuaina le laau ina ia aveeseina mai masini afi. O le vevela vevela i totonu o le potu e le tatau ona sili atu nai lo le 17 º. E tatau ona mataituina le mataituina i le vaitaimi lenei, talu ai o le mamafa o le lolovaia poʻo le lolovaia o le eleele o le a oʻo atu ai i le oti o le laau. I le taimi o le taumalulu, e le sili atu ile fa taimi e inu ai Gasteria.

Mo i latou oe filifili e faʻaleleia le laau faʻatasi ai ma le fesoasoani a le papa, e tatau ona vavae ese lelei le totogo mai le matua matua. E tusa ma se aso e teuina ai le paka i le ea mo sina masini malogo o le aʻa, pe a uma ona tuu i totonu o se eleele faapitoa mo suauu. E le talafeagai le ufiufiina o le laau, o le faasusu e tatau ona sili ona talafeagai.

O le fugalaau e itiiti se faʻafitauli i faʻamaʻi. E tele faʻamaʻi e tatau ona iloa uma e tagata faʻatoʻaga faailoga o.

  1. Mealybug - o laʻau e afaina i le lafoaia o le lanu paʻepaʻe.
  2. Scabies e mafua ai le lanu ma le paʻu o laulaau, o foliga vaaia o lanu paepae i luga o latou.
  3. Gau pala - o ona foliga e fesootaʻi ma le tele o le inu o le laau
  4. Aphids o se mea e seasea tupu e vave ona maitauina.

O faʻamaʻi uma lava e togafitia i vailaau faʻapitoa poʻo togafitiga faʻataʻitaʻi. E uiga i le faʻalavelave a Gasteria e mafai ona maua e le setete o ona lau. Yellowing, twisting and falling off indicates o le tausiga e sese. Atonu o le laau e le talafeagai mo le vevela o le ea, o lona manogi, moli, tele pe, i se isi itu, fafagaina e le masani ai, leai ni meaʻai. E mai le tausiga a le tagata faʻatoʻaga e faalagolago le foliga ma le tulaga o le laau.

E toaitiiti tagata e iloa mea taua o Gasteria, ae o lenei laau e mafai ona faʻamaoaigaina le potu ma le tele o le okesene i le pogisa. O le mafuaaga lea e tele lava ina tuu i le potu malolo po o le potumoe. E tusa lava pe itiiti le tausiga, e fiafia Gasteria i lona pule ma se tagata matagofie o laulaau, e aumaia le mafanafana ma le matagofie i le fale.